Luettelo Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä olevasta kalustosta

Wikimedia-luetteloartikkeli

TaistelukoneetMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
B-2 Spirit pommikone (stealth) 20 [1]
B-1 Lancer strateginen pommikone 62 [2]
F-22 Raptor stealth ilmaherruushävittäjä 183 [3]
F-15 Eagle taktinen hävittäjä F-15C 249 [4]
F-15E Strike Eagle rynnäkkökone 219 [5]
F-35 Lightning II monikäyttö F-35A 250 [6] 56 kpl lisää vuonna 2018,

uusia suunnitelmissa 1763 kpl[7]

F-16 Fighting Falcon monikäyttöinen hävittäjä F-16C 1017 [8]
A-10 Thunderbolt II rynnäkkökone A-10C 345 [9]
Lockheed AC-130 maataistelukone AC-130U/W 35 AC-130U malleja käytössä 17 kpl

AC-130W malleja käytössä 12 kpl [10]

B-52 Stratofortress raskas pommikone 76 [11]
 
Boeing E-3 Sentry AWAC

AWACS ja elektroninen sodankäyntiMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Boeing E-4 komentokone E-4B 4 [12]
Boeing E-3 AWACS E-3B/C/G 31 [13]
EC-130H Compass Call tutkakone / SEAD 14 [14]
EC-130 Commando Solo tutkakone / SEAD EC-130J 7 EC-130J mallia 3 kpl[15]

TiedustelukoneetMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Lockheed U-2 Strateginen tiedustelu U-2S/TU-2S 33 [16]
RC-135S Signaalitiedustelu 2 [17]
E-8 Joint STARS AGS / ISTAR E-8C 16 [18]
E-9A Tiedustelu 2 [19]
Boeing OC-135B Signaalitiedustelu 2 [20]
Beechcraft MC-12 Signaalitiedustelu W 13 [21]
Sniper Pod Tiedustelu N [22]
WC-130 Hercules Säätiedustelu 10 [23]
QF-4 Aerial Target Tiedustelu 84 [24]
Wasp III Tiedustelu, miehittämätön N [25]
 
Boeing KC-135 Stratotanker

IlmatankkausMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Boeing KC-135 ilmatankkaus KC-135R/T 394 [26]
KC-10 Extender ilmatankkaus 59 [27]
KC-46 Pegasus ilmatankkaus [28]
Lockheed Martin KC-130 ilmatankkaus / kuljetus H/P ja MC-130 59 MC-130 mallia +18 kpl [29][30]

MC-130J mallia +37 kpl[31]

KuljetuskoneetMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
C-5 Galaxy rahtikone C-5M 45 [32]
Boeing C-32 VIP / liikelento 4 [33]
Boeing C-40 VIP / liikelento C-40B/C 11 [34]
Boeing C-17 Globemaster III rahtikone 222 [35]
Boeing VC-25 Presidentin kuljetus 2 [36]
Beechcraft C-12 rahtikone 26
C-130 Hercules rahtikone C-130H 423 LC-130 malleja 10 kpl [37]
Lockheed HC-130J SAR / kuljetus 20 [38]
Lockheed HC-130P/N SAR / kuljetus 26 [39]
C-130J Super Hercules taktinen rahtikone C-130J 115
Beechcraft 1900 kuljetus C-12J 3
Cessna 208 kuljetus/ monikäyttö 2
Pilatus PC-12 kuljetus/ monikäyttö U-28A 28 [40]
DHC-6 Twin Otter kuljetus/ monikäyttö 1
M28 Skytruck kuljetus C-145A 5
Gulfstream IV VIP / liikelento 1
Learjet 35 VIP / liikelento C-21A 55 [41]
Dornier 328 kuljetus 20
C-37A VIP / liikelento 9 [42]
C-20 VIP / liikelento C-20B/H 7 [43]

HelikopteritMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Bell UH-1N monikäyttö 59 [44]
V-22 Osprey CSAR CV-22B 46 [45]
Sikorsky HH-60 CSAR HH-60G/U/W 99 [46]
AgustaWestland AW139 monikäyttö MH-139

Miehittämättömät lentokoneetMuokkaa

 
MQ-1B Predator 1

RPAS (engl. Remotely Piloted Aircraft System) tai UAS (engl. Unmanned Air/Aircraft System) tyyppiset miehittämättömät lentokoneet ovat laajasti käytössä Yhdysvaltain ilmavoimilla ja niiden käyttö on kasvussa.

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
BQM-167A Drone, Ilmassa olevat kohteet 37
MQ-1B Predator Aseistettu tiedustelukone 150
MQ-9 Reaper rynnäkkökone 93
QF-4 Aerial Target Ilmassa olevat kohteet 84
RQ-11B Raven Tiedustelu N [47]
RQ-170 Sentinel Tiedustelu N
RQ-4 Global Hawk Tiedustelu 36
ScanEagle Tiedustelu N
Wasp III Tiedustelu, N [25]

N=lukumäärä ei tiedossa

KoulutuskoneetMuokkaa

Malli Käyttö Muunnos Kpl Huom
Bell TH-1 helikopteri koulutus UH-1H 38
T-38 Talon edistyneempi jet koulutus T-38A/C 546 [48]
T-6A Texan II edistyneempi koulutus 446 [49]
T-1A Jayhawk edistyneempi koulutus 178 [50]
Boeing C-135 monimoottori koulutus 3
Diamond DA40 koulutus 54
A Embraer EMB 314 koulutus 11

OhjuksetMuokkaa

Yhdysvalkain maaperällä maalta laukaistavia yhdellä ydinkärjellä varustettuja ohjuksia (LGM-30 Minuteman) on viitisen sataa maatukikohdissa jotka ovat ilmavoimien hallinnassa. Kansainvälisten sopimusten johdosta näissä ohjuksissa saa olla vain yksi kärki ohjusta kohden. Varsinainen pelote onkin nykyään merillä, laivaston sukellusveneissä saa edelleen olla monikärkiohjuksia.

LähteetMuokkaa

  1. B-2 Spirit > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  2. B-1B Lancer > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  3. F-22 Raptor > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  4. F-15 Eagle > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  5. F-15E Strike Eagle > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  6. Lockheed Martin F-35 Lightning II Advanced Multi-Role Strike Fighter / Fighter-Bomber Aircraft - United States militaryfactory.com.
  7. Congressional Research Service: F-35 Joint Strike Fighter (JSF) Program fas.org. April 23, 2018.
  8. F-16 Fighting Falcon > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  9. U.S. Air Force A-10 Thunderbolt II, the Warthog, history, specifications and photographs airplanesofthepast.com.
  10. AC-130W Stinger II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  11. B-52 Stratofortress > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  12. E-4B > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  13. E-3 Sentry (AWACS) > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  14. EC-130H Compass Call > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  15. EC-130J Commando Solo > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  16. U-2S/TU-2S > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  17. RC-135S COBRA BALL > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  18. E-8C Joint Stars > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  19. E-9A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  20. OC-135B Open Skies > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  21. MC-12 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  22. Sniper Pod > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  23. WC-130 Hercules > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  24. QF-4 Aerial Target > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  25. a b Wasp III > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  26. KC-135 Stratotanker > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  27. KC-10 Extender > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  28. KC-46A Pegasus > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  29. KC-10 Extender > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  30. MC-130H COMBAT TALON II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  31. MC-130J Commando II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  32. C-5 A/B/C Galaxy and C-5M Super Galaxy > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  33. C-32 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  34. C-40B/C > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  35. C-17 Globemaster III > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  36. VC-25 - Air Force One > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  37. C-130 Hercules > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  38. HC-130J Combat King II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  39. HC-130P/N King > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  40. U-28A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  41. C-21 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  42. C-37A > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  43. C-20 > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  44. UH-1N Huey > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  45. CV-22 Osprey > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  46. HH-60G Pave Hawk > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  47. RQ-11B Raven > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  48. T-38 Talon > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  49. T-6A Texan II > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.
  50. T-1A Jayhawk > U.S. Air Force > Fact Sheet Display af.mil.