Melissa McCarthy

yhdysvaltalainen näyttelijä ja koomikko

Melissa Ann McCarthy (s. 26. elokuuta 1970 Plainfield, Illinois, Yhdysvallat) on yhdys­valtalainen näyttelijä, koomikko ja käsi­kirjoittaja. Hänet tunnetaan muun muassa televisio­sarjoista Gilmoren tytöt, Samantha ja Mike & Molly sekä elo­kuvasta Morsiusneidot, josta hän sai Oscar, Bafta ja SAG-ehdokkuudet parhaasta nais­sivu­osasta. McCarthy on työskennellyt useasti ohjaaja Paul Feigin kanssa.

Melissa McCarthy
McCarthy vuonna 2018
McCarthy vuonna 2018
Henkilötiedot
Koko nimi Melissa Ann McCarthy
Syntynyt26. elokuuta 1970 (ikä 50)
Plainfield, Illinois, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, koomikko, käsikirjoittaja
Puoliso Ben Falcone (vih. 2005)
Lapset 2
Sukulaiset Jenny McCarthy
Joanne McCarthy
Näyttelijä
Aktiivisena 1997–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan naispääosan Emmy
2011 Mike & Molly

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

McCarthy sai vuonna 2011 parhaan nais­pääosan Emmy-palkinnon roolistaan komedia­sarjassa Mike & Molly.[1] Pää­roolista vuoden 2015 komediassa Spy – vakoojan asussa McCarthy sai ensimmäisen Golden Globe -ehdokkuutensa.

Kevät­kaudella 2017 Melissa McCarthy nousi suosioon imitoimalla presidentti Donald Trumpin tiedottajaa Sean Spiceria useissa Saturday Night Live -ohjelman sketseissä.[2] Hän sai Spicerin roolistaan Emmy-palkinnon parhaasta nais­vierailijasta komedia­sarjassa.[3][4]

Vuonna 2018 McCarthy näytteli draama­elokuvassa Can You Ever Forgive Me?, josta hän sai parhaan nais­pääosan Oscar -ehdokkuuden.

Varhainen elämäMuokkaa

Melissa McCarthy syntyi katolilaiseen perheeseen ja varttui Plain­fieldissa, Illinois’ssa sijaitsevalla maatilalla. Hänen vanhempiensa Sandra ja Michael McCarthyn suku­juuret ovat Irlannista, Englannista ja Saksasta. Näyttelijä-malli Jenny McCarthy ja baseball-pelaaja Joanne McCarthy ovat hänen serkkujaan.[5][6] Melissa McCarthy valmistui katolisesta koulusta Jolietissa[5].

UraMuokkaa

Uransa alussa hän esitti stand up -komiikkaa Los Angelesissa ja New Yorkissa. Hän kuului Los Angelesissa perustettuun improvisaatio­ryhmään The Groundlings[1].

YksityiselämäMuokkaa

McCarthy avioitui näyttelijä Ben Falconen kanssa vuonna 2005. Heillä on kaksi tytärtä, Vivian (s. 2007) ja Georgette (s. 2010).

McCarthy aloitti laihdutus­kuurin Mike & Mollyn tuotannon alkaessa. Vuoteen 2016 mennessä hän laihdutti 20 kiloa, ja kertoi laihduttamiseen olevan apuna ”tylsä elämä”, johon kuuluu nukkumaan­meno puoli kahdeksalta.[7]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1999 Go Sandra
2000 Charlien enkelit Doris
Kuka hukutti Monan? Shirley
Pojasta mieheksi Sky Kingin tarjoilija
2002 Pumpkin Cici Pinkus
Kolmas pyörä Marilyn
Valkoinen oleanteri ensi­hoitaja
2003 David Galen elämä gootti­tyttö Nico
Charlien enkelit: Kurvit suoriksi nainen rikos­paikalla
2006 Cook-Off! Amber Strang
2007 The Nines Margaret / Melissa / Mary
Shooter kaupan­myyjä
2008 Just Add Water Selma
Pretty Ugly People Becky
2010 Varasuunnitelma Carol
Saman katon alla DeeDee
2011 Morsiusneidot Megan Price
2012 This Is 40 Katherine
2013 Väärät paperit Diana / Dawn Budgie
Kauhea kankkunen 3 Cassy
The Heat etsivä Shannon Mullins
2014 Tammy Tammy Banks
St. Vincent Maggie Bronstein
2015 Spy – vakoojan asussa Susan Cooper
The Boss Michelle Darnell
2016 Central Intelligence Dara McGuckian (kreditoimaton)
Ghostbusters Abby Yates
2018 Life of the Party Deanna Miles
The Happytime Murders etsivä Connie Edwards
Can You Ever Forgive Me? Leonore ”Lee” Israel
2022 Thor: Love and Thunder Helaa esittävä asgardilais­näyttelijä (cameo)

Televisio
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
2000–2007 Gilmoren tytöt Sookie St. James 153
2000 D.C. Molly ”Justice”, ”Blame”
2002–2005 Kim Possible DNAmy (ääni)
  • 3:
  • ”Downhill”
  • ”Partners”
  • ”Gorilla Fist”
2004 Jäitä hattuun myyjä ”The Surrogate”
2007–2009 Samantha Dena 35
2009 Rita Rocks Mindy Boone
  • 5:
  • ”Why Can’t We Be Friends?”
  • ”Is She Really Going Out with Him?”
  • ”Jingle All the Way”
  • ”Sympathy for the Devil”
  • ”The Jealous Kind”
2010 Rakkauden anatomia Lynn McDonald ”Best Laid Plans”
2010–2016 Mike & Molly Molly Flynn 127
2011–2017 Saturday Night Live juontaja / Sean Spicer 5
2012 Madagascarin pingviinit Shelly (ääni) ”Hair Apparent / Love Takes Flightless”
2016 Gilmore Girls: Vuosi elämää Sookie St. James ”Syksy”

LähteetMuokkaa

  1. a b Melissa McCarthy Los Angeles: Groundlings. Viitattu 26.3.2021. (englanniksi)
  2. Aalto-Setälä, Julia: Hulvaton sketsi Trumpin tiedottajasta räjäytti pankin – Melissa McCarthy on kuin ilmetty Sean Spicer Iltalehti. 6.2.2017. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 17.4.2017.
  3. Emmys 2017: Full List of Nominations 13.7.2017. Variety. Viitattu 25.7.2017. (englanniksi)
  4. Andrews-Dyer, Helena: Melissa McCarthy Wins Emmy for Her ’SNL’ Sean Spicer Parody Washington Post. 11.9.2017. Washington, D.C. Arkistoitu 11.9.2017. Viitattu 11.2.2019. (englanniksi)
  5. a b Melissa McCarthy: Biography Biography. 5.4.2016. Yhdysvallat: A&E Television Networks. Viitattu 13.7.2019. (englanniksi)
  6. Rozzi, Mary: Melissa McCarthy Is Having Her Moment The Hollywood Reporter. 28.9.2011. Los Angeles. Viitattu 1.10.2016. (englanniksi)
  7. Wilson, Samantha: Melissa McCarthy: The Secret Behind Her Incredible 75Ib Weight Loss Revealed Hollywood Life. 6.4.2016. Viitattu 19.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.