Avaa päävalikko

Gustav Wiklund

suomalainen näyttelijä ja taidemaalari

Gustav Adolf Fingal Wiklund (26. kesäkuuta 1934 Helsinki27. elokuuta 2019 Helsinki[1]) oli suomalainen näyttelijä ja taidemaalari.[2]

Gustav Wiklund
Henkilötiedot
Koko nimi Gustav Adolf Fingal Wiklund
Syntynyt 26. kesäkuuta 1934
Helsinki, Suomi
Kuollut 27. elokuuta 2019 (85 vuotta)
Helsinki, Suomi
Ammatti näyttelijä, taidemaalari
Puoliso May-Britt Wiklund (o.s. Nordberg)
Lapset Kim Wiklund (s. 1967)
Nina Wiklund-Kuuranne (s. 1969)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Wiklund vietti sotalapsena Ruotsissa yksitoista vuotta. Hän opiskeli Svenska Teaternin oppilaskoulussa 1956–1958, ja hänen ensimmäinen pääroolinsa näyttämöllä oli Truffaldino Carlo Goldonin näytelmässä Kahden herran palvelija Åbo Svenska Teaternissa vuonna 1958, Ralf Långbackan esikoisohjauksessa.[3] Esiinnyttyään kaksi vuotta Turussa Wiklund siirtyi Helsinkiin, aluksi Lilla Teaterniin (1960–1979) ja sitten Svenska Teaterniin (1979–1990). Hänen näyttämörooleistaan voidaan mainita Malvolio (Loppiaisaatto), nimiosa Tšehovin Vanja-enossa, kapteeni Edgar (Kuolemantanssi), kirjanpainaja Gert (Mestari Olavi).[2] Tuotannossa Jorden runt på 80 dagar (1970) hänellä oli kymmenkunta roolia.[3]

Wiklund tunnetaan myös taidemaalarina. Hän opiskeli Unto Pusan ja Sam Vannin johdolla Vapaassa taidekoulussa Helsingissä vuosina 1954–1956.

Wiklund oli naimisissa May-Britt Wiklundin (o.s. Nordberg) kanssa. Heillä on kaksi lasta, Kim Wiklund (s. 1967) ja Nina Wiklund-Kuuranne (s. 1969).[4]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat[5]
Vuosi Elokuva Rooli
1970 Takiaispallo  vakuutustarkastaja Erik Kaartinen
1972 Haluan rakastaa Peter  Anders Jansson
1977 Aika hyvä ihmiseksi  poliisimestari
Yön sylissä  kaupungin matkailuasiamies Kurt ”Kurre” Yläranta
1978 Miestä ei voi raiskata  keilahallin vahtimestari
1979 Natalia  konduktööri
1984 Viimeinen kesä  kunnanlääkäri
Opi tennistä  Kaarlo Keskitaso
1988 Petos  konduktööri
2001 Leijat Helsingin yllä  musiikkikaupan osastopäällikkö
2002 Aleksis Kiven elämä  J. V. Snellman
2003 Raid  Heinrichs
2004 Populäärimusiikkia Vittulajänkältä  Ryssi-Jussi
2005 Äideistä parhain pappi
2007 Tali-Ihantala 1944 ruotsalainen ääni
2011 Missä kuljimme kerran Wrede
2012 Onni koneenkäyttäjä
Televisioelokuvat
Vuosi Elokuva Rooli
2008 Glenn  Pappa

Televisiosarjat[5]
Vuosi Sarja Rooli
1969 Mumintrollet Hosuli
1996 Akkaa päälle eläinlääkäri Petterson
2002 Tummien vesien tulkit johtaja (yhdessä jaksossa)

LähteetMuokkaa

  1. Skådespelaren Gustav Wiklund har gått bort. Rundradion 27.8.2019. Viitattu 28.8.2019.
  2. a b Ekberg, Henrik (toim.): Vem och vad: Biografisk handbok 1992, s. 528. Esbo: Schildt, 1992. ISBN 951-50-0495-0. (ruotsiksi)
    Huom! Joissakin lähteissä syntymäaika on 26. toukokuuta 1934.
  3. a b Ahlfors, Bengt: Det fysiska berättandet var Wiklunds modersmål. Hufvudstadsbladet, 8.9.2019, s. 42. Muistokirjoituksen maksullinen verkkoversio. Viitattu 8.9.2019.
  4. Ota minut otaminut.fi. [vanhentunut linkki]
  5. a b Gustav Wiklund Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 5.4.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.