Avaa päävalikko

Hemmo Airamo

suomalainen koomikko, näyttelijä ja teatteriohjaaja
Hemmo Airamo 1930-luvun alussa.

Juho Hemming "Hemmo" Airamo (22. elokuuta 1893 Lieto24. syyskuuta 1963 Turku) oli suomalainen koomikko, näyttelijä ja teatteriohjaaja.

Airamon teatteriura alkoi Turun teattereista. Hän työskenteli iltanäyttelijänä Turun Työväen Teatterissa 1916-1919 ja näyttelijänä Turun Teatterissa 1919-1946. Hän esitti luonneroolinaan muun muassa professori Wenanderia. Hän oli turkulaisen teatterin pioneeri, mutta häntä ei ole nähty paljoakaan elokuvassa. Hänen ensimmäinen elokuvansa oli Kihlauskylpylä (1924).

Airamo siirtyi vuonna 1946 Toivo Hämerannan kanssa Turun kaupunginteatterin apulaisjohtajaksi ja toimi myös teatterin ohjaajana ja näyttelijänä kuolemaansa saakka. Turun Kaupunginteatteri uudistui Turun Työväen Teatterin palon takia. 1961 Hemmo Airamo ja turkulainen näyttämötaiteilija Senni Nieminen näyttelivät nimiosia Ere Kokkosen ohjaamassa tv-sarjassa Hilma ja Akseli. Sarja oli aikoinaan hyvin suosittu, ja Airamon kuoltua Nieminen koetti jatkaa sarjaa yksin, mutta se ei kerännyt enää suosiota, joten sarja lopetettiin.

Airamolle myönnettiin Pro Finlandia-mitali vuonna 1951. Hän näytteli kaikkiaan kahdeksassa pitkässä elokuvassa, kuten ensimmäisessä äänielokuvassa Sano se suomeksi (1931) ja Toivo Hämerannan kokeiluelokuvassa Pajasta palatsiin (1946).

Airamon poika oli Nesteen pitkäaikainen talousjohtaja Martti Airamo (k. 2010).[1]

FilmografiaMuokkaa

  • Kihlauskylpylä, 1924
  • Pohjalaisia, 1925
  • Sano se suomeksi, 1931
  • Paimen, piika ja emäntä, 1938
  • Miehen vankina, 1943
  • Minä jätän sinut, 1944
  • Pajasta palatsiin, 1946
  • Ruusu ja kulkuri, 1948

LähteetMuokkaa

  1. Kai Hietarinta: Nesteen talous oli jämäköissä käsissä. Helsingin Sanomat, 31.10.2010, s. C7.

Aiheesta muuallaMuokkaa