Avaa päävalikko

Ronnie James Dio

yhdysvaltalainen laulaja

Ronaldo James Giovanni Padavona, (10. heinäkuuta 1942 Portsmouth, New Hampshire, Yhdysvallat[1][2][3]16. toukokuuta 2010[4][vanhentunut linkki] Houston, Texas, Yhdysvallat), taiteilijanimeltään Ronnie James Dio, oli yhdysvaltalainen muusikko ja lauluntekijä ja yksi musiikkihistorian pitkäaikaisimmista ja arvostetuimmista metallimusiikin laulajista.

Ronnie James Dio
Ronnie James Dio vuonna 2009
Ronnie James Dio vuonna 2009
Henkilötiedot
Syntynyt 10. heinäkuuta 1942
Portsmouth
Kuollut 16. toukokuuta 2010 (67 vuotta)
Houston
Ammatti muusikko
Muusikko
Taiteilijanimi Ronnie James Dio
Aktiivisena 1957–2010
Tyylilajit heavy metal, hard rock, blues rock, doom metal, power metal
Soittimet laulu, kosketinsoittimet, basso
Yhtyeet Elf (1970–1975)
Rainbow (1975–1979)
Black Sabbath (1979–1982, 1991–1992)
Dio (1982–1991, 1993–2010)
Heaven and Hell (2006–2010)
Aiheesta muualla
www.ronniejamesdio.com

Dio levytti musiikkia kuudella eri vuosikymmenellä[5]; hän tuli tunnetuksi brittiläisen Rainbow-yhtyeen laulajana 1970-luvulla ja nousi yhdeksi metallimusiikin merkittävimmistä henkilöistä korvatessaan Ozzy Osbournen Black Sabbath -yhtyeen laulajana vuonna 1979. Vuonna 1982 hän perusti oman yhtyeensä Dion, jonka debyyttialbumia Holy Diver pidetään yhtenä metallimusiikin merkittävimmistä julkaisuista.[6] Kansainvälisesti Dion eri yhtyeissä levyttämää musiikkia on myyty lähes 50 miljoonaa kappaletta. Hänet tunnetaan myös pirunsarvi-käsimerkin ideoijana.

Dio sairasti viimeisinä elinvuosinaan vatsasyöpää johon hän kuoli kotonaan Texasissa vuonna 2010.[4] Hän ei koskaan paljastanut ikäänsä julkisesti, mutta hänen arvellaan syntyneen vuonna 1942.[1] Taiteilijanimi Ronnie Jamesin sukunimi Dio on italiaa ja tarkoittaa Jumalaa.

Sisällysluettelo

ElämäkertaMuokkaa

UraMuokkaa

Dion ura alkoi jo 1950-luvulla The Vegas Kings -yhtyeessä, jonka ensimmäiset levytykset tehtiin vuonna 1958. Muita Dion alkuaikojen yhtyeitä olivat Ronnie & The Rumblers, Ronnie and The Red Caps ja Ronnie Dio and The Prophets. Vuonna 1967 Dio perusti The Electric Elves -nimisen yhtyeen, jonka nimi myöhemmin lyhennettiin ensin muotoon The Elves, joka myöhemmin lyheni Elfiksi.[7][8]

Dio liittyi kitaristi Ritchie Blackmoren johtamaan Rainbow-yhtyeeseen 1970-luvun puolivälissä. Kolmen albumin jälkeen Dio kuitenkin jätti yhtyeen musiikillisten erimielisyyksien vuoksi, ja hänet palkattiin Black Sabbathiin potkut saaneen Ozzy Osbournen korvaajaksi.[9][10] Black Sabbathin jäsenten väliset ristiriidat johtivat kuitenkin Dion ja rumpali Vinny Appicen eroamiseen yhtyeestä.

Ronnie James Dio perusti Dio-nimisen yhtyeen vuonna 1982. Vielä 1990-luvun alussa Dio palasi hetkeksi Black Sabbathiin ja lauloi albumilla Dehumanizer, mutta Black Sabbath -yhteistyö loppui jälleen lyhyeen Yhdysvaltojen kiertueella vuonna 1992. Tulehtuneet välit Black Sabbath -jäsenten ja Ozzy Osbournen kanssa johtivat myös siihen, että Dio ei suostunut esiintymään yhtyeensä kanssa Ozzy Osbournen No More Tours -kiertueen viimeisten konserttien lämmittelijänä.

Dio kokosi 1980-luvulla yhteen useita heavymuusikoita Hear ’n Aid -projektia varten, jonka tarkoitus oli kerätä rahaa nälänhädän poistamiseksi Afrikassa. Mukana olivat Dion lisäksi muun muassa Rob Halford, Mick Mars ja Yngwie Malmsteen.[11][12] Projekti keräsi vuodessa yli miljoona Yhdysvaltain dollaria.

Yksi Ronnie James Dion pitkän uran salaisuuksista oli hänen rocklaulajaksi harvinaisen hallittu äänenkäyttönsä. Vaikka Dio ei ollut virallisia lauluopintoja harjoittanutkaan, korosti hän itse nuoruutensa trumpetinsoitto-opintojen vaikuttaneen ratkaisevasti siihen, että hengitystekniikka oli muotoutunut laulua tukevaksi.[12]

Sairaus ja kuolemaMuokkaa

Ronnie James Dion vaimo ja manageri Wendy Dio ilmoittivat 18. marraskuuta 2009, että laulaja oli joutunut sairaalahoitoon. Sairastumisen vuoksi Dio-yhtyeen loppuvuoden 2009 Euroopan kiertue jouduttiin perumaan.[13] Marraskuun 25. päivänä Wendy Dio julkaisi tiedotteen, jossa kertoi miehensä sairastuneen vatsasyöpään. Hieman myöhemmin ilmoitettiin myös, että Heaven and Hell -kokoonpanon vuoden 2010 kevään ja kesän esiintymiset on peruttu.[14]

Viipymättä aloitetuista syöpähoidoista huolimatta Ronnie James Dio kuoli läheisten läsnä ollessa 16. toukokuuta 2010 kello 7.45 paikallista aikaa.[15][16] Vielä huhtikuussa Dio oli vastaanottamassa parhaan laulajan palkintoa Revolver Golden Gods Awardseilla.[17] Useat muusikot ympäri maailmaa ilmaisivat surunvalittelunsa Dion poismenon vuoksi, ja muun muassa Manowar julkaisi Dio-tribuuttilevyn, jonka tuotto menee hyväntekeväisyyteen.[18][19]

DiskografiaMuokkaa

Ronnie & The Red CapsMuokkaa

  • Conquest (1958)
  • An Angel is Missing (1960)

Ronnie Dio & The ProphetsMuokkaa

  • Dio at Domino’s (1963)

The Electric ElvesMuokkaa

  • Hey, Look Me Over (1967)

The ElvesMuokkaa

  • Live at the Beacon (1971; bootleg)

ElfMuokkaa

RainbowMuokkaa

Black SabbathMuokkaa

DioMuokkaa

Heaven and HellMuokkaa

Neon Nights: 30 Years Of Heaven & Hell-Live At Wacken (2009)

Dio on myös levyttänyt ”The Chase” -nimisen kappaleen Queensrÿchen kanssa yhtyeen Operation: Mindcrime II -albumilla, joka ilmestyi 31. maaliskuuta 2006. Lisäksi hän on levyttänyt kappaleen ”Metal Will Never Die” serkkunsa David ”Rock” Feinsteinin kanssa Bitten by the Beast -albumilla vuonna 2010.

LähteetMuokkaa

  1. a b Ronnie James Dio Biography The Internet Movie Database. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
  2. Ronnie James Dio Biography NNDb. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
  3. Ronnie James Dio - Bio www.ronniejamesdio.com. Viitattu 18.5.2008. (englanniksi)
  4. a b Ronnie James Dio on kuollut 16.5.2010. Ilta-Sanomat. Viitattu 16.5.2010.
  5. > Ronnie James Dio Bio/Discography www.dio.net. Viitattu 8.12.2017. (englanniksi)
  6. Hevilegenda Ronnie James Dio on kuollut 17.5.2010. Helsingin Sanomat. Viitattu 17.5.2012.
  7. When Ronnie James Dio Was In A 1950s Boy Band Riot Fest. 17.7.2017. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  8. Padavona.com - Ronnie Dio's Early Years www.padavona.com. Viitattu 18.1.2019.
  9. Tästä Ronnie James Dio muistetaan Uusi Suomi. Viitattu 18.1.2019.
  10. "Ei kääpiö voi laulaa Black Sabbathissa" - Tarina siitä, kuinka Ronnie James Dio päätyi Black Sabbathin keulille Soundi.fi. Viitattu 18.1.2019.
  11. Johnny Black 2017-05-16T14:39:00Z Classic Rock: The story of Hear 'n Aid, the heavy metal Band Aid Classic Rock Magazine. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  12. a b Jaakko Silvast: Ronnie James Dion kuolemasta kuusi vuotta – lue miehen Inferno-haastattelu vuodelta 2005 Inferno.fi. Viitattu 18.1.2019.
  13. Blabbermouth: DIO: European Tour Cancelled; RONNIE JAMES DIO Hospitalized BLABBERMOUTH.NET. 18.11.2009. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  14. Jon Wiederhorn: Heaven & Hell Cancel Summer Tour, Dio Continues Cancer Battle Noisecreep. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  15. www.ronniejamesdio.com ronniejamesdio.com. Viitattu 16.5.2010.
  16. Ronnie James Dio Remembered Revolver. 1.12.2013. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  17. Heavylegenda Ronnie James Dio on kuollut Yle Uutiset. Viitattu 18.1.2019.
  18. Blabbermouth: MANOWAR Director Defends Band's DIO Tribute, Says Criticism Is Fuelled By Jealousy BLABBERMOUTH.NET. 17.6.2010. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
  19. Loudwire Staff: Remembering Ronnie James Dio - Musicians Praise Metal Legend Loudwire. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa