Avaa päävalikko
Zizi Jeanmaire vuonna 1963.

Renée Marcelle (Zizi) Jeanmaire (s. 29. huhtikuuta 1924 Pariisi) on ranskalainen balettitanssija, laulaja ja revyytaiteilija.

Jeanmaire opiskeli Pariisin oopperan balettikoulussa vuosina 1933–1940, ja hän oli kiinnitettynä oopperan klassiseen balettiin vuosina 1934–1942. Vuosina 1944–1945 hän oli klassisen baletin tanssijana Soirée de Paris -ryhmässä, josta hän siirtyi vuodeksi 1946 Ballet de Monte Carlon jäseneksi ja vuonna 1947 jäseneksi Ballet Colonel de Basil -ryhmään.

Suurimman menestyksensä hän klassisen balettitanssijan uralla koki Roland Petit’n ryhmän Ballet de Paris -jäsenenä, jonka tähtitanssijana hän loisti erityisesti vuonna 1949 esitetyssä baletissa Carmen.

Hänen avioliittonsa Roland Petit’n kanssa merkitsi monessa suhteessa suurta elämänmuutosta. Avioliiton solmimisen jälkeen hän näet omistautui revyyteatteriuralle. Hän on esiintynyt eri puolilla maailmaan lukuisissa musiikkiproduktioissa, joissa hän tanssin lisäksi on toiminut laulajana.

FilmografiaMuokkaa

Lähde: Elonet[1]

  • 1952: Hans Christian Andersen (Hans Christian Andersen et la danseuse), ohjaaja Charles Vidor
  • 1956: Ranskalainen rakastettuni (Anything Goes), ohjaaja Robert Lewis
  • 1956: Kovanaama Pariisissa (Un soir au music-hall ou Folies-Bergère), ohjaaja Henri Decoin
  • 1957: Sellaisia ovat miehet (Charmants garçons), ohjaaja Henri Decoin
  • 1959: Guinguette, ohjaaja Jean Delannoy
  • 1960: Un, deux, trois, quatre ou Les Collants noirs, ohjaaja Terence Young
  • 1992: Zizi Jeanmaire légendaire, televisiodokumentti ohjaaja Pierre Fournier-Bidoz
  • 1997: Roland Petit à Marseille, televisiodokumentti

DiskografiaMuokkaa

  • 1972 : Zizi je t’aime,
  • 1977 : Zizi à Bobino
  • 1995 : ”Zizi au Zenith”
  • 2000 : La vie Zizi
  • 2003 : La liberté est une fleur

LähteetMuokkaa

KirjallisuuttaMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa