Anneli Sari

suomalainen laulaja

Anneli Sari (oik. Anneli Valtonen o.s. Lundberg; s. 8. maaliskuuta 1947 Taivassalo) on suomalainen laulaja, joka on esittänyt 1960-luvulta lähtien erityisesti iskelmämusiikkia, mustalaismusiikkia ja ranskalaisia chansoneita. Sari on kuuluisimpia suomalaisia romaneja. Iskelmälevytysten lisäksi hän on myös laulanut Helsingin operettiteatterissa ja opiskellut laulua Pariisin konservatorion klassisella linjalla.lähde?

Anneli Sari
Anneli Sari 1960-luvulla.
Anneli Sari 1960-luvulla.
Henkilötiedot
Koko nimi Anneli Valtonen
Syntynyt8. maaliskuuta 1947 (ikä 75)
Taivassalo
Muusikko
Taiteilijanimi Anneli SariView and modify data on Wikidata

UraMuokkaa

Sarin laulu-ura alkoi jo 17-vuotiaana, jolloin säveltäjä-tuottaja Toivo Kärki vakuuttui hänen taidoistaan koelauluissa. Sarin ensimmäiseksi menestyskappaleeksi nousi Liian nuori rakkauteen, joka oli suomenkielinen versio vuoden 1964 Italian euroviisuvoittajasta Non ho l'età, jonka alun perin esitti samanikäinen Gigliola Cinquetti. 1960-luvulla Sari levytti enimmäkseen perinteisiä iskelmiä ja tangoja. Muita menestyslauluja olivat mm. Sait multa kukkaset toukokuun, Sirpale onnea ja Poski poskea vasten.lähde?

Vuonna 1966 Sari lopetti tanssilavakiertueet, ja siitä lähtien hän on keskittynyt esiintymään enimmäkseen suurissa konserttisaleissa ja ravintoloissa. Hän on keskittynyt estraditaiteeseen enemmän kuin muut suomalaiset laulajat.lähde?

Sari palasi vuonna 1974 takaisin levytysstudioihin. Hän levytti muun muassa Hortto Kaalo -yhtyeen kanssa kokonaisen LP:n mustalaismusiikkia. Perinteisempiä iskelmiä edustivat mm. laulut Menin raiteiltain (orig. Lost in France), Akropolis nyt jää (Akropolis adieu) ja Näin on käynyt sorry. Sari osallistui myös lukuisiin laulukilpailuihin: Suomen euroviisukarsinnoissa hänet nähtiin kahdesti: vuonna 1974 Kaj Chydeniuksen säveltämällä ikivihreällä Jäähyväiset-laululla sekä 1976 Dezső Baloghin laululla Mustalaiskaravaani.[1] Syksyn Sävelessä Sari sijoittui vuonna 1978 toiseksi Reino Markkulan sävellyksellä Luonnonlapset. Myös sävelmä Pieni laulu esitettiin Syksyn Sävel karsitut -ohjelmassa.lähde?

Nykyään Sari esiintyy konserteissa chansoneja sekä Suomessa että Ranskassa laulaen muun muassa.lähde?

Syksyllä 2011 Sari osallistui MTV3:n Tanssii tähtien kanssa televisiosarjaan parinaan Marko Keränen.[2]

Hänelle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 2019[3].

YksityiselämäMuokkaa

Sari on ollut naimisissa muusikko Ari Valtosen kanssa, ja heillä on kaksi lasta, esikoinen ex-Miss Skandinavia Maria (Valtonen) ja nuorempi Ira (Valtonen). Sari on myös isoäiti. Hän asuu avoliitossa ranskalaisen taidemaalarimiehen kanssa Pariisissa.[4]

Sari on tangokuningas Amadeus Lundbergin täti.[5]

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Kasvot kertoo kaiken (1975)
  • Luonnonlapsi (1978)
  • Valkoakaasiat (1978)
  • Luokses nyt jään (1981)
  • Tunteita (1991)
  • Kultaiset korvarenkaat (1993)
  • Les chansons... (2000)

KokoelmiaMuokkaa

  • Anneli Sari (1975, kokoelma 1960-luvun levytyksiä)
  • Kauneimmat rakkauslaulut (1989)
  • 20 suosikkia – Valkoakaasiat (1996)
  • 20 suosikkia – Luonnonlapsi (1997)

LähteetMuokkaa

  1. Pajala, Mari: Erot järjestykseen! Eurovision laulukilpailu, kansallisuus ja televisiohistoria, s. 223. Väitöskirja, Turun yliopisto. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen tutkimuksia 88. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2006. ISBN 951-39-2583-8.
  2. Katja Liukkonen: Tanssii Tähtien Kanssa -putoaja Anneli Sari järkyttyi: Tämä oli täysi yllätys! 23.10.2011. MTV3. Viitattu 19.7.2013.
  3. Juuti, Mikko: 542 haki ylimääräistä taiteilijaeläkettä. Ilta-Sanomat, 15.3.2019. Artikkelin verkkoversio Viitattu 6.3.2022.
  4. Rakastuneelta Anneli Sarilta vietiin 20 000 euron korut: "Olen kahden maan kiertolainen" iltalehti.fi. Viitattu 21.10.2016.
  5. https://www.apu.fi/artikkelit/amadeus-lundberg-jarkytti-isaansa-kokeilemalla-romanielamaa-en-varmasti-olisi-tassa-jos-olisin-jatkanut-sita

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Jalkanen, Pekka: Sari, Anneli (1947–). Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. 9.10.2006. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.