Avaa päävalikko

Pihla Viitala

suomalainen näyttelijä

Pihla Viitala (s. 30. syyskuuta 1982 Helsinki)[2] on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt Suomen lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Norjassa ja Yhdysvalloissa.[3]

Pihla Viitala
Pihla Viitala vuonna 2010.
Pihla Viitala vuonna 2010.
Henkilötiedot
Syntynyt 30. syyskuuta 1982 (ikä 37)
Helsinki, Suomi
Ammatti näyttelijä
Puoliso Kerkko Koskinen (2004–2008)
Näyttelijä
Merkittävät roolit
Palkinnot

Kultainen Venla
Paras naisnäyttelijä 2018
[1]

Ehdokkuudet

Jussi 2018 Paras naispääosa (Kaiken se kestää)

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Viitala opiskeli näyttelemistä Teatterikorkeakoulussa.[4]

UraMuokkaa

Yksi Viitalan merkittävimmistä rooleista oli naispääosa Aku Louhimiehen Suomen sisällissodasta kertovassa elokuvassa Käsky (2008). Viitala oli naispääosassa myös televisioelokuvassa Sanaton sopimus ja televisiosarjassa Lemmenleikit. Viitala näytteli myös tammikuussa 2009 ensi-iltansa saaneessa Rööperissä. Vuonna 2009 European Film Promotionin tuomaristo palkitsi Viitalan Shooting Stars -palkinnolla.[5] Keväällä 2011 ensi-iltansa sai lyhytelokuva Elma ja Liisa, jonka Viitala on ohjannut ja käsikirjoittanut ystävänsä, näyttelijäkollegansa Pamela Tolan kanssa. Parivaljakko myös näyttelee elokuvassa pääosia.

Viitala on työskennellyt myös ulkomailla. Vuoden 2011 alussa hän muutti Ateenaan kreikkalaisen Red Sky -elokuvan kuvauksia varten, mutta jäi asumaan sinne vielä elokuvan valmistumisen jälkeenkin. Hänellä oli rooli norjalaisessa komediasarjassa Hellfjord, jota esitettiin Norjan televisiossa syksyllä 2012.[6][vanhentunut linkki] Yhdysvalloissa Viitala näytteli Paramountin tuottamassa elokuvassa Hannu ja Kerttu: Noitajahti (2013).[7] Tämä rooli on yksi suurimmista suomalaisen näyttelijän Hollywoodissa tekemistä rooleista Taina Elgin uran aktiivisimman vaiheen päättymisen jälkeisenä aikana.[8] Vuonna 2013 Viitalalla oli alun perin rooli myös Frank Darabontin tuottamassa yhdysvaltalaisessa televisiosarjassa Mob City, josta hän kuitenkin vetäytyi.[9] Viitala näyttelee sarjassa Mustat lesket Veera Joentietä, yhtä päähenkilöistä. Hän näyttelee päähenkilö Sofia Karppia vuonna 2018 alkaneessa rikossarjassa Karppi. Karpin toinen kausi alkaa keväällä 2020. Vuoden 2018 lopussa alkaneessa Ivalo-sarjassa Viitala näyttelee Marita Kautsaloa, päähenkilön (Nina Kautsalon, es. Iina Kuustonen) siskoa.

YksityiselämäMuokkaa

Viitala kävi Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun lukion ja vietti vuoden vaihto-oppilaana Ranskan Reimsissä. Hän soitti pitkään alttoviulua.[4]

Viitala oli naimisissa muusikko Kerkko Koskisen kanssa vuosina 2004–2008. Viitalan ja hänen saksalaisen miehensä esikoistytär Astrid syntyi marraskuussa 2012.[10] Viitalan serkku on näyttelijä Rebecca Viitala.[11] Pihla Viitalan sisko on ohjaaja-käsikirjoittaja Anna Viitala.[12]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva / Televisioelokuva Rooli Lähde
2007 Ganes Nina
2008 Käsky Miina Malin
2009 Toinen jalka haudasta Wilma
Rööperi Monika
Paha perhe Tilda
2010 Veijarit Anna
2011 Elokuu Johanna
Elma ja Liisa Liisa
Kokkinos ouranos (Red Sky) [13]
2012 Kaksi tarinaa rakkaudesta Helmi
2013 Hannu ja Kerttu: Noitajahti Mina
2014 Kesäkaverit Hertta
2015 Latin lover Solveig
2016 Nuotin vierestä Marjukka [14]
Honeybunnies [15]
2017 Kuudes kerta Annika
Yösyöttö Pihlaja
2018 Tyhjiö Pihlan ystävä [16]
Hölmö nuori sydän Ansku
2019 Marian paratiisi Maria Åkerblom [17]

Televisiosarjat
Vuosi Sarja Rooli
2008 Lemmenleikit Janina Lundberg
Suojelijat Leena
2009 Ihmebantu useita rooleja
2011 Virta Amanda Välke
2012 Hellfjord Riina
2014–2016 Mustat lesket Veera Joentie
2016 Kynsin hampain Johanna Pasanen
2018 Karppi Sofia Karppi
Ivalo Marita Kautsalo

LähteetMuokkaa

  1. Kultainen Venla voittajat 2018 Televisioakatemia. Viitattu 17.3.2019.
  2. Pihla Viitala Elonet. Viitattu 3.8.2014.
  3. Kirssi, Elina: ”Kävin laiskasti koekuvauksissa” Iltalehti. 15.1.2015. Viitattu 12.5.2019.
  4. a b Rinne, Jaana & Tiitinen, Jarkko: Pihla Viitala – Suomi-leffan lolita City. 17.8.2007. Ilkka O. Lavas. Viitattu 22.10.2013.
  5. Pihla Viitalalle kansainvälinen tunnustus 3.12.2009. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 22.10.2013.
  6. Hellfjord NRK. Viitattu 13.10.2012. (norjaksi)
  7. Lehtonen, Veli-Pekka: Pihla Viitala kuvaa tv-sarjan pilottia Los Angelesissa (Kulttuuri) Helsingin Sanomat. 22.5.2012. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 22.5.2012.
  8. Kinnunen, Kalle: Cannes 2011: Pihla Viitalalla ”erittäin iso” rooli Hollywood-elokuvassa Hansel and Gretel suomenkuvalehti.fi. 16.5.2011. Viitattu 6.2.2019.
  9. Niskakangas, Tuomas: Pihla Viitala sai kehuja roolistaan – ei edes vilahtanut ruudussa (Kulttuuri) Helsingin Sanomat. 5.12.2013. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 5.12.2013.
  10. Laari, Susanna: Tuore äiti Pihla Viitala: ”Nyt vietämme kiertolaiselämää” Me Naiset. 3.1.2013. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 5.12.2013.
  11. Malmi, Mia: Nyt hurmaa Pihla Viitalan seksikäs serkku! Iltalehti. 11.2.2014. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 12.2.2014.
  12. Anna-lehti 39/2019 s.11
  13. Pihla Viitala kreikkalaisessa elokuvassa 9.4.2011. Suomen suurlähetystö, Ateena. Viitattu 5.12.2013.
  14. Kirssi, Elina: Pihla Viitala roolistaan kontrollifriikkinä vaimona: ”Kopioin kokoomusnuorta” Iltalehti. 9.12.2015. Alma Media Suomi Oy. Viitattu 10.12.2015.
  15. Tähtivaara, Sarianne: Pihla Viitala näyttelee seksiaddiktia: Hän ei pyytele anteeksi halujansa MTV Uutiset. 18.11.2015. MTV Oy. Viitattu 10.12.2015.
  16. Veli-Pekka Lehtonen: Suomalaiselokuva syntyi talkoilla kielteisen tukipäätöksen jälkeen – kuvauksia tehtiin myös Hollywoodissa, pääosissa Laura Birn ja Tommi Korpela Helsingin Sanomat. 15.6.2018. Viitattu 14.8.2018.
  17. Veli-Pekka Lehtonen: Pihla Viitala näyttelee uutuuselokuvassa hurmossaarnaaja Maria Åkerblomia: ”Minua kiehtoi se, miten hän manipuloi ihmisiä” Ilta-Sanomat. 11.7.2018. Viitattu 21.9.2019.