Luettelo hindulaisista jumaluuksista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Hindulaisia jumaluuksia tiedetään olevan peräti miljoonittain. Intian jokaisella kylällä sanotaan olevan oma suojelusjumaluutensa, yleensä jokin jumalatar. Hindulaisuuden jumalhahmot ovat henkilöityneitä jumaluuksia ja edustavat joitain universaalin jumalallisuuden aspekteja eli ilmentymiä. Hindulaisia jumaluuksia voisi kutsua myös vedisiksi jumaluuksiksi, sillä heidän palvonnastaan ja ominaisuuksistaan puhuttiin jo tuhansia vuosia vanhoissa intialaisissa Veda-kirjoissa. Intiassa jumaluuksilla on suuri merkitys henkisen kasvun edistäjinä ja vahvistajina harjoitettaessa esimerkiksi joogan eri muotoja tai meditaatiota.

Hindujumaluudet voivat olla esimerkiksi avataaroja eli eri aikoina ihmisten luo ilmestyneitä jumalten inkarnaatioita. Joissain jumaluuksissa voidaan yhdistää monia jumalhahmoja, esimerkiksi Dattatreya kolmine päineen edustaa kolmen jumalan, Shivan, Vishnun ja Brahman ominaisuuksia yhdistettyinä. Samoin kaikki jumalattaret tai jumalat voidaan esittää tietyn jumaluuden eri aspekteina, kuten vaikkapa suuri jumalatar Devi, jonka voidaan käsittää ilmenevän mm. Sarasvatin, Lakshmin ja Durgan/Kalin muodoissa.

Hindulaisuuden jumaluudet ovat ihmistä korkeampia olentoja, toimien kosmisten lakien luojina ja ylläpitäjinä. Jumalat ilmestyvät joskus maan päälle ihmismuodossa, avataaroina, johtaakseen ihmiskuntaa henkisyyden tielle.

Ohessa on listattuna vain joitakin tunnetuista hindulaisuudessa esiintyvistä jumalhahmoista. Osilla jumalista on useita nimiä. Nimet eivät useinkaan ole pelkkiä synonyymejä, vaan niiden yleensä käsitetään monistisesti edustavan saman jumaluuden erilaisia ominaisuuksia ja aspekteja.

Achuta (Acyutah) - Sama kuin Krishna.

Adi Shakti - Universumin alkuvoima ja jumalatarvoima. Pyhä Äiti.

Agni - Tulen jumala.

Alamelu - Venkateshwaran, eli erään Vishnun ruumiillistuman vaimo.

Amba - Äitijumalatar. Yksi Durgan nimistä.

Annapurna - Ruoan, ruoanlaiton ja elonkorjuun jumalatar. Parvatin inkarnaatio.

Arjuna - Mahabharatan, Intian kansalliseepoksen sankarihahmo.

Baladev - Sama kuin Balarama.

Balrama (Balarama) - Velvollisuuden, rehellisyyden ja miehuuden jumala. Krishnan veli.

Bhagavan (mask.)/Bhagavati (fem.) - Kunnioittava nimitys jumaluudelle, vrt. "Herra."

Bhairava - Shivan raivolas muoto. Bhairavan kahdeksan manifestaatiota ovat: Kala Bhairava, Asitanga Bhairava, Samhara Bhairava, Ruru Bhairava, Krodha Bhairava, Kapala Bhairava, Rudra Bhairava ja Unmatta Bhairava.

Bhairavi - Jumalatar eli Devi, lähes sama kuin Kali; Shivan naispuolinen energia/ilmentymä/puoliso.

Bhavani - Jumalattaren titteli. Elämän antajatar, luovan energian lähde.

Bhumi Devi (Bhumidevi) - Äiti Maa.

Brahma - Luomisen jumala. Universumin luoja. Sisältää koko maailmankaikkeuden.

Chamunda - Raivokas jumalatar, usein synonyymi Kalille.

Chandi - Raivokas jumalatar, usein synonyymi Kalille.

Dakshayani - Nimitys Parvatille Satin inkarnaatiossa.

Dasaratha - Raman isä.

Dattatreya - Shivan inkarnaatio jolla on kolminaisuuden eli Shivan, Vishnun ja Brahman kasvot.

Deva (Deeva) - Hindulainen jumala yleensä.

Devaki - Krishnan äiti.

Devi - Äitijumalatar, kosmisen feminiinisen energian eli Shaktin ilmentymä.

Durga - Raivokas puolustuksen jumalatar, demonien surmaaja, Parvatin aggressiivisempi, neitseellinen muoto.

Gandharva - Taivaallisia musikantteja.

Ganesha (Vinyaka) - Parvatin ja Shivan elefanttipäinen poika. Esteiden raivaaja. Viisauden, hyvän onnen, hyvinvoinnin ja itsekurin jumala. Lasten suojelija.

Ganga - Ganges-joen jumalatar, joka antaa anteeksi synnit.

Gangadhara - Shiva Ganges-jokea kannattelevana voimana.

Garuda - Myyttinen lintu. Vishnun kulkuneuvo. Myrkkyjen poistaja. Nopeuden ja voiman jumaluus.

Gauri - "Kultainen," eräs Parvatin nimityksistä.

Gayatri - Hinduille erityisen pyhän, päivittäin lausuttavan Gayatri-mantran viisipäinen jumalatar.

Govinda - Krishnan eräs nimi. Täten myös Vishnun nimi.

Hanuman - Apinajumala, Raman palvelija. Pidetään myös Shivan avataarana.

Hari - "Herra," yksi Vishnun titteleistä.

Hrishikesha (Hrishikesh) - Krishna.

Indra - Vedoissa esiintyvä, sittemmin vähemmälle palvonnalle jäänyt ukkosen ja taivaan jumala, jumalten kuningas.

Indrani - Indran naispuolinen muoto/puoliso.

Ishvara/Ishvari - "Itse Jumala/tar, Herra/Rouva," monesta jumaluudesta käytetty jumalallista mahtia, loistoa (aishwarya) ja kaikkivaltiutta ilmaiseva termi.

Jagadambe, Jaganmata, Jagadishvari - "Maailman Jumalatar," Äiti Maa/maailmankaikkeus äitijumalattaren hahmossa nähtynä.

Janaka - Sitan isä. Mithilan kuningas.

Janardana - Eräs Krishnan nimistä.

Kali - Devin eli Jumalattaren raivokkain, demonit ja illuusiot tuhoava aspekti. Ankara rankaisija vihollisilleen, rakastava äiti palvojilleen.

Kalki - Vishnun kymmenes avataara eli inkarnaatio, joka tulee maailmanlopun alkaessa maan päälle.

Karna - Radhan poika.

Kartikeya (Karttikeya, Skanda, Murugan) - etenkin eteläisessä Intoassa palvottu Shivan ja Parvatin poika. Jumalten armeijan komentaja. Ganeshan veli.

Katyayani - Eräs Durgan muoto, ks. Navadurga.

Krishna - Krishna. Vishnun merkittävä inkarnaatio.

Kubera - Rikkauden jumala.

Lakshmana (Lakshman) - Raman nuorempi velipuoli. Sumitran ja kuningas Dasarathan poika.

Lakshmi (Laxmi, Sri/Shri) - Onnen, vaurauden, hedelmällisyyden, rakkauden, kauneuden ja kodin jumalatar. Vishnun puoliso, joka inkarnoituu aina hänen kanssaan maan päälle, mm. Sitan ja Radhan muodossa.

Lalita - (myös Tripura Sundari) "Leikkijätär," etenkin eteläisessä Intiassa palvottu Suuren Jumalattaren eli Devin käsitystapa, nuoren tytön hahmossa esiintyvä jumalatar joka leikkien luo universumin, elämän, maailman ja sen olennot. Hänelle on omistettu Sri Lalita Sahasranama, Devin 1000 nimen litania jolla on tärkeä asema tantrikkojen ja Devin palvojien, mm. Äiti Amman seuraajien uskonnonharjoituksessa. Lalita on myös erään Krishnalle rakkaan gopin, lehmitytön, nimi.

Madhava - "Makea, hurmaava," eräs Krishnan nimistä.

Mahadeva/Mahadevi, Mahesvara/Mahesvari -"Suuri Jumala/tar," kaikki jumaluudet yhteen niputettuina yhden jumalattaren tai jumalan hahmon alle, yleensä Devin ja Shivan palvojien keskuudessa käytetty käsite ja titteli.

Markandeya - Pyhimys joka kirjoitti erään merkittävän pyhän tekstin, Markandeya puranan. Shivan ja Vishnun palvelija. Sai ikuisen elämän.

Maya - Feminiininen, Devin/Shaktin luomaa illuusiota tarkoittava termi. Luontoäiti ja materiaalinen maailma, silloin kun tämä kätkee jumalallisen viisauden ihmissilmiltä eri naamioin ja harhaluuloin.

Nanda - Krishnan kasvatti-isä. Nandan vaimo on Yashoda.

Nandalal - Eräs Krishnan nimistä. Tarkoittaa Nandan poikaa.

Nandi - Pyhä lehmä, jolla Shiva ratsastaa.

Nandini - Vasishtan jumalallisen kaunis lehmä.

Narada - Tietäjä ja jumalten musikantti.

Narayana/Narayani - Samaistaa maailmankaikkeuden suureksi mies/naishahmoksi. Yleensä Vishnusta käytetty termi, feminiinimuoto taas voi vastata useita Devin eri muotoja.

Nataraja - Shiva tanssimassa kosmista tuhon ja luomisen tanssiaan.

Padmanabha - Vishnun eräs nimi.

Parjanya - Sateen jumala.

Parvati - Jumalatar/Shakti/Devi, suuri feminiininen voima ja Shivan naispuolinen hahmo/energia/puoliso. Esiintyy myös mm. Durgan, Kalin ja Uman muodossa.

Pradyumna - Sri Krishnan poika.

Prakriti - Luontoäiti, luomakunta, elollinen ja materiaalinen maailma, elämänvoima, Shakti; lähinnä filosofinen käsite mutta joskus myös Devin titteli.

Prithivi- Maan jumalatar, maaemo. Myös: Dhra, Dharti tai Dhrithri; ikivanha Vedojen jumalatar; myöhemmissä myyteissä samaistettu Vishnun puolisoon Lakshmiin.

Radha - Nuoren paimenpoika-Krishnan rakastettu ja tämän feminiininen puoli (Sri Radha Krishna), Lakshmin inkarnaatio.

Radheya - Radhan pojan, Karnan toinen nimi.

Rama - Vishnun tärkeä avataara. Myyttinen kuningas muinaisessa Intiassa, Sitan puoliso ja Hanumanin palvoma jumala josta Ramayana-eepos kertoo.

Ravana - Demoni ja Lankan kuningas, jonka Rama tappoi.

Rudra - "Karjuja, huutaja;" vanha vedalainen villi metsästyksenjumala. Samaistettu myöhemmin Shivaan; Rudrasta kertovat veediset tekstit mielletään usein Shivasta kertoviksi.

Rukmini - Krishnan ensimmäinen vaimo. Lakshmin inkarnaatio.

Sachidevi - Indran naispuolinen aspekti/puoliso. Myös nimeltään Indrani, "Indratar".

Sarasvati - Vanha joenjumalatar johon siirtyi piirteitä varhaisemmasta indoiranilaisesta Anahita-jumalattaresta. Viisauden, oppimisen, musiikin ja muiden taiteiden jumalatar. Brahman puoliso. Soittaa veenaa.

Sasti - Lasten jumalatar.

Savitri - Auringon jumalatar.

Shakti - Koko universumia liikuttava, feminiinisenä pidetty elämänvoima, energia; samaistettu Deviin. Jokaisella miespuolisella jumaluudella on sisällään tämä feminiininen energia, jota ilman he eivät voi toimia; tästä juontuvat jokaisen hindujumalan feminiinimuodot eli shaktit, jotka ovat kunkin jumalan voima itse. Deviä/Jumalatarta ensisijaisena jumaluutenaan palvovia kutsutaan shaktoiksi.

Shanmukha - Kuusikasvoinen jumala. Symboloi viittä aistia ja mieltä.

Shiva - Luovuuden ja tuhon voimakas jumala; joogan ja askeesin mutta myös luomisvoiman jumala. Tanssii ikuista kosmista tanssiaan. Esitetään usein energiaa kuvaavan lingam-pilarin hahmossa.

Shri - Sama kuin Lakshmi.

Sita - Lakshmin inkarnaatio. Raman vaimo.

Soma - Kuun ja lääkkeiden jumala. Myös jumalten pyhä juoma, nektari.

Subramania - Sama kuin Karttikeya/Skanda; Shivan poika.

Surya - Auringonjumala.

Svaha - Pyhässä rituaalitulessa asuva, uhrit vastaanottava ja jumalille toimittava jumalatar. Agnin shakti.

Tara - "Tuolle puolen viejä, pelastajatar;" Eräs Devin Kalia muistuttava mutta kuitenkin tästä hieman eroava muoto. Suosittu etenkin tantrassa ja tiibetinbuddhalaisuudessa. Toimii ihmissielun lautturina samsaran meren yli, auttaen tämän kohti mokshaa/nirvanaa.

Tridevi - "Kolmoisjumalatar": Lakshmin, Parvatin ja Sarasvatin yhdistynyt hahmo.

Uma, Umadevi- Sama kuin Parvati.

Upendra - Sama kuin Vamana.

Vamana - Vishnun inkarnaatio. Sama kuin Upendra.

Varuna - Valtamerten jumala.

Vasu - Kahdeksan eri jumalaa. Brihadaranyaka Upanishadin mukaan: Agni, Prithvi, Vayu, Antariksha, Aditya, Dyaus, Chandramas ja Nakstrani. Mahabharatan mukaan: Agni, Dhara, Anila, Aha, Pratyusha, Prabhasa, Soma ja Dhruva.

Vasudeva - Krishnan eräs nimi. Universumin täyttävä korkein henki.

Vayu - Tuulen jumala.

Venkateshwara - Vishnun inkarnaatio.

Vishnu - Säilyttäjä, elämää ylläpitävä jumala.

Vishnumaya - Kts. Maya.

Yashoda - Nandan vaimo. Krishnan kasvattiäiti.