Luettelo Urjalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo Urjalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Urjalan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatatMuokkaa

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
5. Jalkaväen koulutuskeskuksen muistomerkki[1] Säätiötalo, Urjalantie 9 Laukeela 61.0804°N, 23.5456°E  
Arvo Kytölän muistolaatta[2][3] Urjalan museo, Museotie 14 Urjalankylä 61.0888°N, 23.4724°E 2008  
Dale[4][5] Hakahytin edustalla, Pruukinraitti 8 Nuutajärvi 61.0435°N, 23.434°E Rantasalo, JohannesJohannes Rantasalo, Sorsa, JenniJenni Sorsa, Peltomaa, PasiPasi Peltomaa ja Havola, KalleKalle Havola 2013  
Evakkomuistomerkki[6][7] Urjalan hautausmaa, vainajien huoneen vieressä; Urjalantie 12 Laukeela 61.0815°N, 23.5452°E 2019  
Great[8][5] Kivimuurin edustalla, Pruukinraitti 15 Nuutajärvi 61.0436°N, 23.4343°E Narmala, SariSari Narmala 2001  
Hakolahden muistokivi[9] (karttalinkki likimääräinen) Hakolahti 61.0129°N, 23.7498°E 1946
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[10][11] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0807°N, 23.5452°E 1953  
Kolmen tuntemattoman vapaustaistelijan muistomerkki[10][12] Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0815°N, 23.5448°E 1927  
Kustaa Hollon muistomerkki[13][14] Punkalaitumentie Puolimatka 61.0979°N, 23.3357°E 1938  
Lasiaika[15][5] Valtatie 9 risteys kohdassa, josta käännytään Nuutajärven lasikylään; Nuutajärventie 1 Nuutajärvi 61.0275°N, 23.4968°E Salo, MarkkuMarkku Salo 2002  
Lasin aika[5] Lasimuseon päätyseinällä, Tehtaantie 2 Nuutajärvi 61.0441°N, 23.4365°E Kykkänen-Riskumäki, ReijaReija Kykkänen-Riskumäki  
Lasipuu[16][5] Lasikylän Pajan edessä, Pruukinraitti 15 Nuutajärvi 61.0435°N, 23.4354°E Ammattiopisto Tavastian opiskelijat 2013  
Lasiseinäinen laboratorio[17][5] Hakahytin edustalla, Pruukinraitti 8 Nuutajärvi 61.0433°N, 23.4347°E Viinikainen, HeikkiHeikki Viinikainen, Penttinen, AnuAnu Penttinen, Swantz, LeaLea Swantz ja Alasoini, InariInari Alasoini 2013  
Materiaalien puu[5] Nurmikolla Lasimuseon eteläpäädyssä, Tehtaantie 2 Nuutajärvi 61.0439°N, 23.4365°E Kuikka, AnttiAntti Kuikka ja työryhmä 2014  
Muualle haudattujen muistomerkki, Urjala[18] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0807°N, 23.5456°E  
Nimetön[5] Vanhan hytin ovella, Pruukinraitti 15 Nuutajärvi 61.0438°N, 23.4347°E Väänänen, LeenaLeena Väänänen 1996  
Nuutajärven torvisoittokunta[19][5] Pruukin pajojen takana, Kauppatie Nuutajärvi 61.0447°N, 23.4337°E Elo, MarkusMarkus Elo, Lehtonen, VeiniVeini Lehtonen, Niemi, EmmaleenaEmmaleena Niemi ja Paajanen, JonasJonas Paajanen 2013  
Oma kylä maailman napa[20][5] Puukonttorin takana Pruukin pajojen seinustalla, Pruukinraitti 15 Nuutajärvi 61.0442°N, 23.434°E Jantunen, AlmaAlma Jantunen, Silver, TeroTero Silver, Kuikka, AnttiAntti Kuikka ja Vaattovaara, MarkusMarkus Vaattovaara 2013  
Raivaajapatsas[10][21] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0806°N, 23.5443°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1949  
Reservikasarmin muistokivi[22][23] Viitoitus Pajantieltä Savoniuksentien haarasta Huhti 61.063°N, 23.6405°E Savonius, AlbinAlbin Savonius 1899  
Sankarimuistomerkki, Halkivaha[24][25] Halkivahan kirkko, sankarihaudat Halkivaha 61.1964°N, 23.3069°E Salmenlinna, AnttiAntti Salmenlinna 1958  
Sankarimuistomerkki, Urjala[10][24][26][27] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa; Urjalantie 12 Laukeela 61.0824°N, 23.5445°E Stenius, OlofOlof Stenius 1953  
Sotaanlähdön muistomerkki[28] Urjalan yhtenäiskoulu, Urjalantie 37 Laukeela 61.0799°N, 23.561°E 1990  
Taidemaalari Aukusti Uotilan syntymäkodin muistolaatta Nuoriso- ja vapaa-aikatila Majakka, Tampereentie 8 Laukeela 61.0825°N, 23.5496°E  
Urjalan koulutoimen aloittamisen muistomerkki[29] Punkalaitumentie, Immalan talon entisellä paikalla Urjalakylä 61.0869°N, 23.463°E 1958  
Urjalankylän muistomerkki[30][31] Punkalaitumentie, Urjalan museon tiehaaraa vastapäätä Urjalakylä 61.0876°N, 23.4727°E 1950  
Urjalan vanhojen kirkkojen muistomerkki[32] Urjalankylän kivisakasti, Punkalaitumentie 433[33][34] Urjalankylä 61.0875°N, 23.465°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1939  
Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki[10][35][36][37] Urjalan kirkko, Urjalan hautausmaa, Urjalantie 12 Laukeela 61.0821°N, 23.5441°E 1945  

LähteetMuokkaa

  • Markkula Ilkka & Seppo Pirhonen: Ettes suotta kapinoittis. Pentinkulman sota ja rauha. [Urjala]: Urjamedia, [2020]. ISBN 9789526949116.
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

ViitteetMuokkaa

  1. Pirhonen, Seppo & Kuorsalo, Anne: Evakoista kavereiksi, s. 339. Urjala: Urjalan karjalaiset ry, 2010. ISBN 978-952-92-7674-5.
  2. Valo Saikku: Arvo Kytölä - neljänkymmenen museon mies (PDF) Museokello - Pirkanmaan museouutiset 2009. Tampereen museot – Pirkanmaan maakuntamuseo. Viitattu 3.12.2017.
  3. Urjalan museo Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  4. Dale Nuutajärvi Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  5. a b c d e f g h i j Näyttelyt / Muut ulkoteokset Nuutajärven Lasikylässä; Nugo.fi
  6. Urjalaan muistomerkki evakoille Forssan Lehti. 1.12.2019. Viitattu 4.12.2019.
  7. Evakko-muistomerkin paljastaus ja talvisodan alkamisen muistohetki Urjalan kunta. Viitattu 4.12.2019.
  8. Great Nuutajärvi Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  9. Kuvanumero: EA3841 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  10. a b c d e Urjalan hautausmaa urjalanseurakunta.fi. Viitattu 3.12.2017.
  11. Karjalaan jääneiden patsaan paljastus. Helsingin Sanomat, 22.9.1953, s. 4. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  12. Markkula & Pirhonen 2020: 242, 245-246.
  13. Markkula & Pirhonen 2020: 128-129, 246.
  14. Suomen sotasurmat 1914-1922 Arkistolaitos. Viitattu 3.12.2017.
  15. Lasiaika taiderakentamisessa.fi. Viitattu 17.5.2021.
  16. Lasipuu Nuutajärvi Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  17. Lasiseinäinen laboratorio Nuutajärvi Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  18. Opastaulu seurakuntatalon luona.
  19. Nuutajärven torvisoittokunta Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  20. Oma kylä maailman napa Nuutajärvi Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  21. Raivaajapatsas Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  22. Reservikasarmin muistokivi Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  23. Urjalan 26. reservikomppanian muistomerkki; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  24. a b Tuomisto 1998:292.
  25. AR: Halkivahan sankaripatsas paljastettu. Helsingin Sanomat, 29.7.1958, s. 8. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  26. Urjalan sankarivainajien muistomerkki paljastettiin sunnuntaina. Helsingin Sanomat, 6.7.1953, s. 3. Lehden verkkorversio Helsingin Sanomien aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  27. Sankarimuistomerkki Urjala; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  28. Tuomisto 1998: 319.
  29. Pirhonen, Seppo: Urjalan kulmilta. Supervuosi Urjalassa. Forssan lehti, 8.6.2007. Artikkelin verkkoversio kirjoittajan kotisivuilla Viitattu 25.12.2018.
  30. Kuvanumero: EA5100 Piipun juurella. Viitattu 26.8.2020.
  31. Pirhonen, Seppo: Urjalan kulmilta. Mestauspaikka hunningolla?. Forssan lehti, 17.7.2009. Artikkelin verkkoversio kirjoittajan kotisivuilla Viitattu 25.12.2018.
  32. Urjalan vanhasta kivisakastista hakkapeliittain muistomerkki. Helsingin Sanomat, 15.1.1954, s. 10. Lehden verkkoversio Helsingin Sanomien Aikakone-palvelussa (maksullinen) Viitattu 3.12.2017.
  33. Urjalankylän kivisakasti Urjalan kunta. Viitattu 3.12.2017.
  34. Urjalan vanhojen kirkkojen muistomerkki; Pirkanmaanpatsaat.fi; Tampereen taidemuseo
  35. Vakaumuksensa puolesta kaatuneitten muistomerkki Työväenliike.fi. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 3.12.2017.
  36. Tuomisto 1998: 152.
  37. Markkula & Pirhonen 2020: 266.

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Kytölä Arvo: Urjalan muistomerkit, Forssan museon vuosikirja XL; 1971