Luettelo kehitysavun avunantajamaista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo kehitysavun avunantajamaista. Luettelo perustuu OECD:n julkaisemaan viralliseen kehitysapuun (ODA) kehitysmaiden kehitysyhteistyökomitean (DAC) jäsenmaista ja Euroopan unionista, OECD: n julkaisuun kuuluvat muut kuin DAC:n jäsenet luetellaan erikseen.

Suurimmat avunantajamaat vuonna 2015 olivat Yhdysvallat, Britannia, Saksa, Japani ja Ranska, Ruotsin osuus bruttokansantulosta oli 1,40 prosenttia ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, Norjan, Luxemburgin, Tanskan, Alankomaiden ja Britannian[1] bruttokansantulon ylittämä Yhdistyneiden Kansakuntien ODA-tavoite on 0,7 prosenttia BKT:stä, Euroopan unioni keräsi suuremman osan BKT: stä ulkomaisen avun muodossa kuin mikään muu talousliitto[2]

Virallinen netto-osuus kehitysavusta maittain vuonna 2015Muokkaa

Jotta virallinen kehitysapua voitaisiin antaa, maksuosuuteen on sisällytettävä kolme ehtoa:

  • "Virallinen sektori" (eli hallitus tai valtion virastot));
  • Taloudellisen "kehityksen" ja hyvinvoinnin edistäminen tärkeimpänä tavoitteena;
  • Myönteisillä taloudellisilla ehdoilla (toisin sanoen edullisilla lainaehdoilla,)

Siten julkisen kehitysavun ODA määritelmä ei sisällä yksityisiä lahjoituksia,

OECD: n kehitysapukomitean jäsenten kokonaistalousarvio oli 132 miljardia dollaria vuonna 2015, ja sen myötä saivat seuraavat maat:[1]

Avustaja Kehitysapu kokonaisuudessa USD Kehitysapu per asukas USD % BKT:sta
  Euroopan unioni 91,784 miljardia 179,33 0,5
  Yhdysvallat 31,08 miljardia 95,52 0,15
  Britannia 18,70 miljardia 284,85 0,73
  Saksa 17,78 miljardia 214,73 0,49
  Japani 9,32 miljardia 73,58 0,17
  Ranska 9,23 miljardia 137,35 0,36
  Ruotsi 7,09 miljardia 701,10 1,36
  Alankomaat 5,81 miljardia 338,38 0,76
  Kanada 4,29 miljardia 122,04 0,25
  Norja 4,28 miljardia 812,58 1,14
  Italia 3,84 miljardia 63,38 0,21
  Sveitsi 3,54 miljardia 421,37 0,68
  Australia 3,22 miljardia 129,92 0,26
  Tanska 2,57 miljardia 447,05 0,9
  Etelä-Korea 1,91 miljardia 37,13 0,09
  Belgia 1,89 miljardia 167,20 0,4
  Espanja 1,60 miljardia 34,52 0,12
  Suomi 1,29 miljardia 234,13 0,55
  Itävalta 1,21 miljardia 137,59 0,31
  Irlanti 0,72 miljardia 151,2 0,22
  Puola 0,44 miljardia 11,45 0,09
  Uusi-Seelanti 0,44 miljardia 90,75 0,2
  Luxemburg 0,36 miljardia 609,48 0,61
  Portugali 0,31 miljardia 30,07 0,15
  Kreikka 0,28 miljardia 25,04 0,13
  Tšekki 0,20 miljardia 18,85 0,1
  Slovakia 0,09 miljardia 16,56 0,1
  Slovenia 0,06 miljardia 29,04 0,12
  Islanti 0,04 miljardia 120,29 0,22

DAC ulkopuolella olevat valtiot jotka ovat OECD:n luvuissa 2015:[1]

Avustaja Kehitysapu kokonaisuudessa USD Kehitysapu per asukas USD % BKT:sta
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat 4,39 miljardia 467 0,63
  Turkki 3,91 miljardia 47 0,17
  Venäjä 1,14 miljardia 8 0,03
  Israel 0,21 miljardia 24 0,06
  Unkari 0,15 miljardia 15 0,1
  Kroatia 0,05 miljardia 12 0,09
  Liettua 0,04 miljardia 14 0,08
  Viro 0,03 miljardia 23 0,11
  Latvia 0,02 miljardia 10 0,07
  Malta 0,01 miljardia 22 0,1

Nettoton virallinen kehitysapu, maittain, prosenttiosuus bruttokansantulosta vuonna 2015Muokkaa

OECD laatii myös kehitysapukomitean jäsenet niiden julkisen kehitysavun määrällä, jonka ne käyttävät prosenttiosuutena Bruttokansantulosta:[1]

  1.   Ruotsi – 1,40 %
  2.   Norja – 1,05 %
  3.   Luxemburg – 0,93 %
  4.   Tanska – 0,85 %
  5.   Alankomaat – 0,76 %
  6.   Britannia – 0,71 %
  7.   Suomi – 0,56 %
  8.   Sveitsi – 0,52 %
  9.   Saksa – 0,52 %
  10.   Belgia – 0,42 %
  11.   Ranska – 0,37 %
  12.   Irlanti – 0,36 %
  13.   Itävalta – 0,32 %
  14.   Kanada – 0,28 %
  15.   Uusi-Seelanti – 0,27 %
  16.   Australia – 0,27 %
  17.   Islanti – 0,24 %
  18.   Japani – 0,22 %
  19.   Italia – 0,21 %
  20.   Yhdysvallat – 0,17 %
  21.   Portugali – 0,16 %
  22.   Slovenia – 0,15 %
  23.   Kreikka – 0,14 %
  24.   Etelä-Korea – 0,14 %
  25.   Espanja – 0,13 %
  26.   Tšekki – 0,12 %
  27.   Slovakia – 0,10 %
  28.   Puola – 0,10 %

DAC ulkopuolella olevat valtiot, jotka ovat OECD:n luvuissa 2015[1]

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e Development aid in 2015 continues to grow despite costs for in-donor refugees 13 April 2016. OECD. Viitattu 29 April 2016.
  2. Hunt, Michael (2014). The World Transformed 1945 to the Present. New York: New York, 516–517. ISBN 9780199371020.