John Travolta

yhdysvaltalainen näyttelijä

John Joseph Travolta (s. 18. helmikuuta 1954 Englewood, New Jersey) on yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän nousi suursuosioon discoelokuvalla Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa (1977). Sen jälkeen hänen uransa hiipui, kunnes hän palasi suosioon 1990-luvulla.

John Travolta
John Travolta vuonna 2018.
John Travolta vuonna 2018.
Henkilötiedot
Koko nimi John Joseph Travolta
Syntynyt 18. helmikuuta 1954 (ikä 66)
Englewood, New Jersey, Yhdysvallat
Puoliso Kelly Preston
(vih. 1991; k. 2020)
Näyttelijä
Aktiivisena 1972–
Merkittävät roolit
Palkinnot

Parhaan miespääosan Golden Globe
1995 Get Shorty – hyvä pätkä

Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

John Travolta syntyi 18. helmikuuta 1954 kuusilapsisen perheen kuopukseksi. Hänen isänsä Salvatore Travolta oli Yhdysvalloissa syntynyt amerikanitalialainen, ja hänen äitinsä Helen Cecilia Burke oli amerikanirlantilainen näyttelijä ja laulaja. Travolta kasvoi New Jerseyssä, jossa hänen isällään oli rengasliike.[1]

Travolta alkoi näytellä 12-vuotiaana ja ryhtyi esiintymään musikaaleissa. Myös useimmat Travoltan sisaruksista ryhtyivät viihdealalle.[2]

UraMuokkaa

Travolta muutti 16-vuotiaana New Yorkiin aloittaakseen näyttelijän uran. Hän näytteli kiertävässä teatteriseurueessa, joka esitti Grease-musikaalia. Hän sai myös rooleja Broadwaylla.[1] Vinnie Barbarinon rooli television draamasarjassa Terve taas, Kotter (1975–1979) teki Travoltasta nopeasti hyvin suositun Yhdysvalloissa.[2]

Travoltan ensimmäinen merkittävä elokuvarooli oli Stephen Kingin romaaniin perustuvassa kauhuelokuvassa Carrie (1976).[1]

Läpimurtonsa Travolta teki Tony Maneron roolissa discoelokuvassa Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa (1977). Travolta sai roolisuorituksestaan Oscar-ehdokkuuden. Vuonna 1978 Travolta saavutti lisää menestystä esittämällä Danny Zukoa Greasen elokuvasovituksessa.[2] Travolta levytti myös popalbumeja kuten Can’t Let Go, John Travolta ja Travolta Fever, joista hitiksi nousi single ”Let Her In”.[2]

Greasen jälkeen Travoltan ura alkoi hiipua, ja hänen seuraavien vuosien elokuvansa eivät saaneet paljonkaan arvostusta. 1990-luvun alussa Travoltan ura oli aallonpohjassa.[2]

 
Travolta vuonna 1997.

Travoltan ura lähti uuteen nousuun, kun ohjaaja Quentin Tarantino otti hänet Vinnie Vegan rooliin elokuvassa Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta (1994). Travolta sai roolisuorituksestaan paljon arvostusta ja toisen Oscar-ehdokkuutensa. Seuraavina vuosina hän alkoi jälleen saada rahakkaita roolitarjouksia. Rooli elokuvassa Get Shorty – hyvä pätkä (1996) toi hänelle Golden Globe -palkinnon. Travoltan muita menestysrooleja noilta ajoilta olivat muun muassa FBI-agentin rooli elokuvassa Face/Off – kahdet kasvot (1997), poliitikon rooli elokuvassa Päävärit (1998), hakkerijohtajan rooli elokuvassa Salasana: Swordfish (2001) ja äidin rooli elokuvassa Hairspray (2007).[1][2]

Vuonna 2016 Travolta näytteli rikossarjassa The People v. O. J. Simpson: American Crime Story, josta hän sai parhaan miessivuosan Emmy-ehdokkuuden.

YksityiselämäMuokkaa

Travolta meni vuonna 1991 naimisiin näyttelijä Kelly Prestonin kanssa. Heille syntyi kolme lasta, Jett, Ella ja Benjamin. Heidän poikansa Jett kuoli tammikuussa 2009 tapaturmaisesti lyötyään päänsä kaatuessaan hotellin kylpyhuoneessa perheen lomamatkalla Bahamalla. Hän sairasti Kawasakin tautia.[1][3][4] Travoltan vaimo Kelly Preston kuoli heinäkuussa 2020 rintasyöpään.[5] Myös Travoltan aiempi kumppani, näyttelijä Diana Hyland, kuoli rintasyöpään vuonna 1977.[6]

Travolta on aktiivinen skientologi. Hän liittyi Skientologiakirkkoon vuonna 1974 ennen kuin hänestä oli vielä tullut suuri tähti. Travolta on markkinoinut julkisuudessa skientologiaa ja kirkon perustajan L. Ron Hubbardin kehittämää opiskelutekniikkaa. 1990-luvulla hän lobbasi kongressia ja presidentti Clintonia tuomitsemaan skientologian-vastaiset vainot Saksassa.[7] Vuonna 2001 Travolta näytteli L. Ron Hubbardin romaaniin perustuvassa elokuvassa Taistelukenttä Maa.[2]

Travolta on ammattitaitoinen lentäjä. Hänellä on liikennelentäjän lupakirja ja omistuksessaan viisi lentokonetta, muun muassa Boeing 707 -matkustajakone. Vuonna 2001 hän osti tontin Jumbolair Airportin mailta Ocalasta, Floridasta, joka on aidattu yksityinen asuinalue ja lentopuisto, jossa on muun muassa 2 301 metriä pitkä kiitotie.[8]

PalkinnotMuokkaa

Travolta on saanut parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuudet elokuvista Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa (1977) ja Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta (1994).[9]

Travolta on voittanut kolme Golden Globe -palkintoa, joista yhden roolistaan elokuvassa Get Shorty – hyvä pätkä (1996).[10]

Valikoitu filmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1976 Carrie Billy Nolan
1977 Saturday Night Fever – lauantai-illan huumaa Tony Manero
1978 Grease Danny Zuko
1983 Staying Alive Tony Manero
1989 The Experts
Hei, kuka puhuu James
1990 Hei, kuka puhuu myös
1993 Hei, kuka puhuu nyt
1994 Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta Vincent Vega
1995 Valkoisen miehen taakka Louis Pinnock
Get Shorty – hyvä pätkä Chili Palmer
1996 Broken Arrow – operaatio erämaassa Vic Deakins
Ihmeiden aika George Malley
Michael – Mikael Michael
1997 Face/Off – kahdet kasvot Sean Archer
1998 Veteen piirretty viiva
1999 Kenraalin tytär Paul Brenner

[11][12]

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
2000 Lucky Numbers
2001 Salasana: Swordfish Gabriel Shear
Pelon ilmapiiri Frank Morrison
2002 Austin Powers ja kultamuna
2003 Basic John Handy
2004 Tuomari Howard Saint
A Love Song for Bobby Long Bobby Long
Ladder 49 – Asema 49 Mike Kennedy
Be Cool Chili Palmer
2007 Wild Hogs – villit karjut Woody Stevens
Hairspray Edna Turnblad
2008 Bolt Bolt
2009 Kaappaus metrossa – Pelham 1 2 3 Ryder
Old Dogs Charlie
2010 From Paris with Love Charlie Wax
2012 Raakalaiset Dennis
2018 Gotti – viimeinen kummisetä

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e John Travolta - Biography Hello!. Viitattu 19.4.2020.
  2. a b c d e f g Jason Ankeny: John Travolta biography AllMovies. Viitattu 19.4.2020.
  3. Travoltan poika kuoli Helsingin Sanomat.
  4. Pojan kuolema on piinannut John Travoltaa vuosikausia – näyttelijän perhe joutui shokeeravien väitteiden kohteeksi Ilta Sanomat. 18.4.2020. Viitattu 19.4.2020.
  5. John Travoltan vaimo Kelly Preston, 57, on kuollut Ilta-Sanomat. 13.7.2020. Viitattu 13.7.2020.
  6. Tyttöystävä kuoli John Travoltan käsivarsille – Lauantai-illan huumaa -elokuvan kuvaukset keskeytettiin hautajaisten ajaksi Ilta-Sanomat. 28.11.2015. Viitattu 13.7.2020.
  7. Reitman, Janet: Inside Scientology: The Story of America’s Most Secretive Religion, s. 256, 269–270. Houghton Miffin Harcourt, 2011. ISBN 9780618883028.
  8. Cundiff, Rick: Greystone Airport owners sell to Jumbolair (arkistolinkki) Star-Banner. 6.9.2008. Ocala, Florida: Ocala Star-Banner. Viitattu 25.6.2015. (englanniksi)
  9. John Travolta Academy Awards Database. Viitattu 19.4.2020.
  10. John Travolta Golden Globe Awards. Viitattu 19.4.2020.
  11. John Travolta Elonet. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Viitattu 30.6.2018.
  12. John Travolta Svensk Filmdatabas. Svenska Filminstitutet. Viitattu 30.6.2018.

Aiheesta muuallaMuokkaa

 
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Travolta.