Avaa päävalikko
Peter Bogdanovich

Peter Bogdanovich (s. 30. heinäkuuta 1939 Kingston, New York, Yhdysvallat)[1] on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja -näyttelijä. Häne tunnetuimpia ohjauksiaan on Viimeinen elokuva, jonka hän ohjasi Larry McMurtryn romaanin pohjalta vuonna 1971. Hän sai opetusta Stella Adlerilta. Bogdanovich tunnetaan myös dokumentaristina ja kirjailijana, joka on haastatellut elokuvahistorian suuruuksia Orson Wellesistä ja John Fordista alkaen.

Bogdanovich sai vuonna 1971 parhaan käsikirjoituksen Bafta-palkinnon. Hänen isänsä oli kotoisin Serbiasta ja äitinsä juuriltaan itävallanjuutalainen.

Useita Oscar-ehdokkuuksia saaneen Viimeisen elokuvan ohella Bogdanovich on ohjannut muiden muassa elokuvat Paperikuu (1973), Daisy Miller (1974) ja Etsivät vauhdissa (1981).

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Ohjaaja Käsikirjoittaja Tuottaja Näyttelijä
1966 Helvetin jengi The Wild Angels  
1968 Voyage to the Planet of Prehistoric Women Voyage to the Planet of Prehistoric Women  
Targets Targets        
1971 Viimeinen elokuva The Last Picture Show    
Directed by John Ford Directed by John Ford    
1972 Ottaaks’ päähän? What’s Up, Doc?    
1973 Paperikuu Paper Moon    
1974 Daisy Miller Daisy Miller    
1975 Vihdoinkin rakkautta At Long Last Love      
1976 Viiden pennin leffa Nickelodeon    
1979 Singaporen kuningas Saint Jack      
1981 Etsivät vauhdissa They All Laughed    
1985 Naamio Mask  
1988 Laittomasti sinun Illegally Yours    
1990 Texasville – unohduksen maa Texasville      
1992 Maailman kipein komedia Noises Off...  
1993 Sanovat sitä rakkaudeksi The Thing Called Love  
1996 To Sir with Love 2 To Sir, with Love II  
1997 Highball Highball  
Blessed Assurance The Price of Heaven  
Herra Mustasukkainen Mr. Jealousy  
Pakotie vapauteen Rescuers: Stories of Courage: Two Women  
Bella Mafia Bella Mafia  
1998 54 54  
Alaston kaupunki 2: Sarjamurhaaja Naked City: A Killer Christmas  
1999 A Saintly Switch A Saintly Switch  
Coming Soon Coming Soon  
2000 Rated X – seksillä tähtiin Rated X  
2001 Murha vailla syyllistä The Cat’s Meow  
Festival in Cannes Festival in Cannes  
2004 The Mystery of Natalie Wood The Mystery of Natalie Wood  
Hustle Hustle  
2006 Kunniaton Infamous  
2007 Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin’ Down a Dream Tom Petty and the Heartbreakers: Runnin’ Down a Dream  
Broken English Broken English  
Dedication Dedication  
The Dukes The Dukes  
The Fifth Patient The Fifth Patient  
2008 Humboldt County Humboldt County  
2010 Abandoned Abandoned  

LähteetMuokkaa

  1. Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition, s. 108. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 29.5.2015).

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.