Avaa päävalikko

Amitabh Bachchan (oik. Amitabh Harivansh Bachchan; s. 11. lokakuuta 1942 Allahabad) on intialainen näyttelijä.[1] Hän tuli tunnetuksi Bollywoodissa 1970-luvulla, ja on nykyisin yksi Intian elokuvateollisuuden merkittävimmistä henkilöistä.[2] Bachchanista käytetään myös nimitystä Big B.[3]

Amitabh Bachchan
Amitabh Bachchan vuonna 2013.
Amitabh Bachchan vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Amitabh Harivansh Bachchan
Syntynyt 11. lokakuuta 1942 (ikä 77)
Allahabad, Brittiläinen Intia
Ammatti näyttelijä
tuottaja
laulaja
juontaja
Puoliso Jaya Bachchan (1973–)
Näyttelijä
Aktiivisena 1969–
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Bachchan on voittanut uransa aikana lukuisia palkintoja, muun muassa kolme National Film Awards -palkintoa ja neljätoista Filmfare Awards -palkintoa. Näyttelemisen ohella Bachchan on toiminut muun muassa elokuvatuottajana[1] ja juontajana.[2] Hän oli myös Intian parlamentin jäsen 1984–1987.[4] Vuonna 1984 hän sai Padma Shri -palkinnon.[5]

Amitabh Bachchan tunnetaan syvästä baritoniäänestään. Hän on ollut kertojana, playback-laulajana sekä juontajana lukuisissa ohjelmissa. Tunnettu elokuvaohjaaja Satyajit Ray oli niin vaikuttunut Bachchanin äänestä, että hän päätti käyttää hänen ääntään kertojanäänenä elokuvassa Shakinpelaajat, koska hän ei löytänyt sopivaa roolia hänelle. Vuonna 2005 Bachchan lainasi äänensä Oscar-palkittuun ranskalaiseen dokumenttiin Pingviinien matka, jonka ohjasi Luc Jacquet.

Bachchan juontaa Haluatko miljonääriksi? -ohjelman intialaista versiota Kaun Banega Crorepatia.

Keväällä 2016 julkaistujen veronkiertoa paljastavien Panaman papereiden mukaan Bachchan on johtanut vähintään neljää veroparatiisiyhtiönä toiminutta kuljetusfirmaa, jotka on rekisteröity Brittiläisille Neitsytsaarille tai Bahamaan.[3] Bachchan on kieltänyt kaikki syytökset ja vakuutti, että on maksanut aina veronsa Intiaan.[6]

YksityiselämäMuokkaa

Bachchan meni naimisiin näyttelijä Jaya Bhadurin kanssa vuonna 1973.[1] Heillä on kaksi lasta, Shweta Bachchan-Nanda ja Abhishek Bachchan, joka on myös tunnettu näyttelijä.[7]

Bachchanilla todettiin vuonna 1984 myasthenia gravis, lihasheikkoutta ja -väsyvyyttä aiheuttava autoimmuunisairaus.[8]


FilmografiaMuokkaa

Vuosi Elokuva Rooli Muuta
1969 Saat Hindustani Anwar Ali
1971 Anand
1973 Zanjeer
1975 Sholay Jai
1977 Shakinpelaajat Kertoja
1981 Silsila Amit Malhotra
1990 Agneepath (vuoden 1990 elokuva) Vijay Deenanath Chauhan
2000 Mohabbatein Narayan Shankar
2001 Lagaan – olipa kerran Intiassa Kertoja
K3G – Ilon päiviä, surun päiviä Yashvardhan ”Yash” Raichand
2004 Veer-Zaara Chaudhary Sumer Singh
2005 Black Debraj Sahai
Pingviinien matka Kertoja
2006 Kabhi Alvida Naa Kehna Samarjit Singh Talwar
2007 Om Shanti Om Itsenään Erikoisesiintyminen
2008 Jodhaa Akbar Kertoja
2012 English Vinglish Erikoisesiintyminen
2013 Bombay Talkies Itsenään Erikoisesiintyminen
The Great Gatsby – Kultahattu Meyer Wolfsheim
2015 Shamitabh Amitabh Sinha
2018 Thugs of Hindostan

PalkinnotMuokkaa

Siviilipalkinnot
National Film Awards
  • 1990: Paras miespääosa – Agneepath
  • 2005: Paras miespääosa – Black
  • 2009: Paras miespääosa – Paa
Asian Film Awards
  • 2010: Elämäntyöpalkinto
Filmfare Awards
  • 1971: Paras miessivuosa – Anand
  • 1973: Paras miessivuosa – Namak Haraam
  • 1977: Paras miespääosa – Amar Akbar Anthony
  • 1978: Paras miespääosa – Don
  • 1990: Elämäntyöpalkinto
  • 1991: Paras miespääosa – Hum
  • 2000: Vuosituhannen supertähti
  • 2000: Paras miessivuosa – Mohabbatein
  • 2001: Paras miesnäyttelijä (kriitikkopalkinto) – Aks
  • 2003: Power-palkinto
  • 2005: Paras miesnäyttelijä (kriitikkopalkinto) – Black
  • 2005: Paras miespääosa – Black
  • 2010: Paras miespääosa – Paa
  • 2011: Erikoispalkinto 40-vuotisesta urasta intialaisessa elokuvateollisuudessa
  • 2016: Paras miesnäyttelijä (kriitikkopalkinto) – Piku

LähteetMuokkaa

  1. a b c Amitabh Bachchan Biography apunkachoice.com. Viitattu 26.5.2009. (englanniksi)
  2. a b Film legend promotes Bollywood news.bbc.co.uk. 23.4.2002. Viitattu 26.5.2009. (englanniksi)
  3. a b Panama-papereiden kulttuurinimiä – Pedro Almodóvarilla ja Jackie Chanilla veroparatiisikytköksiä Yle Uutiset. Viitattu 10.5.2016.
  4. Amitabh Bachchan saavn.com. Viitattu 26.5.2009. (englanniksi)
  5. Trivia about Amitabh Bachchan expressindia.com. 11.10.2006. Viitattu 11.10.2011. (englanniksi)
  6. Panama-paperit tahrivat uusia nimiä – lue tuoreet selitykset Yle Uutiset. Viitattu 10.5.2016.
  7. Amitabh Bachchan bollywoodgate.com. Viitattu 26.5.2009. (englanniksi)
  8. To be or not to be Amitabh Bachchan mouthshut.com. 13.4.2005. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Amitabh Bachchan.
Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.