Avaa päävalikko

Luettelo ei-YK-vetoisista kriisinhallintaoperaatioista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo ei-YK vetoisista kriisinhallintaoperaatioista. Luettelot ovat kronologisia maanosittain.

Muut kriisinhallintaoperaatiotMuokkaa

Ajankohta Operaatio Operaation johto Sijainti Konflikti
1982 Multinational Force and Observers (MFO)[1]   Australia
  Kanada
  Kolumbia
  Tšekki
  Fidži
  Ranska
  Unkari
  Italia
  Uusi-Seelanti
  Norja
  Yhdysvallat
  Uruguay
Siinain niemimaa Camp-Davidin sopimuksen valvonta
19871990 Indian Peace Keeping Force (IPKF)[2]   Intia   Sri Lanka Sri Lankan sisällissota
1988 Operation Cactus [3]   Malediivit Malediivien vallankaappaus
Sri Lankan sisällissota
19901995 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö   Liberia Ensimmäinen Liberian sisällissota
1992 Operation Maritime Monitor[5]   Nato   Bosnia ja Hertsegovina Bosnian sota
1992-1993 Operation Sky Monitor[6]
1992-1993 Operation Maritime Guard[7] Adrianmeri
1993-1996 Operation Sharp Guard[8]
1993-1995 Operation Deny Flight[9]   Bosnia ja Hertsegovina
1996-2004 Stabilization Force (SFOR) [10]
1995 Operation Deliberate Force[11]
19951996 Implementation Force (IFOR)[12] Jugoslavian hajoamissodat
19962004 Implementation Force (IFOR)[12]
19972000 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö   Sierra Leone Sierra Leonen sisällissota
1999 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4]   Guinea-Bissau Guinea-Bissaun väkivalta
1999 Operation Allied Force[13]   Nato   Serbia ja Montenegro Kosovon sota
1999 Kosovo Force (KFOR)[14] Kosovo
2001 International Security Assistance Force (ISAF) [15]   Afganistan Afganistanin sota
2003 Regional Assistance Mission to Solomon Islands (RAMSI)[16]   Australia
  Salomonsaaret Salomonsaarten sisällissota
  Uusi-Seelanti
2003 Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group (ECOMOG)[4] Länsi-Afrikan talousyhteisö   Liberia Toinen Liberian sisällissota
2003 European Union Force Concordia (EUFOR Concordia)   Euroopan Unioni   Pohjois-Makedonia Makedonian konflikti
2004 African Union Mission in Sudan (AMIS) Afrikan Unioni   Sudan Darfurin konflikti
2004- European Union Force Althea (EUFOR Althea)[17]   Euroopan Unioni   Bosnia ja Hertsegovina Daytonin rauhansopimuksen valvonta
2006 European Union Force RD Congo (EUFOR RD Congo)[18]   Kongon demokraattinen tasavalta Kongon vuoden 2006 vaalien valvonta
2006 Operation Astute[19]   Australia
  Uusi-Seelanti
  Malesia
  Portugali
  Itä-Timor Itä-Timorin väkivalta
2002 Combined Maritime Forces[20]   Australia
  Bahrain
  Belgia
  Kanada
  Tanska
  Ranska
  Saksa
  Kreikka
  Italia
  Japani
  Jordania
  Korean tasavalta
  Kuwait
  Alankomaat
  Uusi-Seelanti
  Malesia
  Pakistan
  Portugali
  Saudi-Arabia
  Singapore
  Espanja
  Thaimaa
  Turkki
  Yhdistyneet arabiemiirikunnat
  Britannia
  Yhdysvallat
Adeninlahti,Omaninlahti
Arabianmeri,Punainenmeri
Intian valtameri
Afrikan sarven merirosvous
2007 African Union Mission to Somalia (AMISOM)[21] Afrikan Unioni   Somalia Somalian sota 2006-
2007- European Union Force Chad/CAR (EUFOR Tchad/RCA)[22]   Euroopan Unioni   Tšad
Sudanin ja Tšadin konfklikti
  Keski-Afrikan tasavalta
2008 European Union Naval Force Somalia (EUNAVFOR Somalia)[23] Somalian rannikko ja Adeninlahti Afrikan sarven merirosvous
2009 Ocean Shield[24]   Nato
2011 Operation Ellamy[25]   Nato (  Britannian johtama)   Libyan ilmatila Libyan sisällissota
2011 Opération Harmattan[26]   Nato (  Ranskan johtama)
2011 Operation Mobile[27]   Nato (  Kanadan johtama)
2011 Operation Odyssey Dawn[28]   Nato
2011 Operation Unified Protector[29]
2013 Operation Serval[30]   Ranska   Mali Malin sisällissota 2012
2013 International Support Mission in the Central African Republic (MISCA) Afrikan unioni   Keski-Afrikan tasavalta Keski-Afrikan kriisi

LähteetMuokkaa

  1. The Multinational Force & Observers mfo.org (englanniksi)
  2. India Peace keeping operations (englanniksi)
  3. Operation Cactus www.bharat-rakshak.com
  4. a b c d Economic Community of West African States Cease-fire Monitoring Group african-union.org (englanniksi)
  5. Operation Maritime Monitor www.globalsecurity.org Operation Maritime Monitor
  6. Operation Skyu Monitor www.afhso.af.mil
  7. Operation Maritime Guard www.globalsecurity.org
  8. Operation Sharp Guard www.nato.int/ifor
  9. Operation Deny Flight www.globalsecurity.org
  10. Stabilization Force www.nato.int/sfor
  11. Operation Deliberate Force www.nato.int
  12. a b Implementation Force nato.int/ifor (englanniksi)
  13. Operation Allied Force nato.int/kosovo
  14. Kosovo Force nato.int/kfor (englanniksi)
  15. International Security Assistance Force nato.int/isaf (englanniksi)
  16. Regional Assistance Mission to Solomon Islands ramsi.org (englanniksi)
  17. European Union Force Althea euforbih.org (englanniksi)
  18. European Union Force RD Congo euforbih.org (englanniksi)
  19. Operation Astute Australian Government Department of Defence defence.gov.au (englanniksi)
  20. Combined Maritime Forces .combinedmaritimeforces.com (englanniksi)
  21. African Union Mission to Somalia africa-union.org (englanniksi)
  22. European Union Force Tchad/Central consilium.europa.eu (englanniksi)
  23. European Union Naval Force Somalia www.eunavfor.eu(englanniksi)
  24. Operation Ocean Shield www.nato.int(englanniksi)
  25. Operation Ellamy www.raf.mod.uk
  26. Opération Harmattan www.defense.gouv.fr
  27. Operation Mobile www.forces.gc.ca
  28. Operation Odyssey Dawn www.defense.gov
  29. Unified Protector www.nato.int]
  30. France begins Mali military intervention 11.1.2013. Al Jazeera. Viitattu 11.1.2013.