Michael Gambon

brittiläinen näyttelijä

Michael John Gambon (19. lokakuuta 1940 Dublin, Irlanti27. syyskuuta 2023) oli brittiläis-irlantilainen näyttelijä ja ääninäyttelijä,[2] joka työskenteli niin näyttämöllä, elokuvissa kuin televisiossakin.

Michael Gambon
Michael Gambon vuonna 2013.
Michael Gambon vuonna 2013.
Henkilötiedot
Koko nimi Sir Michael John Gambon
Syntynyt19. lokakuuta 1940
Dublin, Irlanti
Kuollut27. syyskuuta 2023 (82 vuotta)[1]
Näyttelijä
Aktiivisena 1962–2019
Merkittävät roolit Albus Dumbledore (Harry Potter -elokuvat)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Elämä ja ura muokkaa

Nuoruus muokkaa

Gambon syntyi vuonna 1940 Dublinin Cabrassa. Perhe asettui toisen maailmansodan jälkeen Britanniaan, missä Gambon kävi myös koulunsa. Hän jätti koulun 15-vuotiaana ja meni oppipoikana Vickers-Armstrongsille tullakseen työkalusepäksi.[3][4]

Uran alku teatterissa muokkaa

Gambon kiinnostui näyttelemisestä ja lähetti Dublinin Gate Theatreen keksityn ansioluettelon ja sai sieltä 1962 ensimmäisen ammattilaisroolinsa näytelmästä Othello. Palattuaan Lontooseen Gambon kävi William Gaskillin improvisaatiokursseilla. Tämä myös johdatti Gambonin Laurence Olivierin uuteen kansallisteatteriin, missä Gambon näytteli neljän vuoden ajan.[3]

Olivierin neuvosta Gambon vaihtoi 1967 Birminghamin repertuaariteatteriin saadakseen suurempia rooleja. Siellä hän näytteli 27-vuotiaana ensimmäisen pääroolinsa Othellona. Gambonin varsinainen läpimurto tuli 1970-luvulla, kun ohjaajaksi ryhtynyt näyttelijä Eric Thompson valitsi hänet Alan Ayckbournin The Norman Conquests -trilogiaan. Tämä johti edelleen yhteistyöhön Ayckbournin kanssa, ja 1970-luvulla Gambon oli myös Simon Grayn vakionäyttelijöitä.[3]

Kriitikko Michael Billingtonin mukaan Gambonin 1980-luvun paras roolisuoritus oli Arthur Millerin näytelmässä Näköala sillalta, jota esitettiin kansallisteatterissa Ayckbournin ohjaamana.[3] Gambon palkittiin siitä Olivier-palkinnolla. Hän oli saanut ensimmäisen Olivierinsa kaksi vuotta aiemmin näytelmästä A Chorus of Disapproval, ja kolmannen hän voitti 1990 näytelmästä Man of the Moment.[4]

Teatterissa, televisiossa ja elokuvissa muokkaa

Gambonin ensimmäinen elokuva oli ollut vuoden 1965 Othello. Sen jälkeen hän teki myös useita televisiorooleja, ja televisiossa hän sai ensimmäisen kerran huomiota mysteerisarjasta Laulava salapoliisi, missä hän näytteli psoriasista sairastavaa romaanikirjailijaa. Siitä hän sai Baftan televisiopalkinnon parhaana näyttelijänä.[5][4] Toisen Baftansa Gambon voitti televisiosarjasta Vaimoja ja tyttäriä (1999), kolmannen sarjasta Longitude – pituusaste (2000) ja neljännen sarjasta Sukupuu (2001).[4]

Laulava salapoliisi johdatti Gambonin myös moniin huomattaviin elokuvarooleihin.[6] Uransa loppuvaiheessa Gambon tasapainoilikin teatteri-, televisio- ja elokuvauran välillä.[3]

Gambon näytteli Peter Greenawayn arthouse-elokuvassa Kokki, varas, vaimo ja rakastaja (1989), ja sen jälkeen hänellä oli muun muassa roolit Päättömässä ratsumiehessä, elokuvassa The Insider – sisäpiirissä ja Gosford Parkissa.[5] Vuonna 2004 Gambon peri Albus Dumbledoren osan Harry Potter -elokuvissa Richard Harrisilta, joka kuoli vuonna 2002. Gambon näytteli Dumblerodea kuudessa Harry Potter -elokuvassa. Gambon oli ymös kertoja Coenin veljesten elokuvassa Hail, Caesar! (2016) ja ääninäytteli kahdessa Paddington-elokuvassa.[4]

Gambon vetäytyi 2015 teatterista heikkenevän terveyden ja muistiongelmien takia. Hän oli joutunut jo tuota ennen usean vuoden ajan käyttää kuuloketta, johon sai vuorosanansa, jos hän unohtaisi ne.[4] Tästä huolimatta hän teki 2010-luvulla vielä monia arvostettuja teatterirooleja.[3]

Huomionosoitukset muokkaa

Vuonna 1992 hänet nimitettiin komentajaksi (CBE), ja kuusi vuotta myöhemmin hänet lyötiin ritariksi.[3]

Yksityiselämä muokkaa

Gambon ei pitänyt yksityiselämäänsä esillä julkisuudessa. Hän oli kuitenkin vuodesta 1962 vuoteen 2002 naimisissa Anne Millerin kanssa. He saivat yhden lapsen vuonna 1964. Gambon jätti vaimonsa 2002 ja aloitti pian sen jälkeen suhteen Philippa Hartin kanssa. Heille syntyi kaksi lasta (s. 2007 ja 2009).[4]

Gambon kuoli 27. syyskuuta 2023 keuhkokuumeseen.[1][5]

Filmografia muokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1965 Othello Othello Company
1973 Keskiyön kauhut Nothing But the Night Etsivä Grant
1974 Pedon on kuoltava The Beast Must Die Jan Jarmokowski
1985 Paluu vapauteen Turtle Diary George Fairbairn
1988 Paris by Night Paris by Night Gerald Paige
Puuttuva lenkki Missing Link Kertoja (ääni)
1989 The Rachel Papers The Rachel Papers Tohtori Knowd
Valkoinen kuiva kausi A Dry White Season Magistrate
Kokki, varas, vaimo ja rakastaja The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover Albert Spica
1991 Pahuuden valtakunta Mobsters Don Salvatore Faranzano
1992 Toys Toys Luutnanttikenraali Leland Zevo
1994 Blackout Clean Slate Cornell
Elämän oppitunnit The Browning Version Tohtori Frobisher
Dublinin tarinoita A Man of No Importance Ivor J. Carney
Viimeinen soturi Squanto: A Warrior’s Tale Sir George
1995 Tappavaa menoa Pekingissä Bullet to Beijing Alex
Väkivallan kuilu Nothing Personal Leonard
Two Deaths Two Deaths Daniel Pavenic
Kaislikossa suhisee The Wind in the Willows Mäyrä (äänirooli; televisioelokuva)
1996 The Innocent Sleep The Innocent Sleep Etsiväkomisario Matheson
Mary Reilly – isäntänä tri Jekyll Mary Reilly Maryn isä
Pietarin keskiyö Midnight in Saint Petersburg Alex
Kaislikon väen talvi The Willows in Winter Mäyrä (äänirooli; televisioelokuva)
1997 Kyyhkyn siivet The Wings of the Dove Lionel Croy
The Gambler The Gambler Fjodor Dostojevski
1998 Elonkorjuujuhla Dancing at Lughnasa Isä Jack Mundy
1999 Plunkett & MacLeane – rahat ja henki Plunkett & Macleane Lordi Gibson
The Last September The Last September Sir Richard Naylor
Apinan tarina Le château des singes Mestari Martin (ääni; engl. versio)
The Insider – sisäpiirissä The Insider Thomas Sandefur
Päätön ratsumies Sleepy Hollow Baltus Van Tassel
2001 Kiristäjät piikkikoroissa High Heels and Low Lifes Kerrigan
Saiturin joulu Christmas Carol: The Movie Jouluhenki (ääni)
Gosford Park Gosford Park Sir William McCordle
Charlotte Gray Charlotte Gray Levade
2002 Ali G Indahouse Ali G Indahouse Pääministeri
2003 Huiputtajat The Actors Barreller
Armoton maa Open Range Denton Baxter
Sylvia Sylvia Professori Thomas
2004 Harry Potter ja Azkabanin vanki Harry Potter and the Prisoner of Azkaban Professori Albus Dumbledore
Being Julia Being Julia Jimmie Langton
Sky Captain and the World of Tomorrow Sky Captain and the World of Tomorrow Päätoimittaja Paley
Layer Cake – diilerin käsikirja Layer Cake Eddie Temple
Steve Zissoun vedenalainen maailma The Life Aquatic with Steve Zissou Oseary Drakoulias
2005 Harry Potter ja liekehtivä pikari Harry Potter and the Goblet of Fire Professori Albus Dumbledore
2006 The Omen The Omen Carl Bugenhagen
Amazing Grace Amazing Grace Lordi Charles Fox
The Good Shepherd The Good Shepherd Tohtori Fredericks
2007 The Good Night The Good Night Alan Weigert
The Baker The Baker Leo
Harry Potter ja Feeniksin kilta Harry Potter and the Order of the Phoenix Professori Albus Dumbledore
2008 Brideshead Revisited – mennyt maailma Brideshead Revisited Lordi Marchmain
2009 Fantastic Mr. Fox Fantastic Mr. Fox Franklin Bean (ääni)
Harry Potter ja puoliverinen prinssi Harry Potter and the Half-Blood Prince Professori Albus Dumbledore
2010 The Book of Eli The Book of Eli George
Kuninkaan puhe The King’s Speech Kuningas Yrjö V
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1 Professori Albus Dumbledore
2011 Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 Professori Albus Dumbledore
2012 Kvartetti Quartet Cedric Livingston
2014 Paddington Paddington Pastuzo-setä (ääni)
2016 Hail, Caesar! Hail, Caesar! kertoja (ääni)
Dad's Army Dad's Army Godfrey
2017 Viceroy's House Viceroy's House Lord Lionel 'Pug' Ismay
Mad to Be Normal Mad to Be Normal Sydney Kotok
Victoria & Abdul Victoria & Abdul Lord Salisbury
Kingsman: Kultainen kehä Kingsman: The Golden Circle Arthur
Paddington 2 Paddington 2 Pastuzo-setä (ääni)
2018 The Last Witness The Last Witness Frank Hamilton
Citizen Lane Citizen Lane Lord Ardilaun
The Death & Life of John F. Donovan The Death & Life of John F. Donovan Man in Diner
King of Thieves King of Thieves Billy 'The Fish' Lincoln
Johnny English iskee jälleen Johnny English Strikes Again Agent Five
2019 Judy Judy Bernard Delfont
Cordelia Cordelia Moses
Lyhytelokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1999 Dead on Time Dead on Time Maurice
2003 Standing Room Only Standing Room Only Larry
Little Wolf’s Book of Badness Little Wolf’s Book of Badness Setä Bigbad (ääni)
2006 John Duffy’s Brother John Duffy’s Brother Kertoja
2010 Tohtorin joulutarina (Doctor Who) A Christmas Carol Kazran/Elliot Sardick
2010 Harry Potter and the Forbidden Journey Harry Potter and the Forbidden Journey Professori Albus Dumbledore
Videopelit
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
2014 The Elder Scrolls Online The Elder Scrolls Online Profeetta
2017 The Elder Scrolls Online: Morrowind The Elder Scrolls Online: Morrowind Profeetta
2018 Harry Potter: Hogwarts Mystery Harry Potter: Hogwarts Mystery Professori Albus Dumbledore

Lähteet muokkaa

  1. a b Dumbledorea näytellyt Michael Gambon on kuollut hs.fi. Viitattu 28.9.2023.
  2. http://www.rockpapershotgun.com/2012/05/04/the-elder-scrolls-online-teases-us-ouroborosly/
  3. a b c d e f g Michael Billington: Sir Michael Gambon obituary The Guardian. 28.8.2023. Guardian News & Media Limited. Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
  4. a b c d e f g Carmel Dagan: Michael Gambon, Dumbledore in ‘Harry Potter’ Franchise, Dies at 82 Variety. 28.8.2023. Variety Media, LLC. Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
  5. a b c Chris Wiegand: Michael Gambon, star of Harry Potter and The Singing Detective, dies aged 82 The Guardian. 28.8.2023. Guardian News & Media Limited. Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)
  6. Mark Lawson: From The Singing Detective to Top Gear: Michael Gambon’s colourful TV career The Guardian. 28.8.2023. Guardian News & Media Limited. Viitattu 28.9.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla muokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.