Luettelo Grimmin saduista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Grimmin saduista.

Kinder- und Hausmärchen (1857)Muokkaa

Seuraavat sadut sisältyivät Kinder- und Hausmärchen -kokoelman seitsemänteen laitokseen (1857). Suomenkieliset nimet perustuvat Raija Jänicken ja Oili Suomisen suomennokseen, ja satujen järjestys on sama kuin suomenkielisessä kokoelmassa.[1]

  • Sammakkokuningas ja Rauta-Heikki
  • Kissa ja hiiri samassa seurassa
  • Marian lapsi
  • Satu pojasta joka tahtoi oppia pelkäämään
  • Uskollinen Johannes
  • Roskaväkeä
  • Persiljainen
  • Kolme kehrääjää
  • Kolme käärmeenlehteä
  • Arvoitus
  • Hiiri, lintu ja makkara
  • Holle-muori
  • Punahilkka
  • Paholaisen kolme kultaista hiusta
  • Kädetön tyttö
  • Herra Hirmunen
  • Kummisetä
  • Outolintu
  • Kuusi joutsenta
  • Ruusunen
  • Kultalintu
  • Koira ja varpunen
  • Reetu ja Kaisaliisa
  • Mehiläiskuningatar
  • Kolme höyhentä
  • Kaikenkarvainen
  • Kaksitoista metsästäjää
  • Kolme onnenpoikaa
  • Kettu kummina
  • Onnekas Hannu
  • Hannun naimakauppa
  • Laulava liekkuva leivonen
  • Hanhipiika
  • Korppi
  • Viisas torpantyttö
  • Karhunturjake
  • Makea puuro
  • Viisasta väkeä
  • Kaksi kisälliä
  • Kuolinpaita
  • Kaksi kuninkaanlasta
  • Neuvokas pikku räätäli
  • Metsän vanha eukko
  • Reilu-Reetu ja Renttu-Reetu
  • Laiska kehrääjä
  • Yksisilmä, Kaksisilmä ja Kolmisilmä
  • Kettu ja hevonen
  • Kuusi palvelijaa
  • Valkoinen ja musta morsian
  • Karitsa ja kala
  • Maailmalle
  • Kiittämätön poika
  • Nuoreksi lietsottu mies
  • Kolme laiskuria
  • Tähtitaalerit
  • Rohtimet
  • Satu Nurinkurilasta
  • Aarnikotka
  • Väkevä Hannu
  • Talonpoika taivaassa
  • Kaulushaikara ja harjalintu
  • Pöllö
  • Elinikä
  • Kuoleman sanansaattajat
  • Vedenneito
  • Värttinä, sukkula ja neula
  • Kettu ja hanhet
  • Susi ja seitsemän pientä kiliä
  • Hyvä kauppa
  • Veli ja sisko
  • Kolme metsän menninkäistä
  • Oljenkorsi, hiili ja papu
  • Kalastaja ja hänen vaimonsa
  • Tuhkimo
  • Seitsemän korppia
  • Laulava luu
  • Täi ja kirppu
  • Viisas Jussi
  • Kolme kieltä
  • Taikapöytä, kulta-aasi ja karttu
  • Rouva Kettusen häät
  • Menninkäiset
  • Trude-muori
  • Kuolema kummina
  • Kataja
  • Löytölintu
  • Kaksi veljestä
  • Pikku isäntä
  • Jäniksen morsian
  • Kuusi kumppanusta
  • Susi ja ihminen
  • Kettu ja kissa
  • Peluri-Hannu
  • Kultalapset
  • Jättiläispoika
  • Maahinen
  • Vanha Hildebrand
  • Kolme lintusta
  • Elämänvesi
  • Paholaisen nokinen veli
  • Käärmesatuja
  • Myllynrenki ja kissa
  • Juutalainen piikkipensaassa
  • Taivaallinen puimavarsta
  • Kaikki tulee päivänvaloon
  • Sininen liekki
  • Peloton kuninkaanpoika
  • Kolme veljestä
  • Kaunis Katriina ja Pii Paa Pullero
  • Kolme mustaa prinsessaa
  • Brakelin tyttö
  • Simelivuori
  • Pikku aasi
  • Jumalan ja Paholaisen eläimet
  • Vanha kerjäläisnainen
  • Varastetut lantit
  • Neljä varpusenpoikaa
  • Valesatu
  • Arvoitussatu
  • Lumivalko ja Ruusunpuna
  • Lasiarkku
  • Metsämökki
  • Myötä- ja vastoinkäymisissä
  • Kampela
  • Kuu
  • Eevan kahdenlaiset lapset
  • Maahisten lahjat
  • Jättiläinen ja räätäli
  • Paimenpoika haudassa
  • Kaniini
  • Mestarivaras
  • Viljantähkä
  • Hautakumpu
  • Vanha Rinkrank
  • Kristallipallo
  • Omituinen pelimanni
  • Kaksitoista veljestä
  • Hannu ja Kerttu
  • Valkoinen käärme
  • Urhea pikku räätäli
  • Bremenin pelimannit
  • Viisas Elsa
  • Räätäli taivaassa
  • Peukaloinen
  • Rosvosulhanen
  • Peukaloisen vaellus
  • Vanha Sulttaani
  • Kuningas Rastaanparta
  • Lumikki
  • Reppu, hattu ja torvi
  • Rompanruoja
  • Rakas Roland
  • Kultahanhi
  • Huijari ja hänen mestarinsa
  • Jorinde ja Joringel
  • Susi ja kettu
  • Neilikka
  • Viisas Kerttu
  • Vanha vaari ja pojanpoika
  • Vetehinen
  • Kanan kuolema
  • Veli Hilpeä
  • Köyhä mies ja rikas mies
  • Kultavuoren kuningas
  • Tohtori Kaikkitietävä
  • Pullon henki
  • Lintujen kuningas
  • Lintujen kuningas ja karhu
  • Siili-Jussi
  • Taitava metsästäjä
  • Uppiniskainen lapsi
  • Kolme välskäriä
  • Seitsemän švaabia
  • Kolme kisälliä
  • Salaattiaasi
  • Paholainen ja hänen isoäitinsä
  • Rautauuni
  • Neljä taitavaa veljestä
  • Puhki tanssitut kengät
  • Rauta-Hannu
  • Knoist ja hänen kolme poikaansa
  • Kotiväki
  • Nauris
  • Kukon orsi
  • Kaksitoista laiskaa renkiä
  • Paimenpoika
  • Morsiamenvalinta
  • Viisas renki
  • Laiska Heikki
  • Laiha Liisa
  • Mestari Naskali
  • Hanhipiika lähteellä
  • Naula
  • Oikea morsian
  • Jänis ja siili
  • Talonpoika ja piru
  • Leivänmurut pöydällä
  • Rumpali
  • Maleena-neito
  • Puhvelinnahkasaappaat
  • Kultainen avain

Muita Grimmin satujaMuokkaa

Joistakin saduista tunnetaan myös Grimmin veljesten versio, mutta niitä ei ole julkaistu Kinder- und Hausmärchen -kokoelmassa.

LähteetMuokkaa

  1. Grimm, Jacob – Grimm, Wilhelm: Grimmin sadut I−III. Suomentaneet ja toimittaneet Raija Jänicke ja Oili Suominen. Helsinki: Tammi, 1999. ISBN 951-31-1281-0.