Michael Douglas

yhdysvaltalainen näyttelijä ja elokuvatuottaja
Tämä artikkeli käsittelee näyttelijää. Nimeä Michael Douglas on käyttänyt myös yhdysvaltalainen kirjailija Michael Crichton.

Michael Kirk Douglas (s. 25. syyskuuta 1944 New Brunswick, New Jersey) on yhdysvaltalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja elokuvatuottaja.

Michael Douglas
Michael Douglas vuonna 2012.
Michael Douglas vuonna 2012.
Henkilötiedot
Koko nimi Michael Kirk Douglas
Syntynyt 25. syyskuuta 1944 (ikä 75)
New Brunswick, New Jersey, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, tuottaja
Puoliso Diandra Luker
(vih. 1977; ero. 1995)

Catherine Zeta-Jones (vih. 2000)
Lapset 3
Sukulaiset Kirk Douglas (isä)
Diana Douglas (äiti)
Näyttelijä
Aktiivisena 1966–
Merkittävät roolit
Palkinnot
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

PerhetaustaMuokkaa

 
Douglas vuonna 1975.

Myös Douglasin vanhemmat olivat näyttelijöitä. Hänen isänsä oli Kirk Douglas ja äitinsä Diana Douglas (o.s. Dill).[1] Hänen nuorempi veljensä on Joel Douglas (s. 1947), ja lisäksi hänellä on kaksi velipuolta isänsä ja äitipuolensa Anne Buydensin kautta: Peter (s. 1955) ja Eric Douglas (1958–2004). Velipuoli Eric kuoli 46-vuotiaana heinäkuussa 2004 alkoholin ja lääkkeiden yliannostukseen.[2]

UraMuokkaa

Douglas opiskeli näyttelemistä Kalifornian yliopistossa Santa Barbarassa, josta valmistui vuonna 1968.[3] Hän esiintyi uransa alkupuolella televisiosarjassa San Franciscon syke (The Streets of San Francisco). Douglas esitti sarjassa Steve Kelleriä vuosina 1972–1976. Hän oli roolistaan kolmesti ehdolla Emmyn ja kerran Golden Globen saajaksi. Tunnettu elokuvanäyttelijä hänestä tuli vuonna 1984 ilmestyneen Vihreän timantin metsästyksen myötä. Hän esiintyi elokuvan toisessa pääosassa Jack Coltonina Kathleen Turnerin ollessa Joan Wilder. Elokuvalle tehtiin jatko-osa Niilin jalokivi, joka ilmestyi vuonna 1985.[4]

Vuonna 1988 Douglas palkittiin parhaan miespääosan Oscarilla suorituksestaan elokuvassa Wall Street – rahan ja vallan katu. Hän esitti elokuvassa häikäilemätöntä liikemiestä Gordon Gekkoa. Hän on saanut Oscarin myös tuottajana, vuonna 1976 elokuvasta Yksi lensi yli käenpesän, joka palkittiin parhaan elokuvan Oscarilla.[5] Douglas sai roolistaan Gekkona myös Golden Globen, kategoriassa paras miespääosa draamaelokuvassa, ja on ollut Golden Globe -ehdokkaana myös elokuvista Ruusujen sota, Amerikan presidentti ja Wonder Boys. Kaupallisesti menestyneimpiälähde? elokuvista, joissa hän näyttelee, ovat olleet Vaarallinen suhde, Basic Instinct – vaiston varassa, jonka naispääosaa näyttelee Sharon Stone, ja Traffic.

Douglas on palkittu vuonna 2004 elämäntyöstään Cecil B. DeMille -palkinnolla Golden Globe -gaalassa ja vuonna 2009 Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinnolla.[6][7]

Douglas näyttelee Liberacea elokuvassa My Life with Liberace (2013), ja hänet palkittiin roolisuorituksestaan Golden Globella ja SAG-palkinnolla.

Douglas sai kunnianosoituksena urastaan nimikkotähden Hollywoodin Walk of Famelle 6. marraskuuta 2018.[8]

YksityiselämäMuokkaa

Douglas avioitui vuonna 1977 Diandra Lukerin kanssa, ja heillä on yksi poika. Liitto päättyi eroon vuonna 1995. Douglas avioitui vuonna 2000 häntä 25 vuotta nuoremman näyttelijän Catherine Zeta-Jonesin kanssa. Parilla on kaksi lasta, poika ja tytär.[9][10] Pojalla on dysleksia, joka Michael Douglasin mukaan kulkee suvussa.[11]

Douglasilla diagnosoitiin vuonna 2010 kurkkusyöpä, josta hän kuitenkin toipui. Hänellä on ollut myös ongelmia päihteiden kanssa.[12][13] Douglas paljasti vuonna 2013 valehdelleensa syöpänsä sijainnista ja kertoi kyseessä olleenkin suusyöpä.[14]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1978 Kooma tohtori Mark Bellows
1979 Kiina-ilmiö Richard Adams
1984 Vihreän timantin metsästys Jack Colton
1985 Niilin jalokivi
1987 Vaarallinen suhde Dan Gallagher
Wall Street – rahan ja vallan katu Gordon Gekko
1989 Ruusujen sota Oliver Rose
Musta sade etsivä Nick Conklin
1992 Basic Instinct – vaiston varassa Nick Curran
1993 Rankka päivä William ”D-Fens” Foster
1994 Verkossa Tom Sanders
1995 Amerikan presidentti presidentti Andrew Shepherd
1996 Yön metsästäjät Charles Remington
1997 The Game – oletko valmis peliin? Nicholas Van Orton
1998 Täydellinen murha Steven Taylor

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Wonder Boys professori Grady Gripp
Traffic Robert Wakefield
2001 Älä sano sanaakaan tohtori Nathan Conrad
2006 Sinä, minä ja Dupree herra Thompson
The Sentinel – salaliitto Pete Garrison
2009 Pelimiehen painajainen Wayne Mead
Solitary Man Ben Kalmen
2010 Wall Street: Money Never Sleeps Gordon Gekko
2011 Haywire Alex Coblenz
2013 My Life with Liberace Liberace
Last Vegas Billy Gherson
2014 Niin se käy Oren Little
2015 Ant-Man Hank Pym
2018 Ant-Man and the Wasp Hank Pym
2019 Avengers: Endgame

Televisio
Vuosi Sarja Päärooli Jaksot
1972–1976 San Franciscon syke etsivä Steve Keller 98

LähteetMuokkaa

  1. Michael Douglas Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica, Inc. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  2. Kirk Douglasin poika kuoli huumeisiin MTV Uutiset. 11.8.2004. MTV Oy. Viitattu 23.3.2015.
  3. Michael Douglas ’68, Honorary Campaign Chair Santa Barbara: University of California. Arkistoitu 11.5.2013. Viitattu 20.5.2013. (englanniksi)
  4. Child, Ben: Romancing the Stone Set for Remake The Guardian. 4.12.2008. Lontoo: Guardian Media Group. Arkistoitu 3.7.2012. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  5. Chagollan, Steve: Douglas Followed Dad Into Producing Variety. 9.6.2009. Los Angeles: Variety Media, LLC. Arkistoitu 29.6.2009. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  6. Goodridge, Mike: Michael Douglas to receive HFPA's Cecil B DeMille award during Globes show Screen Daily. 18.11.2003. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  7. 2009: Michael Douglas Los Angeles: American Film Institute. Viitattu 20.5.2013. (englanniksi)
  8. Poutanen, Pauli: Michael Douglasin 50 vuotta valkokankaalla sai kunnianosoituksen – nimikkotähti Hollywoodin Walk of Famelle Iltalehti. 7.11.2018. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 7.11.2018.
  9. Whitty, Stephen: How Michael Douglas Started from a Life of Privilege – and Worked His Way Up New Jersey. 8.9.2007 (päivitetty 9.9.2007). New Jersey: New Jersey On-Line LLC. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  10. Carys Joins Douglas Dynasty BBC News. 22.4.2003. Lontoo: British Broadcasting Corporation. Viitattu 25.1.2010. (englanniksi)
  11. Michael Douglas kertoi uutisen pojastaan Ilta-Sanomat. 5.10.2010. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 5.10.2010.
  12. Tämä on Michael Douglasin syövän syy Ilta-Sanomat. 24.9.2010. Viitattu 5.10.2010.
  13. Syövästä toipunut Michael Douglas on katkera lääkäreille MTV Uutiset. 16.2.2013. Arkistoitu 28.5.2013. Viitattu 20.5.2013.
  14. Blumm, K. C.: Michael Douglas: I Lied – I Actually Had Tongue Cancer People. 11.10.2013. Yhdysvallat: Meredith Corporation. Arkistoitu 1.3.2019. Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa