Maiju Jokinen

suomalainen näyttelijä

Maiju Elina Jokinen (s. 22. marraskuuta 1977[1][2]) on suomalainen näyttelijä ja radiojuontaja. Hän nousi julkisuuteen 1980- ja 1990-luvulla televisio­sarjojen Mummo ja Kyllä isä osaa lapsitähtenä.[3]

Maiju Jokinen
Henkilötiedot
Koko nimi Maiju Elina Jokinen
Syntynyt22.11.1977
Ammatti näyttelijä
Vanhemmat Tuija Ernamo
Näyttelijä
Aktiivisena 1987-
Merkittävät roolit Anna (Mummo), Jonna (Kyllä isä osaa)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Ura muokkaa

Näyttelijän ura muokkaa

Jokinen on itseoppinut näyttelijä, joka ei ole opiskellut näyttelemistä kouluissa.[1] Hän haki nuorena muutamia kertoja Teatterikorkeakouluun, mutta ei päässyt sisään. Myöhemmin Jokinen on todennut, ettei aikanaan ottanut hakukierroksia tarpeeksi tosissaan, eikä ihmettele asiaa.[4]

Jokisen näyttelijänura alkoi vain 10-vuotiaana 1980-luvulla suosiota keränneessä Mummo-sarjassa. Jokinen päätyi Annan rooliin, kun pääosaa, mummoa, esittänyt Anja Räsänen toivoi Jokista koekuvauksiin.[4] Sarja päättyi 1989, jonka jälkeen Jokinen näytteli Kyllä isä osaa -sarjassa Jonnan roolia 15-vuotiaasta asti. Varhaiset roolit poikivat jonkin verran muitakin tv-rooleja Yle TV2:n produktioissa.

Nuoruusvuosien jälkeen Jokinen on keskittynyt teatterilavoilla työskentelemiseen. Jokisen merkittävin työpaikka oli Teatteri Eurooppa Neljä, jossa hän työskenteli vuodet 2008-2022. Hänet on nähty lisäksi Tampereen komediateatterissa, Tampereen työväen teatterissa, Uudenkaupungin teatterissa, Tampereen ylioppilasteatterissa ja Tampereen teatterissa.[1][4][5]

2010-luvulla Jokinen on näkynyt televisioruuduissa mainosnäyttelijänä.[1] Jokinen teki ensimmäisen elokuvaroolinsa, kun Kyllä isä osaa -sarjasta tehty elokuva ilmestyi keväällä 2024.[6]

Radiojuontajan ura muokkaa

Jokinen aloitti Radio Keskisuomalaisen juontajana keväällä 2023. Ensin kyseessä oli media-alan ammattitutkintoon kuuluva harjoittelujakso, mutta kun Jokinen valmistui alkuvuodesta 2024, työt jatkuivat. Jokinen on kertonut näyttelijän työn olevan edelleen hänen intohimonsa, mutta alanvaihto tuli ajankohtaiseksi, kun kiertävä teatterityö alkoi olla vaikeaa yhdistää perhearkeen.[7]

Yksityiselämä muokkaa

Jokinen on asunut Jyväskylässä vuodesta 2008. Hänellä on kaksi poikaa.[8] Jokisen äiti on näyttelijä Tuija Ernamo, joka näytteli Jokisen äitiä myös Kyllä isä osaa -sarjassa.[9]

Jokisella on useita ammattitutkintoja. Vuonna 2024 valmistuneen radiotoimittajan tutkinnon (Keuda)[7] lisäksi hänellä on pukinemerkantin tutkinto Tampereen ammattioppilaitoksesta (1996) ja merkonomin tutkinto Turun ammatti-instituutista (2005). Lisäksi hän on tehnyt liikunnanohjaajan opintoja Lahden ammattikorkeakoulussa vuosina 2006-2009.[1]

Filmografia muokkaa

Televisio
Vuosi Sarja Rooli
1987–1989 Mummo Anna
1994–1995 Kyllä isä osaa Jonna
1999 Trasselirakastaja Jaana
2003 Palvelijat työ­harjoittelija
Televisioelokuva
1991 Jäljet vedessä Anna
Elokuva
2024 Kyllä isä osaa -elokuva Jonna

Teatteri muokkaa

Teatterityöt
Vuosi Näytelmä Rooli Teatteri Ohjaaja
1997-1998 Virgo tanssija, jengiläinen Tampereen teatteri -
1998-1999 Suuri viikinkiseikkailu tanssija Tampereen teatteri / Tampereen työväen teatteri Timo Ojala
2000 Joulushow - Tampereen ylioppilasteatteri -
2001-2005 Useita Useita Uudenkaupungin teatteri Useita
2007-2008 Patukkaooppera tanssija Tampereen työväen teatteri Sirkku Peltola
2014-2016 Kyllä isä osaa Jonna Tampereen komediateatteri Panu Raipia
2008-2022 Useita Useita Teatteri Eurooppa Neljä Useita

Lähteet muokkaa

  1. a b c d e Jokinen, Maiju: Maiju Jokinen, CV tampereenfreet.net. Tampereen freelance-näyttelijät. Viitattu 9.4.2024.
  2. Teatterit ja teatterin­tekijät 2005, s. 151. Helsinki: Teatterin tiedotus­keskus, 2005. ISBN 952-471-629-1.
  3. Topelius, Taneli: Kyllä isä osaa -suosikki­sarjan näyttelijät paljastavat nyt kulissien takaisen raskaan todellisuuden Ilta-Sanomat. 24.3.2024. Viitattu 9.4.2024.
  4. a b c Koste, Henna: Äiti ja tytär Tuija Ernamo ja Maiju Jokinen olivat Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa kuin yö ja päivä Iltalehti. 22.3.2024. Viitattu 9.4.2024.
  5. Maiju Jokinen Suomen Näyttelijä­liitto. Arkistoitu 10.9.2014. Viitattu 9.9.2014.
  6. Vikman, Jouni: Kyllä isä osaa -elokuva Episodi. 27.3.2024. Viitattu 9.4.2024.
  7. a b Koste, Henna: Muistatko lapsitähti Maiju Jokisen? Hyppäsi täysin uudelle alalle – Tältä hän näyttää nyt Iltalehti. 2.2.2024. Viitattu 9.4.2024.
  8. Lius-Liimatainen, Anne: Radio Keskisuomalaisen uusi juontaja on tuttu tv:stä ja teatterin lavalta Keskisuomalainen. 26.4.2023. Viitattu 9.4.2024.
  9. Niiranen, Jussi: Kyllä isä osaa tekee paluun – tältä äiti ja tytär näyttävät nykyään! Ilta-Sanomat. 9.9.2014. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 9.9.2014.

Aiheesta muualla muokkaa

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.