Avaa päävalikko

John Travolta

yhdysvaltalainen näyttelijä

Lapsuus ja koulutusMuokkaa

Travoltan isä oli amerikanitalialainen rengaskauppias Salvatore Travolta (1912-1995), jonka vanhemmat olivat Sisilian Godranosta. Äiti oli amerikanirlantilainen Helene Cecilia Burke, joka oli toiminut näyttelijänä ja laulajana ennen alkamistaan äidinkielen ja ilmaisutaidon opettajaksi. Myös Johnin sisarukset Joye, Ellen, Ann, Margaret ja Sam Travolta ovat kaikki toimineet teatterin parissa. Perhe asui irlantilaisten asuinalueella Englewoodissa New Jerseyssä. Kodin kulttuuria leimasi irlantilaisuus. John kääntyi katolilaisuudesta skientologiaan vuonna 1975. Travolta jätti lukion (Dwight Morrow High School) kesken 17-vuotiaana vuonna 1971.

UraMuokkaa

Travolta tuli kuuluisaksi elokuvista Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa (1977) ja Grease (1978) sekä roolistaan Vinnie Barbarinona tilannekomediasarjassa Terve taas, Kotter (1975–1979). Tämän jälkeen hänen uransa kääntyi lievään laskuun, kunnes hän sai Vincent Vegan roolin Quentin Tarantinon ohjaamassa elokuvassa Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta (1994). Hän sai roolistaan toisen Oscar-ehdokkuutensa. Ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa Travolta sai miespääroolista Saturday Night Feverissä.

Travolta oli pääosassa myös tulevaisuuteen sijoittuvassa elokuvassa Taistelukenttä Maa (2001), jossa hän esitti ihmiskuntaa orjuuttavan muukalaisjoukon johtajaa. Elokuva sai kansainvälisesti huonoja arvosteluja ja kassatulot jäivät vaatimattomiksi. Travolta, skientologi ja edesmenneen L. Ron Hubbardin ihailija, toivoi elokuvasta tulevan menestys ja Hubbardin romaaneista tehtyjen elokuvasovitusten saavan jatkoa.

Travolta oli myös pääosassa menestyksekkäissä Hei, kuka puhuu -elokuvissa. Hän on näytellyt Bill Clintonin vaalikampanjaan perustuvassa 'Päävärit'-elokuvassa kyseisen kampanjan presidenttiehdokasta. Vuonna 2016 Travolta näytteli rikossarjassa The People v. O. J. Simpson: American Crime Story, josta hän sai parhaan miessivuosan Emmy-ehdokkuuden.

MusiikkiMuokkaa

John Travolta on myös toiminut musiikin parissa, ja on mukana noin 10:llä albumilla ja noin 30:llä singlellä, ja on julkaissut omia albumeita kuten Travolta Fever ja This Christmas (Olivia Newton-Johnin kanssa).

YksityiselämäMuokkaa

Travolta on ammattitaitoinen lentäjä. Hänellä on liikennelentäjän lupakirja ja omistuksessaan viisi lentokonetta, muun muassa Boeing 707 -matkustajakone. Vuonna 2001 hän osti tontin Jumbolair Airportin mailta Ocalasta, Floridasta, joka on aidattu yksityinen asuinalue ja lentopuisto, jossa on muun muassa 2 301 metriä pitkä kiitotie.[1]

Vuonna 1992 Travolta suoritti onnistuneen hätälaskun sähkövian saaneella koneella Ronald Reaganin lentoasemalla Washingtonissa.

Travolta suhtautuu hyvin avoimesti julkisuuteen ja pitää nimikirjoitusten antamisesta. Hän on naimisissa näyttelijä Kelly Prestonin kanssa ja heillä on kolme lasta: Jett (1992–2009), Ella Bleu (s. 2000) ja Benjamin (s. 2010). Travoltan poika Jett kuoli 16-vuotiaana perheen lomamatkalla tammikuussa 2009. Hän sairasti Kawasakin tautia.[2]

John Travoltan isoveli Joey Travolta on näyttelijä sekä tuottaa elokuvia.lähde?

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1976 Carrie Billy Nolan
1977 Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa Tony Manero
1978 Grease Danny Zuko
1983 Staying Alive Tony Manero
1989 The Experts
Hei, kuka puhuu James
1990 Hei, kuka puhuu myös
1993 Hei, kuka puhuu nyt
1994 Pulp Fiction – tarinoita väkivallasta Vincent Vega
1995 Valkoisen miehen taakka Louis Pinnock
Get Shorty – Hyvä pätkä Chili Palmer
1996 Broken Arrow – operaatio erämaassa Vic Deakins
Ihmeiden aika George Malley
Michael – Mikael Michael
1997 Face/Off – kahdet kasvot Sean Archer
1998 Veteen piirretty viiva
1999 Kenraalin tytär Paul Brenner

[3][4]

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Lucky Numbers
2001 Salasana: Swordfish Gabriel Shear
Pelon ilmapiiri Frank Morrison
2002 Austin Powers ja kultamuna
2003 Basic John Handy
2004 Tuomari Howard Saint
A Love Song for Bobby Long Bobby Long
Ladder 49 – Asema 49 Mike Kennedy
Be Cool Chili Palmer
2007 Wild Hogs – villit karjut Woody Stevens
Hairspray Edna Turnblad
2008 Bolt Bolt
2009 Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3 Ryder
Old Dogs Charlie
2010 From Paris with Love Charlie Wax
2012 Raakalaiset Dennis
2018 Gotti

LähteetMuokkaa

  1. Cundiff, Rick: Greystone Airport owners sell to Jumbolair (arkistolinkki) Star-Banner. 6.9.2008. Ocala, Florida: Ocala Star-Banner. Viitattu 25.6.2015. (englanniksi)
  2. Travoltan poika kuoli Helsingin Sanomat.
  3. John Travolta Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 30.6.2018.
  4. John Travolta Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. Viitattu 30.6.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa