Marja Salo

suomalainen näyttelijä

Marja Salo (s. 1. elokuuta 1980 Helsinki[1]) on suomalainen näyttelijä. Hän on näytellyt jo pienestä pitäen ja on opiskelunsa jälkeen ollut näyttelijänä Kansallis­teatterissa. Hänet tunnetaan muun muassa Yösyöttö -elo­kuvasta.[2]

Marja Salo
Marja Salo touko­kuussa 2013
Marja Salo touko­kuussa 2013
Henkilötiedot
Syntynyt1. elokuuta 1980 (ikä 40)
Helsinki
Ammatti näyttelijä
Sukulaiset Jaakko Salo (iso­isä)
Näyttelijä
Aktiivisena 1990–
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Varhainen elämäMuokkaa

Salo alkoi näyttelemään jo lapsena. Hänen iso­isänsä oli kapelli­mestari Jaakko Salo, joka oli töissä Uudessa Iloisessa Teatterissa. Salo alkoi näyttelemään jo seitsemän­vuotiaana UIT:ssä ja näytteli siellä 17-vuotiaaksi asti. Hänen ollessaan 15-vuotias hänellä oli tila­päisesti huonot välit äitinsä kanssa ja hän muuttii omaan yksiöön. Myöhemmin hän asui myös iso­isänsä ja iso­äitinsä kanssa. Hänen iso­äitinsä kuoli vuonna 2000. Hänen iso­isänsä meni naimisiin Marjatta Leppäsen kanssa vuonna 2001. Marjatta Leppänen oli ollut UIT:ssä alusta asti ja hän oli kaiken kaikkiaan siellä 25 vuotta töissä.[2]

UraMuokkaa

Hän on valmistunut Teatteri­korkea­koulusta vuonna 2007. Hän on sitä ennen opiskellut näyttelemistä Jamilahden kansan­opiston musiikki­teatteri­linjalla 2001–2002.[3]

Hänet on kiinnitetty Suomen Kansallisteatteriin[4], minkä lisäksi hänet tunnetaan monista televisio­sarjoista kuten Hetkiä kaupungissa, Puolustuksen puheenvuoro, Sydänjää ja Samaa sukua, eri maata sekä elo­kuvasta Saippuaprinssi.

Marja Salo on ollut myös ahkerasti mukana UIT:n revyissä.[2] Vuonna 2014 Salo juonsi Emma-gaalassa Emma Plus -lähetystä yhdessä YleX:n Ville Eerikkilän kanssa.[5]

YksityiselämäMuokkaa

Salo tapasi vuonna 1996 rulla­luistelu­kisoissa yhdys­valtalaisen miehen. Hän näki myöhemmin lehden, jossa oli tämä kertoi haastattelussa tavanneensa ”ihmeellinen tytön” Suomessa. Satunnaisen kirjeen­vaihdon jälkeen, kolme­toista vuotta myöhemmin, hän matkusti ystävänsä kanssa New Yorkiin tapaamaan miestä.[2] He alkoivat seurustella ja menivät lopulta naimisiin. Heillä on kaksi lasta.[2][6]

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Nimi Rooli
1993 Harjunpää ja kiusantekijät Pauliina Harjun­pää
2006 Agonia
Saippuaprinssi Mari
2008 Kesäpaikka Lilli
Korkein oikeus Ronja
2017 Yösyöttö Enni
2018 Swingers Laura
2019 Tarhapäivä Enni
2020 Teräsleidit sairaan­hoitaja

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1996 Puhtaat valkeat lakanat Riika Kurppa
1998–2000 Samaa sukua, eri maata Kati
1999 SunRadio Minttu Virtanen
2001 Siamin tytöt Kaisa/Kensti
2003 Kuumia aaltoja liputta matkustanut tyttö
2007–2008 Sydänjää Anu Merilä
2009 Puolustuksen puheenvuoro Saara Soini
2011 Villa Helena Johanna
2013 Hetkiä kaupungissa Marja Salo
2015 Koukussa Emmi Ahlberg
2020 Onnela Maire
Paratiisi Emma Pöytyä
Pohjolan laki Taru Linden
2021– Syke Ira Kantola

Ääninäyttelijänä
Pääartikkeli: Ääninäyttelijäroolit ovat omassa luettelossaan.

TeatteriMuokkaa

Uusi Iloinen Teatteri
Vuosi Revyy Rooli
1990 Helibori humpsis – ja poka­saha soi
1991 Meitin Finland
1992 Bonjour kirves­vartta
1993 Ne halii meitin
1994 Tunti torvisoittoa
1995 Pure lenkki
1996 Haloolla päähän
1997 Otsa kurtussa
1998 Papparaizet tulevat

Kansallisteatteri
Vuosi Näytelmä Rooli
2009 Amijima Pikku Kevät
Viidakko­kirja Mowgli
Tyttö tuli! tytär
2011 Maaninkavaara Heidi
2012 13 uponnutta vuotta Eeva Koskinen
2013 Kuningas Kuolee majesteettien siivooja ja sairaanhoitaja

[7]

LähteetMuokkaa

  1. Koppinen, Mari: Marja Salo Helsingin Sanomat. 23.9.2009. Helsinki: Sanoma Media Finland. Viitattu 16.3.2020.
  2. a b c d e Wirtavuori, Sanna: 43 vuoden ikäero ei haittaa Marja Salon ja Marjatta Leppäsen ystävyyttä: ”Emme saa riitaa aikaiseksi mistään” Anna. 7.10.2017. Helsinki: Otava­media Oy. Viitattu 16.3.2020.
  3. Nevalainen-Tomasek, Lotta et al.: Exit 2007, s. 15. Helsinki: Teatteri­korkea­koulun yli­oppilas­kunta, 2006. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 16.3.2020).
  4. Näyttelijät Kansallis­teatteri. Viitattu 16.3.2020.
  5. Emma-gaala: Emma Plus Yle Areena – Emma-gaala 2014. 7.3.2014. Viitattu 16.3.2020.
  6. Lehmuskoski, Susanna: Marja Salo: Ajattelin pitkään, etten ole riittävän hyvä (Julkaistu lehden numerossa 6/2019) Kauneus ja terveys. 16.10.2019. Helsinki: A-lehdet Oy. Viitattu 16.3.2020.
  7. Salo Marja Ilona-esitys­tieto­kanta. Teatterin tiedotuskeskus. Viitattu 18.7.2021.

Aiheesta muuallaMuokkaa