Avaa päävalikko

Jessica Alba

yhdysvaltalainen näyttelijä

Jessica Marie Alba (s. 28. huhtikuuta 1981 Pomona, Kalifornia, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja yrittäjä. Hän on tunnettu muun muassa rooleistaan televisiosarjoissa Flipper ja Dark Angel sekä elokuvissa Sin City ja Fantastic Four. Hänet on tituleerattu yhdeksi nykyajan seksisymboleista.

Jessica Alba
Jessica Alba vuoden 2014 San Diego Comic-Con Internationalissa.
Jessica Alba vuoden 2014 San Diego Comic-Con Internationalissa.
Henkilötiedot
Koko nimi Jessica Marie Alba
Syntynyt 28. huhtikuuta 1981 (ikä 38)
Pomona, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, yrittäjä
Puoliso Cash Warren (2008–)
Lapset 3
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Merkittävät roolit Max Guevara
(Dark Angel)
Sue Storm / Näkymätön nainen
(Fantastic Four)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Jessica Alba elokuvan Fantastic Four: Hopeasurffari ensi-illassa.

VarhaiselämäMuokkaa

Alba syntyi kalifornialaisessa Pomonan kaupungissa Mark ja Catherine Alballe. Hänellä on nuorempi veli Joshua. Jessican isä työskenteli ilmavoimissa, minkä vuoksi hänen perheensä muutti ensin Biloxiin, Mississippiin ja sittemmin Del Rioon, Texasiin. Hänen ollessa yhdeksänvuotias perhe palasi Kaliforniaan. Alba on syntyperältään useaa kansallisuutta: meksikolaista, kanadanranskalaista ja tanskalaista sukujuurta.[1][2]

Alba kasvoi ”hyvin konservatiivisessa, katolisessa perheessä” ja on omien sanojensa mukaan jo viisivuotiaasta asti mieltänyt itsensä feministiksi. Lapsuudessaan Alba sairasteli paljon ja oli sairaalassa niin usein, ettei voinut kunnolla tutustua muihin koulunsa lapsiin. Myös perheen jatkuva muuttaminen eristi häntä ikätovereistaan. Alballa diagnosoitiin lapsena astma ja ADHD.[3]

Alba valmistui 16-vuotiaana Claremont High Schoolista ja opiskeli sen jälkeen William H. Macyn perustamassa Atlantic Theater Companyssa.[4]

UraMuokkaa

NäyttelijänäMuokkaa

Alba kiinnostui näyttelemisestä jo viisivuotiaana ja kävi ensimmäisen näytelmäkurssinsa 12-vuotiaana – voitettuaan palkinnon näyttelemiskilpailussa. Hän esiintyi lapsena Nintendon ja J. C. Penneyn mainoksissa ja teki debyyttinsä vuonna 1994 komediaelokuvassa Hurja kesäleiri. Kuvausten oli määrä kestää kaksi viikkoa, mutta Alban rooli muuttui kahden kuukauden pestiksi kun yksi merkittävistä näyttelijöistä jätti projektin. Samana vuonna hänellä oli sivurooli Nickelodeonin nuortensarjassa The Secret World of Alex Mack.[3]

1990-luvulla Alba näytteli televisiosarjan Flipper kahdella ensimmäisellä tuotantokaudella sekä indie-elokuvissa. Lisäksi hän vieraili muun muassa sarjoissa Brooklyn South ja Beverly Hills, 90210. Vuonna 1999 Alba sai laajempaa tunnettavuutta näytellessään sivuroolin hienostotyttönä elokuvassa Pakko olla in sekä pääroolin elokuvassa Levottomat kädet (Idle Hands).

Alba teki läpimurtonsa scifi-televisiosarjan Dark Angel pääroolissa vuonna 2000. Sarjan luoja James Cameron oli valinnut hänet rooliin yli tuhannen ehdokkaan joukosta.[5] Alba sai roolistaan muun muassa Saturn Awardin ja Golden Globe -ehdokkuuden. Sarja kesti vain kaksi tuotantokautta, mutta Albasta tuli roolihahmonsa Max Guevaran myötä kansainvälinen seksisymboli. 19-vuotiaana hän pääsi Maxim-lehden kanteen.[6]

Elokuvissa Alba löi itsensä läpi vuonna 2003, kun hän näytteli lupaavaa koreografia Honey Danielsia elokuvassa Honey. Seuraavaksi hän näytteli tanssijatar Nancya noir-elokuvassa Sin City, jonka päärooleissa oli iso rivi Hollywood-tähtiä. Elokuva perustuu Frank Millerin samannimiseen novelliin ja oli Alban ensimmäinen yhteistyö ohjaaja Robert Rodriguezin kanssa. Vuonna 2005 tulivat ensi-iltaan myös Marvel Comicsin hahmoihin perustuva Fantastic Four, jossa Alba näytteli Näkymätöntä naista, sekä trilleri Pinnan alla, jossa Alban vastanäyttelijä oli Paul Walker. Hän uusi Näkymättömän naisen roolinsa jatko-osassa Fantastic Four: Hopeasurffari, joka sai ensi-iltansa vuonna 2007. Hänellä oli myös naispääosat saman vuoden elokuvissa Good Luck Chuck ja The Ten. Kaikista vuoden 2007 rooleistaan Alba sai Razzie-ehdokkuudet.

Vuonna 2010 Alba esiintyi rikoselokuvassa Tappaja sisälläni, romanttisissa komedioissa Ystävänpäivä ja Pienin painajainen perheessä sekä toimintaelokuvassa Machete. Hän voitti huonoimman sivuosan näyttelijän Razzie-palkinnon kaikista sen vuoden rooleistaan.[7]

Alba vähensi näyttelemistä perustettuaan yrityksen vuonna 2011. Hän alkoi myös turhautua alaan, sillä koki ettei häntä otettu vakavasti näyttelijänä. Alba kertoi kokeneensa ”esineellistämistä” erään Fantastic Four: Hopeasurffarin kohtauksen kuvauksissa: ”Ohjaaja sanoi: ’Voisitko olla nätimpi kun itket? Se näyttää liian aidolta. Älä tee tuota juttua kasvoilla. Ole vain peruslukemilla, voimme tehdä kyyneleet tietokoneella’.” Alba sanoi tapauksen saaneen hänet harkitsemaan näyttelemisen lopettamista. Vuonna 2014 hän uusi Nancyn roolinsa elokuvassa Sin City: A Dame to Kill For. Hän on sittemmin esiintynyt lähinnä sivurooleissa pienen budjetin elokuvissa.[8]

Alba on nykyään harvemmin julkisuudessa ja pitää itseään enemmän perheenäitinä ja yrittäjänä näyttelijän sijaan.[9]

The Honest CompanyMuokkaa

Alba on yksi vuonna 2011 perustetun The Honest Companyn perustajista. Yritys myy muun muassa talous- ja vauvantarvikkeita. Vuonna 2014 yrityksen liikevaihto oli 150 miljoonaa dollaria ja sen arvo miljardi dollaria.[10] Alba on lanseerannut kosmetiikkatuotesarjan Honest Beauty sekä julkaissut kirjan The Honest Life.[11][12]

ImagoMuokkaa

Alban ulkonäkö on saanut paljon huomiota hänen uransa aikana ja hänen nimensä on esiintynyt useiden lehtien ”maailman kaunein” -listoilla. Hän on esiintynyt myös seksikkäimpien naisten listalla lehdissä kuten Men's Health, Maxim ja FHM.[13][14][15] Vuonna 2006 Alba pääsi Playboyn ”25 seksikkäintä julkkista”-listalle.[16]

Alba on kertonut julkisuudessa kieltäytyvänsä alastonkohtauksista.[17]

YksityiselämäMuokkaa

Alba kasvatettiin katoliseksi, mutta hän jätti kirkon teini-ikäisenä. Yksi syy tähän oli hänen saatuaan syyt niskoilleen siitä, että vanhemmat miehet yrittivät iskeä häntä: ”Nuorisopastorini sanoi sen johtuvan siitä, että käytin paljastavia vaatteita, vaikka en käyttänyt. Minusta tuntui, että jos mitenkään viehätin vastakkaista sukupuolta niin se oli oma syyni, mikä sai minut häpeämään vartaloani ja naisena olemista.”[18]

19. toukokuuta 2008 Jessica Alba meni naimisiin elokuvatuottaja Cash Warrenin kanssa neljän vuoden seurustelun jälkeen.[19] Heillä on kaksi tytärtä, Honor (s. 2008) ja Haven (s. 2011) sekä poika Hayes (s. 2017). [20][21][22] Alba on aikaisemmin seurustellut Michael Weatherlyn kanssa, joka oli hänen vastanäyttelijänsä Dark Angelissa.[3]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
1994 Hurja kesäleiri Gail
1999 Pakko olla in Kirsten Liosis
2001 Unelmien aakkoset Selima
2003 Honey Honey Daniels
2005 Sin City Nancy Callahan
Fantastic Four Sue Storm / Näkymätön nainen
2007 Fantastic Four: Hopeasurffari
Good Luck Chuck Cam Wexler
Awake Sam Lockwood
2008 Love Guru Jane Bullard
2010 Ystävänpäivä Morley Clarkson
Machete erikoisagentti Sartana Rivera
Pienin painajainen perheessä Andi Garcia
2014 Some Kind of Beautiful Kate
Stretch Charlie
2016 Mechanic: Resurrection Gina
2017 El Camino Christmas Beth Flowers
Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1995–1997 Flipper Maya Graham
2000–2002 Dark Angel Max Guevara

LähteetMuokkaa

  1. Mottram, James: Jessica Alba Wooed Hollywood with Her Sultry Looks – But Now She’s Getting Serious (arkistolinkki) The Independent. 21.4.2008. Lontoo: Independent Print Limited. Viitattu 17.11.2017. (englanniksi)
  2. Alba tyrmistyi sukujuuristaan Stara. 3.12.2009. Stara Media Oy. Viitattu 26.12.2009.
  3. a b c Wang, Julia: ”Jessica Alba Biography” (arkistolinkki, 2012–2016) People. New York: Time Inc. Viitattu 17.11.2017. (englanniksi)
  4. "Jessica Alba" People. Viitattu 11.1.2019
  5. "ARTICLE James Cameron's Dark Angel premieres tonight" Entertainment Weekly. Viitattu 13.1.2019. (englanniksi)
  6. Jessica Alba ensimmäisistä miestenlehden kuvauksistaan: "Olin 19-vuotias ja neitsyt, enkä tiennyt, miten se tehdään!" Ilta-Sanomat Viihde. 3.6.2016. www.is.fi. Viitattu 13.1.2019.
  7. https://www.huffingtonpost.com/2011/02/27/golden-raspberry-awards-2010_n_828706.html
  8. Jessica Alba katosi julkisuudesta – kertoo syyn Episodi. 25.10.2018. Pop Media. Viitattu 25.1.2019.
  9. Greenow, Rebecca: Why Jessica Alba vanished from spotlight QT. 25.10.2018. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  10. O’Connor, Clare: How Jessica Alba Built A $1 Billion Company, And $200 Million Fortune, Selling Parents Peace Of Mind (arkistolinkki) Forbes. 27.5.2015. New York. Viitattu 31.7.2015. (englanniksi)
  11. Jessica Alba's First Book Becomes New York Times Best Seller Huffington Post. Viitattu 25.1.2019.
  12. Apatoff, Alex: ”Jessica Alba Launches Line of Beauty Products for the Honest Company” (arkistolinkki) People. 19.8.2015. New York: Time Inc. Viitattu 5.8.2018. (englanniksi)
  13. "2005 Hot 100 List" Viitattu 26.1.2019.
  14. "The 100 Sexiest Women In The World, 2016" FHM. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  15. "The 100 Hottest Women of All-Time" Men's Health. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  16. 13 celebs who said 'no way' to Playboy CNN. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  17. "Sorry Boys, Jessica Alba Won't Get Naked" PopSugar. Viitattu 26.1.2019. (englanniksi)
  18. "Alba Alters Religious Beliefs" Viitattu 26.1.2019.
  19. Jordan, Julie: Jessica Alba Gets Married to Cash Warren! (arkistolinkki) People. 20.5.2008. New York: Time Inc. Viitattu 21.5.2008. (englanniksi)
  20. Jessica Alba Welcomes a Baby Girl (arkistolinkki) People. 9.6.2008. New York: Time Inc. Viitattu 9.6.2008. (englanniksi)
  21. Jessica Alba paljasti tyttärensä nimen Facebookissa (arkistolinkki) Helsingin Sanomat. 15.8.2011. Helsinki: Sanoma News Oy. Viitattu 16.8.2011.
  22. Juneau, Jen: Jessica Alba and Cash Warren Welcome Son Hayes – See His Adorable First Photos (arkistolinkki) People. 1.1.2018. New York: Time Inc. Viitattu 12.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa