Luettelo suomalaisista sotavankileireistä 1941–1945

Wikimedia-luetteloartikkeli

Suomalaiset sotavankileirit vuosina 1941–1945 on luettelo jatkosodan ja Lapin sodan aikana perustetuista sotavankien järjestelyleireistä, yksittäisistä leireistä ja muista sotavankiyhtymistä.[1] Suomalaisten sotavankileirien lisäksi Pohjois-Suomessa ja Neuvostoliitolta vallatuilla alueilla toimi kymmeniä saksalaisten ylläpitämiä sotavankileirejä.

LyhenteetMuokkaa

  • Sv.Jär.leiri= Sotavankien Järjestelyleiri. Jatkosodan aikana sotavankien järjestelyleirillä vangit kuulusteltiin ja ryhmiteltiin.
  • Sv.leiri = Sotavankileiri. Jatkosodan aikana kullekin ryhmälle oli omat leirinsä: poliittiset vangit (kommunistit), upseerit, juutalaiset, naisvangit jne.
  • 1 Sv.K = Sotavankikomppania
  • numerosarja = yksikön kenttäpostinumero

Jatkosodan aikaiset sotavankileiritMuokkaa

JärjestelyleiritMuokkaa

SotavankileiritMuokkaa

  • Sv.leiri 1 6642 Köyliö. Poliittisiksi luokitelluille sotavangeille. [2]
  • Sv.leiri 2 Karvia - 10.10.42.
  • Sv.leiri 3 6643. Ruokolahdella Syyspohjassa suomalaissukuisille sotavangeille. [2]
  • Sv.leiri 4 Pelso Vaala Perustettu 2.7.1941, lakkautettu 24.2.42. [3]
  • Sv.leiri 5 8055 Itä-Karjala (Tomitsa), heinäk. 1944 Loimola, Kitee
  • Sv.leiri 6 6644 Viipuri
  • Sv.leiri 7 6656 Hanko
  • Sv.leiri 8 6661 Kolosjoki, 6.8.1941 siirrettiin Ivaloon 19.1.1943 Kolosjoki jäi alaleiriksi, [3]
  • Sv.leiri 9 6663 Kemi perustettu Ajossaarille 4.7.1941. [3]
  • Sv.leiri 10 Värtsilä -1.4.43.
  • Sv.leiri 11 Valkeakoski 17.1.42.
  • Sv.leiri 12 Kurkijoki -3.12.42.
  • Sv.leiri 13 Kirvu -3.2.42.
  • Sv.leiri 14 6667 Sortavala, heinäk. 1944 Riitasensuo (Kerimäki)
  • Sv.leiri 15 Suomussalmi 5.1.42
  • Sv.leiri 16 6673 Impilahti - Matkaselkä, heinäk. 1944 Tuomikylä (Seinäjoki)
  • Sv.leiri 17 6686 Aunus
  • Sv.leiri 18 Kälviä -27.1.42
  • Sv.leiri 19 Oulu perustettu 4.7.1941 Kiuruvedelle ja uudelleen 3.9.1941 Ouluun, lakkautettu 5.11.1944.[3]
  • Sv.leiri 20 Paavola Ralletinsuo 4.7.1941. Siirretty Räisälään 18.8.1941-10.1.42.[3]
  • Sv.leiri 21 Riitasensuo -31.7.43.
  • Sv.leiri 22 Mäntyluoto -2.2.42
  • Sv.leiri 23 Orivesi -2.12.42
  • Sv.leiri 24 6685 Kurileiri Vaasa (Riitasensuo-Mustasaari).[2]
  • Sv.leiri 31 8091 Karhumäki
  • Sv.leiri 32 5382 Suomussalmi
  • Sv.leiri 33 6690 Terijoki
  • Sv.leiri 34 6694 Kiviniemi
  • Sv.leiri 51 6696 Itä-Karjala (Latva)
  • Sv.leiri/17.D/8.D 6699 Kannas ja Itä-Karjala(?).

Sotavankikomppaniat ja työleiritMuokkaa

  • 1.Sv.K 8081
  • 2.Sv.K 8082
  • 3.Sv.K 8083
  • 4.Sv.K 8084
  • 5.Sv.K 8085
  • 6.Sv.K 8086
  • 7.Sv.K 8089
  • 11.Sv.K 6216
  • 12.Sv.K 6214
  • 13.Sv.K 1189
  • 14.Sv.K 6207
  • 15.Sv.K 6209
  • 16.Sv.K 6215
  • 21.Sv.K 5593
  • 22.Sv.K 5594
  • 23.Sv.K 5595
  • 24.Sv.K 5596
  • 25.Sv.K 5597
  • 26.Sv.K 5385
  • 28.Sv.K 6193
  • 31.Sv.K 8071
  • 32.Sv.K 8072
  • 33.Sv.K 8073
  • 34.Sv.K 8076
  • 35.Sv.K 8052
  • 36.Sv.K 8053
  • 37.Sv.K 8075
  • 38.Sv.K 8077
  • 39.Sv.K 8078
  • 40.Sv.K 8079
  • 41.Sv.K 8080
  • 42.Sv.K 8087
  • 43.Sv.K 8062
  • 44.Sv.K 8067
  • 45.Sv.K 8088
  • 49.Sv.K 9740
  • 50.Sv.K 9750
  • 55.Sv.K 8057
  • 61.Sv.K 6227
  • 65.Sv.K 4330
  • 70.Sv.K 9751
  • L 2.Sv.K 6223
  • L 21 Sv.K 1187
  • L 22 Sv.K 1188
  • L 24 Sv.K 6206
  • L 41 Sv.K 8051 Saarikoski, Mäkriänjärvi, Koveri I [4]
  • L 53 Sv.K 8063
  • L 54 Sv.K 8064
  • L 56 Sv.K 8066
  • L 70 Sv.K 8080 Aunus (Koveri II) Alalampi [4]
  • L 80 Sv.K 8090
  • L 91 Sv.K 6125
  • L 92 Sv.K 6126
  • L 93 Sv.K 6127
  • L 94 Sv.K 6128
  • L 95 Sv.K 6129
  • L 111 Sv.K/Lin.RP 335 3513
  • L 112 Sv.K/Lin.Os/PM 1150
  • 2.Er.TyöK 9619
  • Työos.sv.leiri 51 8061
  • Työos.sv.leiri 55 8065
  • Sv.Työkeskus 1./Vien.PE 6217
  • Sv.Työkeskus 3./Vien.PE 6218
  • Kämärän työleiri 9751
  • Tassiolammen työl. 9752
  • Metsätyömaa N:1 9751
  • Metsätyömaa N:2 9752
  • Metsätyömaa N: 3 9748
  • Työleiri kolhoosihenkilökuntaa varten 0434

Sotavankeja hoitaneet sairaalatMuokkaa

  • 22.SotaS Kontiolahti 8018
  • 28.SotaS Kokkola 4682
  • 38.SotaS Lieksa 4445
  • 58.SotaS.Kannus 4685
  • 63.SotaS Utti 9649
  • 64.SotaS Viipuri 9703
  • 65.SotaS Lappeenr. 9683 Lappeenranta, kesäk. 1944 Raudaskylä (Ylivieska)
  • 66.SotaS Äänislinna 8120
  • 69.SotaS Helylä 8123
  • Sv.S/14.KS Aunus 2564
  • Sv.S/2.KS Kiviniemi 7410

Lapin sodan aikaiset sotavankileiritMuokkaa

Saksalaisten sotavankien leiritMuokkaa

  • Sv.leiri 40 Vääksy 7710
  • Sv.leiri 41 Oulu 6682
  • Sv.leiri 48 Maikkula 6682
  • Sv.leiri 28 Kemi 9897
  • Sv.leiri Järmärä Kaaresuvanto [5]

Saksalaisia sotavankeja hoitaneet sairaalatMuokkaa

  • 65.SotaS.Sv.os/Raudaskylä 9683
  • 27.SotaS.Sv.os./Vaasa 7466
  • 32.SotaS.Sv.os./Oulu 5346
  • 43.SotaS.Sv.os/Heinola 9676

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Kopsa 2002
  2. a b c Sairila
  3. a b c d e Westerlund 2008 b, s. 307-309
  4. a b Westerlund 2008 a
  5. Kilpisjärven historiaa