Luettelo vuoden 1961 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Vuoden 1961 miehittämättömät avaruuslennot muodostuivat 33 satelliitin laukaisusta. Avaruusaluksia lähettivät vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto.

Yhdysvallat onnistui 27 laukaisussaan, joista yksi oli radioamatöörisatelliitin laukaisu. Tosin se laukaistiin vakoilusatelliittilaukaisun kyydissä - satelliitin tekijät eivät välttämättä olleet amatöörejä. Yhdysvaltain 27 avaruusaluksesta 15 oli sotilaallisia. Neuvostoliitto onnistui kolmessa laukaisussaan: yksi oli Venus-luotain Venera 1 ja kaksi muuta olivat miehitetyn avaruusaluksen tyhjiä koekappaleita.

Epäonnistuneita laukaisuja oli edelleen 28 kappaletta. Niistä 24 oli yhdysvaltalaisia (joista 17 sotilaallisia aluksia). Neljä epäonnistuneista laukaisuista oli neuvostoliittolaisia - ensi kertaa niistä kolme oli sotilaallisia avaruusaluksia. Neuvostoliitto pyrki aloittamaan sotilaallisen avaruustoimintansa vuonna 1961. Yhdysvalloille sotilaallinen avaruustoiminta oli päämuoto vaikka NASAkin laukaisi 11 avaruusalusta.

Onnistuneet laukaisutMuokkaa

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja
Tammikuu (2 Yhdysvaltain onnistumista)
31. tammikuuta 1961 Mercury-Redstone 2 eli MR-2 Miehitetyn aluksen koelento tyhjänä, LEO-rata NASA
31. tammikuuta 1961 Samos 2 Vakoilusatelliitti (kuvat ensi kertaa radiolla maahan) NRO, Yhdysvallat
Helmikuu (4 onnistumista, 5 epäonnistumista)
16. helmikuuta 1961 Explorer 9 Tiedesatelliitti, LEO-rata NASA
12. helmikuuta 1961 Venera 1 Venus-luotain (1. ohilento) Neuvostoliitto
18. helmikuuta 1961 Discoverer 21 / RM 2 eli MIDAS-testi Vakoilusatelliitti / ennakkovaroitus NRO, Yhdysvallat
21. helmikuuta 1961 Mercury-Atlas 2 / MA-2 Miehitetyn aluksen koelento tyhjänä, LEO-rata NASA
Maaliskuu (3 onnistumista; 1 Yhdysvaltain epäonnistuminen)
9. maaliskuuta 1961 Korabl Sputnik 4 Miehitetyn aluksen koelento tyhjänä, LEO-rata Neuvostoliitto
25. maaliskuuta 1961 Korabl Sputnik 5 Miehitetyn aluksen koelento tyhjänä, LEO-rata Neuvostoliitto
25. maaliskuuta 1961 Explorer 10 Tiedesatelliitti NASA
Huhtikuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen ja 2 epäonnistumista)
27. huhtikuuta 1961 Explorer 11 Tiedesatelliitti, LEO-rata NASA
Toukokuu (1 Yhdysvaltain epäonnistuminen)
Kesäkuu (3 Yhdysvaltain onnistumista ja 3 epäonnistumista)
16. kesäkuuta 1961 Discoverer 25 eli KH-2 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
29. kesäkuuta 1961 Transit 4A Kolme paikannussatelliittia, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto
30. kesäkuuta 1961 Explorer S-55 Tiedesatelliitti, LEO?-rata NASA
Heinäkuu (2 Yhdysvaltain onnistumista ja 2 epäonnistumista)
12. heinäkuuta 1961 Tiros 3 Sääsatelliitti NASA
16. heinäkuuta 1961 Midas 3 Ennakkovaroitussatelliitti Yhdysvallat, puolustusministeriö
Elokuu (3 Yhdysvaltain epäonnistumista ja 2 onnistumista)
16. elokuuta 1961 Explorer 12 / EPE-A Tiedesatelliitti, LEO-rata NASA
30. elokuuta 1961 Discoverer 29 eli KH-3 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Syyskuu (3 Yhdysvaltain onnistumista ja 2 epäonnistumista)
8. syyskuuta 1961 Discoverer 30 eli KH-3 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
13. syyskuuta 1961 Mercury-Atlas 4 MA-4 Miehitetyn kapseli lento tyhjänä, LEO-rata NASA
Lokakuu (2 Yhdysvaltain onnistumista; 3 epäonnistumista)
13. lokakuuta 1961 Discoverer 32 eli KH-3 Vakoilusatelliitti Yhdysvallat, NRO
21. lokakuuta 1961 Midas 4 Ennakkovaroitussatelliitti Yhdysvallat, puolustusministeriö
Marraskuu (5 Yhdysvaltain onnistumista ja 3 epäonnistumista)
15. marraskuuta 1961 Discoverer 35 eli KH-3 Vakoilusatelliitti Yhdysvallat, NRO
15. marraskuuta 1961 Transit 4B Paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto
15. marraskuuta 1961 Traac Paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto (yhteislaukaisu)
22. marraskuuta 1961 Samos 4 Vakoilusatelliitti Yhdysvallat, NRO
29. marraskuuta 1961 Mercury-Atlas 5 / MA-5 Miehitetyn kapselin lento tyhjänä NASA
Joulukuu (3 epäonnistumista; 2 yhdysvaltain onnistumista)
12. joulukuuta 1961 Discoverer 36 - KH-3 Vakoilusatelliitti, LEO Yhdysvallat, NRO
12. joulukuuta 1961 OSCAR I Amatöörisatelliitti, LEO AMSAT (yhteislaukaisu)

Epäonnistuneet laukaisutMuokkaa

  • 4.2.1961, Venera, Venus-luotain, Neuvostoliitto
  • 17.2.1961, Discoverer 20 / KH-5 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 22.2.1961, Transit 3B paikannussatelliitti, Yhdysvaltain laivasto - kahden satelliitin yhteislaukaisuyritys
  • 22.2.1961, Lofti 1 LF-radioaaltojen etenemiskoe, Yhdysvaltain laivasto
  • 25.2.1961, Explorer S-45 tiedesatelliitti, NASA
  • 30.3.1961, Discoverer 22 / KH-2-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 8.4.1961, Discoverer 23 / KH 5 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 25.4.1961, Mercury-Atlas 3 / MA-3 miehitetyn kapselin koelento tyhjänä, NASA
  • 24.4.1961, Explorer S-45A tiedesatelliitti, NASA
  • 8.6.1961, Discoverer 24 / KH-5 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 29.6.1961, Injun 1 säteilyä tutkiva satelliitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 29.2.1962, Solrad 3 / GRAB 3 ELINT-satelliitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 7.7.1961, Discoverer 26 / KH-2 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 21.6.1961, Discoverer 27 / KH-5 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 4.8.1961, Discoverer 28 / KH-2 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 23.8.1961, Ranger 1 kuuluotain, NASA
  • 25.8.1961, Explorer 13 tiedesatelliitti, NASA
  • 9.9.1961, Samos 3 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 17,9.1961, Discoverer 31 / KH-3 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 21.10.1961, Westford, Yhdysvaltain puolustusministeriö (tahallinen avaruusromupäästö tietoliikennekokeen nimellä)
  • 23.10.1961, Discoverer 33 / KH-3 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 27.10.1961, Kosmos (DS-1 1) , Neuvostoliiton puolustusministeriö - kantoraketin kokeen hyötykuormamalline
  • 1.11.1961, Mercury-Scout 1 / MS-1 miehitetyn kapselin koelento tyhjänä, NASA
  • 5.11.1961, Discoverer 34 / KH-3 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 18.11.1961, Ranger 2 kuuluotain, NASA
  • 11.12.1961, Kosmos (Zenit-2 1) vakoilusatelliitti, Neuvostoliiton puolustusministeriö, 1. venäläinen vakoilusatelliitti
  • 21.12.1961, Kosmos (DS-1 2), Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 22.12.1961, Samos 5 NRO, Yhdysvallat

Katso myösMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

  Edeltäjä:
Vuosi 1960
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1962