Avaa päävalikko

Steven Van Zandt

yhdysvaltalainen muusikko, näyttelijä ja aktivisti
(Ohjattu sivulta Steve Van Zandt)

Steven Van Zandt eli Little Steven (s. 22. marraskuuta 1950 Boston, Massachusetts, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko, näyttelijä ja aktivisti. Hänet tunnetaan parhaiten Bruce Springsteenin E Street Bandin pitkäaikaisena kitaristina, Sopranos-televisiosarjan Silvio Dantena sekä Lilyhammer-televisiosarjan Frank Taglianona.

Steven Van Zandt
Van Zandt New Yorkissa vuonna 2018
Van Zandt New Yorkissa vuonna 2018
Henkilötiedot
Syntynyt 22. marraskuuta 1950 (ikä 68)
Boston, Massachusetts, Yhdysvallat
Kansalaisuus Yhdysvallat
Ammatti muusikko, näyttelijä, aktivisti
Muut tiedot
Aktiivisena 1970−
Tyyli rock
Aiheesta muualla
Kotisivu

Sisällysluettelo

Elämä ja uraMuokkaa

Steven Van Zandt syntyi 22. marraskuuta 1950 Bostonissa, Massachusettsissa amerikanitalialaiselle äidille, joka oli isänsä puolelta calabrialainen ja äitinsä puolelta napolilainen. Hänen syntymänimensä oli Steven Lento, mutta kun äitinsä meni uudelleen naimisiin, otti Steven sukunimekseen uuden isäpuolensa hollantilaisen sukunimen Van Zandt. Kun Steven oli seitsenvuotias, perhe muutti New Jerseyyn, jossa Steven kasvoi.[1]

Steven opetteli soittamaan kitaraa ja liittyi ensimmäiseen yhtyeeseensä 1960-luvun puolivälissä. Hän liittyi vuonna 1975 Bruce Springsteenin E Street Bandiin. Hän tuotti 1970-luvulla kolme Southside Johnnyn albumia sekä Springsteenin The Riverin ja Born in the U.S.A:n. Sen jälkeen Van Zandt on tuottanut useiden muidenkin muusikoiden albumeita. Hän perusti 1980-luvun alussa oman yhtyeensä Little Steven and the Disciples of Soul. Hän on julkaissut useita sooloalbumeja.[2]

Van Zandt jätti E Street Bandin vuonna 1984 ja palasi siihen 1990-luvun lopulla. Hän otti 1980-luvulla osaa Etelä-Afrikan apartheidin -vastaiseen liikkeeseen ja perusti muusikkoystävienä kanssa järjestön nimeltä Artists United Against Apartheid, joka julkaisi albumin Sun City (1985). Myöhemmin Van Zandt on muun muassa arvostellut Yhdysvaltain sotilaallista vaikuttamista Keski-Amerikassa.[2]

Van Zandt aloitti näyttelemisen vuonna 1999 Sopranos-televisiosarjan Silvio Danten roolissa. Vuodesta 2012 hän on näytellyt Lilyhammer-televisiosarjassa Frank Taglianon roolissa. Hän alkoi vuonna 2002 juontaa omaa radio-ohjelmaansa Little Steven's Undergroung Garage. Hän on perustanut mediayhtiön nimeltä Renegade Nation ja levy-yhtiön nimeltä Wicked Cool Records.[2]

Van Zandt nimettiin Rock and Roll Hall of Fameen muun E Street Bandin kanssa 2014.[2] Hän on ollut vuodesta 1982 lähtien naimisissa Maureen Van Zandtin kanssa.[1]

DiskografiaMuokkaa

  • Men Without Women (1982)
  • Voice of America (1984)
  • Freedom – No Compromise (1987)
  • Revolution (1989)
  • Greatest Hits (1999)
  • Born Again Savage (1999)
  • Lilyhammer: The Score (2014)
  • Soulfire (2017)

LähteetMuokkaa

  1. a b Steven Van Zandt [1950] New Netherland Institute. Viitattu 2.2.2016.
  2. a b c d Steven Van Zandt Biography, Biography.com

Aiheesta muuallaMuokkaa


Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.