Marja Salo

suomalainen näyttelijä

Marja Salo (s. 1. elokuuta 1980 Helsinki[1]) on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt jo pienestä pitäen ja on opiskelunsa jälkeen ollut näyttelijänä Kansallisteatterissa. Hänet tunnetaan muun muassa Yösyöttö -elokuvasta.[2]

Marja Salo
Marja Salo toukokuussa 2013
Marja Salo toukokuussa 2013
Henkilötiedot
Syntynyt 1. elokuuta 1980 (ikä 40)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Näyttelijä
Aktiivisena 1990–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Henkilökohtainen elämäMuokkaa

Nuoruus ja opiskeluMuokkaa

Salo alkoi näyttelemään jo lapsena. Hänen isoisänsä oli kapellimestari Jaakko Salo, joka oli töissä Uudessa Iloisessa Teatterissa. Salo alkoi näyttelemään jo 7-vuotiaana UIT:ssä ja näytteli siellä 17-vuotiaaksi asti. Hänen ollessaan 15-vuotias hänellä oli tilapäisesti huonot välit äitinsä kanssa ja hän muuttii omaan yksiöön. Myöhemmin hän asui myös Jaakko isoisän ja mumminsa kanssa. Hänen mumminsa kuoli vuonna 2000. Hänen isoisänsä meni naimisiin Marjatta Leppäsen kanssa vuonna 2001. Marjatta Leppänen oli ollut UIT:ssä alusta asti ja hän oli kaiken kaikkiaan siellä 25 vuotta töissä.[2]

Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta (nykyisin Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu) vuonna 2007. Hän on sitä ennen opiskellut näyttelemistä Jamilahden kansanopiston musiikkiteatterilinjalla 2001–2002.[3]

Perhe-elämäMuokkaa

Salo oli vuonna 1996 tavannut rullaluistelukisoissa yhdysvaltalaisen Andyn. Hän näki myöhemmin lehden jossa oli Andyn haastattelu ja hän oli maininnut siinä Marja Salosta ”ihmeellisenä tyttönä” jonka oli tavannut Suomessa. He alkoivat kirjoittelemaan satunnaiseti. Kolmetoista vuotta myöhemmin hän matkusti ystävänsä kanssa New Yorkiin tapaamaan Andya.[2] Myöhemmin Andy lensi Suomeen ja he alkoivat seurustelemaan. Andy muutti Helsinkiin ja menivät naimisiin ennen esikoinen syntymää. Heillä on kaksi yhteistä lasta.[2][4]

TyöuraMuokkaa

Hänet on kiinnitetty Suomen Kansallisteatteriin[5], minkä lisäksi hänet tunnetaan monista televisiosarjoista kuten Hetkiä kaupungissa, Puolustuksen puheenvuoro, Sydänjää ja Samaa sukua, eri maata sekä elokuvasta Saippuaprinssi.

Marja Salo on ollut myös ahkerasti mukana UIT:n revyissä.[2] Vuonna 2014 Salo juonsi Emma-gaalassa Emma Plus -lähetystä yhdessä YleX:n Ville Eerikkilän kanssa.[6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1993 Harjunpää ja kiusantekijät Pauliina Harjunpää
2006 Agonia
Saippuaprinssi Mari
2008 Kesäpaikka Lilli
Korkein oikeus Ronja
2017 Yösyöttö Enni
2018 Swingers Laura
2019 Tarhapäivä Enni
2020 Teräsleidit sairaanhoitaja

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1996 Puhtaat valkeat lakanat Riika Kurppa
1998–2000 Samaa sukua, eri maata Kati
1999 SunRadio Minttu Virtanen
2001 Siamin tytöt Kaisa/Kensti
2003 Kuumia aaltoja liputta matkustanut tyttö
2007–2008 Sydänjää Anu Merilä
2009 Puolustuksen puheenvuoro Saara Soini
2011 Villa Helena Johanna
2013 Hetkiä kaupungissa Marja Salo
2015 Koukussa Emmi Ahlberg
2020 Onnela Maire
Paratiisi Emma Pöytyä

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit löytyvät omasta luettelostaan.

TeatteriMuokkaa

Uusi Iloinen Teatteri
Vuosi Revyy Rooli
1990 Helibori humpsis – ja pokasaha soi
1991 Meitin Finland
1992 Bonjour kirvesvartta
1993 Ne halii meitin
1994 Tunti torvisoittoa
1995 Pure lenkki
1996 Haloolla päähän
1997 Otsa kurtussa
1998 Papparaizet tulevat

Kansallisteatteri
Vuosi Näytelmä Rooli
2009 Amijima Pikku Kevät
Viidakkokirja Mowgli
Tyttö tuli! tytär
2011 Maaninkavaara Heidi
2012 13 uponnutta vuotta Eeva Koskinen
Kuningas Kuolee

LähteetMuokkaa

  1. Koppinen, Mari: Marja Salo Helsingin Sanomat. 23.9.2009. Viitattu 16.3.2020.
  2. a b c d e Wirtavuori, Sanna: 43 vuoden ikäero ei haittaa Marja Salon ja Marjatta Leppäsen ystävyyttä: ”Emme saa riitaa aikaiseksi mistään” Anna -lehti. 7.10.2017. Viitattu 16.3.2020.
  3. Nevalainen-Tomasek, Lotta & Pakarinen, Riitta (toim.) et al.: Exit 2007, s. 15. Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunta, 2006. Teoksen verkkoversio (viitattu 16.3.2020).
  4. Lehmuskoski, Susanna: Marja Salo: Ajattelin pitkään, etten ole riittävän hyvä (Julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 6/2019) Kauneus & Terveys -lehti. 16.10.2019. Viitattu 16.3.2020.
  5. Näyttelijät Kansallisteatteri. Viitattu 16.3.2020.
  6. Emma-gaala: Emma Plus Yle Areena – Emma-gaala 2014. 7.3.2014. Viitattu 16.3.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa