Matleena Kuusniemi

suomalainen näyttelijä

Matleena Kuusniemi (s. 24. syyskuuta 1973 Pusula[1]) on suomalainen näyttelijä. Kuus­niemi on näytellyt niin teatterissa,[2] elo­kuvissa kuin televisiossakin. Hän tuli suurelle yleisölle tutuksi näytellessään Nooraa televisio­sarjassa Sydänten akatemia (1998), mutta varsinaisen läpi­murtonsa hän teki Aku Louhi­miehen elo­kuvassa Levottomat (2000).

Matleena Kuusniemi
Henkilötiedot
Syntynyt24. syyskuuta 1973 (ikä 48)
Pusula
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1996–
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

UraMuokkaa

Kuus­niemi pääsi opiskelemaan Teatteri­korkea­kouluun näyttelijän­työtä 1990-luvulla kuudennella yrityksellä.[3] Hän valmistui vuonna 2002 teatteri­taiteen maisteriksi.[4] Kuus­niemi palkittiin Kultaisella Venlalla roolistaan draama­sarjassa Koukussa.[5]

YksityiselämäMuokkaa

Kuus­niemellä on kaksi lasta. Hän asuu avo­liitossa diplomi-insinöörinä työskentelevän Antti Mansikka­mäen kanssa.[1]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Levottomat Ilona
2003 Raid Naomi Jaatinen
2004 Onnellisten laiva Eve
Juoksu­haudantie Sirkku
2005 Paha maa Hannele Arhamo
Hokkasen näköinen nainen Selina
2006 Valkoinen kaupunki taksi­asiakas
Riisuttu mies Tuula Pitkänen
2008 Tummien perhosten koti Maire Johansson
Kolmistaan Janita
2009 Pihalla Sikke
2011 Hella W Vappu Tuomioja
Elo­kuu Sari
2012 Vuo­saari Sara
2013 Tumman veden päällä äiti
2014 Kesäkaverit Linda
2018 Viulisti Karin Nordström
Tyhjiö
2018 Swingers Inka
2021 Vuosisadan häät Lisa Vehman-Kauppi
Lyhytelokuvat
1996 Rata­penkan ruusu Aurora
Perkeleen Darwin
1998 Taivaallinen illallinen Tiina
2009 Viikko ennen vappua Marjo
2013 Fatima Millan äiti

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1998 Sydänten akatemia Noora Airisto
2001 Kultakuume.com Hanna
2001–2002 Kotikatu Suvi­tuuli Hokkanen-Remes
2002 Yhteinen huone
2003 Irtiottoja Tiia
Täysin työkykyinen Susanna Laakkonen
2006 Akkaa päälle Lotte
2007 Kaikki kunnossa Tea Tuomi
2008 Harvoin tarjolla Piia Hyyryläinen
2010 Vastaparit Kaisa
2011 Virta Kirsi Peltola
2014 Brändärit Krisse
2015–2019 Koukussa Krista
2016–2019 Sorjonen Pauliina Sorjonen
2019– Modernit miehet Taina
2019 Melkein totta toimittaja
Maanantai Camilla
2021 Maria Kallio Kirsti Groten­felt
DikDek – Painajainen majatalossa Silja Svan

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

LähteetMuokkaa

  1. a b Reinola, Outi: Parras­valoihin palaava Matleena Kuus­niemi: ”Välillä mietin, miten jaksan mennä töihin viitenä päivänä viikossa” Me Naiset. 7.8.2013. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 29.6.2014.
  2. Kuusniemi Matleena Ilona-esitys­tietokanta. Teatterin tiedotus­keskus. Viitattu 20.12.2014.
  3. Hämäläinen, Tuija: Matleena Kuus­niemi: "Tästä suhteesta en tahdo lähteä" Me Naiset. 27.1.2011. Viitattu 29.6.2014.
  4. Serkamo, Rosanna: Matleena Kuus­niemi: ”Olen huono puhumaan ongelmistani” Me Naiset. 27.1.2011. Viitattu 29.6.2014.
  5. Ylimutka, Leena: Tässä ovat Venla-ehdokkaat – Koukussa-sarjalle eniten ehdokkuuksia Ilta­lehti. 15.12.2015. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 21.5.2019.