Avaa päävalikko
Jorma Juseliuksen yhtye vuonna 1960, vasemmalta Jorma Juselius, Alvi Palho, Tage Manninen, Henry Theel ja Pauli Granfelt

Jorma Juselius (26. helmikuuta 1926 Helsinki, Suomi[1]18. huhtikuuta 2013 Mäntsälä)[2] oli suomalainen harmonikansoittaja ja tanssimuusikko. Juseliuksen levytysura alkoi vuonna 1955, duettona Paavo Tiusasen kanssalähde?.

Juselius opiskeli harmonikansoittoa Helge Pahlmanin ja Toivo Mannisen[3] johdolla 10-vuotiaasta lähtien.lähde? Hän osallistui viihdytyskiertueille sota-aikana ja tanssimuusikon ura käynnistyi 1940-luvun loppupuolella tanssimusiikin kysynnän kasvettua voimakkaasti sodan jälkeen.[2] Myöhemmin hän esiintyi oman orkesterin kanssa levyttäen monia suosittuja valsseja ja tangojalähde?. Juselius säesti erityisen paljon Henry Theeliä, mutta myös lukuisia muita laulusolisteja. Muita usein hänen kanssaan yhteistyötä tehneitä solisteja olivat muun muassa Matti Jurva, Tauno Palo ja Ansa Ikonen, Metro-tytöt sekä Matti Louhivuori. Tanssilavatoiminta oli vilkkaimmillaan 1950-luvulla, jolloin Juselius esiintyi ajoittain lähes viikon jokaisena iltana.[2] Vuonna 1960 Juselius aloitti yhteistyön Pauli Granfeltin kanssa ja mukaan tulivat myös Granfeltin kanssa jo Olavi Virran yhtyeessä soittaneet Alvi Palho ja Tage Manninen. Hieman myöhemmin yhtyeen vakituiseksi laulusolistiksi tuli Henry Theel; Theelin jälkeen solisteina olivat Lasse Kuusela ja Mikko Järvinen. Juseliuksen yhtye esiintyi noin 80 keikan vuosivauhdilla aina 1980-luvun puoliväliin saakka. [4]

Pääosan 1950- ja 1960-lukujen soololevytyksistään, joissa olivat mukana kitaristi Ingmar Englund ja kontrabasisti Mauno Maunola, Juselius teki Levytukku-yhtiölle.lähde? Levytyksistä erityisesti valssitulkinnat ovat olleet suomalaisyleisön suosiossa, joista eräänlaisena tavaramerkkinä on mainittu Rudolf Carreran säveltämä Sinulle kuuluu lempeni.[2]

Juselius toimi aktiivisesti harmonikkamusiikin hyväksi myös Suomen Harmonikkaliitossa, jonka kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2002.[2]

DiskografiaMuokkaa

  • Jorma Juselius soittaa hanurilla valsseja ja tangoja (1966)
  • Häävalssi (1977)
  • Tangoja ja valsseja (1983)
  • Virtojen varsilta (1986)
  • Jorma Juselius (1989)
  • Käkivalssi (1992)
  • 20 suosikkia − Metsäkukkia (1999)

LähteetMuokkaa

  1. Jalkanen, Pekka – Kurkela, Vesa: Suomen musiikin historia. WSOY, 2003. ISBN 951-0-27706-1.
  2. a b c d e Kimmo Mattila: Jorma Juselius 26.2.1926 - 18.4.2013. Hanuri, 2013, 41. vsk, nro 2, s. 67. Ikaalinen: Suomen Harmonikkaliitto. ISSN 0780-0959.
  3. Heikki Uusitalo (toim.): ”Alkusanat (Toivo Tamminen)”, Harmonikan mestarit: Toivo Manninen, s. 3. Warner/Chappell Music Finland Oy, 1999. ISBN 951-757-606-4.
  4. Matti Wacklin ja Jori Flinck: Pave ja viulu – Pauli Granfeltin pitkä soitto, s. 90. Tampere: F-Montteeri, 1994. ISBN 951-96995-1-1.

Aiheesta muuallaMuokkaa