Avaa päävalikko

Luettelo assembler-ohjelmista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo assembler-ohjelmista.

Useat ohjelmat toimivat eri alustalla kuin kohde: kehitysympäristö voi olla eri alustalla kuin varsinainen laitteisto.

Osana kääntäjäohjelmistojaMuokkaa

Yhden kohteen assemblereitaMuokkaa

6502-assembleritMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
64tass[2] GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
ACME[3] GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
AS65 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
ASM6[4] Public domain MOS Technology 6502 useita
ATASM[5] GNU GPL MOS Technology 6502 useita
Atari Assembler Editor omisteinen MOS Technology 6502 Atari 8-bit
Atari Macro Assembler omisteinen MOS Technology 6502 Atari 8-bit
C64List[6] omisteinen MOS Technology 6502 Commodore 64
CA65[7] GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 useita
CSC6502 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 useita
dasm[8] GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
dreamass[9] GNU GPL MOS Technology 6502, WDC 65816/65802 useita
French Silk omisteinen MOS Technology 6502 Commodore 64
Kick Assembler[10] omisteinen MOS Technology 6502 useita
Lisa omisteinen MOS Technology 6502 Apple II
MAC/65 omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 Atari 8-bit
Macross[11] MIT MOS Technology 6502 useita
MADS[12] Public domain MOS Technology 6502, WDC 65816/65802 useita
MAE[13] MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 Atari 8-bit
Magic ASM HuC6280 DOS
Merlin omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02, WDC 65816/65802 Apple II, Commodore 64, Commodore 128
MOSASM[14] GNU GPL MOS Technology 6502 useita
NESASM Ricoh 2A03 DOS
Ophis[15] MIT MOS Technology 6502, WDC 65C02, 4502/4510 (kokeellinen) useita
ORCA/M omisteinen MOS Technology 6502, WDC 65C02 Apple II
S-C Assembler II[16] omisteinen MOS Technology 6502 Apple II
TMPx[17] omisteinen MOS Technology 6502 useita
vasm vapaa MOS Technology 6502 useita
VISUAL6502[18] GNU GPL MOS Technology 6502 useita
WLA DX[19] GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
XA65[20] GNU GPL MOS Technology 6502, others useita
XASM[21] Public domain MOS Technology 6502 useita

680x0-assembleritMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
A68K vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
ASM-One Macro Assembler vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Digital Research Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Fantasm omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
GFA-Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
GST Macro Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
HiSoft Devpac Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
Mac Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
MaxonASM omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Metacomco Macro Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
MPW Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Apple Macintosh
OMA omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
PhxAss[22] vapaa Motorola 68000-sarja Commodore Amiga
Pure Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Data Becker Profimat omisteinen Motorola 68000-sarja Atari ST
Seka Assembler omisteinen Motorola 68000-sarja Commodore Amiga, Atari ST
TurboAss[23] vapaa Motorola 68000-sarja Atari ST
vasm vapaa, avoin Motorola 68000-sarja useita

ARM-assembleritMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
Archimedes Assembler omisteinen ARM Acorn Archimedes
ARM, inc. armasm omisteinen ARM Linux, Windows
FASMARM[24] vapaa ARM x86[25]
GNU Assembler vapaa ARM useita
IAR ARM Assembler[26] omisteinen ARM Windows
Microsoft armasm omisteinen ARM Visual Studio 2005
vasm vapaa ARM useita

IBM suurtietokoneassembleritMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
BAL vapaa IBM System/360 IBM BPS/360
Dignus[27] Systems/ASM omisteinen z/Architecture numerous
HLASM omisteinen z/Architecture numerous
IBM Assembler D vapaa IBM System/360 IBM DOS/360
IBM Assembler F vapaa IBM System/360 IBM OS/360 and CP-67/CMS
IBM Assembler H omisteinen IBM System/360 and System/370 IBM OS/360 and successors
IBM Assembler XF vapaa IBM System/370 useita
PL360 vapaa IBM System/360 IBM OS/360

Power-arkkitehtuurin assembleritMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
IBM AIX assembler omisteinen POWER IBM AIX
MPW Power Assembler omisteinen PowerPC Apple Power Macintosh
Power Fantasm omisteinen PowerPC Apple Power Macintosh
StormPowerASM omisteinen PowerPC PowerPC Amiga
vasm vapaa PowerPC useita

x86-assembleritMuokkaa

Nimi Käyttöjärjestelmä Avoin lähdekoodi Lisenssi x86-64 tuki Aktiivinen kehitys
A86/A386 Windows, DOS ei omisteinen ei ei
ACK Linux, MINIX, Unixin kaltainen kyllä BSD vuodesta 2003 ei 1985-? [a]
Arrowsoft Assembler DOS ei Public Domain ei ei
IBM ALP OS/2 ei omisteinen ei ei
AT&T Unix System V ei omisteinen ei 1985-?[b]
Bruce D. Evans' as86 MINIX 1.x, 16-bit part in Linux kyllä GNU GPL ei 1988-2001[c][28]
Digital Research ASM86 CP/M-86, DOS, Intel's ISIS and iRMX ei omisteinen ei 1978-1992
DevelSoftware Assembler[29] Windows, Linux, Unixin kaltainen ei vapaa ei ei
FASM Windows, DOS, Linux, Unixin kaltainen kyllä BSD, Copyleft-lausekkeella kyllä kyllä
GAS Unixin kaltainen, Windows, DOS, OS/2 kyllä GNU GPL kyllä vuodesta 1987
GoAsm Windows ei vapaa kyllä kyllä
HLA Windows, Linux, FreeBSD, macOS kyllä Public domain ei kyllä
Open Watcom Assembler (HJWASM a.k.a UASM, JWASM, WASM) Windows, DOS, Linux, FreeBSD, OS/2 kyllä Sybase Open Watcom Public kyllä kyllä
LZASM[30] Windows, DOS ei vapaa ei ei
MASM Windows, DOS, OS/2 ei omisteinen, Microsoft EULA kyllä vuodesta 1981[d]
Mical a86 Unix, DOS, PC/IX kyllä ei 1982-1984[e]
NASM Windows, Linux, macOS, DOS, OS/2 kyllä BSD kyllä kyllä
Tim Paterson's ASM 86-DOS, DOS DEBUG ei omisteinen ei [31]
POASM Windows, Windows Mobile ei vapaa ohjelmisto kyllä kyllä
RosAsm Windows kyllä GNU GPL ei ei[f][32]
SLR's OPTASM DOS ei omisteinen ei ei
TASM Windows, DOS ei omisteinen ei [g][h]
TCCASM Unixin kaltainen, Windows kyllä LGPL kyllä kyllä
vasm various kyllä vapaa ei kyllä
Xenix Xenix 2.3 and 3.0 (before 1985) ei omisteinen ei 1982-1984
Yasm Windows, DOS, Linux, Unixin kaltainen kyllä BSD kyllä kyllä
Liquidlähde? Windows, DOS ei omisteinen kyllä kyllä
Huomioita
  1. Osana MINIX 3:n lähdekoodeja.
  2. Kehittänyt Interactive Systems Corporation vuonna 1986.
  3. ei ylläpidetty
  4. Aktiivinen, tuettu mutta ei mainostettu.
  5. Kehitetty vuonna 1982 MIT ristiinkääntäjänä.
  6. ei ylläpidetty
  7. Osana C++ Builder työkaluja, ei itsenäisenä tuotteena.
  8. Turbo Assembler kehitettiin nimellä Turbo Editasm Speedware-yhtiössä ja myöhemmin myyty Borlandille.

MuitaMuokkaa

Nimi Lisenssi Käskykanta Alusta
Assembly Language for Multics (ALM) MIT GE-645
Honeywell 6180
GE-645
Honeywell 6180
Babbage omisteinen GEC 4000-sarja GEC 4000-sarja
COMPASS[a] omisteinen CDC suurtietokone CDC suurtietokone
MACRO-10 vapaa PDP-10 PDP-10
MACRO-11 vapaa PDP-11 PDP-11
MACRO-32 vapaa VAX VAX
PASMO GNU GPL Zilog Z80 useita
SUPERAS Public domain Hitachi SH2 Win32
vasm vapaa Zilog Z80, Motorola 6800-sarja useita
MRS[33] GNU GPL Zilog Z80, 8080 ZX Spectrum, PMD-85
ASEM-51[34] vapaa 8051 sulautetut järjestelmät
GPASM GNU GPL PIC microcontroller useita
ID3E Vapaa akateemiseen käyttöön SC123 SC123 emulator
MIPS vapaa MIPS MIPS
Symbolic Optimal Assembly Program (SOAP) omisteinen IBM 650 IBM 650
MPW IIgs Assembler omisteinen WD 65C816 Apple IIgs
Meta-Symbol vapaa SDS/XDS Sigma systems SDS/XDS Sigma systems
Autocoder[b] vapaa IBM 705, 14xx, 1410, 7010, 7070, 7072, 7074, 7080 useita
Fortran Assembly Program (FAP) vapaa IBM 709, 704x, 709x useita
Macro Assembly Program (MAP) vapaa IBM 709, 704x, 709x useita
Symbolic Programming System (SPS)[c] vapaa IBM 14xx, 1620, 1710 IBM 1401, 1440, 1460, 1620, 1710
ASMB, ASBL, NSBL - Numeric op codes,
used for 1900 Operating System Executive
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
GINerator mnemonic opcodes,
used for GEORGE (operating system)
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
PLAN mnemonic opcodes,
used for commercial 1900 programs
omisteinen ICL 1900 ICL 1900
UTMOST UNIVAC III UNIVAC III
Huomioita
  1. COMPASS on assembler-kääntäjien perhe erilaisille laitteille.
  2. Autocoder on assembler-kääntäjien perhe erilaisille laitteille.
  3. SPS on assembler-kääntäjien perhe erilaisille laitteille.

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Comparison of assemblers