Luettelo vuoden 1960 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Vuoden 1960 miehittämättömät avaruuslennot muodostuivat 44 satelliitin laukaisusta, joista 17 onnistui ja 27 epäonnistui. Avaruusaluksia lähettivät vain Yhdysvallat ja Neuvostoliitto.

16 Yhdysvaltain menestyksellisesti laukaistusta avaruusaluksesta oli 10 sotilaallista. Neuvostoliiton ainoa onnistunut laukaisu oli miehitetyn kapselin koelento tyhjänä. Yhdysvaltain laukaisuista 19 epäonnistui (näistä 12 oli sotilaallisia) ja Neuvostoliiton laukaisuista kahdeksan (4 miehitetyn lennon tyhjiä koekapseleita, 2 Mars- ja 2 kuuluotainta).

Neuvostoliitto pyrki luomaan luotettavan miehitetyn avaruusaluksen, joka noin vuosikymmenessä johti Sojuz-alukseen ja -kantorakettiin, mutta tuolloin kehitystyö oli kesken. Neuvostoliitto pyrki aloittamaan Kuun ja ulkoplaneettojen tutkimisen, ainakin jälkimmäisen aivan liian aikaisin. Tuohon aikaan kantoraketti ei edes voinut tehdä avaruudessa radan suuntauksen korjausta ja laukaisut kohti planeettoja tehtiin kuten tykillä - alkuperäisen suuntauksen tarkkuus määritti kuinka kaukaa planeetan alus ohitti.

Yhdysvaltain avaruustoiminta oli pääosin sotilaallista - kaikkiaan se teki 22 sotilaallisen aluksen laukaisua tai laukaisuyritystä. Suuri yhdysvaltalaisten epäonnistuneiden sotilassatelliittien volyymi on voinut liittyä avaruusteollisuuden luomiseen tai se on voinut olla 1950-luvun alkupuolen suurten ydinohjusrakennusprojektien jälkeiseen hiljaisempaan tilauskauteen osoitettua sotateollisuuden yritystukea. Median kautta Neuvostoliiton harvat menestykset ja Yhdysvaltojen lukuisat epäonnistumiset esitettiin avaruuskilpana, jossa kyseessä oli avaruuden herruus. Discoverer-ohjelma on ajalle tyypillinen - se esitettiin tieteellisenä tutkimusohjelmana, mutta tämä puoli oli vain vakoilusatelliittiohjelman peite.

Onnistuneet laukaisutMuokkaa

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu (ei laukaisuja)
Helmikuu (2 Yhdysvaltain epäonnistumista)
Maaliskuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen ja 2 epäonnistumista)
11. maaliskuuta 1960 Pioneer 5 Venus-luotain NASA ja Yhdysvaltain ilmavoimat ?-kantoraketti, Cape Canaveral
Huhtikuu (3 epäonnistumista; 3 Yhdysvaltain onnistumista)
1. huhtikuuta 1960 Tiros 1 Ensimmäinen sääsatelliitti, LEO-rata NASA ?-kantoraketti, Cape Canaveral
13. huhtikuuta 1960 Transit 1B Ensimmäinen paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto ?-kantoraketti, Cape Canaveral
13. huhtikuuta 1960 GRAB Vakoilusatelliitin malline (ELINT), LEO?-rata Yhdysvaltain laivasto ?-kantoraketti, Cape Canaveral
Toukokuu (3 epäonnistumista)
Kesäkuu (2 Yhdysvaltain onnistumista ja 1 epäonnistuminen)
22. kesäkuuta 1960 Transit 2A Ensimmäinen paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto ?-kantoraketti, Cape Canaveral
22. kesäkuuta 1960 Solrad 1 eli GRAB ELINT-satelliitti, LEO?-rata Yhdysvaltain laivasto ?-kantoraketti, Cape Canaveral
Heinäkuu (2 epäonnistumista)
Elokuu (4 onnistumista; 1 Yhdysvaltain epäonnistuminen)
12. elokuuta 1960 Discoverer 12 eli KH-1 Vakoilusatelliitti, LEO?-rata NRO ?-kantoraketti
12. elokuuta 1960 Echo 1 Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata NASA ?-kantoraketti, Cape Canaveral
18. elokuuta 1960 Discoverer 14 eli KH-1 Vakoilusatelliitti, LEO?-rata NRO ?-kantoraketti
19. elokuuta 1960 Korabl Sputnik 2 Miehitettyjen lentojen koekapseli, LEO Neuvostoliitto ?-kantoraketti, Baikonur
Syyskuu (2 Yhdysvaltain epäonnistumista)
Lokakuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen; 4 epäonnistumista)
4. lokakuuta 1960 Courier 1B Tietoliikennesatelliitti, LEO-rata DARPA Thor-Able-kantoraketti, Cape Canaveral
Marraskuu (3 Yhdysvaltain onnistumista ja 3 epäonnistumista)
3. marraskuuta 1960 Explorer 8 Tiedesatelliitti, LEO?-rata NASA ?-kantoraketti, Cape Canaveral
12. marraskuuta 1960 Discoverer 17 - KH-1 Vakoilusatelliitti, LEO Yhdysvaltain puolustusministeriö ?-kantoraketti, Cape Canaveral
23. marraskuuta 1960 Tiros 2 Sääsatelliitti, LEO-rata NASA ?-kantoraketti, Cape Canaveral
Joulukuu (3 Yhdysvaltain onnistumista: 4 epäonnistumista)
7. joulukuuta 1960 Discoverer 18 - KH-2 Vakoilusatelliitti, LEO Yhdysvaltain puolustusministeriö ?-kantoraketti, Cape Canaveral
19. joulukuuta 1960 Mercury-Redstone 1A / MR-1A Miehitettyjen lentojen koekapseli, LEO NASA ?-kantoraketti, Cape Canaveral
20. joulukuuta 1960 Discoverer 19 / RM 1 Vakoilusatelliitti, LEO Yhdysvaltain puolustusministeriö ?-kantoraketti, Cape Canaveral

Epäonnistuneet laukaisutMuokkaa

Epäonnistuneet 26 laukaisua koostuivat 19 Yhdysvaltain pääosin sotilaallisista avaruusaluksesta ja seitsemästä Neuvostoliiton tieteellisestä avaruusaluksesta:

  • 4. helmikuuta 1960, Discoverer 9 eli KH-1-tyyppinen Yhdysvaltain vakoilusatelliitti (valokuvaussatelliitti, joka palauttaa filmin kapselissa), NRO
  • 19. helmikuuta 1960, Discoverer 10 eli KH-1-tyyppinen Yhdysvaltain vakoilusatelliitti (valokuvaussatelliitti, joka palauttaa filmin kapselissa), NRO
  • 11. maaliskuuta 1960, Midas 1, Yhdysvaltain puolustusministeriön ennakkovaroitussatelliitti,
  • 23. maaliskuuta 1960, Explorer S-46 eli IE-B, NASA, tiedesatelliitti
  • 15.4.1960, Luna-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 15.4.1960, Discoverer 11 eli KH-1-vakoilusatelliitti, NRO
  • 19.4.1960, Luna-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 13.5.1960, Echo A-10, NASAn tietoliikenne "linkkisatelliitti" (reflektoripallo)
  • 15.5.1960, Korabl Sputnik 1, Miehitetyn avaruusaluksen miehittämätön koelento
  • 24.5.1960, Midas 2 Yhdysvaltain puolustusministeriön ennakkovaroitussatelliitti
  • 29.6.1960, Discoverer 12 eli KH-1 vakoilusatelliitti, NRO
  • 28.7.1960, Korabl Sputnik, Neuvostoliitto, Miehitetyn avaruusaluksen miehittämätön koelento
  • 29.7.1960, Mercury-Atlas 1 / MA-1 miehitetyn kapselin koelento tyhjänä, NASA
  • 18.8.1960, Courier 1A sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, DARPA
  • 13.9.1960, Discoverer 15 eli KH-1-vakoilusatelliitti, NRO
  • 25.9.1969, Pioneer P-30 kuuluotain, NASA
  • 10. lokakuuta 1960, Mars-luotain, Neuvostoliitto
  • 11. lokakuuta 1960, Samos 1, NRO:n vakoilusatelliitti
  • 14. lokakuuta 1960, Mars 1-luotain, Neuvostoliitto (Koroljeovin OKB-1 toimisto)
  • 20. lokakuuta 1960, Discoverer 16 eli KH-1 vakoilusatelliitti, NRO
  • 21. marraskuuta 1960, Mercury-Redstone 1 eli MR-1, miehitetyn avaruusaluksen koelento ilman miehistöä, NASA, Cape Canaveral
  • 30. marraskuuta, Transit 3A paikannussatelliitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 30. marraskuuta 1960, Solrad 2 eli GRAB, elektroninen tiedustelusatelliitti, 2 U.S Navy
  • 1. joulukuuta 1960, Korabl Sputnik 3 , miehitetyn avaruusaluksen miehittämätön koelento
  • 4. joulukuuta 1960, Explorer S-56, NASA, tiedesatelliitti
  • 15. joulukuuta 1960, Pioneer P-31, kuuluotain, NASA ja Yhdysvaltain ilmavoimat
  • 22. joulukuuta 1960, Korabl Sputnik, miehitetyn avaruuskapselin koekappale

Aiheesta muuallaMuokkaa

  Edeltäjä:
1950-luku
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1961