James Cameron

kanadalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja

James Francis Cameron (s. 16. elokuuta 1954 Ontario, Kanada) on kanadalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -tuottaja. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Terminator – tuhoaja, Titanic ja Avatar.

James Cameron
James Cameron San Diegon Comic-Conissa 2016.
James Cameron San Diegon Comic-Conissa 2016.
Henkilötiedot
Koko nimi James Francis Cameron
Syntynyt 16. elokuuta 1954 (ikä 65)
Ontario, Kanada
Ammatti elokuvaohjaaja, elokuvakäsikirjoittaja, elokuvatuottaja
Puoliso Suzy Amis
Ohjaaja
Tunnetuimmat ohjaukset Terminator – tuhoaja
Aliens – paluu
Terminator 2 – Tuomion päivä
Titanic
Avatar
Palkinnot

Golden Globe

Oscar

Ehdokkuudet

Golden Globe

Aiheesta muualla
jamescamerononline.com
IMDb
Elonet

Cameronin elokuville tunnusomaista on innovatiivinen erikoistehosteiden käyttö ja näyttävät toimintakohtaukset. Hänen elokuviensa toistuvia teemoja ovat synkkä tulevaisuuskuva, ihmisen ja teknologian suhteen pohdinta sekä vahvan sankarittaren ja sankarin rakkaussuhde.[1][2]

Elokuvauransa ulkopuolelta Cameron tunnetaan syvämerensukeltajana ja ympäristöaktivistina.

Varhaiset vuodetMuokkaa

James Cameron syntyi 16. elokuuta 1954 Kapuskasingissa Pohjois-Ontariossa, missä hänen isänsä Philip työskenteli paperitehtaan sähköinsinöörinä. Cameronin äiti Shirley oli koulutukseltaan sairaanhoitaja. James oli perheen esikoinen, ja hänellä oli neljä sisarusta. Viisi vuotta Jamesin syntymän jälkeen perhe muutti ensin Niagara Fallsiin ja sitten Chippawaan. Vuonna 1971 he muuttivat isän työn perässä Yhdysvaltain länsirannikolle Breaan Kaliforniaan.[3]

Cameron oli jo lapsena hyvin kiinnostunut tekemään tieteellisiä kokeita ja rakentamaan erilaisia laitteita. Hän myös luki paljon, ja hyvän koulumenestyksensä ansiosta hän harppasi peruskoulussa kahden luokka-asteen yli. Hän oli myös innokas piirtäjä ja ansaitsi teini-ikäisenä Niagara Fallsissa asuessaan taskurahoja tekemällä seinämaalauksia.[4]

Cameron haaveili nuorena ryhtyvänsä tieteissarjakuvien tekijäksi. Elokuvaurasta hän alkoi kiinnostua vuonna 1968 nähtyään elokuvan 2001: Avaruusseikkailu. Hän ryhtyi ystävänsä kanssa kuvaamaan omia elokuviaan, joita varten pojat tekivät avaruusalusten pienoismalleja ja muita erikoisefektejä.[5]

Kaliforniassa Cameron opiskeli fysiikkaa Fullerton Collegessa. Hän alkoi opetella myös elokuvakäsikirjoitusten tekemistä. Parikymppisenä hän teki sekalaisia töitä muun muassa talonmiehenä, rekkakuskina ja koneenrakentajana sekä meni naimisiin.[6]

Varhainen elokuvauraMuokkaa

Cameron päätti ryhtyä elokuva-alalle nähtyään Tähtien sodan vuonna 1977. Hänen ensimmäinen elokuvaprojektinsa oli avaruuselokuva nimeltä Xenogenesis. Cameron teki ystävineen siitä 12 minuutin demon, mutta elokuva ei saanut rahoitusta kokoillan elokuvaksi.[7]

Cameron sai töitä elokuvatuottaja Roger Cormanin pienoismallikaupassa. Cameron suunnitteli avaruusaluksen Cormanin elokuvaan Battle Beyond the Stars ja neuvoi Cormania erikoistehosteiden toteutuksessa, minkä jälkeen Corman teki hänestä elokuvayhtiönsä osastonjohtajan. Alkuvuonna 1980 Cameron sai yhtiössä vapautuneen art directorin työn.[8]

Cormanin elokuvan jälkeen Cameron työskenteli muidenkin elokuvien suunnittelussa. Hän muun muassa suunnitteli synkkiä tulevaisuuden kaupunkinäkymiä John Carpenterin elokuvaan Pako New Yorkista. Hänen toinen projektinsa Roger Cormanin kanssa oli tuotantosuunnittelijana ja visuaalisten efektien suunnittelijana avaruuselokuvassa Galaxy of Terror.[9] Tuskastuttuaan ohjaajan saamattomuuteen hän ehdotti Cormanille itseään toisen yksikön ohjaajaksi ja sai työn.[10] Cameronin työ Cormanin elokuvan parissa johti tarjoukseen ohjata kauhuelokuva Piranha II – Lentävät tappajat (1981). Hän sai potkut kesken Jamaikalla tehtyjen kuvausten mutta ei onnistunut poistattamaan nimeään kehnona pitämänsä elokuvan tekijätiedoista, eikä hän itse pidäkään tätä elokuvaa oman filmografiansa osana. Itse ohjaamiinsa kohtauksiin hän oli kuitenkin tyytyväinen. Elokuvan jälkituotannon aikana hän näki painajaisunen Terminatorista, jonka pohjalta hän alkoi suunnitella seuraavaa elokuvaansa.[11]

Ohjaajan uraMuokkaa

Cameron alkoi vuonna 1982 valmistella toista ohjaustyötään Terminatoria ja kerätä siihen rahoitusta. Hän sai tuottajakseen Gale Anne Hurdin, joka oli Cameronille tuttu Roger Cormanin ajoilta.[12] Terminator – tuhoaja kuvattiin ja julkaistiin vuonna 1984. Cameronin käsikirjoittaman ja ohjaaman tieteiselokuvan pääosaan saatiin toimintaelokuvien nouseva tähti, kehonrakentaja Arnold Schwarzenegger. Ihmiskunnan ja koneiden välisestä sodasta kertova elokuva oli suuri arvostelu- ja kassamenestys.[13]

Kun Cameron oli vielä keräämässä rahoitusta Terminatoriin ja muokkaamassa sen käsikirjoitusta, häntä pyydettiin kirjoittamaan kaksi muutakin käsikirjoitusta, jatko-osat Rambo-elokuvaan Taistelija ja Ridley Scottin ohjaamaan elokuvaan Alien – kahdeksas matkustaja. Cameron hyväksyi molemmat tarjoukset, joten vuonna 1983 hän kirjoitti samanaikaisesti kolmea käsikirjoitusta. Vuonna 1985 kuvatussa elokuvassa Rambo – taistelija 2 Sylvester Stallone teki kuitenkin suuria muutoksia Cameronin käsikirjoitukseen.[14]

 
Cameron vuonna 1986.

Cameron sai ohjattavakseen myös käsikirjoittamansa tieteiselokuvan Aliens – paluu (1986).[13]

Cameronin seuraava ohjaus Abyss – syvyys (1989) kertoo öljynporauslautan miehistön yrityksistä pelastaa uponneen ydinsukellusveneen miehistö. Tämä elokuva ei kuitenkaan menestynyt lippuluukuilla Cameronin edellisten elokuvien tapaan.[13]

Ensimmäisen Terminatorin jatko-osa Terminator 2 – Tuomion päivä (1990) oli jälleen suurmenestys, ja elokuva sai kehuja vallankumouksellisista tietokoneella luoduista erikoistehosteistaan.[13]

Cameron perusti vuonna 1992 oman tuotantoyhtiönsä nimeltä Lightstorm Entertainment. Seuraavana vuonna hän oli mukana perustamassa Digital Domain -erikoistehosteyhtiötä.[2]

Vuonna 1992 Cameron teki viiden elokuvan mittaisen sopimuksen Foxin kanssa. Cameronin seuraavaksi ohjaaman toimintakomedian Tosi valheita (1994) tekeminen maksoi 100 miljoonaa dollaria, mutta elokuva tuotti hyvin.[13]

Cameron tuotti ja käsikirjoitti dystopiaelokuvan Strange Days (1995). Hänen seuraava ohjaustyönsä Titanic (1997) kertoi vuonna 1912 uponneesta matkustajalaivasta. Elokuvasta tuli suurmenestys, ja se voitti 11 Oscar-palkintoa, joista yksi tuli Cameronille parhaasta ohjauksesta.[13]

Titanicin jälkeen Cameron piti taukoa suurelokuvista. Hän teki Foxille televisiotoimintasarjan Dark Angel (2000–2002). Vuonna 2002 hän tuotti Steven Soderberghin ohjaaman elokuvan Solaris. Tämän jälkeen Cameron ryhtyi tekemään dokumenttielokuvia merenpinnan alaisesta maailmasta, kuten Ghosts of the Abyss (2003), jossa käydään Titanicin hylyllä. Sitä seurasi Aliens of the Deep (2005), jossa esitellään kuvitteellisia ulkoavaruuden olentoja.[13]

Cameron palasi vuonna 2009 suurelokuvien pariin tieteiselokuvalla Avatar. Uusinta elokuvateknologiaa hyödyntävä spektaakkeli menestyi erittäin hyvin ja toi Cameronille Oscar-ehdokkuuden ja Golden Globe -palkinnon parhaasta ohjauksesta.[13]

Cameron suunnittelee Avatarille neljää jatko-osaa, joiden julkaisuvuosiksi julistettiin alun perin 2018, 2020, 2022 ja 2023. Cameron kuitenkin myönsi maaliskuussa 2017, ettei Avatar 2 valmistu vielä vuodeksi 2018.[15]

Cameron on voittanut kolme Oscar-palkintoa: Titanicin ohjauksesta sekä leikkauksesta yhdessä kahden muun tekijän kanssa sekä parhaan elokuvan palkinnon Titanicin tuottajan ominaisuudessa. Elokuvasta Avatar Cameron sai parhaan ohjaajan ja leikkaajan Oscar-ehdokkuudet sekä tuottajana parhaan elokuvan ehdokkuuden.[16]

YksityiselämäMuokkaa

Cameron on ollut naimisissa viisi kertaa: Sharon Williamsin (1978–1984), Gale Anne Hurdin (1985–1989), Kathryn Bigelow’n (1989–1991), Linda Hamiltonin (1997–1999) ja Suzy Amisin (2000–) kanssa. Nykyisen vaimonsa Suzy Amisin hän tapasi Titanicin kuvauksissa vaikka olikin vielä naimisissa silloisen vaimonsa Linda Hamiltonin kanssa. Cameronilla on tytär avioliitostaan Hamiltonin kanssa. Amisilla ja Cameronilla on kolme yhteistä lasta.

Cameron noudattaa perheensä kanssa vegaanista ruokavaliota ja ottaa kantaa ympäristöasioihin.[17]

Cameron harrastaa syvänmerensukellusta, ja vuoteen 2012 mennessä hän oli tehnyt yli 70 sukellusta. Maaliskuussa 2012 Cameron sukelsi Deepsea Challenger -aluksella vasta kolmantena ihmisenä maailman syvimpään kohtaan, Challengerin syvänteeseen.[18]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Tehtävä Laji
1981 Piranha II – Lentävät tappajat Piranha Part Two: The Spawning Ohjaaja Elokuva
1984 Terminator – tuhoaja The Terminator Ohjaaja ja käsikirjoittaja
1985 Rambo – taistelija 2 Rambo: First Blood Part II Käsikirjoittaja
1986 Aliens – paluu Aliens Ohjaaja ja käsikirjoittaja
1989 Abyss – syvyys The Abyss
1991 Terminator 2 – Tuomion päivä Terminator 2: Judgment Day Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja
1994 Tosi valheita True Lies
1997 Titanic Titanic
2000 Dark Angel Dark Angel Ohjaaja Televisiosarja
2003 Ghosts of the Abyss Ghosts of the Abyss Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Dokumenttielokuva
2007 Jeesuksen kadonnut hauta The Lost Tomb of Jesus Tuottaja
2009 Avatar Avatar Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Elokuva
2011 Sanctum Sanctum Tuottaja
2019 Alita: Battle Angel Alita: Battle Angel Käsikirjoittaja ja tuottaja
2021 Avatar 2 Avatar 2 Ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja
2023 Avatar 3 Avatar 3

LähteetMuokkaa

  • Keegan, Rebecca: The Futurist: The Life and Films of James Cameron. Crown Publishers, 2009. ISBN 978-0-307-46031-8.

ViitteetMuokkaa

  1. Keegan 2009, s. 35.
  2. a b James Cameron Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.2.2020.
  3. Keegan 2009, s. 3–4, 12.
  4. Keegan 2009, s. 4–9.
  5. Keegan 2009, s. 10–11.
  6. Keegan 2009, s. 12–14.
  7. Keegan 2009, s. 14–16.
  8. Keegan 2009, s. 20–23.
  9. Keegan 2009, s. 25.
  10. Keegan 2009, s. 27.
  11. Keegan 2009, s. 29–35.
  12. Keegan 2009, s. 36–38.
  13. a b c d e f g h James Cameron Allmoviessa (englanniksi)
  14. Keegan 2009, s. 46–48.
  15. Romano, Nick: 'Avatar 2' Director James Cameron Says 2018 Release "Is Not Happening" Entertainment Weekly. 10.3.2017. Viitattu 11.3.2017. (englanniksi)
  16. James Cameron Academy Awards Database. Viitattu 20.2.2020.
  17. Michael Destries: Director James Cameron on Vegan Diet: Like I've Set the Clock Back 15 Years (Osoite ei turvallinen (http)) Ecorazzi.com. 12.4.2014. Viitattu 29.9.2019. (englanniksi)
  18. James Cameron sukelsi maapallon syvimpään kohtaan Helsingin Sanomat. 26.3.2012. Viitattu 26.3.2012.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Cameron.