Steven Van Zandt

yhdysvaltalainen muusikko, näyttelijä ja aktivisti

Steven Van Zandt eli Little Steven (s. 22. marraskuuta 1950 Boston, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko, näyttelijä ja aktivisti. Hänet tunnetaan parhaiten Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina, Sopranos-televisiosarjan Silvio Dantena sekä Lilyhammer-televisiosarjan Frank Taglianona.

Steven Van Zandt
Van Zandt New Yorkissa vuonna 2018
Van Zandt New Yorkissa vuonna 2018
Henkilötiedot
Syntynyt22. marraskuuta 1950 (ikä 73)
Boston, Massachusetts, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti muusikko, näyttelijä, aktivisti
Muut tiedot
Aktiivisena 1970−
Tyyli rock
Aiheesta muualla
Kotisivu

Van Zandtin oma yhtye on 1980-luvulta lähtien ollut Little Steven & The Disciples of Soul.

Elämä ja ura muokkaa

Amerikanitalialainen Steven Van Zandt syntyi 22. marraskuuta 1950 Bostonissa, Massachusettsissa Mary Lentolle, joka oli isänsä Salvatore Lenton puolelta calabrialainen ja äitinsä puolelta napolilainen. Stevenin biologinen isä oli amerikanitalialainen, sukujuuriltaan apulialainen Vince Borello, jolla oli paha huumeongelma. Mary Lento erosi Borrellosta kuukausi ennen Stevenin syntymää.[1] Hänen syntymänimensä oli Steven Lento, mutta kun hänen äitinsä avioitui amerikanhollantilaisen William Webster Van Zandtin kanssa vuonna 1957, sai Steven sukunimekseen uuden adoptioisänsä sukunimen Van Zandt. Kun Steven oli seitsenvuotias, perhe muutti New Jerseyyn, jossa Steven kasvoi.[2]

Van Zandt opetteli soittamaan kitaraa 12-vuotiaana ja perusti ensimmäisen yhtyeensä 14-vuotiaana 1960-luvun puolivälissä. Hän valmistui Middletown Township High Schoolista vuonna 1968. Van Zandt liittyi vuonna 1975 Bruce Springsteenin E Street Bandiin. Hän tuotti 1970-luvulla kolme Southside Johnnyn albumia sekä Springsteenin The Riverin ja Born in the U.S.A:n. Sen jälkeen Van Zandt on tuottanut useiden muidenkin muusikoiden albumeita. Hän perusti 1980-luvun alussa oman yhtyeensä Little Steven and the Disciples of Soul. Hän on julkaissut useita sooloalbumeja.[3]

Van Zandt jätti E Street Bandin vuonna 1984 ja palasi siihen 1990-luvun lopulla. Hän otti 1980-luvulla osaa Etelä-Afrikan apartheidin -vastaiseen liikkeeseen ja perusti muusikkoystävienä kanssa järjestön nimeltä Artists United Against Apartheid, joka julkaisi albumin Sun City (1985). Myöhemmin Van Zandt on muun muassa arvostellut Yhdysvaltain sotilaallista vaikuttamista Keski-Amerikassa.[3]

Van Zandt aloitti näyttelemisen vuonna 1999 Sopranos-televisiosarjan Silvio Danten roolissa. Vuodesta 2012 hän on näytellyt Lilyhammer-televisiosarjassa Frank Taglianon roolissa. Hän alkoi vuonna 2002 juontaa omaa radio-ohjelmaansa Little Steven's Undergroung Garage. Hän on perustanut mediayhtiön nimeltä Renegade Nation ja levy-yhtiön nimeltä Wicked Cool Records.[3]

Van Zandt nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen muun E Street Bandin kanssa 2014.[3] Hän on ollut vuodesta 1982 lähtien naimisissa Maureen Van Zandtin kanssa.[2]

Diskografia muokkaa

  • Men Without Women (1982)
  • Voice of America (1984)
  • Freedom – No Compromise (1987)
  • Revolution (1989)
  • Greatest Hits (1999)
  • Born Again Savage (1999)
  • Lilyhammer: The Score (2014)
  • Soulfire (2017)

Kirjat muokkaa

  • Soulfire! : minun tarinani. (alkuteos Unrequited Infatuations, 2021). Suomentanut Juuso Arvassalo, Jere Saarainen. Minerva, 2021. ISBN 9789523752283.

Lähteet muokkaa

  1. https://www.lagazzettaitaliana.com/people/9608-little-steven
  2. a b Steven Van Zandt [1950] New Netherland Institute. Viitattu 2.2.2016.
  3. a b c d Steven Van Zandt Biography (Arkistoitu – Internet Archive), Biography.com

Aiheesta muualla muokkaa