Marjaana Maijala

suomalainen näyttelijä

Marjaana Maijala (s. 28. lokakuuta 1968 Lahti) on suomalainen näyttelijä, joka on näytellyt televisio­sarjoissa, elo­kuvissa sekä teatterissa.

Marjaana Maijala
Marjaana Maijala 2018
Marjaana Maijala 2018
Henkilötiedot
Syntynyt28. lokakuuta 1968 (ikä 52)
Lahti
Ammatti näyttelijä
Sukulaiset Eero Maijala (isä)
Näyttelijä
Aktiivisena 1994–
Palkinnot

Parhaan nais­näyttelijän Venla
1999 Pieni pala jumalaa

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

Varhainen elämäMuokkaa

Maijala on näyttelijä Eero Maijalan tytär. Eero Maijala kuoli tapa­turmaisesti vuonna 1969.[1] Marjaana Maijalalla on kolme lasta.[2]

UraMuokkaa

Maijala on valmistunut Teatteri­korkea­koulusta vuonna 2000.[3] Ennen Teatteri­korkea­koulua Maijala näytteli Kellariteatterissa. Maijala löydettiin Kellari­teatterista ensimmäiseen elo­kuva­rooliinsa, nuoriso­koti­kuvaus Kissan kuolemaan.[4] Sen jälkeen Maijala on näytellyt Klaus Härön elo­kuvissa Näkymätön Elina (2002) ja Äideistä parhain (2005) sekä elo­kuvassa Kekkonen tulee! (2014), jonka on ohjannut Marja Pyykkö. Lisäksi hän on näytellyt televisiossa muun muassa sarjoissa Ratamo, Koukussa, Tie Eedeniin, Kotikatu ja Hovimäki. Maijala on keskeisessä roolissa myös akateemikko Eija-Liisa Ahtilan vuonna 2002 valmistuneessa teoksessa Talo.[5]

Helsinkiläinen Maijala on näytellyt useissa teattereissa Suomen Kansallisteatterissa.

PalkinnotMuokkaa

Maijalalle myönnettiin parhaan nais­näyttelijän Venla vuonna 1999 televisio­sarjasta Pieni pala jumalaa (TV1). Draama­sarjasta kriitikko Jukka Kajava kirjoitti arvostelussaan:[6]

»Maijala hurmaa [---] todella herkkänä ja ilmeikkäänä näyttelijänä.»

Vuonna 2003 Maijala voitti parhaan nais­näyttelijän palkinnon Ukrainassa Krimin elo­kuva­festivaalilla elo­kuvasta Näkymätön Elina.[7]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1994 Kissan kuolema Anna­leena
2001 Leijat Helsingin yllä Nina
2002 Näkymätön Elina Martta
Rakkaus on aarre: Talo Elisa
2005 Äideistä parhain Kirsti
2007 Raja 1918 rouva Peret
2008 Sooloilua neuvola­täti
Kolmistaan Ritva
Myrsky opettaja
2011 Hella W lasten­hoitaja
Roskis­prinssi Lulun äiti
Vares – Huhtikuun tytöt Anne Airis­maa
2013 Kekkonen tulee! Maija Kellin­salmi
2014 Ei kiitos Susa
Ruotsalainen hetki poliisi
2017 Saatto­keikka lääkäri
Yösyöttö Anna Reponen
2018 Valmentaja Minna
Oma maa Ella
2019 Tarhapäivä Anna Reponen

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1995 Kotikatu nuori nainen
1999 Pieni pala jumalaa Lilli
2001 Kaverille ei jätetä: TKDN Tepa
2002 Hovimäki Katri Seppä
Tappava säde Jonna
Tummien vesien tulkit tyttöystävä
2003 Tie Eedeniin Kaisa
Irtiottoja Marjaana
2007 Lucia – A Christmas Story Lucia, Lucian äiti
2009 Virginie Mari­anne
Savuna ilmaan Jokinen
2009–2010 Kotikatu Harriet Talvela
2010 Jälki­lämpö Raisa
Taivaan tulet Taina
2012 Roba Jenni Lappalainen
2014 Syke Nikon äiti
2015–2019 Koukussa Ilona
2016 Sorjonen Minttu Vesterinen
2017 Presidentti Sari Puhakka
2017–2018 Onnela neuvolan­hoitaja
2018 Donna Irene
Ratamo Leila Tiainen
Karppi Maria
2018–2021 Kummeli esittää: Kontio & Parmas Veronica
2019 Sipoon herttua Saarikko
Nyrkki Edith
2020 Kakarat kätilö
2021 Paras vuosi ikinä Helena

LähteetMuokkaa

  1. Hallamaa, Laura: Näyttelijä Marjaana Maijala unelmoi roolista, jossa saa juosta ja ampua – ”Hahmo olisi aktiivinen tekijä, eikä joku, joka tukisi pää­henkilöä laittamalla sille hyvät voi­leivät” Helsingin Sanomat. 28.10.2018. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 13.6.2019.
  2. Näyttelijä Marjaana Maijala: Suurin onni on nähdä kaksoset yhdessä Suomen monikko­perheet. Viitattu 13.6.2019.
  3. Näyttelijä Marjaana Maijala tunnustaa ammattinsa varjo­puolen: ”Epä­toivon hetket ovat raskaita, mutta en koskaan haluaisi luopua näyttelemisestä” Seura. 3.11.2018. Helsinki: Otava­media Oy. Viitattu 13.6.2019.
  4. Koulu­koti­nuoret kostavat raiskaajalle – Kissan kuolema on nuorten tähtien elo­kuva Yle Teema. 30.1.2018. Yleis­radio Oy. Viitattu 13.6.2019.
  5. Ahtila, installations, The House Eija-Liisa Ahtilan sivusto. 30.6.2002. Viitattu 13.6.2019.
  6. Kajava, Jukka: Pieni palaa jumalaa on syksyn draama­tapaus Helsingin Sanomat. 25.10.1999. Viitattu 13.6.2019.
  7. Marjaana Maijala Svensk Filmdatabasissa (englanniksi, ruotsiksi) (Awards Marjaana Maijala). Viitattu 13.6.2019.

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.