Marjaana Maijala

suomalainen näyttelijä

Marjaana Maijala (s. 28. lokakuuta 1968 Lahti) on suomalainen näyttelijä, joka on näytellyt televisiosarjoissa, elokuvissa sekä teatterissa.

Marjaana Maijala
Marjaana Maijala 2018
Marjaana Maijala 2018
Henkilötiedot
Syntynyt28. lokakuuta 1968 (ikä 52)
Lahti
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Palkinnot

Parhaan naisnäyttelijän Venla
1999 Pieni pala jumalaa

Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Svensk Filmdatabas

TaustaMuokkaa

Maijala on näyttelijä Eero Maijalan tytär. Eero Maijala kuoli tapaturmaisesti vuonna 1969.[1] Marjaana Maijalalla on kolme lasta.[2]

UraMuokkaa

Maijala on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2000.[3] Ennen Teatterikorkeakoulua Maijala näytteli Kellariteatterissa. Kellariteatterista Maijala löydettiin ensimmäiseen elokuvarooliinsa, nuorisokotikuvaus Kissan kuolemaan.[4] Sen jälkeen Maijala on näytellyt Klaus Härön elokuvissa Näkymätön Elina (2002) ja Äideistä parhain (2005) sekä elokuvassa Kekkonen tulee! (2014), jonka on ohjannut Marja Pyykkö. Lisäksi hän on näytellyt televisiossa muun muassa sarjoissa Ratamo, Koukussa, Tie Eedeniin, Kotikatu ja Hovimäki. Maijala on keskeisessä roolissa myös akateemikko Eija-Liisa Ahtilan vuonna 2002 valmistuneessa teoksessa Talo.[5]

Helsinkiläinen Maijala on näytellyt myös useissa teattereissa Suomen Kansallisteatterissa.

Maijalalle myönnettiin parhaan naisnäyttelijän Venla vuonna 1999 televisiosarjasta Pieni pala jumalaa (TV1). Draamasarjasta kriitikko Jukka Kajava kirjoitti arvostelussaan:[6]

»Maijala hurmaa [---] todella herkkänä ja ilmeikkäänä näyttelijänä”.»

Vuonna 2003 Maijala voitti parhaan naisnäyttelijän palkinnon Ukrainassa Krimin elokuvafestivaalilla elokuvasta Näkymätön Elina.[7]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1994 Kissan kuolema Annaleena
2001 Leijat Helsingin yllä Nina
2002 Näkymätön Elina Martta
Rakkaus on aarre: Talo Elisa
2005 Äideistä parhain Kirsti
2007 Raja 1918 rouva Peret
2008 Sooloilua neuvolatäti
Kolmistaan Ritva
Myrsky opettaja
2011 Hella W lastenhoitaja
Roskisprinssi Lulun äiti
Vares – Huhtikuun tytöt Anne Airismaa
2013 Kekkonen tulee! Maija Kellinsalmi
2014 Ei kiitos Susa
Ruotsalainen hetki poliisi
2017 Saattokeikka lääkäri
Yösyöttö Anna Reponen
2018 Valmentaja Minna
Oma maa Ella
2019 Tarhapäivä Anna Reponen

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1995 Kotikatu nuori nainen
1999 Pieni pala jumalaa Lilli
2001 Kaverille ei jätetä: TKDN Tepa
2002 Hovimäki Katri Seppä
Tappava säde Jonna
Tummien vesien tulkit tyttöystävä
2003 Tie Eedeniin Kaisa
Irtiottoja Marjaana
2007 Lucia – A Christmas Story Lucia, Lucian äiti
2009 Virginie Marianne
Savuna ilmaan Jokinen
2009–2010 Kotikatu Harriet Talvela
2010 Jälkilämpö Raisa
Taivaan tulet Taina
2012 Roba Jenni Lappalainen
2014 Syke Nikon äiti
2015–2019 Koukussa Ilona
2016 Sorjonen Minttu Vesterinen
2017 Presidentti Sari Puhakka
2017, 2018 Onnela neuvolan­hoitaja
2018 Donna Irene
Ratamo Leila Tiainen
Karppi Maria
2018, 2019 Kummeli esittää: Kontio & Parmas Veronica
2019 Sipoon herttua Saarikko
Nyrkki Edith
2020 Kakarat kätilö

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.