Avaa päävalikko

Luettelo Preussin pääministereistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Preussin pääministereistä vuosina 1848–1945. Vuodesta 1871 Preussi oli osa Saksan valtakuntaa.

Preussin pääministeritMuokkaa

Järjestys Pääministeri Virkakauden alku Virkakauden loppu Muuta
1 Adolf Heinrich von Arnim-Boitzenburg [1] 19. maaliskuuta 1848 29. maaliskuuta 1848  
2 Ludolf Camphausen [1] 29. maaliskuuta 1848 20. kesäkuuta 1848  
3 Rudolf von Auerswald [1] 25. kesäkuuta 1848 21. syyskuuta 1848  
4 Ernst von Pfuel [1] 21. syyskuuta 1848 1. marraskuuta 1848  
5 Friedrich Wilhelm von Brandenburg [1] 1. marraskuuta 1848 6. marraskuuta 1850  
6 Otto Theodor von Manteuffel [1] 4. joulukuuta 1850 6. marraskuuta 1858  
7 Karl Anton von Hohenzollern-Sigmaringen [1] 6. marraskuuta 1858 11. maaliskuuta 1862   Hänen rinnallaan Rudolf von Auerswald salkuttomana ministerinä 6.11.1858–17.3.1862.
8 Adolf zu Hohenlohe-Ingelfingen [1] 11. maaliskuuta 1862 23. syyskuuta 1862
9 Otto von Bismarck [1] 23. syyskuuta 1862 21. joulukuuta 1872   Samalla Saksan valtakunnankansleri (1871–1890)
10 Albrecht von Roon [1] 1. tammikuuta 1873 9. marraskuuta 1873  
11 Otto von Bismarck [1] 9. marraskuuta 1873 18. maaliskuuta 1890   Samalla Saksan valtakunnankansleri
12 Leo von Caprivi [1] 20. maaliskuuta 1890 23. maaliskuuta 1892   Samalla Saksan valtakunnankansleri
13 Botho zu Eulenburg [1] 23. maaliskuuta 1892 26. lokakuuta 1894  
14 Chlodwig zu Hohenlohe-Schillingsfürst [1] 29. lokakuuta 1894 17. lokakuuta 1900   Samalla Saksan valtakunnankansleri
15 Bernhard von Bülow [1] 17. lokakuuta 1900 14. heinäkuuta 1909   Samalla Saksan valtakunnankansleri
16 Theobald von Bethmann Hollweg [1] 14. heinäkuuta 1909 14. heinäkuuta 1917   Samalla Saksan valtakunnankansleri
17 Georg Michaelis [1] 14. heinäkuuta 1917 1. marraskuuta 1917   Samalla Saksan valtakunnankansleri
18 Georg von Hertling [1] 1. marraskuuta 1917 3. lokakuuta 1918   Samalla Saksan valtakunnankansleri
19 Robert Friedberg (virkaatekevä) 3. lokakuuta 1918 9. marraskuuta 1918
20 Paul Hirsch 12. marraskuuta 1918 27. maaliskuuta 1920 Jakoi hallituksen johdon Heinrich Ströbelin kanssa 3.1.1919 saakka.
21 Otto Braun 27. maaliskuuta 1920 21. huhtikuuta 1921  
22 Adam Stegerwald 21. huhtikuuta 1921 5. marraskuuta 1921  
23 Otto Braun 5. marraskuuta 1921 18. helmikuuta 1925  
24 Wilhelm Marx 18. helmikuuta 1925 6. huhtikuuta 1925  
25 Otto Braun 6. huhtikuuta 1925 20. heinäkuuta 1932   Valtaoikeudet riistettiin valtakunnanhallituksen päätöksellä 20.7.1932, johti sen jälkeen Preussin lain mukaista varjohallitusta helmikuuhun 1933 saakka.
26 Franz von Papen (valtakunnankomissaari) 20. heinäkuuta 1932 3. joulukuuta 1932   Samalla Saksan valtakunnankansleri.
27 Kurt von Schleicher (valtakunnankomissaari) 3. joulukuuta 1932 28. tammikuuta 1933   Samalla Saksan valtakunnankansleri.
28 Franz von Papen (valtakunnankomissaari) 28. tammikuuta 1933 10. huhtikuuta 1933  
29 Hermann Göring 10. huhtikuuta 1933 23. huhtikuuta 1945   Samalla useita tehtäviä valtakunnanhallituksessa, muun muassa ilmailuministeri.

Virkaa ei enää täytetty Göringin erottamisen jälkeen.

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Hans-Joachim Schoeps: Preußen - Geschichte eines Staates, s. 367. Berliini: Ullstein, 2004. ISBN 978-3-86820-025-6. (saksaksi).