Avaa päävalikko

Luettelo jääkiekon SM-liigan mestaruuden ratkaisseista pelaajista

Suomalainen pääsarjatason jääkiekko siirtyi kaudella 1975–1976 SM-sarjasta SM-liigaan, minkä seurauksena jääkiekon Suomenmestaruus on siitä lähtien ratkaistu runkosarjan jälkeen pelattavissa pudotuspeleissä. Tasapelit varsinaisella peliajalla on ratkaistu SM-liigan pudotuspelihistorian aikana aina jatkoajalla. Suomenmestaruus on ratkennut jatkoajalla kaikkiaan yhdeksän kertaa.

Useista finaaliotteluiden- ja sarjojen maaleista mestaruusmaaliksi jääneen voittomaalin ovat kahdesti onnistuneet tekemään Teppo Numminen, Jukka Vilander ja Juha Lind.

SM-liigan mestaruuden ratkaisseiden finaaliotteluiden voittomaalin tehneet pelaajatMuokkaa

 
Ässien Veli-Pekka Ketola teki vuoden 1978 neljännessä finaalisottelussa Tapparaa vastaan tehot 2+4=6, kun Ässät voitti ottelun lukemin 6-3.
 
Teppo Numminen voitti Tapparassa kolme peräkkäistä Suomenmestaruutta vuosina 1986–1988, joista kahtena jälkimmäisenä keväänä hänen maalinsa jäi ratkaisevan finaaliottelun voittomaaliksi.
 
Teemu Selänne teki kaksi maalia Jokereiden nollattua JyP HT:n 4-0 kevään 1992 viidennessä finaaliottelussa. Hän voitti samalla kaudella SM-liigan maalipörssin (Aarne Honkavaara -palkinto) sekä valittiin tähdistökentälliseen. Selännettä pidettiin 1990-luvun "Jokeri-ilmiön" ja "Harkimon dynastian" keulakuvana ja kausi jäi hänelle viimeiseksi kokonaiseksi SM-liigassa.
 
HIFK:n Ville Peltonen teki kevään 2011 neljännessä finaaliottelussa Bluesia vastaan kypärätempun.
 
Kärppien Juhamatti Aaltonen ratkaisi keväällä 2014 jatkoajalla Tapparaa vastaan SM-liigahistorian ensimmäisen seitsemän ottelun finaalisarjan.
Kausi Mestaruusmaalin tekijä Mestarijoukkue Maalin päästänyt maalivahti Vastustajajoukkue Päivämäärä Ottelun tulos Finaalisarjan tulos
1975–1976   Seppo Repo[1] TPS   Antti Leppänen Tappara 20. maaliskuuta 1976 1–2 2–0
1976–1977   Martti Jarkko[2] Tappara   Jari Paavola TPS 24. maaliskuuta 1977 9–1 3–0
1977–1978   Veli-Pekka Ketola[3] Ässät   Antti Leppänen Tappara 2. huhtikuuta 1978 6–3 3–1
1978–1979   Jukka Porvari[4] Tappara   Antero Kivelä TPS 23. maaliskuuta 1979 2–5 3–2
1979–1980   Ari Lähteenmäki[5] HIFK   Antero Kivelä Ässät 10. huhtikuuta 1980 6–5 3–0
1980–1981   Kari Suoraniemi[6] Kärpät   Hannu Kamppuri Tappara 22. maaliskuuta 1981 2–5 3–2
1981–1982   Timo Susi[7] Tappara   Jorma Valtonen TPS 21. maaliskuuta 1982 3–2 3–1
1982–1983   Pertti Lehtonen[5] HIFK   Rauli Sohlman Jokerit 22. maaliskuuta 1983 2–3 3–2
1983–1984   Erkki Lehtonen[8] Tappara   Kari Takko Ässät 15. huhtikuuta 1984 3–4* 3–1
1984–1985   Risto Jalo[9] Ilves   Jouni Rokama TPS 26. maaliskuuta 1985 1–2 2–0
1985–1986   Timo Jutila[10] Tappara   Jarmo Uronen HIFK 6. maaliskuuta 1986 3–1 4–1
1986–1987   Teppo Numminen[11] Tappara   Hannu Kamppuri Kärpät 18. maaliskuuta 1987 2–5 4–1
1987–1988   Teppo Numminen[12] Tappara   Jarmo Myllys Lukko 24. huhtikuuta 1988 5–2 4–1
1988–1989   Jukka Vilander TPS   Ari-Pekka Siekkinen JyP HT 16. maaliskuuta 1989 4–1 4–1
1989–1990   Pekka Tirkkonen[13] TPS   Jukka Tammi Ilves 25. maaliskuuta 1990 3–6 4–2
1990–1991   Jari Hirsimäki[13] TPS   Pasi Kuivalainen KalPa 24. maaliskuuta 1991 7–2 3–2
1991–1992   Teemu Selänne[14] Jokerit   Ari-Pekka Siekkinen JyP HT 12. huhtikuuta 1992 4–0 3–2
1992–1993   Jukka Vilander[13] TPS   Timo Lehkonen HPK 4. huhtikuuta 1993 1–3 3–1
1993–1994   Otakar Janecký[5] Jokerit   Jouni Rokama TPS 14. huhtikuuta 1994 3–2* 3–1
1994–1995   Harri Suvanto[15] TPS   Ari Sulander Jokerit 8. huhtikuuta 1995 1–5 3–2
1995–1996   Juha Lind Jokerit   Miikka Kiprusoff TPS 4. huhtikuuta 1996 1–4 3–1
1996–1997   Juha Lind[16] Jokerit   Jani Hurme TPS 6. huhtikuuta 1997 4–0 3–0
1997–1998   Olli Jokinen[5] HIFK   Vesa Toskala Ilves 11. huhtikuuta 1998 2–1* 3–0
1998–1999   Mika Alatalo[15] TPS   Tim Thomas HIFK 18. huhtikuuta 1999 0–1 3–1
1999–2000   Michael Holmqvist[17] TPS   Pasi Nurminen Jokerit 16. huhtikuuta 2000 1–2 3–1
2000–2001   Kalle Sahlstedt[18] TPS   Jussi Markkanen Tappara 14. huhtikuuta 2001 1–2* 3–1
2001–2002   Vladimír Machulda[19] Jokerit   Tom Draper Tappara 14. huhtikuuta 2002 2–1 3–1
2002–2003   Esa Pirnes[20] Tappara   Niklas Bäckström Kärpät 6. huhtikuuta 2003 3–4* 3–0
2003–2004   Ari Vallin[21] Kärpät   Teemu Lassila TPS 11. huhtikuuta 2004 1–0* 3–1
2004–2005   Petr Tenkrát[22] Kärpät   Tim Thomas Jokerit 17. huhtikuuta 2005 0–2 3–1
2005–2006   Jukka Laamanen[23] HPK   Juuso Riksman Ässät 22. huhtikuuta 2006 1–4 3–1
2006–2007   Ross Lupaschuk[24] Kärpät   Juuso Riksman Jokerit 12. huhtikuuta 2007 5–2 3–0
2007–2008   Topi Jaakola[25] Kärpät   Bernd Brückler Blues 12. huhtikuuta 2008 5–1 4–1
2008–2009   Ossi Louhivaara[26] JYP   Tuomas Tarkki Kärpät 14. huhtikuuta 2009 2–5 4–0
2009–2010   Lee Sweatt[27] TPS   Teemu Lassila HPK 28. huhtikuuta 2010 2–6 4–1
2010–2011   Ville Peltonen[28] HIFK   Iiro Tarkki Blues 18. huhtikuuta 2011 2–4 4–0
2011–2012   Éric Perrin[29] JYP   Janne Juvonen Pelicans 23. huhtikuuta 2012 1–2* 4–1
2012–2013   Jyri Marttinen[30] Ässät   Juha Metsola Tappara 24. huhtikuuta 2013 3–2 4–2
2013–2014   Juhamatti Aaltonen[31] Kärpät   Juha Metsola Tappara 26. huhtikuuta 2014 1–0* 4–3
2014–2015   Sebastian Aho[32] Kärpät   Juha Metsola Tappara 25. huhtikuuta 2015 2–1* 4–3
2015–2016   Henrik Haapala[33] Tappara   Ville Husso HIFK 26. huhtikuuta 2016 2–1 4–2
2016–2017   Juhani Jasu[34] Tappara   Eero Kilpeläinen KalPa 27. huhtikuuta 2017 1–3 4–2
2017–2018   Aleksi Mäkelä[35] Kärpät   Dominik Hrachovina Tappara 26. huhtikuuta 2018 0–1 4–2
2018–2019   Markus Nenonen[36] HPK   Veini Vehviläinen Kärpät 4. toukokuuta 2019 1–2* 4–3
* = mestaruus ratkesi jatkoajalla

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. 1975 - 1979 hc.tps.fi. HC TPS Turku Oy. Viitattu 1.9.2016.
  2. Ottelut 1976-77 tappara.fi. Tamhockey Oy. Viitattu 1.9.2016.
  3. Ottelut 1977-78 tappara.fi. Tamhockey Oy. Viitattu 1.9.2016.
  4. Klassikkohetki: Kalevi Nummisen kolmas mestaruus 1979 liiga.fi. 30.1.2015. Jääkiekon SM-liiga Oy. Viitattu 1.9.2016.
  5. a b c d TOP10: SM-liigan ikimuistoiset finaalit MTVuutiset.fi. 15.4.2011. MTV Oy. Viitattu 1.9.2016.
  6. Vuorjoki, Jouko: 1981 mestaruus ei unohdu kaleva.fi. 25.2.2011. Kaleva Oy. Viitattu 1.9.2016.
  7. Kausikertomus 1981-82 tappara.fi. 15.4.2013. Tamhockey Oy. Viitattu 1.9.2016.
  8. Säilynoja, Juhana: Ässien ja Tapparan taistot kullasta vuosina 1978 ja 1984 yle.fi. 15.4.2013. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2016.
  9. 1980 - 1984 hc.tps.fi. HC TPS Turku Oy. Viitattu 1.9.2016.
  10. Matilainen, Ville: Tappara kiekkomestariksi 1986 surunauhat hihoissaan yle.fi. 19.4.2016. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2016.
  11. Matilainen, Ville: Tappara uusi lätkämestaruuden Kärppien kustannuksella 1987 yle.fi. 20.4.2015. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2016.
  12. Kausikertomus 1987-88 tappara.fi. Tamhockey Oy. Viitattu 1.9.2016.
  13. a b c 1990 - 1994 hc.tps.fi. HC TPS Turku Oy. Viitattu 1.9.2016.
  14. Lindfors, Jukka: Jokerit lätkämestaruuteen 1992 vastoin kaikkia odotuksia yle.fi. 26.3.2008. Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2016.
  15. a b 1995 - 1999 hc.tps.fi. HC TPS Turku Oy. Viitattu 1.9.2016.
  16. Kausi kaudelta Jokerit.com. Jokerit Hockey Club Oy. Viitattu 1.9.2016.
  17. 2000 - 2004 hc.tps.fi. HC TPS Turku Oy. Viitattu 1.9.2016.
  18. Aunola, Arto: Ex-kiekkoilija Kalle Sahlstedt nauttii opettajan työstä suomenmaa.fi. 29.9.2010. Turku: Suomenmaan Kustannus Oy. Viitattu 1.9.2016.
  19. Lindfors, Jukka: Jokerit ensi kertaa SM-kiekkokultaan Areenalla yle.fi. 24.4.2009. Yleisradio Oy. Viitattu 1.9.2016.
  20. Korhonen, Jarmo: Kulta Tampereelle Jatkoaika.com. 6.4.2003. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  21. Korhonen, Jarmo: Oulun Kärpät Suomen Mestari 2004 Jatkoaika.com. 11.4.2004. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  22. Anttila, Sampo: OULUN KÄRPÄT JÄÄKIEKON SUOMEN MESTARI 2005 17.4.2005. Junnut.com. Viitattu 1.9.2016.
  23. Liuhala, Juhani: HPK:lle Suomen mestaruus Jatkoaika.com. 22.4.2006. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  24. Väisänen, Matti: Poika palasi pohjoiseen Jatkoaika.com. 12.4.2007. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  25. Väisänen, Matti: Poika jäi pohjoiseen Jatkoaika.com. 12.4.2008. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  26. Aarrekivi, Jari-Pekka: JYP on uusi Suomen mestari Jatkoaika.com. 14.4.2009. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  27. Salomäki, Altti: TPS on mestari Jatkoaika.com. 28.4.2010. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  28. Hurmerinta, Eero: HIFK vei finaalisarjan puhtaasti Jatkoaika.com. 18.4.2011. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  29. Saatsi, Samu: JYP juhlii kultaa – Perrin ratkaisi jännitysnäytelmän jatkoerässä Jatkoaika.com. 23.4.2012. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  30. Huuki, Asko: Pata ei pysähtynyt Jatkoaika.com. 24.4.2013. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  31. Härkönen, Tuomas: Kärpät Suomen mestariksi Aaltosen huikealla jatkoerämaalilla Jatkoaika.com. 26.4.2014. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  32. Tahkola, Valtteri: "Junnu-JMA" ratkaisi Kärpille Suomen mestaruuden - Tapparan piina jatkuu Jatkoaika.com. 25.4.2015. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  33. Jansson, Marko: Tapparalle kultaa - Laine ja Karhunen voiton takuumiehinä Jatkoaika.com. 26.4.2016. Jatkoaika r.y. Viitattu 1.9.2016.
  34. Tappara Suomen mestariksi toista kevättä peräkkäin - Jasu ratkaisijana Jatkoaika.com. 27.4.2017. Jatkoaika r.y. Viitattu 27.4.2017.
  35. Kärpät on Suomen mestari 2018 Jatkoaika.com. 26.4.2018. Jatkoaika r.y. Viitattu 27.4.2018.
  36. Koski, Matti: Kärpät−HPK, ottelusarjaraportti: HPK värjäsi kevään oranssiksi − Emil Larmin mahtava ottelu ja HPK:n hurja puolustustaistelu huipentui Markus Nenosen kultaiseen ylivoimamaaliin Jatkoaika.com. 4.5.2019. Jatkoaika r.y. Viitattu 8.5.2019.