Luettelo maailman suurimmista vesivoimalaitoksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Luettelo maailman suurimmista vesivoimalaitoksista sisältää kaikki valmiit vähintään 2 000 megawatin (MW) eli kahden gigawatin (GW) tehoiset vesivoimalat. Taulukossa on seuraavia asioita:

  • Nimi on voimalaitoksen wikipedian artikkelinimi (vl = voimalaitos, pvl = pumppuvoimalaitos)
  • Valtio on voimalaitoksen sijaintimaa
  • Joki on sen joen nimi, jonka voimalaitoksen pato tukkii
  • Tuotantokapasiteetti on alueella voimaloiden rakenteelliset maksitehot gigawatteina (GW)
  • Vuosituotanto on alueella tuotettu sähköenergia terawattitunteina (TWh)
  • Patoaltaan pinta-ala on välittömästi voimalaitoksen yläpuolelle rakennetun varastoaltaan pinta-ala eli suurin vesiala
  • Valmistumisvuosi on se vuosi, jolloin voimalaitos alkoi tuottaa sähköä kaikilla turbiineilla

Vesivoimalaitoksien nimessä esiintyy usein sana ”pato”, mikä johtuu laitoksen yhteyteen rakennetusta suuresta padosta ja sen taakse kertyneestä valtavasta patoaltaasta tai tekojärvestä. Taulukossa voimalaitoksen nimessä oleva lyhenne ”vl” tarkoittaa vesivoimalaitosta. Taulukon tietojen lähteet on mainittu oikeassa sarakeessa. Neljä lähdemerkintää viittaavaat neljään oikeanpuoleiseen sarakkeeseen. Numeromerkintöjen tarkoitukset on selostettu taulukon alapuolella.

Nimi Valtio Joki Tuotanto-
kapasiteetti
(GW)
Vuosi-
tuotanto
(TWh)
Patoaltaan
pinta-ala
(km²)
Valmistumis-
vuosi
Lähteet
Kolmen rotkon pato  Kiina Jangtse 22,5 98,8 1 084 2012 0,0,0,2
Itaipun pato  Brasilia
 Paraguay
Paraná 14,0 103,1 1 350 1984 [1],0,0,0
Xiluodun pato  Kiina Jinsha 13,9 55,2 2014 0,0,-,0
Belo Monten pato  Brasilia Xingu 11,2 39,5 441 2016 [2],0,0,[2]
Gurin pato  Venezuela Caroní 10,2 53,4 4 250 1978, 1986 0,0,0,0
Tucuruín pato  Brasilia Tocantis 8,4 41,4 3 014 1984, 2007 0,0,0,0
Grand Couleen pato  Yhdysvallat Columbia 6,8 20,0 324 1942/1950,..., 1991 0,0,0,0
Xiangjiaban pato  Kiina Jinsha 6,4 30,7 96 2014 0,0,0,0
Sajano-Šušenskajan vl  Venäjä Jenisei 6,4 26,8 621 1978 0,0,0,2
Longtanin pato  Kiina Hongshui 6,4 18,7 2007/2009 0,0,-,0
Krasnojarskin vl  Venäjä Jenisei 6,0 15,0 2 000 1972 [1],0,0,2
Nuozhadun pato  Kiina Mekong 5,9 23,9 320 2014 0,0,0,0
Robert-Bourassan vl  Kanada La Grande 5,6 26,5 2 835 1979/1981 0,0,0,0
Churchill Fallsin vl  Kanada Churchill 5,4 35,0 6 988 1971/1974 0,0,0,0
Tarbelan pato  Pakistan Indus 4,9 13,0 250 1976 0,0,0,0
Jinping-II  Kiina Jalong 4,8 24,2 2014 0,0,-,0
Bratskin vl  Venäjä Angara 4,5 22,6 5 470 1967 2,2,2,2
Laxiwan pato  Kiina Keltainenjoki 4,2 10,2 2010 0,0,-,0
Xiaowanin pato  Kiina Mekong 4,2 19,0 190 2010 0,0,0,0
Ust Ilimskin vl  Venäjä Angara 3,8 21,7 1 922 1980 [1],0,0,0
Jiraun vl  Brasilia Madeira 3,8 19,1 258 2013/2016 2,2,2,2
Jinping-I  Kiina Jalong 3,6 17,0 83 2014 0,0,0,0
Santo Antônion pato  Brasilia Madeira 3,6 21,2 422 2012/2016 2,2,2,2
Ilha Solteiran pato  Brasilia Paraná 3,4 17,9 1 195 1973 0,0,0,0
Yacyretán pato  Argentiina
 Paraguay
Paraná 3,4 22,0 1 600 1994/1998, 2011 [1],[1],0,0
Ertanin pato  Kiina Jalong 3,3 17,0 101 1999 0,0,0,0
Pubugoun pato  Kiina Dadu 3,3 14,6 2009/2010 0,0,-,0
Macaguan pato  Venezuela Caroní 3,2 15,2 47 1961, 1996 0,0,0,0
Xingón vl  Brasilia São Francisco 3,2 18,7 60 1994/1997 0,0,0,0
Norakin pato  Tadžikistan Vahš 3,0 11,2 98 1980 [1],2,2,2
Bath County pvl  Yhdysvallat - 3,0 3,3 3 1985, 2005/2009 0,0,0,0
Goupitanin pato  Kiina Wu 3,0 9,7 94 2009/2011 0,0,0,0
Guanyinyanin pato  Kiina Jinsha 3,0 13,6 2014/2016 0,0,-,0
Boguchanin pato  Venäjä Angara 3,0 17,6 2 326 2012/2014 0,0,0,0
W. A. C. Bennettn pato  Kanada Peacejoki 2,9 13,8 1 761 1968, 2012 0,0,0,0
Mican pato  Kanada Columbia 2,8 7,2 430 1973, 2015 0,0,0,0
La Grande-4 vl  Kanada La Grande 2,8 765 1986 0,-,0,0
Gezhouban pato  Kiina Jangtse 2,7 17,0 1988 0,0,-,0
Robert Mosesin vl  Yhdysvallat Niagara 2,7 0 1961 0,-,0,0
Volgan vl  Venäjä Volga 2,7 11,6 3 117 1958 1,2,0,2
Daniel-Johnsonn pato  Kanada Manicouagan 2,7 1 950 1970/1971, 1989/1990 0,-,0,0
Chief Josephin pato  Yhdysvallat Columbia 2,6 10,7 34 1958/1973/1979 0,0,0,0
Changheban pato  Kiina Dadu 2,6 10,8 2016/2017 0,0,-,0
Dagangshanin pato  Kiina Dadu 2,6 11,4 2015/2016 0,0,-,0
Rautaportti I  Romania
 Serbia
Tonava 2,6 11,3 104 1970, 1998/2007, 2013/2016 [2],0,0,0
Žigulin vl  Venäjä Volga 2,5 11,7 6 450 1955/1957 0,0,0,0
Revelstoken pato  Kanada Columbia 2,5 8,8 115 1984, 2011 0,0,0,0
Paulo Afonso IV  Brasilia São Francisco 2,5 1979/1983 0,-,-,0
Chicoasénin pato  Meksiko Grijalva 2,4 1980, 2005 0,-,-,0
La Grande-3 vl  Kanada La Grande 2,4 12,3 2 420 1984 0,0,0,0
Atatürkin pato  Turkki Eufrat 2,4 8,9 817 1990 0,0,0,0
Jinanqiaon pato  Kiina Jinsha 2,4 11,0 2010 0,0,-,0
Sơn Lan pato  Vietnam Black 2,4 10,3 440 2010/2012 0,0,0,0
Bakunin pato  Malesia Balui 2,4 695 2011 0,-,0,0
Liyuanin pato  Kiina Jinsha 2,4 10,7 15 2014/2015 0,0,0,0
Guandin pato  Kiina Jalong 2,4 11,87 2013 0,0,-,0
Tehrin pato  Intia Bhagirathi 2,4 52 2006 0,-,2,0
Karun-3  Iran Karun 2,3 4,2 48 2005 0,0,0,0
John Day'n pato  Yhdysvallat Columbia 2,2 8,4 200 1971 0,0,0,0
Caruachin pato  Venezuela Caroní 2,2 13,0 238 2006 0,0,0,0
Ludilan pato  Kiina Jinsha 2,2 10,0 2014 0,0,-,0
La Grande-2-A vl  Kanada La Grande 2,1 2 835 1992 0,-,0,0
Assuanin pato  Egypti Niili 2,1 11,0 5 250 1970 0,0,0,2
Itumbiaran vl  Brasilia Rio Paranaíba 2,1 9,0 778 1980 0,0,0,0
Hooverin pato  Yhdysvallat Colorado 2,1 4,2 640 1936 0,0,0,2
Cahora Bassan pato  Mosambik Sambesi 2,1 2 739 1975/1977 0,-,0,0
Grande Dixencen pato  Sveitsi 2,1 4,5 4 1965, 1998 0,0,0,0
Ulla-Førren vesivoimalaitokset  Norja 2,1 5,0 2000 1988 2,2,2,2
Bureyan pato  Venäjä Bureja 2,0 6,6 750 2003/2009 0,0,0,0
Lijiaxian pato  Kiina Keltainenjoki 2,0 5,9 383 1997/2000 0,0,0,0
Karun-1  Iran Karun 2,0 55 1976, 1995, 2006 0,-,0,0
Karun-2  Iran Karun 2,0 3,7 8 2002/2007 0,0,0,0
Ahain pato  Kiina Jinsha 2,0 8,9 23 2014 0,0,0,0
Gotvandin vl  Iran Karun 2,0 4,5 97 2012 0,1,0,0

Taulukon lähteetMuokkaa

Taulukko on kopioitu englanninkielisestä wikipedian artikkelista maaliskuussa 2020 ja sen tiedot ovat siltä ajalta. Lähteet on merkitty normaalisti, mutta jos samaa lähdettä on käytettu usein, on se merkitty numeromerkinnällä: 0 = kopioinnin aikaiset tiedot, 1 = voimalaitoksen artikkelin wikidatasta ja 2 = omasta artikkelista ja muunkielisestä artikkelista.

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f 2019 Hydropower Status Report (PDF), aineisto 2019 - International Hydropower Association, viitattu 6.3.2020 (englanniksi)
  2. a b c 2018 Hydropower Status Report (PDF), aineisto 2018 - International Hydropower Association, viitattu 6.3.2020 (englanniksi)