Olivia Newton-John

englantilais-australialainen näyttelijä ja laulaja

Olivia Newton-John (s. 26. syyskuuta 1948 Cambridge, Iso-Britannia) on englantilaissyntyinen australialainen näyttelijä ja laulaja.

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John vuonna 1988.
Olivia Newton-John vuonna 1988.
Henkilötiedot
Syntynyt 26. syyskuuta 1948 (ikä 72)
Cambridge, Iso-Britannia
Kansalaisuus Australia
Ammatti laulaja, näyttelijä
Muusikko
Aktiivisena 1963–
Tyylilajit popmusiikki, soft rock, disko, country
Levy-yhtiöt Uni, EMI ja MCA RecordsView and modify data on Wikidata
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.olivianewton-john.com

Varhainen elämäMuokkaa

Olivia Newton-John syntyi 26. syyskuuta 1948 Cambridgessä Englannissa. Perhe muutti viisi vuotta myöhemmin Melbourneen Australiaan, missä Newton-Johnin isä Brinley työskenteli rehtorina.[1][2]

Olivia Newton-Johnin äidinisä oli fyysikko ja matemaatikko Max Born.[2][3]

Ura laulajana ja näyttelijänäMuokkaa

Newton-John kuului teini-ikäisenä koulukaveriensa kanssa tyttölauluyhtyeeseen nimeltä Sol Four. Sen hajoamisen jälkeen Newton-John esiintyi television kykykilpailussa ja voitti matkan Lontooseen. Siellä ollessaan hän perusti lauluduon australialaisen Pat Carrollin kanssa. Carrollin jouduttua palaamaan Australiaan Newton-John jatkoi aluksi sooloartistina. Hänen esikoissinglensä oli versio Jackie DeShannonin kappaleesta ”Till You Say You’ll Be Mine”. Sen julkaisun jälkeen hän liittyi purukumipoppia soittaneeseen Toomorrow-yhtyeeseen, joka oli tuottaja Don Kirshnerin yritys jäljitellä The Monkeesia. Yhtyeen menestynein single oli ”I Could Never Live Without Your Love” (1970), ja se esiintyi myös Toomorrow-nimisessä science fiction -elokuvassa.[1]

Kun Toomorrow hajosi, Newton-John esiintyi Cliff Richardin kiertueella lämmittelijänä ja myös Richardin televisiosarjassa It’s Cliff!. Se toi hänelle julkisuutta, ja hänen seuraava singlensä, versio Bob Dylanin kappaleesta ”If Not for You” nousi keväällä 1971 Britannian singlelistan kymmenen kärkeen ja Yhdysvaltain adult contemporary -listan ykköseksi.[1]

Newton-John sai 1970-luvun alussa Britanniassa lisää listamenestystä cover-singleillään. Albumin Let Me Be There (1973) nimikappale nousi vuonna 1974 hitiksi myös Yhdysvalloissa ja voitti Grammy-palkinnon parhaasta naisartistin countryesityksestä. Seuraavina vuosina Newton-John sai lisää singlehittejä pop- ja countrylistoilla. Hän muutti vuonna 1974 Los Angelesiin Yhdysvaltoihin ja voitti seuraavana vuonna Country Music Associationin vuoden naislaulajan palkinnon. Jotkut närkästyivät Newton-Johnin palkitsemisesta countrylaulajana niin että erosivat järjestöstä.[1]

 
Newton-John vuonna 1978.

Vuosina 1976–1977 Newton-John levytti soft rock -singlejä ja omaksui seksikkään imagon. Vuonna 1978 hän näytteli elokuvamusikaalissa Grease vastanäyttelijänään John Travolta. Elokuvasta tuli suurmenestys, ja se toi Newton-Johnille kolme singlehittiä, ”Hopelessly Devoted to You”, ”Summer Nights” ja ”You’re the One That I Want”, joka nousi listaykköseksi niin Britanniassa kuin Yhdysvalloissakin.[1]

Newton-John julkaisi vuonna 1979 albumin Totally Hot, joka oli tyyliltään soft rockia ja diskoa. Albumi oli menestys, ja single ”A Little More Love” nousi lähelle listojen kärkeä. Vuonna 1980 Newton-John näytteli elokuvassa Xanadu, jonka soundtrackista hittisingleiksi nousivat ”Magic” ja ”Suddenly”.[1]

Seuraavalle albumilleen Physical Newton-John omaksui aerobicharrastajan imagon. Albumista tuli Newton-Johnin uran menestynein, ja sen nimikkosingle ”Physical” nousi listaykköseksi vuodenvaihteessa 1981–1982. Vuonna 1983 Newton-John näytteli John Travoltan kanssa komediaelokuvassa Sykettä suonissa, jonka soundtrackilta nousi singlehitti ”Twist of Fate”.[1]

Newton-John meni vuonna 1984 naimisiin näyttelijä Matt Lattanzin kanssa. Heille syntyi tytär vuonna 1986. Vuonna 1985 Newton-John julkaisi albumin Soul Kiss, jonka nimikkokappale oli pieni singlehitti. Albumi The Rumour (1988) ei myynyt kovinkaan hyvin. Newton-John omistautui seuraavat vuodet perheelleen ja perustamalleen vaatekaupalle nimeltä Koala Blue. Vuonna 1992 vaatekauppa meni konkurssiin ja Newton-Johnilla todettiin rintasyöpä, josta hän parani.[1]

Newton-Johnin 1990-luvun albumeja olivat Gaia, Back with a Heart ja One Woman’s Live Journey. Newton-John on 2000-luvulla tehnyt syöpään liittyvää hyväntekeväisyyttä, ja hän perusti Melbourneen syöpä- ja hyvinvointikeskuksen. Hän on jatkanut myös musiikkialbumien julkaisemista sekä elokuvissa ja televisiossa näyttelemistä.[1]

Newton-Johnin syöpä uusiutui vuonna 2017 ja levisi selkään. Hän menetti sädehoitojen seurauksena ainakin tilapäisesti kävelykykynsä.[4]

DiskografiaMuokkaa

Studioalbumit
  • If Not For You (1971)
  • Olivia (1972)
  • Let Me Be There/Music Makes My Day (1973)
  • Long Live Love (1974)
  • If You Love Me, Let Me Know (1974)
  • Have You Never Been Mellow (1975)
  • Clearly Love (1975)
  • Come On Over (1976)
  • Don't Stop Believin' (1976)
  • Making a Good Thing Better (1977)
  • Totally Hot (1978)
  • Physical (1981)
  • Soul Kiss (1985)
  • The Rumour (1988)
  • Warm and Tender (1989)
  • Gaia (1994)
  • Back with a Heart|Back With a Heart (1998)
  • 'Tis the Season (2000)
  • (2) (2002)
  • Indigo: Women of Song (2004)
  • Stronger Than Before (2005)
  • Grace and Gratitude (2006)
  • Christmas Wish (2007)
  • A Celebration in Song (2008)
  • This Christmas (2012)
  • Liv On (2016)
  • Friends for Christmas (2016)
Kokoelma-albumit
  • Olivia Newton-John's Greatest Hits (1977)
  • Olivia's Greatest Hits Vol. 2 (1982)
  • Back to Basics: The Essential Collection 1971–1992 (1992)
Live-albumit
  • Love Performance (1981)
  • Highlights from The Main Event (1998)
  • One Woman's Live Journey (2000)
  • Olivia's Live Hits (2008)
Soundtrackit
  • Toomorrow (1970)
  • Grease (1978)
  • Xanadu (1980)
  • Two of a Kind (1983)
  • Sordid Lives (2000)
  • Sordid Lives: The Series (2008)
DVD:t
  • Olivia Physical (1982)
  • Olivia in Concert (1983)
  • Twist of Fate (song)|Twist of Fate (1983)
  • Soul Kiss (video)|Soul Kiss (1985)
  • Olivia Down Under (1988)
  • Live at the Sydney Opera House (2008)
  • Video Gold 1 (2005)
  • Video Gold 2 (2005)

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi Huomioita
1965 Funny Things Happen Down Under
1970 Toomorrow
1978 Grease Grease
1980 Xanadu Xanadu
1983 Two of a Kind Sykettä suonissa
1988 She's Having a Baby She's Having a Baby cameo
1990 A Mom for Christmas televisioelokuva
1991 A Christmas Romance Jouluromanssi televisioelokuva
1991 Madonna: Truth or Dare cameo
1996 It's My Party Minun juhlat
2000 Sordid Lives
2001 The Wilde Girls Tiellä tähtiin televisioelokuva
2008 Sordid Lives: The Series televisiosarja
2010 1 a Minute dokumenttielokuva
2010 Score: A Hockey Musical
2011 Glee televiosarja

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i Thomas Erlewine: Olivia Newton-John biography AllMusic. Viitattu 8.5.2020.
  2. a b Irene Newton-John (nee Born) Only Olivia. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
  3. Smith, K. N.: Monday's Google Doodle Celebrates Physicist Max Born Forbes. 10.12.2017. Viitattu 11.12.2017. (englanniksi)
  4. Olivia Newton-John menetti kävelykykynsä syöpähoitojen vuoksi - avuksi marihuanaa iltalehti.fi. Viitattu 14.9.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa