Ian McKellen

englantilainen näyttelijä

Sir Ian Murray McKellen, CH CBE (s. 25. toukokuuta 1939 Burnley, Lancashire, Englanti) on englantilainen näyttelijä. Hänen roolinsa käsittävät kaikkea Shakespearen näytelmistä menestyneisiin toimintaelokuviin. Ian McKellen tunnetaan myös homoseksuaalien oikeuksien puolustajana. Hän on yksi harvoista kansainvälisistä suurista tähdistä, joka on avoimesti homoseksuaali.

Ian McKellen
McKellen vuonna 2013.
McKellen vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Ian Murray McKellen
Syntynyt25. toukokuuta 1939 (ikä 82)
Burnley, Lancashire, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1965–
Merkittävät roolit

Richard III
X-Men

Gandalf
Taru sormusten herrasta
Hobitti
Palkinnot

Golden Globe (1997)
Saturn (1999, 2002)
Annie (2007)

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet

McKellen syntyi Burnleyssä Lancashiressa. Hän aloitti näyttelemisen nuorena teatterissa tekemällä Shakespeare-tulkintoja näyttämöllä. Hän alkoi esiintyä 1960-luvulta alkaen elokuvissa ja televisio-ohjelmissa ja saada 1970-luvusta lähtien merkittäviä rooleja. Hän alkoi esiintyä 1990-luvulta lähtien yhdysvaltalaisissa elokuvissa.

McKellenin kenties tunnetuin roolihahmo on Gandalf Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogiassa, joka pohjautuu J. R. R. Tolkienin kirjoittamaan fantasiaromaaniin. Hän ei ollut lukenut romaania ennen elokuvatrilogiaa, joten ohjaaja Peter Jackson laittoi hänet lukemaan sen. McKellen esittää Gandalfia myös Hobitti-elokuvatrilogiassa (2012–2014). Toinen hyvin tunnettu McKellenin esittämä roolihahmo on Ryhmä-X-supersankarisarjakuvassa esiintyvä superroisto Magneto, jota hän esitti Bryan Singerin ohjaamissa toimintaelokuvissa X-Men ja X-Men 2 sekä Brett Ratnerin ohjaamassa kolmannessa osassa X-Men: Viimeinen kohtaaminen. Vuonna 2006 valmistuneessa Da Vinci -koodissa McKellen näyttelee eksentristä Sir Leigh Teabingiä. McKellen on esiintynyt myös Pet Shop Boysin musiikkivideossa ”Heart” vuonna 1988 esittäen Draculaa.

McKellen aateloitiin vuonna 1990. Hän on kasvissyöjä. Hän on voittanut myös useita palkintoja teatteri- ja elokuvaesiintymiensä ansiosta. Hän sai joulukuussa 2007 Kunniaritarien ritarikunnan jäsenyyden. Ritarikuntaan pääsee kerrallaan vain 65 jäsentä monarkin lisäksi.[1]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1965 Sunday Out of Season Victor Leech
1969 A Touch of Love George Matthews
Veriset kilvet Alfred the Great Roger
The Promise Leonidik
1970 Edward II Edvard II
Hamlet Hamlet
1971 The Tragedy of King Richard II Rikhard III
1981 Rakkauden apostoli Priest of Love D. H. Lawrence
1982 Walter Walter
The Scarlet Pimpernel The Scarlet Pimpernel Chauvelin
1983 Walter and June Walter
Paholaisen pesä The Keep Theodore Cuza
1985 Zina Kronfeld
Rakkauteni, kohtaloni Plenty Andrew Charleson
1988 Kuoleman enkeli Windmills of the Gods puheenjohtaja
1989 Skandaali Scandal John Profumo
Lähtölaskenta sotaan Countdown to War Adolf Hitler
1993 Last Action Hero Kuolema
The Ballad of Little Jo Percy Corcoran
And the Band Played On Bill Kraus
Moni kakku päältä kaunis Six Degrees of Separation Geoffrey
1994 Ihan mitä vaan I’ll Do Anything John Earl McAlpine
The Shadow – Varjo The Shadow Reinhardt Lane
1995 Jack & Sarah William
Richard III Rikhard III
Restoration Will Gates
1996 Rasputin – mystinen munkki Rasputin Nikolai II
1997 Bent Freddie
Meren huuhtomaa Swept from the Sea James Kennedy
1998 Gods and Monsters James Whale
Mallioppilas Apt Pupil Kurt Dussander
2000 X-Men Eric Lensherr / Magneto
2001 Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Gandalf
2002 Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia The Lord of the Rings: The Two Towers
2003 X-Men 2 X2 Eric Lensherr / Magneto
Emile Emile
Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu The Lord of the Rings: The Return of the King Gandalf
2005 The Magic Roundabout Zebedee (äänirooli)
Vangitut Asylum Peter Cleave
Neverwas – Satumaa Neverwas Gabriel Finch
Eighteen Jason Anders (äänirooli)
2006 Doogal Zebedee (äänirooli)
Da Vinci -koodi The Da Vinci Code Sir Leigh Teabing
X-Men: Viimeinen kohtaaminen X-Men: The Last Stand Eric Lensherr / Magneto
Virran viemää Flushed Away The Toad (äänirooli)
2007 Tähtisumua Stardust kertoja (äänirooli)
Kultainen kompassi The Golden Compass Iorek Byrnison (äänirooli)
2008 King Lear King Lear
2009 The Academy Part 2: First Impressions Murray
2012 Hobitti – Odottamaton matka The Hobbit: An Unexpected Journey Gandalf
2013 Wolverine Eric Lensherr / Magneto (cameorooli)
Hobitti – Smaugin autioittama maa The Hobbit: The Desolation of Smaug Gandalf
2014 X-Men: Days of Future Past Eric Lensherr / Magneto
Hobitti – Viiden armeijan taistelu The Hobbit: The Battle of the Five Armies Gandalf
2015 Mr. Holmes Sherlock Holmes
Pukija The Dresser Norman
2017 Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö Beauty and the Beast Könni
Animal Crackers Horatio P. Huntington (äänirooli)
2018 All Is True Henry Wriothesley
2019 The Good Liar Roy Courtnay
Cats Gus The Theatre Cat
Televisiosarjat
Vuosi Nimi Rooli Jaksot
1964 The Indian Tales of Rudyard Kipling Plowden ”The Tomb of His Ancestors”
1965 The Wednesday Play Wolf ”The Trial and Torture of Sir John Rampayne”
1966 David Copperfield David Copperfield 9 jaksoa
1968–1973 BBC Play of the Month useita rooleja 4 jaksoa
1980 Armchair Thriller Antony Skipling
2005 Coronation Street Mel Hutchwright 10 jaksoa
2009 Prisoner 2 6 jaksoa
2013–2016 Vicious Freddie Thornhill 14 jaksoa
2015 The Dresser Norman
2018 Family Guy Dr. Cecil Pritchfield äänirooli
"Send in Stewie, Please"

LähteetMuokkaa

  1. Minogue tops showbiz honours list BBC. Viitattu 29.12.2007.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.