Luettelo liittovaltioista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo liittovaltioista eli valtioista, jotka koostuvat useista itsehallinnollisista alueista (joita yleensä nimitetään osavaltioiksi), joilla on keskitetty liittovaltion hallinto.

  Yhtenäisvaltiot

Liittovaltiossa itsehallinnollisten osavaltioiden valtaa vähennetään perustuslaillisesti ja sitä ei voida vähentää keskitetyn hallinnon omalla päätöksellä. Yleensä liittovaltiot ovat monikulttuurisia tai kattavat laajan alueen. Osavaltioilla ei yleensä ole oikeutta erota yksipuolisella päätöksellä.

LuetteloMuokkaa

Katso myös: Osavaltio


Liittovaltio Pääkaupunki Hallinnollinen jako
  Argentiina Buenos Aires maakunta ja autonominen kaupunki
  Australia[1] Canberra osavaltiot ja territoriot
  Belgia[2] Bryssel provinssit ja kieliyhteisöt
  Bosnia ja Hertsegovina[3] Sarajevo entiteeit , kantonit ja liittokaupunki
  Brasilia[4] Brasília osavaltiot ja liittopiirit [5]
  Etiopia[6] Addis Abeba osavaltiot ja erityisalueet
  Etelä-Sudan Juba osavaltiot
  Intia[7] Delhi osavaltiot ja territoriot
  Irak Bagdad maakunnat
  Itävalta[8] Wien osavaltiot
  Kanada[9] Ottawa provinssit ja territoriot
  Komorit Moroni saarimaakunnat
  Malesia[10] Kuala Lumpur osavaltiot ja liittoterritoriot
  Meksiko[11] México osavaltio ja autonominen kaupunki
  Mikronesia Palikir osavaltiot


    Nepal[12] Katmandu maakunnat
  Nigeria[13] Abuja osavaltiot ja pääkaupunkiterritorio
  Pakistan[14] Islamabad provinssit, territoriot, itsehallintoalueet
  Saint Kitts ja Nevis[15] Basseterre osavaltiot
  Saksa[16] Berliini osavaltiot
  Somalia Mogadishu osavaltiot
  Sudan Khartum osavaltiota
  Sveitsi[17] Bern kantonit
  Venäjä[18] Moskova liittovaltiosubjektit
  Venezuela[19] Caracas osavaltiota ja pääkaupunkiterritorio ja liittovaltiollinen alue
  Yhdysvallat[20] Washington D.C. osavaltiot, liittopiiri ja territoriot
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat[21] Abu Dhabi emiraatit

LähteetMuokkaa

  1. Australia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  2. Belgium World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  3. CIA World Factbook: Bosnia and Herzegovina, 14 May 2009
  4. CIA World Factbook: Brazil, 14 May 2009
  5. http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/Constituicao/Constitui%C3%A7ao.htm planalto.gov.br.
  6. CIA World Factbook: Ethiopia, 14 May 2009
  7. CIA World Factbook: India, 14 May 2009
  8. CIA World Factbook: Austria, 14 May 2009
  9. Canada World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  10. Malaysia World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  11. CIA World Factbook: Mexico, 14 May 2009
  12. CIA World Factbook: Nepal, 14 May 2009
  13. CIA World Factbook: Nigeria, 14 May 2009
  14. CIA World Factbook: Pakistan, 14 May 2009
  15. Saint Kitts and Newis World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.
  16. CIA World Factbook: Germany, 14 May 2009
  17. CIA World Factbook: Switzerland, 14 May 2009
  18. Text of the Russian constitution in English Constituteproject.org.
  19. CIA World Factbook: Venezuela, 14 May 2009
  20. CIA World Factbook: United States, 14 May 2009
  21. United Arab Emirates World Fact Book. CIA. Viitattu 6.3.2012.