Avaa päävalikko
Tämä artikkeli käsittelee Puolikuu-nimistä yhtyettä. Muita merkityksiä, katso Puolikuu (täsmennyssivu).

Puolikuu on vuonna 1988 perustettu suomalainen pop-yhtye. Yhtyeen esikoisalbumi Hämärään huoneeseen ilmestyi vuonna 1990. Suurempi menestys kuitenkin avautui vuonna 1992, jolloin Flamingo Music julkaisi yhtyeeltä Makeaa myrkkyä sekä Nyt loppuu todellisuus -albumit. Ensimmäinen levyistä ylitti myynnissään 25 000 kappaleen kultalevyrajan ja jälkimmäinen 50 000 kappaleen platinalevyrajan. Menestyslevyjä seurasi kaksi vuosina 1993–1994 Flamingolle tehtyä kohtuullisesti menestynyttä albumia Tähdenlennon taa ja Nyt. Näiden jälkeen yhtyeen levy-yhtiö vaihtui PolyGramiksi Flamingon ajauduttua 1990-luvun puolivälin jälkeen konkurssiin. PolyGramille yhtye levytti kaksi albumia sekä irtokappaleita kokoelmajulkaisulle.

Puolikuu
Tiedot
Toiminnassa 1988–
Tyylilaji suomirock, poprock
Kotipaikka Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Kari Pesonen
Leo Eerikäinen
Arto Häkkänen

Entiset jäsenet

Jukka Asiala
Mauritz Möller
Kai Jämsä

Levy-yhtiö

Rocket Records
Bonnier Amigo
Johanna Kustannus
Flamingo Music
Warner Music Finland
PolyGram Finland

Aiheesta muualla
www.puolikuu.com
MusicBrainz

Vuosituhannen vaihduttua yhtye teki rock-henkisemmän albumin Jingle Jangle, jonka julkaisi Johanna Kustannus. Seuraavaksi ilmestynyt Edelin julkaisema levy Puolikuu Plays Puolikuu (2003) oli tupla-cd, jonka ensimmäinen levy sisälsi uusia versioita yhtyeen vanhoista hiteistä ja toinen levy puolestaan uusia levytyksiä. Vuonna 2007 Bonnier Musicin julkaisema Seis maailma puolestaan edusti edellisiä levyjä iskelmällisempää linjaa.

Vuonna 2008 yhtye teki levytyssopimuksen Rocket Recordsin kanssa. Vuonna 2008 Puolikuun englanninkielinen sivuprojekti Pospisil julkaisi pitkäsoiton Acapulco. Seuraava Puolikuu-albumi Huuda hiljaa ilmestyi 31. maaliskuuta 2010. Levyn kappaleista ”Poutaa” oli viidenneksi soitetuin kappale Ylen radioissa vuonna 2010.[1]

Puolikuun seuraava albumi Onko taivas korkealla ilmestyi helmikuussa 2011. Sen nimiraita julkaistiin syksyllä 2010 promosinglenä ja kappale nousi noin kolmeksi kuukaudeksi Radio Suomen TOP40-soittolistalle.[2]

Puolikuun uusi albumi, nimeltään yksinkertaisesti Puolikuu, ilmestyi 14.3.2012.

Puolikuun keulahahmo oli laulusolisti Kari Pesonen, joka myös sävelsi ja sanoitti valtaosan yhtyeen tuotannosta. Pesonen kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 58-vuotiaana 20. huhtikuuta 2019.[3]

Sisällysluettelo

KokoonpanoMuokkaa

DiskografiaMuokkaa

AlbumitMuokkaa

  • Hämärään huoneeseen (1990)
  • Makeaa myrkkyä (1992)
  • Nyt loppuu todellisuus (1992)
  • Tähdenlennon taa (1993)
  • Nyt (1994)
  • Sinä tulit (1996)
  • Kaunis turhuus (1997)
  • Vanha uusi lainattu sininen (kokoelma, 1998)
  • Jingle Jangle (2000)
  • Puolikuu plays Puolikuu (2003)
  • Seis maailma (2007)
  • Acapulco (nimellä Pospisil) (2008)
  • Huuda hiljaa (2010)
  • Onko taivas korkealla (2011)
  • You Belong To Me (nimellä Pospisil) (2011)
  • Puolikuu (2012)

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa