Avaa päävalikko

Luettelo Grammy-palkinnoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

PalkintosarjatMuokkaa

Tärkeimmän palkinnot:

PopMuokkaa

  • Paras pop-sooloesitys (Best Pop Solo Performance)
  • Paras pop-duo/ryhmäesitys (Best Pop Duo/Group Performance)
  • Paras pop-albumi (Best Pop Vocal Album)
  • Paras perinteinen pop-albumi (Best Traditional Pop Vocal Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras naislaulajan popesitys (Best Female Pop Vocal Performance)
  • Paras mieslaulajan popesitys (Best Male Pop Vocal Performance)
  • Paras duon tai ryhmän pop-esitys (Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals)
  • Paras laulettu pop-yhteistyö (Best Pop Collaboration with Vocals)
  • Paras pop-instrumentaali (Best Pop Instrumental Performance)
  • Paras vokaaliyhtyeen esitys (Best Performance by a Vocal Group)
  • Paras kuoroesitys (Best Performance by a Chorus)
  • Paras instrumentaaliesitys (Best Instrumental Performance)
  • Paras moderni rock & roll -esitys (Best Contemporary (R&R) Performance)
  • Paras moderni kuoroesitys (Best Contemporary Performance by a Chorus)
  • Paras orkesterin tanssiesitys (Best Performance by an Orchestra - for Dancing)
  • Paras orkesterin tai instrumentalistin ja orkesterin esitys (Best Performance by an Orchestra or Instrumentalist with Orchestra - Primarily Not Jazz or for Dancing)
  • Paras instrumentaalinen pop-esitys vokaalisäestyksellä (Best Pop Instrumental Performance with Vocal Coloring)
  • Paras nykyaikainen kappale (Best Contemporary Song)

Dance/ElectronicMuokkaa

  • Paras tanssikappale/paras dance-kappale (Best Dance Recording)
  • Paras dance-albumi/paras elektroninen tanssimusiikkilevy (Best Dance/Electronic Album)

Aiemmin myönnetty

  • Paras discokappale (Best Disco Recording)

Moderni instrumentaaliMuokkaa

  • Paras moderni instrumentaalialbumi (Best Contemporary Instrumental Album)

RockMuokkaa

  • Paras rock-esitys (Best Rock Performance)
  • Paras metalliesitys (Best Metal Performance)
  • Paras rock-kappale (Best Rock Song)
  • Paras rock-albumi (Best Rock Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras naisartistin rock-esitys (Best Female Rock Vocal Performance)
  • Paras miesartistin rock-esitys (Best Male Rock Vocal Performance)
  • Paras rockin soolovokaaliesitys (Best Rock Solo Vocal Performance)
  • Paras duon tai ryhmän rock-esitys (Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal)
  • Paras instrumentaalinen rock-esitys (Best Rock Instrumental Performance)
  • Paras laulettu tai instrumentaalinen hard rock/metalliesitys (Best Hard Rock/Metal Performance, Vocal or Instrumental)
  • Paras hard rock -esitys (Best Hard Rock Performance)
  • Paras hard rock/metalliesitys (Best Hard Rock/Metal Performance)

AlternativeMuokkaa

  • Paras vaihtoehtoalbumi (Best Alternative Music Album)

R&BMuokkaa

  • Paras R&B-esitys (Best R&B Performance)
  • Paras perinteinen R&B-esitys (Best Traditional R&B Performance)
  • Paras R&B-kappale (Best R&B Song)
  • Paras urbaani nykymusiikkialbumi (Best Urban Contemporary Album)
  • Paras R&B-albumi (Best R&B Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras urbaani-/vaihtoehtoinen esitys (Best Urban/Alternative Performance)
  • Paras naisartistin R&B-esitys (Best Female R&B Vocal Performance)
  • Paras miesartistin R&B-esitys (Best Male R&B Vocal Performance)
  • Paras duon tai yhtyeen R&B-esitys (Best R&B Performance by a Duo or Group with Vocals)
  • Paras moderni R&B-albumi (Best Contemporary R&B Album)
  • Paras R&B-soolovokaaliesitys (Best R&B Solo Vocal Performance, Male or Female)
  • Paras instrumentaalinen R&B-esitys (Best R&B Instrumental Performance)

RapMuokkaa

  • Paras rap-esiintyminen (Best Rap Performance)
  • Paras rap-/lauluyhteistyö (Best Rap/Sung Collaboration), vuodesta 2017 alkaen ”paras rap-/lauluesiintyminen” (Best Rap/Sung Performance)[1]
  • Paras rap-kappale (Best Rap Song)
  • Paras rap-albumi (Best Rap Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras rap-sooloesitys (Best Rap Solo Performance)
  • Paras duon tai ryhmän rap-esitys (Best Rap Performance by a Duo or Group)
  • Paras naisartistin rap-sooloesitys (Best Female Rap Solo Performance)
  • Paras miesartistin rap-sooloesitys (Best Male Rap Solo Performance)

CountryMuokkaa

  • Paras country-sooloesitys (Best Country Solo Performance)
  • Paras duon tai ryhmän country-esitys (Best Country Duo/Group Performance)
  • Paras country-kappale (Best Country Song)
  • Paras country-albumi (Best Country Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras naislaulajan country-esitys (Best Female Country Vocal Performance)
  • Paras mieslaulajan country-esitys (Best Male Country Vocal Performance)
  • Paras yhtyeen country-esitys (Best Country Performance by a Duo or Group with Vocals)
  • Paras laulettu country-yhteistyö (Best Country Collaboration with Vocals)
  • Paras instrumentaalinen kantri-esitys (Best Country Instrumental Performance)
  • Paras country- ja western-levytys (Best Country & Western Recording)
  • Paras uusi Country & Western -artisti (Best New Country & Western Artist)

New AgeMuokkaa

  • Paras New Age -albumi (Best New Age Album)

JazzMuokkaa

  • Paras improvisoitu jazz-soolo (Best Improvised Jazz Solo)
  • Paras jazz-albumi (Best Jazz Vocal Album)
  • Paras jazz-instrumentaalialbumi (Best Jazz Instrumental Album)
  • Paras suuren kokoonpanon/ensemblen jazz-albumi (Best Large Jazz Ensemble Album)
  • Paras latinojazz-albumi (Best Latin Jazz Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras fuusiojazz-esitys (Best Jazz Fusion Performance)
  • Paras naisartistin jazz-vokaaliesitys (Best Jazz Vocal Performance, Female)
  • Paras miesartistin jazz-vokaaliesitys (Best Jazz Vocal Performance, Male)
  • Paras duon tai yhtyeen jazz-esiintyminen (Best Jazz Vocal Performance, Duo or Group)
  • Paras alkuperäinen jazz-sävellys (Best Original Jazz Composition)
  • Paras nykyajan jazz-levy (Best Contemporary Jazz Album)

Gospel/nykyajan kristillinen musiikkiMuokkaa

  • Paras gospel-esitys/kappale (Best Gospel Performance/Song)
  • Paras kristillisen musiikin esitys/kappale (Best Contemporary Christian Music Performance/Song)
  • Paras gospel-albumi (Best Gospel Album)
  • Paras kristillinen albumi (Best Contemporary Christian Music Album)
  • Best Roots Gospel Album

LatinoMuokkaa

  • Paras latinopop-albumi (Best Latin Pop Album)
  • Paras rockin, urbaanin tai vaihtoehtoisen latinomusiikin albumi (Best Latin Rock, Urban or Alternative Album)
  • Paras alueellinen meksikolainen tai tejano-albumi (Best Regional Mexican Music Album (Including Tejano)
  • Paras trooppisen latinomusiikin albumi/paras tropical-albumi (Best Tropical Latin Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras latinolevytys (Best Latin Recording)
  • Paras latinopop, -rock tai -urbaanialbumi (Best Latin Pop, Rock or Urban Album)
  • Paras alueellinen meksikolainen tai tejano-albumi (Best Regional Mexican or Tejano Album)
  • Paras banda- tai norteño-albumi (Best Banda or Norteño Album)
  • Paras alueellinen meksikolainen albumi (Best Regional Mexican Album)
  • Paras meksikolais-amerikkalainen albumi (Best Mexican/Mexican-American Album)
  • Paras banda-albumi (Best Banda Album)
  • Paras norteño-albumi (Best Norteño Album)
  • Paras tejano-albumi (Best Tejano Album)
  • Paras urbaanin latinomusiikin albumi (Best Latin Urban Album)
  • Paras merengue-albumi (Best Merengue Album)
  • Paras salsa-albumi (Best Salsa Album)
  • Paras salsa-/merengue-albumi (Best Salsa/Merengue Album)

American Roots/amerikkalainen juurimusiikkiMuokkaa

  • Paras amerikkalaisen juurimusiikin esitys (Best American Roots Performance)
  • Paras amerikkalaisen juurimusiikin kappale (Best American Roots Song)
  • Paras americana-albumi (Best Americana Album)
  • Paras bluegrass-albumi (Best Bluegrass Album)
  • Paras blues-albumi (Best Blues Album)
  • Paras folk-albumi (Best Folk Album)
  • Paras alueellinen juurimusiikkialbumi (Best Regional Roots Music Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras perinteinen blueslevy (Best Traditional Blues Album)
  • Paras nykyblues-albumi (Best Contemporary Blues Album)
  • Paras perinteinen folk-levy (Best Traditional Folk Album)
  • Paras nykyaikaisen folkin albumi (Best Contemporary Folk Album)
  • Paras havaijilaisen musiikin albumi (Best Hawaiian Music Album)
  • Paras Amerikan alkuperäismusiikin albumi (Best Native American Music Album)
  • Paras zydeco- tai cajun-albumi (Best Zydeco or Cajun Music Album)

ReggaeMuokkaa

  • Paras reggae-albumi (Best Reggae Album)

MaailmanmusiikkiMuokkaa

  • Paras maailmanmusiikin albumi (Best World Music Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras perinteisen maailmanmusiikin albumi (Best Traditional World Music Album)
  • Paras modernin maailmanmusiikin albumi (Best Contemporary World Music Album)

LapsetMuokkaa

  • Paras lastenalbumi (Best Children's Album)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras lastenmusiikkialbumi (Best Musical Album for Children)
  • Paras lasten äänikirja (Best Spoken Word Album for Children)

ÄänikirjaMuokkaa

  • Paras äänikirja (Best Spoken Word Album)

KomediaMuokkaa

  • Paras komedia-albumi (Best Spoken Comedy Album)

MusikaaliteatteriMuokkaa

  • Paras musikaaliteatterin albumi (Best Musical Theater Album)

Aiemmin myönnetty

  • Paras elokuvan tai television alkuperäisen näyttelijäkokoonpanon soundtrack-albumi tai -levytys (Best Sound Track Album or Recording of Original Cast From a Motion Picture or Television)

Visuaalinen mediaMuokkaa

  • Paras visuaaliseen mediaan tehty kompilaatio-soundtrack (Best Compilation Soundtrack Album for Visual Media)
  • Paras visuaaliseen mediaan tehty musiikki (Best Score Soundtrack Album for Visual Media)
  • Paras visuaaliseen mediaan tehty laulu (Best Song Written for Visual Media)[a]

Sävellys/sovitusMuokkaa

  • Paras instrumentaalisävellys (Best Instrumental Composition)
  • Paras musiikkisovitus, instrumentaalinen tai a cappella (Best Arrangement, Instrumental Or A Cappella)
  • Paras laulusäestyksellinen instrumentaalisovitus (Best Arrangement, Instruments And Vocals)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras kaksi- tai useampiääninen vokaalisovitus (Best Vocal Arrangement for Two or More Voices)

PakkausMuokkaa

  • Paras albumin pakkaus (Best Recording Package)
  • Paras erikoisversion pakkaus (Best Boxed or Special Limited Edition Package)

KansikommentitMuokkaa

  • Parhaat kansikommentit (Best Album Notes)

HistoriallinenMuokkaa

  • Paras historiallinen albumi (Best Historical Album)

ÄänisuunnitteluMuokkaa

  • Paras suunniteltu, ei-klassinen albumi (Best Engineered Album, Non-Classical)
  • Paras suunniteltu klassinen albumi (Best Engineered Album, Classical)

Aiemmin myönnettyjä

  • Parhaat suunnitellun levytyksen erikois- tai uudet tehosteet (Best Engineered Recording – Special or Novel Effects)

TuottajaMuokkaa

  • Vuoden tuottaja (Producer of the Year, Non-Classical)
  • Vuoden klassisen musiikin tuottaja (Producer of the Year, Classical)

RemixMuokkaa

  • Paras remixattu, ei-klassinen äänite (Best Remixed Recording, Non-Classical)

SurroundMuokkaa

  • Paras surround-albumi (Best Surround Sound Album)

Klassinen musiikkiMuokkaa

  • Paras orkesteriesitys (Best Orchestral Performance)
  • Paras oopperalevytys (Best Opera Recording)
  • Paras kuoroesitys (Best Choral Performance)
  • Paras kamarimusiikki-/pienen ensemblen esitys (Best Chamber Music/Small Ensemble Performance)
  • Paras klassinen instrumentaalisoolo (Best Classical Instrumental Solo)
  • Paras klassinen soolovokaalialbumi (Best Classical Solo Vocal Album)
  • Paras klassinen kokoelma (Best Classical Compendium)
  • Paras klassinen nykysävellys (Best Contemporary Classical Composition)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras klassisen musiikin solistin ja orkesterin yhteisesitys (Best Instrumental Soloist(s) Performance (with orchestra)
  • Paras instrumentaalin sooloesitys (ilman orkesteria) (Best Instrumental Soloist Performance (without orchestra)
  • Paras klassinen ooppera- tai kuoroesitys (Best Classical Performance, Operatic or Choral)
  • Paras instrumentaalisolistin tai -solistien klassisen musiikin esitys (Best Classical Performance – Instrumental Soloist or Soloists (with or without orchestra)
  • Paras uusi klassinen artisti (Best New Classical Artist)
  • Paras kamarimusiikkiesitys (Best Chamber Music Performance)
  • Paras klassinen albumi (Best Classical Album)
  • Paras klassinen crossover-albumi (Best Classical Crossover Album)

MusiikkivideoMuokkaa

  • Paras musiikkivideo (Best Music Video)
  • Paras musiikkielokuva (Best Music Film)

Aiemmin myönnettyjä

  • Paras konseptimusiikkivideo (Best Concept Music Video)
  • Paras musiikkivideon esiintyminen (Best Performance Music Video)
  • Vuoden video (Video of the Year)

HuomioitaMuokkaa

  1. Palkinnon nimi aiemmin (en:Grammy Award for Best Song Written for Visual Media):
    1988–1999: Paras elokuvaan tai televisioon tehty laulu (Best Song Written Specifically for a Motion Picture or Television)
    2000–2011: Paras elokuvaan, televisioon tai muuhun visuaaliseen mediaan tehty laulu (Best Song Written for a Motion Picture, Television or Other Visual Media)

LähteetMuokkaa

  1. THE RECORDING ACADEMY® ANNOUNCES RULE AMENDMENTS AND DATES FOR THE 59TH ANNUAL GRAMMY AWARDS PROCESS (Uudistuksen myötä vuodesta 2017 alkaen tässä kategoriassa voidaan palkita yhteistyökappaleiden lisäksi myös sooloesityksiä, jotka sisältävät rappia/laulua.) GRAMMY.org. 16.6.2016. Viitattu 20.10.2016. (englanniksi)