Helena Vierikko

suomalainen näyttelijä

 

Helena Vierikko
Henkilötiedot
Koko nimi Helena Ida Eufrosyne Vierikko
Syntynyt11. elokuuta 1980 (ikä 42)
Ammatti näyttelijä
Vanhemmat Vesa Vierikko
Näyttelijä
Aktiivisena 1990–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Helena Ida Eufrosyne[1] Vierikko (s. 11. elokuuta 1980 Vantaa[2]) on suomalainen näyttelijä.

Varhainen elämäMuokkaa

Näyttelijä Vesa Vierikko on Helena Vierikon isä.[3]

UraMuokkaa

Vierikko teki ensimmäiset elo­kuva­roolinsa lapsena. Vuonna 1995 hänet palkittiin vuoden 1994 parhaan nais­sivu­osan Jussi-palkinnolla roolistaan lasten­koti­lapsi Siruna Raimo O Niemen ohjaamassa elo­kuvassa Kissan kuolema. Hänen muita elo­kuviaan ovat muun muassa Timo Koivusalon ohjaama vuonna 2005 ilmestynyt Kaksipäisen kotkan varjossa, Matti Ijäksen ohjaama Reko Lundánin näytelmään perustuva televisioelokuva Tarpeettomia ihmisiä samalta vuodelta ja Johanna Vuoksenmaan ohjaama Toinen jalka haudasta vuodelta 2009. Ensiksi mainitussa hän näytteli nais­pää­osaa Ellaa, Tarpeettomissa ihmisissä Sonjaa ja viimeiseksi mainitussa toimittaja Hanna Mannista.

Vierikko valmistui teatteri­taiteen maisteriksi Teatteri­korkea­koulusta 2005. Teatteri­urallaan hän on näytellyt Ryhmäteatterin ja Q-teatterin yhteis­tuotannossa Veljeni, Leijonamieli vuosina 2003 ja 2004, Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa esitetyssä Steve Martinin kirjoittamassa näytelmässä Villin kanin kapakka (Picasso at the Lapin Agile) vuonna 2006[4] ja Ryhmä­teatterin esittämässä Raila Leppä­kosken kirjoittamassa ja ohjaamassa näytelmässä Sakset, kivi, paperi vuonna 2007[5]. Näyttelemisen lisäksi hän on toiminut teatterissa myös ohjaajan assistenttina.[6]

Vierikko on näytellyt myös Nelosella keväällä 2008 esitetyssä draama­sarjassa Suojelijat, jossa hän näytteli vartija Nooraa, ja MTV3-kanavalla samana keväänä esitetyssä Johanna Vuoksen­maan ohjaamassa kolmi­osaisessa trillerissä Joku kaltaiseni, jossa hänen rooli­nimensä oli Anne Summanen. Vuonna 2012 hän esitti pää­henkilö Elinaa, vainoamisen uhriksi joutuvaa yksin­huoltaja­äitiä TV1:n kaksi­osaisessa mini­sarjassa Stalkkeri[7].

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1990 Porttikielto taivaaseen pikku­tyttö
1994 Kissan kuolema Siru
2005 Eläville ja kuolleille poliisi 2
Kaksipäisen kotkan varjossa Ella
2006 Laitakaupungin valot tyttö pöydässä
2009 Toinen jalka haudasta Hanna
2014 Onnesta
2015 Luokka­kokous Leila
2016 Luokkakokous 2 – Polttarit
Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! äiti pysäkillä
Televisioelokuvat
1998 Pala valkoista marmoria nuorisoa
2005 Tarpeettomia ihmisiä
2011 Enon opetukset
Lyhytelokuvat
2006 Rispect
2007 Suden­suuhun! esiintyjä

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1998 Team Ahma
1998, 2012 Kotikatu
2008 Suojelijat Noora
Joku kaltaiseni
2009–2010 Helppo elämä Sirkku Möttönen
2011 Klikkaa mua Ulla
2012 Stalkkeri
2013 Nuoret nerot
2014 Ajankohtainen Nelonen
2015 Hinnalla millä hyvänsä
2018 Onnela
2019 M/S Romantic
2020 Ex-onnelliset Kirsi

LähteetMuokkaa

  • Seppälä, Riitta & Tainio, Ilona (toim.): Suomen teatterit ja teatterin­tekijät 1993 – Yhteisö- ja henkilö­hakemisto. Helsinki: Suomen Teatteri­järjestöjen Keskus­liitto ry, 1993. ISBN 951-31-0236-X.
  • Helena Vierikko (Vierikon esittely) Kaksi­päisen kotkan varjossa. Artista Filmi.

ViitteetMuokkaa

  1. Seppälä & Tainio 1993, s. 479.
  2. Helena Vierikko Elonetissä. Viitattu 1.2.2021.
  3. Puranen, Kaisu: Vesa Vierikko antoi tytärtään kosiskelleiden Koti­katu-tekijöiden kuulla kunniansa. Ilta-Sanomat. 12.7.2013. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Arkistoitu 24.9.2015. Viitattu 30.4.2015.
  4. Villin kanin kapakka Helsingin Kaupungin­teatteri. 2006. Viitattu 22.10.2012.
  5. Kuparinen, Marja: ”Häly mainen häipyy, taisto taukoaa” Kirkko ja kaupunki. 20.2.2007. Helsinki: Helsingin seura­kunta­yhtymä. Viitattu 22.10.2012.
  6. Seppälä, Aila: Helena Vierikko ohjaajaksi Ilta­lehti. 12.2.2015. Helsinki: Alma Media Suomi Oy. Viitattu 30.4.2015.
  7. Koti­katsomo: Stalkkeri Yle. 5.10.2012. Viitattu 22.10.2012.