Avaa päävalikko
Markku Lepistö Kölnissä vuonna 2009.

Markku Lepistö (s. joulukuussa 1963 Kuortanelähde?) on suomalainen harmonikkataiteilija, säveltäjä ja sovittaja. Hänen soitannollinen ura alkoi syksyllä 1969 ja ensimmäisinä opettajina olivat pelimannit Kuortaneen Salmen kylässä.[1]

Etelä-Pohjanmaan musiikkiopistosta valmistumisen jälkeen Lepistö opiskeli 1982–1983 Oriveden Opiston musiikkilinjalla. Vuonna 1983 hänet valittiin vastaperustetun Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelman ensimmäisten opiskelijoiden joukkoon ja hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1990 pääsoittiminaan yksi-, kaksi- ja viisiriviset harmonikat.

Urallaan Lepistö on musisoinut lukuisissa yhtyeissä, jotka ovat edustaneet suomalaisen nykykansanmusiikin kärkeä: mm. Värttinä, Doina Klezmer, duo Lepistö&Lehti, duo Hakala & Lepistö, Progmatics, Pirnales ja Markku Lepistö Company. Yhtyeiden albumeita on julkaistu noin 15 kpl ja kaikkiaan Lepistön musisointia voi löytää yli 30 äänitteeltä.

Doina Klezmer –yhtyeen Nomada-albumi oli Teosto-palkinnon ehdokkaana vuonna 2004 ja Lepistö&Lehti –duon albumi Helsinki niin ikään Teosto-palkinnon ehdokkaana vuonna 2008.

Lepistöllä on taiteen tohtorintutkinto musiikissa.[2]

DiscografiaMuokkaa

  • Markku Lepistö & Mikko Helenius: Bellows and Pipes 2019
  • Markku Lepistö: SOLOS 2018
  • Samurai Accordion: TE 2017
  • Markku Lepistö, Petri Hakala & Milla Viljamaa: New Voices 2016
  • Lepistö & Lehti: Radio Moskova 2011
  • Accordion Samurai 2011
  • Markku Lepistö: Tupasoitto 2009
  • Lepistö & Lehti: Helsinki 2008
  • Markku Lepistö: Polku 2006
  • Markku Lepistö: Silta 2002

Kirjallinen tuotantoMuokkaa

  • Markkinarenkuttimesta Martin Pauliin – Harmonikka kansanvalistuksen ja populaarimusiikin Suomessa 1850–1900 (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia 2016)
  • Tauno Krossin kaksiriviskirja | The Melodeon Book of Tauno Krossi (Markku Lepistö 2009)
  • "Sitähä voi inspiroira" – Tauno Ahon ohjelmistoa 2-riviselle hanurille (Sibelius-Akatemia 1999)

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa