Minna Suuronen

suomalainen näyttelijä

Minna Suuronen (s. 19. maaliskuuta 1968 Espoo[1]) on suomalainen näyttelijä. Hän tuli tunnetuksi lauantai-iltaisin Yle TV1-kanavalla esitetystä poliittisesta satiirisarjasta Iltalypsystä, jossa hän näytteli uutisankkuri Jaana Ala-Knaapi-Pesosta vuosina 1996–2000. Hän näytteli Heinähattu ja Vilttitossu -elokuvassa äitiä, Hanna Kattilakoskea. Suuronen voitti parhaan naisnäyttelijän Venla-palkinnon 2004 televisioelokuvasta Arvon veli. Televisio- ja elokuvatöiden ohella hän näyttelee Ryhmäteatterissa.

Minna Suuronen
Henkilötiedot
Syntynyt19. maaliskuuta 1968 (ikä 53)
Espoo
Ammatti näyttelijä
Puoliso Antti Virmavirta (vih. )
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Varhainen elämäMuokkaa

Suuronen syntyi Espoossa ja varttui Pieksämäellä, joista Pieksämäki on hänen tosiasiallinen kasvuympäristönsä. Savolaisuus monine vivahteineen nouseekin esiin Suurosen tekemissä rooleissa, niin teatterissa, elokuvissa kuin tv-näytelmissä. Savolaisuus on juuri se piirre, joka erottaa Suurosen positiivisessa mielessä lukuisista kanssanäyttelijöistään - oli sitten kyse minkä tahansa näyttämön roolityöstä.

UraMuokkaa

Suuronen pääsi Teatterikorkeakouluun vasta viidennellä yrittämällä ja ehti sillä välin käydä Lahden kansanopiston näyttämötaiteen linjan ja toimia Ylioppilasteatterissa. Toimittuaan pari vuotta freelancerina hän sai vuonna 1998 kiinnityksen Ryhmäteatteriin.[1]

YksityiselämäMuokkaa

Minna Suuronen on naimisissa näyttelijä Antti Virmavirran kanssa. He asuvat maatilalla Vihdissä, ja heillä on kolme tytärtä.[2]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1997 Joonas äiti
1998 Vita nuova työpaikan­hakija
Ensi tiistaina Brahmsia Katja
1999 Rakastin epätoivoista naista Kiia
2002 Heinähattu ja Vilttitossu Hanna Kattilakoski
2006 Onni von Sopanen Ulla Savilahti
2007 Miehen työ Kirsti
2016 Jättiläinen Ulla Antikainen
Televisioelokuvat
1993 Päivällinen ruohikolla
1996 Syrjähyppyjä teatteri­koululainen
2001 Ilon juhla Irmeli
2004 Arvon veli Marja
Irmeli ja auto Irmeli Eleonora Kauhanen
Tyhjää ilman Tahvoa Irmeli

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1996–2000 Iltalypsy Jaana Ala-Knaapi-Pesonen
1999 Pieni pala Jumalaa diakoni
2004 Rikas mies Maria
2007–2013 Taivaan tulet Kaisa Bessonoff
2008 Maleena Piia
2009–2010 Kotikatu profeetta
2010 Mökki Ilona
2011 Helppo elämä Mirja Luukkonen
2011–2014 Klikkaa mua Inari Salmi
2014–2015 Mustat lesket meedio
2018 Tarinanmetsästäjät useita
2019 Jarin ja Karin kesäloma mummo
Sorjonen syöpä­koneen­hoitaja
2020 Ex-onnelliset Johanna

LähteetMuokkaa

  1. a b Näyttämöllä olo merkitsee vapautta. (50-vuotispäivähaastattelu) Helsingin Sanomat, 17.3.2018. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Artikkelin maksullinen verkkoversio Viitattu 17.3.2017.
  2. Sandelius, Ninni: Minna Suuronen & Antti Virmavirta: ”Emme muuttaneet maalle sattumalta” Kotiliesi. 8.9.2015. Helsinki: Otavamedia Oy. Viitattu 31.7.2017.

Aiheesta muuallaMuokkaa