Luettelo Kummelin sketseistä

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Kummelin sketseistä ja hahmoista.

  • Aamun outoja ilmiöitä 1991
  • Aas Weckström kysyy 1994
  • Apinaa koijataan, apinaa pumpataan 2003
  • Ari Zwang 1994, 1997
  • Aziz The Combat Fighter 1999-00
  • Bongarit 1993 (syksy)
  • Corn Flakes – Kornit Murot 1999
  • Efektimies 1992-93
  • Eläinharrastaja Johan Lind 1991, 1993, kevät, 3/94
  • Elämää juoksuhaudoissa 2003
  • ”Erittäin hyvin sanottu” 1994
  • Erotix XXX 8/-93, 17/-93
  • Esko Mörkö, kykyjenetsijä 1994, -4/99
  • Futaajat 2003
  • Gerhard Rihmakallo –riffien kuningas 2003-04
  • Härkönen & Vilenius 1992-93 (kevät)
  • Ihmeellinen elämä (Tamppaajat, 2/-94, Ladojen kokoontumisajot 6/94)
  • Isä & poika 1999-00
  • IT-yritys 2003-04
  • Jakke ja Sepi 1992-93
  • Jankon betoni 2003-04
  • Jouko ja Kosti: Missä Mennään 1993 (kevät)
  • Jykke ja Veikko kylässä 2003
  • Jämävitsien kaatopaikalla 1997, -99
  • Koistinen kikkailee 1993-94
  • Kotilääkärinurkka(Jorma Mengele ja potilas Ernst Kranke) 2/-03,4/-03
  • Kouhia ja työmiehet 1997, - 99, 2003-04
  • Krapula 1994
  • Kumi-Keijo 1997, -99
  • Kumikorjaamo & Korjaamo Veljekset Kinnula 1997, 2000
  • Kylien kauppa 2003-04
  • ”Kyllä lähtee!”/”Asiaa” 1991-1993
  • Kyylä 1997
  • Kääkät 1993 (kevät)
  • L!ve 1991 (Poistettu DVD:ltä)
  • Lasse 1993-94
  • Luomisen tuskaa 1993-94
  • Lätkäkatsaus 1997, 1999-00
  • Martti Mielikäinen (kesämökkinaapuri Kiviapajalta) 1992-94, 4/97
  • Matti Näsällä on asiaa 1991-94, 5/97, 5/03
  • Maxwell Gothenburgin elokuvat: Selviytyjät 3/91, Viimeiset Pirkkalaiset 2/92, Murtovarkaat 1/93, Duo Tremolo 3/93, Il Spurgos 13/93
  • ”Me emme tupakoi täällä” 1997
  • ”Me on hävitty tää peli” 2003-04
  • Musacorner (juontajana Iso-Pebe) 1991-94
  • Musavisa 1992-94
  • Myrkyttäjä 1997
  • Naapurin runoilijapoika 2003
  • Naurettavat valinnat 6/97, 1999
  • Nilviäiset 1993 (kevät)
  • ”Onko nyt hjuva fiilis?” 2003-04
  • ”Onks kaikki okei?” 1993-94
  • Oppilas ja rehtori 1993 (kevät)
  • Paras A-ryhmä 1993-94
  • Paskalla on tekijänsä 1997
  • Perintöä odotellessa 1993-94, 1/04
  • Pikaraportti Mauno Ahonen 1992-94, 4/97
  • Pikku Henry 1999-00
  • Portsarit 1993 (syksy), 1994
  • Potilas Saarinen 1993-94
  • Preservatiiveja 1997
  • Puukon veljekset 1993, 3/97
  • Puutyönurkka (Harri ”Höylä” Soikkeli) 1997
  • Pääministeri 1999
  • Pääministerin kyselytunti 2003
  • Rauhanmiehet 1991
  • Roudarit, Kimmo ja Pasi 2/97, 3/99, 4/03
  • Ruumishuone-mainos 1993 (kevät)
  • Ruususet 2003-04
  • Saldo 1993-94
  • ”Sano ryssä ku…” 2003-04
  • Satu ja Tuija 5/94, 7/94, 2/97, 3/99
  • ”Selvä” 1992-93
  • Seuraelämän säännöt 1999
  • Siistit skoudet 2003
  • Speedy ja Saku 1993-94, 6/97, 4/03
  • Sporttivartti (Timo Silakka) 1992-1994, 1/97
  • Sporttivartti (Walton Strömberg) 1991
  • Säämies Pasanen 1999
  • Taikanurkka (taikuri Jim Salabim) 2003-04
  • Taistelijat 1/94, 7/94
  • Tarkastuskierros 1991, 1/93
  • Toiminimi Rattopojat OY 2003
  • TV-johtaja 1997
  • Tyypillistä Suomea 2003-04
  • Työkoneiden arvonta 1994, 3/97
  • Ullan pullat 1999-00
  • Uusia löytöjä 1992-93
  • Valintojen maailma 2003
  • Varikset 1992-93
  • Varoittavia esimerkkejä entisestä itä-naapurista (Kulak) 1997
  • Varoituskyltit 1993 (kevät)
  • Virsikirjan lisälehdillä 1997
  • X-chat (Häilis ja bilettäjä) 2003-04
  • Ympäristöruutu 1991-94, 1/00
  • Älykääpiöt, Nuppi ja Nahka 1993-94

Vain yhdessä jaksossa esiintyneet sketsit

  • Ala Carte –Herkkuja maailmalta 4/99
  • Autokauppaa 3/03
  • Autolla maailman ympäri 6/99
  • Baletti 2/99
  • Ei lainata 8/94
  • Ei osallistuta 6/97
  • Erikoistavaroiden erikoisliike 8/93
  • Hevosnaiset (musiikki) 12/93
  • Ilmoituksella kirvesmies 2/00
  • Junan vessassa 1/04
  • Jääkiekkoselostaja 1/94
  • Kantahämeen hölkkälenkki 8/93
  • Kokkinurkka 1/03
  • Komeromuusikot (poistettu DVD:ltä) 3/91
  • Krapulan ääniä 1/99
  • Kreikkalaismies: Aina vaan ja uudestaan (musiikki) 3/94
  • Kuninkaan nauru 5/93
  • Kuuluttajien arkea 6/97
  • Kuuro taksikuski 1/93
  • Känny hukassa 6/99
  • Lapsi: Hei kuuraparta (musiikki) 2/97
  • Lapsi: Kolme yötä jouluun (musiikki) 2/94
  • Lentokoneen 2-ohjausjärjestelmä 2/00
  • Linjuri-auto (musiikki) 1/94
  • Marathon 5/03
  • MC Prostata 5/03
  • Miljöö-piirtäjä (Poistettu DVD:ltä) 4/93
  • Mortti ja Vertti: ”Morjens” 8/94
  • Mr.Lohja esikarsinnat 1/97
  • Naiseniskijät 9/93
  • Nirunaru veljekset kaupoilla 1/04
  • Normaali mies ja kulmasohva 2/03
  • Normipäivä 1/03
  • Nuorten solistien eurooppalainen orkesteri 2/99
  • Nuorten lahjakkuuksien eurooppalainen kuoro 4/99
  • Nyrkkeilymatsi 2/00
  • Piilolasit 5/99
  • Pilkkikunkut 3/03
  • Ponsan harrastajat RY 2/97
  • Possu ja kärpänen 3/94
  • Kurpitsa ja kovakuoriainen 1/97
  • Kana ja muna 1/03
  • Radio Yömyöhä 2/94
  • Rallikatsaus 5/97
  • Ristiäiset 2/00
  • Roolipeli 6/99
  • Satahämeen lenkki 3/93
  • Skorpions-Klaus parturissa 3/97
  • Soraa pihasta 2/93
  • Sotamiehet (+laulu) 5/94
  • Tangokuningas 2000 2/99
  • Tarjoilija suosittelee 4/03
  • Teiden ritarit 1/03
  • Tonnin seteli 2/00
  • Totuus Mauri Perälästä 3/99
  • Tuottaja Erkki 2/03
  • Urheilulukio: Miekkailu 6/97
  • Vahakabinetti 1/92
  • Verotarkastus 5/03
  • What the fuck, where is the truth? 1/99
  • Wild Ride 4/93

Aamun outoja ilmiöitäMuokkaa

Sketseissä esimerksi aamuvaatteissa oleva Silvennoinen käynnistää partakoneen ajaakseen partansa, mutta kone ei suostukaan sammumaan, vaan jatkaa surinaa, vaikka virtajohto vedetään seinästä. Toisessa sketsissä Kahilainen laittaa levysoittimeen vinyylilevyn soimaan, mutta musiikki ei lakkaa, vaikka Kahilainen vääntää nappeja ja ottaa levyn pois kokonaan. Lopuksi hän kiskoo laitteiden töpselit irti, mutta musiikki jatkuu silti. Sketsejä julkaistiin pilottijaksoissa kaikkiaan viisi kappaletta: Sammumaton partakone, päättymätön virtsaus, sammumaton levysoitin, loppumaton partavaahto ja sammumaton auto.

Aas Weckström kysyyMuokkaa

Aas Weckström on Silvennoisen esittämä haastattelija, joka haastattelee ohikulkijoita puhuen samalla hirvittävän nopeaan tahtiin. Sattumalta haastateltavaksi osuu joka kerta sama henkilö, Kahilaisen esittämä Juhani Manninen. Aas kyselee Juhanilta kysymyksiä tämän arkielämästä. Kuitenkin Aasin painostavan luonteen ja kiperien kysymyksien takia ajaudutaan tilanteeseen, jossa Aas syyttelee Juhania eri titteleillä. Toisinaan Aas kutsuu Juhania tunteettomaksi homoksi ja narkkariksi, toisinaan taas agentiksi ja itsensäpaljastajaksi. Juhani purskahtaa aina haastattelun päätteeksi itkuun, ikään kuin hänen salaisuutensa olisi paljastunut. Aas toteaa aina lopuksi katsojilleen "Eipä olisi Mannisesta uskonut ensinäkemällä!" tuijottaen samalla silmät suurina kameraan. Aas Wekström -sketsejä on tehty viisi kappaletta ja ne ajoittuvat vuosille 1993-1994. Sketsit löytyvät Artisti Maksaa DVD-boksilta.

Uusintajaksoissa Juhani Mannisen nimi on peitetty samannimisten henkilöiden vaatimuksista äänimerkillä. Kummelin joulujaksossa haastateltavana olevan Kahilaisen esittämän henkilön nimi on Istvan Pölöstnik. DVD-julkaisuissa Juhani Mannisen nimi on sensuroimaton.

Apinaa koijataanMuokkaa

Sketsissä on kaksi henkilöä, mies ja toinen, tyhmä mies eli "Apina". Mies huijaa apinaa aina jollain tavalla kuten, "Jos sä nyt maksat tän viiden kympin laskun ni oon sulle siitä satasesta enää viisikymppiä velkaa". Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta.

Aziz The Combat FighterMuokkaa

Sketsissä Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Vihinen ja Heikki Hela esittävät kaheleita terroristeja, jotka suunnittelevat terrori-iskua. Iskujen toteuttaminen annetaan yleensä Kahilaisen näyttelemän nimikkohahmo Azizin tehtäväksi. Helan esittämä hahmo joutuu usein Silvennoisen näyttelemän ylipäällikkö Halim Ali Khazman läpsimäksi. Eräässä sketsissä Aziz yritti räjäyttää Amerikan lähetystön, mutta tehtävä epäonnistuu. Leirillä he huomaavat, että Aziz oli vain unohtanut kytkeä yhden johdon. Erehdyksessään ylipäällikkö kytkee sen, ja he räjähtävät itse. Viimeisessä sketsissä Aziz yrittää MiG-21 -hävittäjällä suorittaa itsemurhaiskun Amerikkaan, mutta Aziz ei saa konetta käyntiin ja pommi räjähtää.

Sketsi on sensuroitu vuoden 2016 uusintakierroksesta ja Yle Areenasta näyttelijöiden pyynnöstä, koska heidän mukaansa se ei sovellu enää 2010-luvulle.[1] Sketsit löytyvät kuitenkin "Jumankauta juu nääs päivää"-DVD:ltä.

EfektimiesMuokkaa

Heikki Silvennoisen esittämä Efektimies tekee omia askareitaan, samalla päästellen suustaan ääniefektejä. Sketseissä mies esimerkiksi tekee voileipää, leikkii tai selaa levykokoelmaa ja radiota. Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" -DVD-boksilta.

"Erittäin hyvin sanottu"Muokkaa

Kahilainen ja Hela kommentoivat Silvennoisen pitämää luentoa, taidenäyttelyä tai kauppaa "Täähän on ihan perseestä" ja "tästä luennosta ei oo kellekkään mitään hyötyä", "eihän täällä oo mitään tavaraa" tai "eihän toi jätkä osaa maalata ollenkaan". Tämän kuullessaan Silvennoinen kääntää hitaasti päätään Kahilaista kohti, nostaa etusormensa, ja tokaisee: "Erittäin hyvin sanottu." Tähän Kahilainen kuiskaa esimerkiksi: "Toi jätkä on sekasin", jolloin Silvennoinen kohottaa taas katseensa, ja sormeaan ylhäällä pitäen nyökkää myöntymisen merkiksi.

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" -DVD-boksilta. Jouluaiheinen sketsi löytyy "Onko nyt hjuva fiilis?"-boksin joulujaksosta.

Gerhard Rihmakallo, riffien kuningasMuokkaa

Gerhard Rihmakallo on Timo Kahilaisen esittämä rock-kitaristi. Gerhardilla on pitkät huonokuntoiset hiukset, silmälasit ja huonot hampaat. Sketsi alkaa aina niin, että Gerhard soittaa yhtyeensä kanssa ja kaikki menee hyvin, kunnes yhtyeen rumpali (Heikki Silvennoinen) läimäyttää takanaan olevaa isoa kongia niin, että Gerhardilla menee kuulo tilapäisesti. Tämän jälkeen Gerhard ihmeissään katsoo hymyileviä yhtyeen jäseniä ja taustalla kuuluu tinnituksen ääni, joka kovenee ja kovenee, jolloin sketsi loppuu.

Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta. Rihmakallon hahmo esiintyy myös elokuvassa "Kummeli V".

Härkönen & VileniusMuokkaa

Härkönen (Heikki Silvennoinen) ja Vilenius (Timo Kahilainen) ovat stadin slangia puhuvia työntekijöitä tilitoimistossa. Heidän pomonaan on Koski (Olli Keskinen). Sketsi alkaa kun jommallekummalle tai kummallekin tulee liikaa asioita yhdellä kerralla ja he saavat hermoromahduksen. Koski huutaa "Pojat!!" ja tilanne normalisoituu. Yhdessä jaksossa Koski pillastuu, jossa Härkönen ja Vilenius huutavat "Koski!"

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" -DVD-boksilta. Toiselle tuotantokaudelle tehtiin yksi sketsi, mutta sitä ei laitettu jaksoon, ja se on katsottavissa "Artisti maksaa" -boksin törkylaarista. Myös "Kyllä lähtee" -boksin törkylaarista löytyy jaksossa esittämätön sketsi.

Isä & PoikaMuokkaa

Murrosikäisellä Jyrki Rantalalla (Silvennoinen) on ongelmia ja siksi hän joko istuu television ja tietokoneen ääressä, tai vain makaa lattialla ja sängyssään antaen musiikin soida soittimistaan erittäin kovaa. Pojan isä (Timo Kahilainen) tulee pyytämään Jyrkiä johonkin avuksi omituisella kielellä, kuten esimerkiksi "Isä on siivonnu koko kämpän. Melkein koko kämpän. Etsä viitsis imuroida vielä eteisen?". Ensimmäisissä sketseissä Jyrki vastaa "ei pysty" ja isä yrittää kysyä taivutella poikaansa kysymällä uudestaan "Viitsitsä? tai "Etsä viitsis?", kunnes hänen sanoessa "Jyrki pliis", Jyrki alkaa huutaa kovaa. Myöhemmissä sketseissä Jyrki alkaa huutaa pelkästään silloinkin, kun isä pyytää häntä tarpeeksi monta kertaa. Sarjan viimeisessä sketsissä paljastuu, että miehen suostuttelu ei vaikuta myöskään hänen vaimoonsa Markeen (Silvennoinen), joka pilkkaa tämän puhetyyliä.

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

Jakke ja SepiMuokkaa

Sketsissä esiintyvät kaksi sähkömiestä, Jakke ja Sepi (Silvennoinen ja Kahilainen), jotka näyttävät miten korjataan sähkölaitteita itse, kuten miten mustavalkotelevisiosta saa värillisen ja miten voi itse korjata viallisen leivänpaahtimen. Työ menee kuitenkin aina mönkään, kun toiselle sattuu jotain. Se, kumpi on Jakke ja kumpi Sepi, vaihtelee.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" -DVD-boksilta. "Artisti maksaa" -boksilla on yksi sketsi. Uudenvuoden special-jaksossa he valmistavat ilotulitteen jouluruokien jämistä.

Jankon BetoniMuokkaa

Betonifirman lihava ja epäpätevä johtaja Kalervo "Kalle" Jankko (Heikki Silvennoinen) vastaanottaa joko vihaisen puhelinsoiton tai asiakkaan, joka valittaa hänelle jostakin asiasta minkä hän on taas mennyt pilaamaan tai on unohtanut tehdä. Jankko vastaa myötäilevästi jokaiseen asiaan sanomalla useaan kertaan "Joo". Lopuksi valittava henkilö huutaa Kallelle "Haista paska!" ja Kalle vastaa narisevalla äänellään "Asia kunnossa". Sketsi päättyy aina kohtaukseen, jossa Jankko hajottaa toimiston tavaroita tai repii papereita pitkin huonetta hyvin aggressiivisesti henkilön poistuttua tai puhelun loputtua.

Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta.

Jämävitsien kaatopaikallaMuokkaa

Sketsissä Timo Kahilaisen näyttelemä hahmo Jykä istuu Heikki Helan näyttelemän hahmon kanssa baarissa. Jykällä on yleensä työmurheita ja Helan hahmo yrittää parhaansa mukaan helpottaa ystäväänsä murheita, yleensä kertomalla vitsin. Vitsin päätteeksi Jykä nauraa ja sylkäisee kaljat Helan hahmon naamaan. Eräässä sketsissä Jykä kertoo vitsin ja saa itse kaljat kasvoilleen. Sketisit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää"-DVD:ltä.

Koistinen kikkailee/Juhaa sattuuMuokkaa

Sketsi sijoittuu verstaalle, jossa Kahilaisen esittämä Juha Koistinen "kikkailee" eli hyppelehtii, temppuilee ja heittelee tavaroita jatkuvasti. Kaksi muuta verstaan työntekijää (Silvennoinen ja Hela) seuraavat vierestä Koistisen kikkailuja. Yleensä toinen heistä tokaisee sketsin alussa "Toi Koistinen on kikkaillu nyt viikon putkeen. Se on varma, että kohta napsahtaa." Sketsi päättyy aina niin, että Koistinen satuttaa itsensä jollain tavalla, jolloin Silvennoinen tokaisee: "Nyt muuten sattu Juhaa leukaan" mikä on "kohta napsahtaa" tokaisun lisäksi Kummelin tunnetuimpia hokempia.

Sketsit ovat Artisti Maksaa -DVD-boksilla.

Kouhia ja työmiehetMuokkaa

Sketsissä Timo Kahilainen ja Heikki Hela esittävät työmiehiä, jotka miettivät arjen asioita. Paikalle saapuu pian heidän johtajansa Kouhia (Heikki Silvennoinen), joka tuo kaksikolle yleensä jotain. Kun Kouhia on saapumassa paikalle, työmiehet sanovat "Mitähän asiaa sillä on?" ja "Varmaan jotain perkeleen tärkeetä taas on." Poistuessaan Kouhia sanoo usein heille "Älkää itenne teloko" ja vuoden 2003 sketsissä "Älkää polttako itenne liikaa". Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" ja "Onko nyt hjuva fiilis"-DVD:ltä.

Kumi-KeijoMuokkaa

Sketsissä kaksi miestä (Vihinen ja Hela) odottavat apulaisjohtaja Sundqwistia (Silvennoinen). Sundqwist tulee kertomaan miehille, että konsernin johtaja Kumi-Keijo kertoi "heilahtavansa paikalle" johonkin tiettyyn aikaan, johon Vihinen kertoo hänen kellonsa näyttävän juuri nyt kyseistä kellonaikaa. Yhtäkkiä Kumi-Keijo tulee narulla, potkulaudalla, hyppimällä tai vaan ilmestymällä jostain hokemalla "hys hys hys hys" tai "hus hus hus". Sitten Kumi-Keijo pyytää Sundqwistia tulemaan hänen viereensä ja "ottamaan hupun sormen päältä" pois. Kumi-Keijo sanoo joko "paina tuosta" tai "vedä tuosta", jolloin Sundqwist tekee niin ja Kumi-Keijo pieraisee kovaan ääneen ja läpsäyttää nahkahousujaan hokien "hys hys hys". Sundqwist lähtee yökkien kahden miehen luokse jolloin miehet kysyvät "Mitä Kumi-Keijo sanoi?" Sundqwist vastaa yökkien "Hyvä Palaveri! Lounastauko" ja jatkaa yökkimistä. Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD boksilta.

Kumikorjaamo & Korjaamo Veljekset KinnulaMuokkaa

Sketsissä Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen esittävät Reino ja Rauno Kinnulaa, veljeksiä, jotka omistavat ja ylläpitävät autokorjaamoa Alahärmässä Etelä-Pohjanmaalla. Veljekset ovat fyysisesti huonossa kunnossa, kävellen hitaasti ja kankeasti. He eivät tule toimeen keskenään ja sanovat usein toisilleen "Mee sinä helvettihin siitä" tai "Ei tartte auttaa", mutta kerran Rauno sanoi niin myös Heikki Vihisen esittämälle verotarkastaja Haanojalle. Reino paljastuu homoseksuaaliksi, kun tämä suutelee Välimäen, Heikki Helan esittämän hahmon, kanssa ja menevät myöhemmin kihloihin. Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää"-DVD:ltä.

KyläkauppaMuokkaa

Sketsissä Heikki Silvennoinen käy kyläkaupassa potkukelkalla. Kun Silvennoinen astuu sisään, kauppiaat Heikki Hela ja Timo Kahilainen huomaavat Silvennoisen. Silvennoinen käy ostamassa tuotteita. Kun Silvennoinen menee kassalle, hän huutaa "Vihko auki!". Kauppiaat luettelevat Silvennoisen ostokset, esimerkiksi hiiva. Silvennoinen maksaa ostoksensa aina piikkiin. Kun Kahilainen toteaa jotain Silvennoiselle, Silvennoinen huutaa "Hiljaa saatana!". Hela sanoo "Ei noilla vielä kuuhun mennä" tai "Noillahan mennään kuuhun asti." Silvennoinen huutaa takaisin "Haista sinä mursu paska!".

Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta.

KyyläMuokkaa

Kyylä on Heikki Silvennoisen näyttelemä talonmies, joka aina valittaa Timo Kahilaisen näyttelemän "pojan" käytöksestä sekä taloyhtiön omaisuuden siisteydestä. Aina kun Kyylä yrittää neuvoa "poikaa" olemaan tekemättä jotain, "poika" pyytää paikalle kehonrakentajaystävänsä Olmin ja käskee tätä uhkailemaan Kyylää lihaksillaan sanoilla "Pala ulos!" ja "Näytä dorkalle pala!" Jonkin ajan kuluttua "poika" sanoo "Olmi, pala piiloon!" ja kysyy Kyylältä oliko tällä jotain asiaa, jolloin Kyylä peruu valituksensa ja jättää "pojan" ja Olmin rauhaan. Viimeisessä sketsissä Kyylä esittää valituksensa taloyhtiön tontin sijasta kuntosalilla, jossa "poika" ja Olmi ovat harjoittelemassa.

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

Lasse (kesähoidossa)Muokkaa

Lasse-sketsi etenee aina saman kaavan mukaan. Silvennoisen esittämä Jyri-poika kertoo katsojalle pojasta, joka uhkaa tehdä jotain ilkeää (poika on sanonut esimerkiksi, että "kohta alkaa ihan kauhea vakoilu" tai "kohta alkaa punatulkkujen verilöyly"). Tämän jälkeen Jyri rientää Lasse-nimisen sotilashenkilön (Kahilainen) luo itku kurkussa ja kertoo ongelmastaan. Lasse on yleensä tekemässä jotain hyvin tärkeää, kun Jyri tulee hänet keskeyttämään. Tästä huolimatta Lasse lähtee Jyrin kanssa katsastamaan tilannetta. Kun he saapuvat paikalle jossa Jyri näki ilkeän pojan, Lasse toteaa turhautuneena ettei täällä ketään ole. Tästä Jyri suuttuu ja rupeaa inttämään Lasselle samalla kiroten, kutsuen yleensä ilkeää poikaa homoksi. Lasse ei pidä Jyrin kielenkäytöstä ja yleensä kysyy kovalla äänellä "Mitä sä sanoit?!" ja komentaa tätä olemaan hiljaa. Pienen komentelun jälkeen Jyri hiljenee ja toteaa harmistuneena vain "aijjaa". Jyrillä on sketseissä kädessään vihreä, muovinen leluase, joka on tehty M16-rynnäkkökiväärin näköiseksi.

Sketsit ovat Artisti maksaa -DVD-boksilla.

Luomisen tuskaaMuokkaa

Luomisen tuskaa -sketsissä taiteilija Martti Hakonen (Keskinen) selittää viimeaikaisen projektinsa vaiheita juoden samalla pilsneriä ja apulaisten Heikin ja Timon (Silvennoinen ja Kahilainen) toteuttaessa projektia taustalla. Taiteilijan selitys on hyvin sekavaa ja se sekavoituu koko ajan vain enemmän ja muuttuu koko ajan vain korkealentoisemmaksi, kunnes lopulta hän saa hepulin ja alkaa purkaa kiukkuaan työhönsä paneutumattomiin apulaisiin. Hän muun muassa pakottaa apulaisensa syömään animaatiota varten tehdyn muovailuvahaukon samalla ruiskuttaen pilsneriä apulaisten päälle. Toisessa sketsissä kuvataan holokausti-aiheista elokuvaa mutta taustalla ajavat autot eivät anna käsitystä 1940-luvusta. Tämän lisäksi näyttelijä valittaa ettei pysty näyttelemään yhtä aikaa natsiupseeria ja juutalaista, joukkokohtauksista puhumattakaan. Tämän ongelman ohjaaja ratkaisee vaatimalla näyttelijöitä "multipluoitumaan".

Sketsejä löytyy 3 kappaletta "Kyllä lähtee" -DVD-boksilta, ja loput löytyvät "Artisti maksaa" -boksilta.

LätkäkatsausMuokkaa

Lätkäkatsauksessa Timo Kahilaisen esittämä urheiluselostaja Markku "Make" Lindell haastattelee Ilveksen jääkiekkoilijoita "täpötäydessä hallissa" tai "täpötäydessä Hakametsässä.. Lähes joka sketsissä taustalla näkyy oikeita Ilveksen pelaajia, mutta näistä ainoastaan haastatteluun pääsee Raimo Helminen. Muuten Lindell haastattelee Ilveksen maalivahteja Esa Toskasta tai Pasi Märkäläistä (Heikki Silvennoinen, maalivahtien nimet ovat väännetty Ilves-vahdeilta Vesa Toskala ja Pasi Kuivalainen). Make haastattelee myös päävalmentaja Hessu Mälliä (Heikki Hela, hahmon nimi on kotoisin silloiselta Ilves-valmentajalta Heikki "Mälli" Mälkiältä). Aluksi hän kysyy jotain peliin liittyvää, mutta seuraavaksi jotain aivan absurdia, kuten esimerkiksi talon perustan rakentamista tai koiran hankkimista. Helmistä haastatellessaan Lindell usein vain toteaa jotain turhanpäiväistä, esimerkiksi "Katsopas C-katsomoon, siellä on cheerleader-tyttöjen ihmispyramidi lähes valmis". Lindell päättää joka haastattelun sanoihin "Ja takaisin yläkertaan."

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

Martti MielikäinenMuokkaa

Martti Mielikäinen on kesämökkinaapuri Kiviapajalta. Hän kertoo osiossaan Olli Keskiselle vitsin tai kaskun itäsavolaisella murteella, jonka jälkeen Mielikäinen ratkeaa nauruun siten, että hänellä on vaikeuksia pysyä paikoillaan. Mielikäisen vakiolausahdus tässä yhteydessä on 'Voe helevettiläinen!'. Hahmoa esittävä Heikki Silvennoinen itse on Kiviapajalta lähtöisin.

Sketsit löytyvät DVD:iltä "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa". Lisäksi Mielikäinen vierailee Fabion vieraana yhdessä jaksossa DVD:llä "Jumankauta juu nääs päivää".

Matti NäsäMuokkaa

Matti Näsä on Heikki Silvennoisen esittämä sketsihahmo. Näsä on tamperelainen poikamies, joka ihmettelee useita arkipäivän asioita. Hän on esittänyt kritiikkiä muun muassa liikennevaloista, nuorisokulttuurista, teknologiasta, takseista, kymmenpennisistä ja ihmisten käyttäytymisestä. Hahmon ympärille on luotu muitakin hahmoja, kuten Matti Näsän veli Teppo Näsä (Heikki Hela). Muutamissa sketseissä esiintyy myös kokkina tunnettu Näsän tuttu Ytte (Timo Kahilainen). Matti Näsä on yksi alkuperäisistä Kummeli-hahmoista.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilla Matti esiintyy Tepon kanssa kertaalleen juonnon aikana, ja "Onko nyt hjuva fiilis" -boksilla on yksi vuonna 2003 kuvattu sketsi.

Mauno AhonenMuokkaa

Mauno Ahonen (Heikki Silvennoinen) on viinaanmenevä uutistoimittaja, joka tiedottaa pikaraportin muodossa tuoreimmat uutiset. Hahmo tunnetaan erityisesti hitaasta puheestaan, huonokuntoisista hampaistaan, suurista kuulokkeistaan ja suurista silmälaseistaan. Monissa tapauksissa Ahonen jatkaa keskustelua jonkun ruudussa näkymättömän henkilön kanssa jonkin aikaa ennen kuin huomaa olevansa lähetyksessä. Pikaraportti-sketsin lisäksi Mauno Ahonen myös esittelee arvattavan nähtävyyden sketsissä Missä mennään. Hahmo esiintyi myös "kummelihenkisessä" Mankeli-televisiosarjassa vuosina 2000–2001, jossa hän kertoi katsojille kuuluisia viimeisiä sanoja.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksissa Maunolla esiintyy kertaalleen yhdessä sketsissä. Elokuvassa "Kummeli Stories" Ahonen esiintyy useamman kerran.

Silvennoinen on sanonut haastattelussa Ahosen olevan "ihan vahinkohahmo".

"Me emme tupakoi täällä"Muokkaa

Heikki Hela ja Timo Kahilainen kulkevat julkisilla paikoilla, esimerkiksi bussissa tai toimistotiloissa. Silloin Silvennoisen esittämä mies saapuu paikalle tupakka kädessään, josta Hela saa kohtauksen, alkaa yskiä ja osoittelee tupakkaa (joskus hän siemaisee astmapiippua). Hela lähtee hakemaan Kahilaisen paikalle, joka yleensä ottaa mukaansa keltaisen lapun, jossa lukee "Me emme tupakoi täällä". Kahilainen sanoo miehelle "Voi kuulkaa, me ei olla poltettu täällä ollenkaan.". Tähän Silvennoinen vastaa "Juu ei kannatakkaan, se on helvetin epäterveellistä" ja sen jälkeen tai myöhemmissä sketseissä pelkästään "Mää vedän vain tän ja se on sillä saletti".

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

”Me on hävitty tää peli”Muokkaa

Silvennoisen esittämä jääkiekkovalmentaja Aimo Nivaska sanoo pelaajilleen jotain negatiivista pelistä, ja tokaisee loppuun: "Me on hävitty tää peli".

Esim: "Nuilla on muuten pojat sen verran kova puolustus, että te ette pääse ees punaviivan yli. Me on hävitty tää peli".

Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta.

MusacornerMuokkaa

Musacorner kuuluu Kummelin ensimmäisiin sketseihin. Sketsissä Olli Keskisen esittämä hahmo, Iso-Pebe, haastattelee musiikkivieraita. Usein musiikkivierailta kuullaan myös esitys.

Musacornerin vieraita:

  • Blues-muusikko B.B. Korhonen (B.B. King, Albert Järvinen), joka nukkui tunnelissa kaljapullojen keskellä ja lauloi siitä, kun kaikki oli loppu.
  • Speedy ja Saku
  • Kanttori Hannikainen (laulu) ja Suntio Simo Kuassimo (urut) esittivät kappaleen "Vanha holvikirkko".
  • Janne Henriksson ja Kokemus (Jimi Hendrix Experience). Kuuluisaa Montereyn konserttia mukaillen "Wild Thing" -kappaleen sanat oli vaihdettu muotoon "Mulla menee hermot" ja Henrikson hajotti kitaraansa erilaisilla työkaluilla, esimerkiksi sahalla, taltalla sekä isolla lekalla.
  • George Bensonia parodioiva hahmo. Esitti kappaleen "This is the Night" (Bensonin suurin hitti on "Give me the Night").
  • Sopraano Kai Lund ja Tenori Tamara Lind (Kai Lind ja Tamara Lund)
  • Mikko Taavitsa (Miles Davis)
  • Humppalegenda Risto Autere (Richard Clayderman)
  • Räppäri MC Rami Stereo (jonka riimittelyssä kuultiin mm. riimit "mulla oli vaikeeta koulussa, mutta vielä vaikeempaa on Oulussa", ja Mä muutin hesaan mikkellistä, tytöt ne tykkää mun kikkelistä)
  • Ilu Fagerström
  • Jazzkitaristi Eero Siltanen
  • Kipin veljekset (BeeGees)
  • Rumpali Monkki Mähönen
  • The Piitles Liperistä (Beatles Liverpoolista). Esittivät kappaleen "Minä olen mursu" (suomennos Beatlesin kappaleesta "I am the Walrus").
  • Kosketinsoittaja Kikka Korean (Chick Corea) ja kitaristi Jussi Pattitussin (basisti John Patitucci) duo esitti kappaleen "Spirit of the New Age". Soittajat kehuivat olevansa täydellisiä ja soittivat hieman avant-gardemaiselta fuusiojazzilta kuulostavaa musiikkia hyvin nopeasti. Kun he lähtivät studiosta pois, he sanoivat, että elämässä tärkeintä on se, että ei tee yhtään virheitä. Sketsin lopussa muusikot lähtivät studiolta pois ja ajoivat autonsa seinään, kun olisi pitänyt pakittaa. Silvennoinen sanoi saaneensa idean sketsiin ollessaan katsomassa Corean esiintymistä. Silvennoinen oli omien sanojensa mukaan odottanut, että Corea jossain vaiheessa mokaisi, mutta ei ollut havainnut yhtään mokaa soitossa esityksen aikana[2].
  • Johan ja Se Bastian Virtanen (Johan Sebastian Bachista väännetty) ovat kaksi veljestä Turusta, jotka tekevät sähköklassista musiikkia. Kesken esityksen Iso-Pebe katkaisee esityksen, sanoo heidän musiikkinsa olevan skeidaa ja käske veljekset pihalle sanomalla "Turku ulos!"

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-boksilta.

MusavisaMuokkaa

Musavisaa esitettiin vuosina 1992–1994, jolloin Kummeli oli suosionsa huipulla. Musavisan idea oli yksinkertainen: vastauskopissa istui aina jonkin maan joukkue. Sitten soitettiin musiikkinäyte, joka oli peräisin studiossa olevan joukkueen "vihollismaalta" (esimerkiksi israelilaiset, joille soitettiin saksalaisten kappale "Deutschland, Deutschland", tai suomalaiset, joille soitettiin ruotsalaisten esittämä "Fem gånger på dagen") ja joukkueen piti arvata, mistä maasta kyseinen musiikkinäyte oli peräisin. Joukkueet vastasivat aina "Kanada", joka oli väärä vastaus (paitsi motoristit, jotka rupesivat selittämään harrikkansa pakista, ja teurastajat, jotka vastasivat "kanala"). Väärän "Kanada"-vastauksen jälkeen joissain jaksoissa juontaja Eero Kakko räjäytti joukkueen "savukoneella". Palkintojoukkueille luvattiin palkinnoksi usein jotain joukkueen intresseihin liittyvää.

Musavisan postiosoitteen piti aluksi olla vain pila, mutta sitten kun television katsojat luulivat osoitetta oikeaksi, he alkoivat lähettää oikeita kirjeitä Musavisaan. Tämän jälkeen osoite vaihdettiin oikeaksi ja kirjeistä arvottiin joku, joka voitti esimerkiksi Kummeli -T-paitoja, musiikkikasetteja tai CD-levyjä.

Seuraavat musavisan kappaleista päätyivät Kummelin Artisti Maksaa -levylle:

Muita musavisan arvoituksia:

  • Jean Sibelius. Sibelius sävelsi Finlandiaansa, mutta vaimo Aino keskeytti hänet aina huutamalla "Janneee! Syömään!"
  • Johann Sebastian Bach söi knapperwursteja, wienerschnitzeliä sekä röstiperunoita ja sävelsi lukuisia keskeisiä teoksiaan yhden päivän aikana. Bach myös näytettiin sketsissä 20 lapsensa ympäröimänä, jotka myös pitivät röstiperunoista.
  • ZZ Top -parodia

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta.

MyrkyttäjäMuokkaa

Sketsissä nimetön, vähän oudon näköinen toimittaja (Kahilainen) haastattelee Silvennoisen esittämää puutarhuria. Silvennoinen kertoo, kun hänen mailleen tuli eläimiä. Silvennoiselle on sitten sattunut jotain, jolloin eläimet ovat nauraneet hänelle päin naamaa. Tämän jälkeen mies kertoo myrkyttäneensä eläimet. Hän on myös myrkyttänyt oman vaimonsa ja tämän istuttamat porkkanat, joista hänen vaimonsa oli keittänyt soppaa ja hän oli näin syönyt omaa myrkkyään. Viimeisessä sketsissä hän lopulta kuolee kyseiseen myrkytykseen.

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

Naurettavat valinnatMuokkaa

Kahilaisen näyttelemä asiakas käy jossain paikassa, missä Helan ja Silvennoisen näyttelemät myyjät tulevat tiedustelemaan häneltä että miten voivat palvella. Aina kun asiakas vastaa kysymyksiin tai kertoo haluavansa jotain tiettyä, myyjiä alkaa naurattaa. Ja jokainen nauru on entistä äänekkäämpi. Kaupanteon lopussa asiakas räplää tai vääntelee aina jotakin, mihin Silvennoisen vastaa "hei, älä räplää" ja "rääläät kotonas sitten". Lisäksi myyjät pyöristävät hinnat aina isommiksi, ja sketsin lopussa heitä naurattaa niin paljon, etteivät he enää pysy pystyssä, vaan huutavat asiakkaalle "Mene jo!"

PanomiesMuokkaa

Sketsiä Panomies ei sarjan ohjaaja Matti Grönbergin päätöksellä näytetty televisiosarjassa, mutta se on julkaistu Jumankauta, juu nääs päivää-DVD:llä.[3]

Sketsissä Helan ja Silvennoisen esittämät mieshenkilöt katselevat Kahilaisen esittämän hahmon liikkeitä seisten kerrostalon pihalla. Silvennoinen kertoo Helalle Kahilaisen esittämän hahmon olevan "se panomies". Hela myös kyselee että, "minnehän se nyt menee" johon Silvennoinen vastaa aina "panee". Silvennoinen vastaa myös Helan jatkokysymyksiin, ja he päivittelevät asiaa yhdessä. Hela myös pyrkii kommunikoimaan panomiehen kanssa varsin onnistuneesti, mutta ei sketsin lopussa uskalla lähteä tämän kyytiin, mitä Silvennoisen esittämä hahmo pitää virheenä.

Sketsi on esitetty toistaiseksi vain kerran televisiossa, syksyllä 2012. Sketsi esitettiin yksinään, viiden minuutin lähetyksenä. Televisioesityksessä on mukana osa sketsiä, jota ei ole julkaistu DVD:llä. Sitä vastoin DVD:llä on osa sketsiä, jota ei nätetty televisioesityksessä. Television sketsissä, Hela ja Silvennoinen katselevat parvekkeella pyyhe päällä seisoskelevaa panomiestä, ja DVD:ltä löytyvässä pätkässä panomies pyytää Helaa lähtemään mukaansa. Hela kieltäytyy, jolloin Silvennoinen sanoo: "Tyhmä jätkä. Oisit päässy paneen".

Perintöä odotellessaMuokkaa

Sketsi on lähes pantomiimiesitys, sillä puhetta ei ole vaan usein pelkkä musiikkisäestys. Sketsiin kuuluu kolme henkilöä, kaksi talon asukasta (Heikki Hela ja Timo Kahilainen) ja hyvin vanha ja huonokuntoisen näköinen Pappa (Heikki Silvennoinen). Nämä kolme asuvat vanhassa talossa yrittäen suoriutua päivittäisistä askareistaan. Pappa suorittaa usein kaikki työt, Heikin ja Timon laiskotellessa. Pappa on jo iäkäs ja lähes jokaisessa sketsissä hän juo Koskenkorvaa. Heikki ja Timo toivovat parhaansa mukaan että hän kuolisi, jotta he saisivat häneltä perinnön. Jokaisessa sketsissä Pappa on jo kuolla viinaan ja liian raskaaseen työntekoon, mutta jotenkin ihmeen kaupalla hän aina selviää. Viimeisessä osiossa pappa "sammuu" pihalle lumihankeen ja hän joutuu sairaalaan. Timo ja Heikki uneksivat mielessään muun muassa uudesta veneestä ja autosta, jonka he saisivat ostettua perintörahoillaan. Kotona ollessaan Timo ja Heikki saavat puhelinsoiton sairaalasta jossa heille kerrotaan, että pappa kuolee lähes varmasti ja nämä ovat innoissaan. Kuitenkin pihalle ilmestyy pian hääauto, jossa Pappa ja sairaalan työntekijä ovat. Pappa raivostuu ja komentaa Heikin ja Timon muualle. Sarja päättyy kun Pappa ja nainen siirtyvät makuuhuoneeseen ja laittavat verhot kiinni.

Vuoden 2004 jaksoissa tarina jatkui, kun Heikki ja Timo ovat odottaneet perintöä jo 20 vuotta. Pappa on hyvässä kunnossa ja naimisissa sairaalan työntekijän kanssa ja asuvat nelistään, mutta Heikki ja Timo ovat jo huonossa kunnossa ja vanhoina. Heidän arkielämänsä on kyllä yhtä helvettiä, kun Timo mm. pyyhki naamansa pyyhkeellä, jota Pappa oli rassannut takamuksessaan ja Heikki söi Papan räkää, jonka tämä oli niistänyt pähkinöiden sekaan. Sketsi päättyy kuten vuoden 1993 jaksot. Vuoden 2004 jaksoissa on Timo selostajana.

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" ja "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-bokseilta.

Pertti PasanenMuokkaa

Pertti Pasanen (Heikki Silvennoinen) on sketsissä säämeteorologi, jolla on yllään aina punainen havaijipaita, jonka rintataskussa kondomipakkaus, vaalea koko leuan kattava parta, silmälasit ja hänen päänsä on aivan kalju. Ensimmäisessä sketsissä Esko Mörkö palkkaa Pasasen demovideon nähdessään. Hahmo on esiintynyt myös Mankeli-sketsisarjassa. Hän sanoo joka säätiedotuksessa aina jonkin "vitsin" eri paikkakunnilta, kuten esimerkiksi: Muoniossa on ruuat loppu ja siellä on hirveä nälkä kaikilla ja että Kiteellä on kirkasta, mää jäisin sinne mielelläni pitkäksikin aikaa.

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -DVD-boksilta.

Pikku HenryMuokkaa

Pikku Henry (Timo Kahilainen) on tuntenut jokaisessa sketsissa tyypin, jolle sitten hän kettuilee esim: Mari Turuselle. Kun Henry poistuu, ihminen huutaa "Rintanen, odota!". Kun Henry kettuilee, häntä pahoinpideltiin ja lopuksi taustassa soi Marion Rung - Tipi-tii.

Sketsit löytyvät "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilta.

PortsaritMuokkaa

Timo Kahilainen ja Heikki Silvennoinen esittivät yrmeitä portsareita, jotka eivät halunneet päästää edes vierailevia esiintyjiä sisälle ravintolaan. Vakiofraasit: "Juu ei!" ja "Pelataan sen mukaan, koska muuten ei oo enää kellää mukavaa". Sketsejä ei ole mukana DVD:llä vierailevien esiintyjien johdosta. Kahilaisen esittämä portsari teki lyhyen esiintymisen Kummeli Stories -elokuvassa.

Puukon veljeksetMuokkaa

Hämäläisiä Puukon veljeksiä on kolme. Sketsi alkaa kun Pekka (Heikki Hela) kertoo toimittajalle tarinaa, jossa veljekset keksivät mielestään hyvän idean johonkin arjen työntekoon liittyvään asiaan. Ideaan liittyy yleensä räjähteiden käyttö. Nuorin veljeksistä, eli Arttu (Timo Kahilainen), joka on luonteeltaan levoton ja ylivilkas, saattaa veljekset ongelmiin (yleensä tässä kohtaa Pekka ja Henri (Heikki Silvennoinen) sanovat "Arttu, perkule!"). Kaikissa sketseissä Arttua rangaistaan jollain tavalla, milloin naulaamalla kiinni ladon seinään tai hautaamalla maahan viikoksi.

Vuoden 1997 jaksoissa Puukkojen naapuriin muutti veljeskolmikko Roiskon veljekset, jotka tuottavat ongelmia mm. metsästämällä hirviä Lahti-Saloranta-pikakiväärillä.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilla on yksi sketsi.

PääministeriMuokkaa

Silvennoisen esittämä pääministeri Jermu luottaa suuresti Kahilaisen esittämän erikoisavustaja Pentti ”Pena” Hietasen neuvoihin päätöksenteossa. Hietanen itse kuitenkin kuvailee hallituksen tekemiä päätöksiä sanomalla ”Tää saatana päivänvaloa kestä”, johon Helan esittämä toinen avustaja vastaa ”No ei hemmetissä”. Molemmat avustajat pyrkivät siihen, ettei Jermu itse sanoisi toimittajille asioista yhtään mitään, koska Jermulla ei ole poliittista itsesuojeluvaistoa. Jermu itse haluaa kuitenkin olla rehellinen mies ja ääniharava puolueelleen, ehtien Hietasen estoyrityksistä huolimatta kertoa haastatteluissa Mari Turusen esittämälle toimittajalle suoraan ne päätökset, joihin päädyttiin, käyttäen lähes jokaisessa haastattelussa muun muassa sanoja ”Pena sen siinä keksi ihan viime metreillä" ja "veti ässän hihastaan”. Ensimmäisissä sketseissä toimittajan pyöristyttyä Jermun lausunnoista, Hietanen keskeyttää haastattelut sanomalla, etteivät Jermun lausunnot olleet virallisia, vaan että niitä tarkennettaisiin hallituksen iltakoulussa, vetää Jermun väkisin pois toimittajan luota, ja pyytää ettei Jermun aiempia lausuntoa ”ajettaisi ulos” uutisissa ennen sitä. Myöhemmissä sketseissä toimittaja yrittää Jermun lausuntojen jälkeen haastatella seuraavaksi Hietasta, joka ei suostu vastaamaan, vaan juoksee toimittajaa pakoon.

Sketsit löytyvät ”Jumankauta juu nääs päivää” -DVD-boksilta.

Rehtori ja oppilasMuokkaa

Silvennoisen esittämä, olemukseltaan yksinkertainen oppilas, on luokassa tekemässä tavallisia kouluaskareita. Kahilaisen esittämä rehtori on samassa tilassa valvomassa oppilasta. Joskus rehtori saapuu paikalle sketsin aikana. Joka kerta oppilas tekee pienen virheen, josta rehtori pahastuu (esimerkiksi oppilas pudottaa karttapallon pyyhkiessään taulua tai pieraisee kesken jälki-istunnon.). Tämän jälkeen rehtori alkaa tivata oppilaalta syytä, miksi hän teki sen. Aluksi oppilas yrittää selittää rauhallisesti syytä rehtorille, mutta koska rehtori painostaa oppilasta liikaa, oppilas hermostuu ja käy huutamaan ja itkemään. Rehtori ei hellitä, vaan jatkaa kyselemistään. Sketsin päätteeksi oppilas on täysin sekaisin, naama punaisena. Yhdessä sketsissä oppilaan koripallo kimpoaa rehtorin päähän, jolloin tämä menettää tajuntansa. Oppilas alkaa huutaa, vaikka rehtori ei sanokaan mitään.

Oppilaalla on keltainen T-paita, henkselihousut ja hiukset samalla tavalla sekaisin kuin Lasse-sketsin kakaralla. Rehtori pitää yllään vihreää takkia.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" -DVD-boksilta.

RuususetMuokkaa

Sketsissä Timo Kahilainen ja Miia Selin (entinen Pajunen) esittävät erittäin äkäistä pariskuntaa. Timon esittämä hahmo pyytää vaimoltaansa jotain, mutta ei saa tahtonsa läpi. Lopulta Miian esittämä hahmo huutaa Timolle ja tämä lähtee ulos tekemään sen asian, jota ei vaimonsa ansiosta saannut, esimerkiksi käydä vessassa, piereskellä tai seksiä. Sketsin lopussa paparatzit yllättävät Timon ja ottavat tästä valokuvia.

SaldoMuokkaa

Saldo liittyy nimensä mukaisesti talousaiheisiin. Sketsissä päähenkilö on "Rantala" (Timo Kahilainen) jossa hänellä on yllään suuri tynnyri, eikä hänellä ole muita vaatteita. Hän on pahasti velkainen ja yrittää parhaansa mukaan löytää rahaa. Esim. eräässä sketsissä hän rynkyttää pankkien ovia kuitenkaan pääsemättä sisään. Sitten hän sanoo:"Hyvä, Holkeri".

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" -DVD-boksilta.

”Sano ryssä ku…”Muokkaa

Sketsissä Heikki Helan esittämä venäläismies tekee tai näkee jotain, jolloin Silvennoisen esittämä toimittaja tulee kuvaan, ja vastaa venäläisen sanomaan: "Sano ryssä ku..."

Esimerkki: Venäläinen leikkii ilmapallolla, ja sanoo: "Ohhoo! Sputnik!" Johon toimittaja vastaa: "Sano ryssä ku ilmapallon näki", tai "Ohhohhoo! Bisnes!" "Sano ryssä ku naisen näki".

Sketsit löytyvät "Onko nyt hjuva fiilis" -DVD-boksilta.

Satu ja TuijaMuokkaa

Kahilainen ja Silvennoinen esittävät turhamaisia ja typeriä naisia, joista toisella on suunnattoman kokoiset rinnat ja toinen on huomattavan laiha. Ensimmäisessä sketsissä he valmistautuvat illanviettoon koko ajan valittaen ja suutahtaen lyhyesti toiselle: "Mää en lähe mihinkään!". Parissa sketsissä Satu ja Tuija etsivät ilmeisesti lehti-ilmoituksella treffikumppaneita. Lehti-ilmoitukseen vastaavat valkeakoskelaiset isomahaiset roudarit Kimmo ja Pasi (Vihinen ja Hela), joista Pasilla on paha ärrävika ja Kimmo juo pullotolkulla olutta tai lonkeroa. Yleensä he eivät viihdy Satun ja Tuijan luona kovinkaan hyvin, vaan Kimmo sanoo: "Lähetään jo meneen täältä!" ja he lähtevät pois, jolloin Satu ja Tuija jäävät yksin murheellisen näköisinä. Myöhemmin Satu menee naimisiin Pasin kanssa ja Satu luulee olevansa raskaana ja hänen kuukautiset ovat myöhässä. Avioliiton aikana Satu kuitenkin huomaa, että liitto ei olekaan niin ruusuinen. Satu käy myöhemmin ultraäänitutkimuksessa ja paljastuu,että paksumaha johtuu turvotuksesta. Satu päättää myöhemmin erota Pasista.

Ensimmäinen sketsi löytyy "Artisti maksaa" -boksilta, ja loput "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilta.

Speedy ja SakuMuokkaa

Sakari "Saku" Östermalm (Timo Kahilainen) ja Pertti "Speedy" Keinonen (Heikki Silvennoinen) ovat heavymiehiä. Speedy kaatuilee usein astuessaan oviaukon läpi ja Sakulla on tapana sotkea purkkaa hiuksiinsa, sekä lyödä päänsä pöydänkulmaan moshatessaan. Kun Speedy soittaa kitaraansa (aina Led Zeppelinin "Whole Lotta Love" -riffiä), Saku karjaisee "Speedy on sairaan nopee!". Vuoden 1993 syksyllä syntyi myös lentävä lause "Artisti maksaa!". Speedy ja saku olivat tulleet Helsinkiin tekemään sopimuksen levy-yhtiön kanssa, missä ehdotettiin sopimusta jonka mukaan artisti maksaa kaiken. Tähän Speedy ja Saku suostuivat tajuamattaan artisti-sanan merkitystä.

Speedy ja Saku -hahmot ovat olleet Kummelissa vuodesta 1993 ja esiintyvät harvakseltaan myös uudemmissa jaksoissa. Heidän ympärilleen on luotu myös muita hahmoja, kuten roudarit Kimmo ja Pasi.

Musiikillisiksi esikuvikseen Speedy ja Saku ovat ilmoittaneet Iron Maidenin, Metallican ja Beatlesin.[4]

Vuonna 1997 juontaja Fabio otti poikansa Erasmuksen kanssa yhteyden Speedyyn ja Sakuun vielä kerran, jolloin he ilmoittivat ostaneensa XL5 -yhtyeeltä sähkörumpalin "todella edullisesti". Speedy heittää rummutuksen päälle muutaman sävelen, johon Saku laulaa: "Lohikäärme, sil on valtava kuppa..." jolloin yhteyteen tulee häiriö.

Speedyltä ja Sakulta tunnetaan kappaleet "Hän-Mies" (Artisti Maksaa -albumilta), "Tuomiopäivä" (Kummeli Stories -elokuvan soundtrackilta), "Lohikäärmeen valtava kuppa" ja "Keinonen on noita".

Kummelijaksojen lisäksi Speedy ja Saku ovat esiintyneet myös Kummeli Stories-elokuvassa ja lisäksi Speedy, Saku ja roudarit vierailivat vuonna 1998 valmistuneessa Johtaja Uuno Turhapuro – pisnismies -elokuvassa. Speedy ja Saku olivat myös pääosassa (silloisen) Teknillisen korkeakoulun sähkötekniikan osaston esittelyvideossa "Sähköisku", jossa Marshalliin lähdetään hakemaan lisää tehoja Otaniemestä. Noin 10 minuutin pituista esittelyvideota jaettiin VHS-kasetilla käytettäväksi lukioiden opinto-ohjauksessa.

SporttivarttiMuokkaa

Sporttivartissa pulska ja ärrävikainen urheiluvalmentaja Raimo Vormisto (Heikki Silvennoinen) sekä urheilija Timo Silakka (Timo Kahilainen) kokeilevat eri urheilulajeja. Sketsit juontaa Eero Kakko (Olli Keskinen). Vormisto opastaa suojattiaan Silakkaa, ja sanoo yleensä vakiofraasit "Nonnim, poika" ja "Purista perseellä normaalisti". Joidenkin sketsien lopussa Eero Kakko kysyy Silakalta "Mitkäs ovat Timon omat tuntemukset?" johon tämä vastaa "Mulla on kotiasiat kunnossa, ja urheilu tuntuu kiinnostavalta".

Vuonna 1991 valmistuneiden pilottijaksojen Sporttivartti-sketseissä esiintyi 24-vuotias kauhavalainen huimapää, puukkotehtailijan poika Walton Strömberg, joka yrittää uskomatonta maailmanennätystä, muun muassa uimalla jään alla yli 200 metrin matkan ilman happilaitteita, pysäyttämällä pallealihaksella pistoolin luoti ja selvitä haudassa kolme kuukautta ilman apuvälineitä. Jokainen yritys päättyy surkeasti: uiminen miltei hukkumiseen, luoti ei pysähdy ja haudassa loppuu happi. Hänen managerinsa Olavi Nieminen menee joka kerta paniikkiin ja sanoo "Eihän tästä tullu yhtään mitään", johon Walton vastaa aina "Tulee, tulee! Huomenna uusiks!" Eero Kakko yrittää kysyä Strömbergin vointia, mutta Nieminen vain lähtee autolla ja vastaa Kakolle vihaisesti. Vuonna 1993 Walton Strömberg teki lyhyen vierailun eräässä Matti Näsällä on asiaa -sketsissä, jossa hänet kannettiin ulos laskiaistapahtumasta epäonnistuneen tulennielentäyrityksen jälkeen.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilla on yksi sketsi.

TamppaajatMuokkaa

Tamppaajat-sketsin vakiohahmo on Erik "Kalkun rusakko" Loka, jolla on isot kengät ja iso tavoite: tampata koko maapallo, eli astua jokaiseen kohtaan sen pinnalta. Erik Lokan valmentajana ja virallisena valvojana toimii Tamppo Rauno "Holvastin tana" Mäkynen. Pienin yksikkö tamppauksessa on tamppi, joka on kahden vierekkäisen kengän muodostama alue. Tamppaajat-sketseissä on käytetty mittayksikköä tamppio. Yksi neliömetri on 35 tamppia. Maapallon kertaalleen tampannutta ihmistä kutsutaan nimellä tamppo, ja kolmesti maapallon tampannutta arvonimellä tamppooni. Vain yksi ihminen on saavuttanut Tamppoonin arvonimen, hän on japanilainen Kenji Nakami.

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" -DVD-boksilta.

Tonnin seteliMuokkaa

Pääartikkeli: Tonnin seteli

TyömiehetMuokkaa

Sketsissä Heikki Silvennoisen ja Timo Kahilaisen esittämät työmiehet suorittavat jonkun työtehtävän. Paikalle saapuu myöhemmin Olli Keskisen esittämä Johtaja, joka kertoo kaksikon tekevän työnsä väärin. Tämän jälkeen kaksikko vastaa erittäin alakuloisesti "Selvä!".

Työkoneiden arvontaMuokkaa

Sketsissä Heikki Helan esittämä työnjohtaja arpoo työvälineet, -koneet tai suhdeautot Silvennoisen ja Kahilaisen esittämille nimettömille työmiehille. Hela laittaa laput taskuunsa ja ilmoittaa: "Suoritetaan arvonta, kumpi aloittaa?" Silvennoinen ja Kahilainen kinastelevat tästä. Lopulta Kahilainen suostuu aloittamaan. Hän saa aina surkeimmat ja pienimmät tavarat. Mies kiroaa tätä aina ankarasti lukiessaan arvontalapun.

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" -DVD-boksilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilla on yksi sketsi.

VariksetMuokkaa

Sketsissä Timo Kahilaisen sekä Heikki Silvennoisen esittämät varikset kiusaavat Heikki Helan esittämää kirjastotätiä. Esimerkisi: "jättää yöksi autoradion päälle." sekä "kaatavat kalat takaisin järveen kun kirjastotäti oli pilkillä."

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta.

Virsikirjan lisälehdilläMuokkaa

Sketsin sanotaan olevan osa ohjelmaa nimeltä Sunnuntairauhaa, jonka juontajana toimii Helan esittämä Patrik Sjöberg. Kahilaisen esittämä Laukaan kirkon urkuri Anders Gärderud sekä Silvennoisen esittämä Tikkurilan seurakunnan nuorisomuusikko Ingemar Stenmark esittävät Sjöbergille näytteitä "uusista virsistä", jotka he pyrkivät saamaan lisättäväksi virsikirjaan sillä perusteella, että vaikka "vanhoissa virsissä on arvokkuutta, mutta niistä puuttuu groove". Gärderud kuvailee jokaista "uutta virttä" sitten ne kuuluvat vähintään kolmeen ala-allegoriaan: ahdistus, kiusaus ja synti. Mutta Gärderud alkaa soittaa urkuja ja Stenmark alkaa laulaa, virsi paljastuukin yhdeksi erittäin tunnetuksi kappaleeksi, kuten "Surun pyyhit silmistäni pois" tai "Naispaholainen".

YmpäristöruutuMuokkaa

Ympäristöruudussa toimittaja Eero Kakko (Olli Keskinen) haastattelee valtion ohjeistamispäällikköä valtiotieteitten maisteri Jaakko Parantaista (Heikki Silvennoinen). Keskustelunaiheena ovat ympäristöongelmat ja ihmiskunnan kehitys. Jaakko Parantainen ei edusta perinteistä ympäristöasiantuntijaa, vaan kritisoi voimakkaasti yhteiskunnan toimia ja usein myös haastattelijaansa.

Yleensä Ympäristöruutuihin ei tehty valmiita käsikirjoituksia. Aiheesta sovittiin etukäteen ja Parantaisen vastaukset tulivat improvisaationa.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta. "Jumankauta juu nääs päivää" -boksilla on yksi sketsi.

Ytte ja MosseMuokkaa

Ytte ja Mosse ovat kokkeja, jotka tekevät Kummeli-studiossa sketsien välissä mitä omaperäisimpiä ruokia. Muun muassa köyhät ritarit ja sokerihillomunkki kuuluvat heidän ruokalistalleen. Tehdessään ruokaa he ottavat ruoan nimen kirjaimellisesti, ja etsivät käsiinsä mm. luostarimunkin jolle he syöttävät hilloa, ensin kysyen onko munkki nauttinut hilloa ennen ruokaa. Eräässä sketsissä kokit valmistivat Ytestä ruokaa, käyttäen tämän pernaa, kainalokarvoja ja raastaen jalkapohjan ihoa.

Ytte on Timo Kahilaisen esittämä kokki, jonka rintakarvat näkyvät hänen avonaisesta takistaan. Hänellä on vaikeuksia puhumisen kanssa ja ääntää useimpien sanojen alkukirjaimen h:ksi. Mosse taas on Heikki Silvennoisen esittämä, kalpeaihoinen ja monotonisesti puhuva kokki. Mosse korjailee Yten lauseita aika ajoin. Sketseissä tämä käskee Ytteä toistamaan lauseita uusiksi, jotta tämä oppisi lausumaan ne oikein. Kun Ytte muutaman kerran on toistanut lauseen, toteaa Mosse lopuksi "Noniin, sieltähän se tulee kun vähän potkii".

Ytte ja Mosse ovat useasti jääneet myös tullissa kiinni heidän kuskatessaan eri "raaka-aineita".

Ytte on esiintynyt myös Matti Näsällä on asiaa -sketseissä.

Sketsit löytyvät "Artisti maksaa" -DVD-boksilta.

ÄlykääpiötMuokkaa

Sketsissä tohtori Pekka Mela (Heikki Hela) kulkee Tampereella, ja kuulee "älämölöä" tai toisinaan "pilipalimusiikkia". Mekkalaa pitävät kaksi "älykääpiötä", Tero Nuppi (Timo Kahilainen) ja Esa Nahka (Heikki Silvennoinen). Sketsi perustuu pitkälti alapää-huumoriin, esim. Melan sanoessa: Täytyy sanoa että on hyvin kostutettua tämä torttu., ja Esan sanoessa: Teron kostuttamaa. sekä Melan vastatessa: Nerokasta.

Sketsit löytyvät "Kyllä lähtee" ja "Artisti maksaa" -DVD-bokseilta.

Erikoisjaksojen sketsitMuokkaa

  • Et uskalla (joulu-special)
  • Rahankeräys (joulu-special)
  • Totuus joulupukista (joulu-special)
  • Vain muutaman dollarin tähden (joulu-special)
  • Sokea räätäli (ei TV:ssä)
  • Rahaa palaa (ei TV:ssä)
  • Maailma liekeissä (Kummeli Nuts)
  • the Bloody Suckers (Kummeli Nuts, musiikki)
  • Englantia ranskalaisille (Kummeli Nuts)
  • Englantilaisten jalkapalloa (Kummeli Nuts)
  • Urheilulukio: Pesäpallo (Kummeli Stories)
  • Olympialaiset Suomessa (Kummeli Stories)
  • Panomies (ei TV:ssä)

Juontostudiot ja juontajat + vieraat ja viihdyttäjätMuokkaa

  • ILPO NUOKKO (kuvauspaikka Pyynikin toimisto)
  • EERO KAKON STUDIO (Poliisi, Auvo Nuotio, Fack Löfgren miehistöineen) (kuvauspaikka Pyynikin toimisto)
  • EERO KAKON STUDIO (Kalevi Härvä & Kultainen Urku, Jukka Hurmos & Hopeoidut kielet), Monkki Mähönen, Ytte ja Mosse, Fashion World, Poliisikuoro Kova Laki, Johnny Slogan (Joulu-special)) (kuvauspaikka Pyynikin toimisto)
  • FABION STUDIO (Ari Dzwang orkestereineen, Pentti Holopainen ja Mandariini, Trio Istanbul, Steppaaja Jorma Parola, tenavatähdet Taisto ja Rauha) (kuvauspaikka Armonkallio)
  • EERO KAKON STUDIO (George Benson orchestra, Pete, Jari ja Henkka, Juri Geller, Juhan off Granaatti omena ja E.T., Riverdance Chippendales v.s Purppuran Pelimannet, Rapakymppi, Viittä vailla maailman tähdet, Eros Ramazzotti & Zucchero, Rockabilly Willy) (kuvauspaikka Kulttuuritalo Telakka)
  • MIKKO KIVISEN STUDIO (Kari ja Karvattomat, kokkinurkka, erikoislääkäri Jorma Mengele, taikanurkka) (kuvauspaikka Mediapolis)
  • EERO KAKON STUDIO (Binder Mega Match, Kari ja Karvattomat, Virsikirjan lisälehdillä) (kuvauspaikka Tampereen Tullikamari)
  • Musacornerin vieraat: Ilu Fagerström, bluesmuusikko B.B.Korhonen, MC Rami Stereo, kitaristi Eero Siltanen, Monkki Mähönen, viihdetaiteilija Keijo Sinervä, George Benson, kanttori Hannikainen ja Simo Kuassimo, Tamara Lind ja Kaj Lund, Prinssi Haapamäeltä, humppalegenda Risto Autere, Janne Henrikson & Kokemus, Tyhjä koira, Mikko Daavitsala, Johan ja Sebastian Virtanen, Loisteputki 4, Kipiveljekset Pertti, Antti ja Martti, Jussi Pattitussi ja Kikka Korea, maailmanmatkaajat Pauli ja Arttu, The Piitles Liperistä sekä Speedy ja Saku.

LähteetMuokkaa

  1. Yle tunnustaa: Kummelista sensuroitiin sketsejä – eivät sopineet 2010-luvulle Ilta-Sanomat. 31.3.2016. Viitattu 12.9.2021.
  2. Pan Vision: Kummeli II - Artisti maksaa panvision.fi. Arkistoitu 1.2.2009. Viitattu 4.1.2009.
  3. Jumankauta, juu nääs päivää-DVD, Haastattelu-osuus
  4. Kummeli-jakson Musacorner-sketsi 12/1993