Zoë Kravitz

yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli

Zoë Isabella Kravitz (s. 1. joulukuuta 1988 Los Angeles, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja malli. Hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Rakkauden resepti (2007), Stranger in You (2007), X-Men: First Class (2011), After Earth (2013), Divergent – Outolintu (2014), Mad Max: Fury Road (2015), Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset (2018) ja The Batman (2022). Kravitz oli Teen Choice -palkintoehdokkaana roolistaan X-Men: First Classissa.

Zoë Kravitz
Zoë Kravitz vuonna 2020.
Zoë Kravitz vuonna 2020.
Henkilötiedot
Koko nimi Zoë Isabella Kravitz
Syntynyt1. joulukuuta 1988 (ikä 33)
Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä, malli, laulaja
Puoliso Karl Glusman (vih. 2019; ero 2021)
Sukulaiset
Näyttelijä
Aktiivisena 2007–
Merkittävät roolit
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

VarhaiselämäMuokkaa

Zoë Kravitz syntyi Los Angelesin Venice Beachillä muusikko Lenny Kravitzin ja näyttelijä Lisa Bonetin ainoaksi lapseksi. Hänen molemmat vanhempansa ovat afroamerikkalais-juutalaisia. He avioituivat vuonna 1987 ja erosivat Zoën ollessa viisivuotias. Hänen kummitätejään ovat näyttelijät Marisa Tomei ja Cree Summer.[1][2]

Zoë asui äitinsä kanssa 11-vuotiaaksi asti, jolloin hän muutti Miamiin isänsä luokse asuen kesät äidin luona. Kravitz kävi Country Day Schoolia Miamissa sekä Rudolf Steiner Schoolia Manhattanilla New Yorkissa. Sen jälkeen hän alkoi opiskella newyorkilaisen yliopiston esittävän taiteen konservatoriossa. Hän lopetti koulun yhden vuoden jälkeen ja muutti Brooklyniin aloittaakseen elokuvauran.[3] Kravitz on kertonut sairastaneensa anoreksiaa ja bulimiaa lukioajoista noin 24-vuotiaaksi asti.[4]

UraMuokkaa

Uransa alussa Kravitzilla oli sivuosat muun muassa elokuvissa Rakkauden resepti ja Stranger in You. Vuonna 2011 hän näytteli Angel Salvadorea elokuvassa X-Men: First Class. Sen jälkeen Kravitz näytteli sivuroolissa Christinaa vuonna 2014 ensi-iltaan tulleessa elokuvassa Divergent – Outolintu sekä sen jatko-osissa.

Kravitz on työskennellyt mallina muotilehdissä kuten Venus Zine ja Elle. Hän on myös esiintynyt Vera Wangin hajuvesimainoksissa.[5]

YksityiselämäMuokkaa

Kravitzilla on sisar- ja velipuoli äitinsä uudesta avioliitosta näyttelijä Jason Momoan kanssa.[6]

Kravitz kihlautui näyttelijä Karl Glusmanin kanssa helmikuussa 2018.[7] Joulukuussa 2020 Kravitz haki avioeroa Glusmanista heidän 18 kuukautta kestäneen liittonsa jälkeen.[8] Avioero astui voimaan elokuussa 2021.[9]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2007 Rakkauden resepti No Reservations Charlotte
Stranger in You The Brave One Chloe
2008 Stewart Assassination of a High School President Valerie
Birds of America Birds of America Gillian Tanager
2009 The Greatest – Suurimmat tunteet The Greatest Ashley
2010 Twelve Twelve Gabby
Beware the Gonzo Beware the Gonzo Evie Wallace
It's Kind of a Funny Story It's Kind of a Funny Story Nia
2011 Yelling to the Sky Yelling to the Sky Sweetness O’Hara
X-Men: First Class X-Men: First Class Angel Salvadore
2013 Treading Water Treading Water Laura
After Earth After Earth Senshi Raige
2014 Divergent – Outolintu Divergent Christina
Pretend We're Kissing Pretend We're Kissing Autumn
The Road Within The Road Within Marie
Good Kill Good Kill Vera Suarez
2015 Mad Max: Fury Road Mad Max: Fury Road Toast
Outolintu-sarja: Kapinallinen Divergent Series: Insurgent Christina
Dope Dope Nakia
2016 Outolintu-sarja: Uskollinen Divergent Series: Allegiant Christina
Adam Green's Aladdin Adam Green's Aladdin Old Miner
Vincent N Roxxy Vincent N Roxxy Roxxy
Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Fantastic Beasts and Where to Find Them Leta Lestrange
2017 Lego Batman Elokuva The Lego Batman Movie Selina Kyle / Kissanainen (ääni)
Gemini Gemini Heather Anderson
Rough Night Rough Night Blair
2018 Kin Kin Milly
Ihmeotukset: Grindelwaldin rikokset Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald Leta Lestrange
Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia Spider-Man: Into the Spider-Verse Mary Jane Watson (ääni)
2020 Viena and the Fantomes Viena and the Fantomes Madge
2022 KIMI KIMI Angela Childs
The Batman The Batman Selina Kyle / Kissanainen
Televisio
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli Jaksot
2011 Californication Californication Pearl 8 jaksoa
2016 Portlandia Portlandia Kendall ”Breaking Up”
2017, 2019 Big Little Lies Big Little Lies Bonnie Carlson 14 jaksoa
2020 High Fidelity High Fidelity Robyn ”Rob” Brooks 10 jaksoa
A World of Calm A World of Calm kertoja ”The Glassmaker”

LähteetMuokkaa

  1. "Lisa Returns to the Screen from a Different World" Irish Independent. Viitattu 19.12.2018. (englanniksi)
  2. Lenny Kravitz's Daughter Records Album Tracks Between Filming WRTV. Viitattu 19.12.2018. (englanniksi)
  3. "Talking to Zöe Kravitz" Miami Herald. 5.6.2011. Viitattu 19.12.2018. (englanniksi)
  4. "Zöe Kravitz Interview" Complex. Viitattu 19.12.2018. (englanniksi)
  5. "Lenny Kravitz's rock offspring stars in 'royal' perfume ads" The Independent. Viitattu 19.12.2018. (englanniksi)
  6. Lisa Bonet's new baby's name is a mouthful Access Hollywood. 9.1.2009. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi)
  7. https://www.aol.com/article/entertainment/2018/10/29/zoe-kravitz-reveals-shes-engaged-to-karl-glusman/23575184/
  8. Campbell, Kathy: Zoe Kravitz and Karl Glusman Split After 19 Months of Marriage, Actress Files for Divorce US Weekly. 2.1.2021. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
  9. Ushe, Naledi: Zoë Kravitz and Karl Glusman's Divorce is Finalized 8 Months After She Filed People. 27.8.2021. Viitattu 7.3.2022. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zoë Kravitz