Avaa päävalikko

Tässä artikkelissa on luetteloituna kaikki Särkänniemen huvipuiston laitteet.

Käytössä olevat laitteetMuokkaa

Laitteen nimi Otettu käyttöön Turvaraja Kuva Muuta
Angry Birds Ride 2012 yksin 105 cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

Laiteessa istutaan Angry Birds -peleistä tutuissa punaisissa, pomppivissa linnuissa.
Auto Racing 1986 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 100cm

  Klassinen törmäilyautorata. Vuoteen 2010 saakka laitteen nimi oli entisen sponsoriyrityksen mukaan Volvo Racing.
BOOM 2019 yksin 140 cm,

aikuisen kanssa 120cm

Huvipuiston horisonttia hallitseva uusi tornilaite kurottaa noin 68 metriin ja sinkauttaa huvittelijat ylös taivaisiin ja jälleen vauhdilla alas – tornin pyöriessä samalla ympäri. Tornin liikerata ja räjähtävät 4 G:n kiihdytysvoimat tarjoavat täysin uudenlaisia huvitteluelämyksiä kuvankauniin Näsijärven äärellä. Laiteajo kestää noin 1,5 minuuttia.
Crazy Bus n/a yksin 105 cm

aikuisen kanssa ei rajaa

Laitteen bussia muistuttava gondoli heilauttaa matkustajansa ylös ja takaisin maahan. Laite sopii pienille lapsille, joille kova vauhti on liikaa.
Half Pipe 2003 140 cm   U-kirjaimen muotoinen vuoristorata, jonka lumilaudan mallinen juna matkaa edestakaisin ja vaunut pyörivät vapaasti painovoiman mukaan. Laitteen tekniikka kiihdyttää nopeuden jopa 70 kilometriin tunnissa, ja matkustajat kokevat enimmillään 4,5 G:n kiihtyvyyden. Half Pipen rata kohoaa 30 metrin korkeuteen, ja korkeimmassa pisteessä voi hetkellisesti kokea saada täydellisen painottomuuden.
High Voltage 2014 130 cm High Voltage aloittaa pyörimisen maassa ja tempaisee sen jälkeen 24 matkustajaa ylös yli 15 metrin korkeuteen. Laitteen istuimet pyörivät ajon aikana vapaasti. Yläosa pyörii maksimissaan 12 kierrosta minuutissa ja varsi 4 kierrosta minuutissa.
Järvikaruselli 1996 yksin 105cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

Koko perheen karuselli, joka nousee rauhallisesti yläilmoihin musiikin tahdissa, keinuen samalla. Tunnettiin aiemmin nimellä Huvimaja.[1]
Hype 2017 140 cm Todellisille hurjapäille suunnattu teräksinen vuoristorata, joka kiihdyttää vaunun ja matkustajat parhaimmillaan 100 kilometrin tuntivauhtiin. Rata nousee korkeimmillaan reiluun 46 metriin, ja radan pituus on 259 metriä. Korkeimmassa kohdassaan laite tekee täyden korkkiruuvikäännöksen. Hype on Pohjoismaiden ensimmäinen kolmesti laukaistava vuoristorata ja Suomen korkein laukaistava vuoristorata. Laiteajo kestää noin minuutin.
Kahvikupit n/a 100 cm (vain alle 140 cm) Lasten karuselli, jossa voi säätää vauhdin itse pyörittämällä kuppigondoliaan sen verran kuin haluaa.
Kantti X Kantti 1981 yksin 105 cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

Koko perheelle sopiva historiallisten autojen rata, joka kulkee pitkin Näsijärven rantaa.
Karamelli-karuselli 1993 yksin 105 cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

  Klassinen karuselli, joka soittaa pyöriessään karusellille tunnusomaista musiikkia.
Keinukaruselli 2018 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 100cm

Keinukaruselli on uudistettu versio aiemmasta Ilmaveivistä, jossa on kahden istuttavia penkkejä.
Koskiseikkailu 1999 yksin 140 cm,

aikuisen kanssa 120cm

  Lähes puoli kilometriä pitkä koskenlaskurata, jossa on myös tunneli. Samankaltainen laite on Linnanmäellä sijaitseva Hurjakuru.
Leppäkerttu n/a vain alle 140 cm Lasten laite, jossa kuljetaan leppäkertun mallisissa vaunuissa.
Majakka 2012 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 105 cm

  Noin 10 metrin korkuinen vapaapudotustorni. Samanlainen laite on Linnanmäellä nimellä Hypytin.
MotoGee 2010 120 cm   Moottoripyöräilyteemoitettu vuoristorata, joka kiihdyttää vaunut 65 kilometrin tuntivauhtiin alle kahdessa sekunnissa. Radan korkein kohta on 13 metrissä, ja sen pituus on 364 metriä.
Pikku Hinaaja n/a yksin 105 cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

Venettä muistuttava laite, joka keinumisen lisäksi myös pyörii.
Possujuna 1984 vain alle 140 cm Lasten oma junalaite, jonka vaunut muistuttavat porsaita. Todellinen Särkänniemi-klassikko.
Red Baron n/a 100 cm - 140 cm Lapsille varattu lentokonelaite, jossa voi itse päättää, millä korkeudella lentää ja väistellä muita koneita.
Regatta n/a vain alle 140 cm Delfiiniteemoitettu lasten karuselli.
Rekkaralli n/a 100 cm - 140 cm Rauhallinen lasten autorata, jossa on erilaisia autoja rekasta poliisiautoon.
Taikapyörä 2008 yksin 120 cm, aikuisen kanssa 100 cm Pyörivä laite, jossa matkustajat voivat vaikuttaa korkeuteensa polkemalla vaunun polkimia.
Take Off 2006 130 cm   Vauhdikkaasti pyörivä laite, joka nousee kaltevaan asentoon ja jopa 14 metrin korkeuteen. Laitteessa on neljä gondolia, joihin jokaiseen mahtuu kymmenen matkustajaa kerrallaan.
Tattiralli n/a yksin 105 cm,

aikuisen kanssa ei rajaa

Koko perheelle sopiva laite, joka pyörittää matkustajiaan varsin vauhdikkaasti.
Tornado 2001 140 cm   Noin 700 metriä pitkä vuoristorata, jonka vaunut kulkevat kiskojen alla. Radan varrella on pari asteen silmukka, cobra-kaksoissilmukka, tunneli sekä monta pituusakselin suuntaista kiertoa. Ajoon sisältyy myös kaksi kierrettä, joista jälkimmäisessä matkustaja roikkuu hetkellisesti ylösalaisin. Rata on korkeimmillaan 25 metrin korkeudessa, ja junan huippunopeus on 75 kilometriä tunnissa.
Troika 1975 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 100 cm

Varsikaruselli, joka kieputtaa matkustajiaan vinhasti hämähäkkimäisten rautakourien varassa. Troika on Särkänniemen vanhin laite.
Trombi 2005 140 cm   Vuoristorata, jonka vaunu käännetään juuri ennen nostomäkeä vaaka-asentoon, jolloin vaunussa olevat henkilöt ovat mahallaan. Matkan varrella on tiukkoja käännöksiä, kierteitä ja pudotuksia. Kierroksen aikana matkustaja voi tuntea lentävänsä ja kokea hetkellisen painottomuuden tunteen.
Tukkijoki 1982 yksin 120cm, aikuisen kanssa 100 cm   Suomen ensimmäinen vesivuoristorata ja vesilaite, jonka on valmistanut ja rakentanut Tampereen kaupunki. Ainoastaan tukit hankittiin Ranskasta.[1]
Tyrsky 2009 120 cm   Vuoristoradan pyöreä vaunu kulkee edestakaisin aaltoilevalla radalla samalla pyörien, ja matkustajat istuvat vaunun ulkokehällä katseet vaunusta ulospäin. Laite sijaitsee niemen kärjessä aivan Näsijärven rannalla. Laitteen korkeus on 16 metriä, pituus 80 metriä ja maksiminopeus 70 km/h.
Vauhtimato 1986 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 100 cm

Lapsille suunnattu vuoristorata, joka kulkee korkeimmillaan 3,3 metrissä, ja junan huippunopeus on 26 km/h. Vaunu kiertää 60 metrin pituisen radan muutaman kerran ympäri kierroksen aikana.
Viikinkilaiva 1988 yksin 120 cm,

aikuisen kanssa 100 cm

  Laitteen laivanmuotoinen gondoli heiluu vapaasti pitkittäin puolelta toiselle. Vastaava laite on myös Linnanmäellä.
X 2016 140 cm   Todellinen extreme-laite, joka pyörittää asiakkaitaan ajon aikana edestakaisin ilmassa ja lopulta pyörii akselinsa ympäri 360 astetta aina yli 30 metrin korkeudessa jopa 80 kilometrin tuntinopeudella. G-voimia on ajon aikana parhaimmillaan jopa 4,8G. Laiteajo kestää noin 3 minuuttia.

Poistuneet laitteetMuokkaa

  • Calypso – Saapui Särkänniemeen Linnanmäeltä vuonna 1975. Laitteen omisti Lasten Päivän Säätiö. Sijaitsee nykyään Tykkimäellä.
  • Hoijakka – Laite oli puiston omaa tuotantoa. Poistui käytöstä hajotessaan kesän 2005 jälkeen.
  • Swingoplane – Asennettiin Särkänniemeen vuonna 1978. Laitteen omisti Lasten Päivän Säätiö. Laite oli lisäksi käytössä myös Kalajoen huvipuistossa, nykyisin romutettu.
  • Round Up – Laitteen omisti Lasten Päivän Säätiö. Siirrettiin vuonna 1986 Tykkimäelle, josta Nokkakiven huvipuisto osti sen vuonna 2003 ja otti käyttöön 2007[2]
  • Sky Flyer – Poistettiin käytöstä kesän 2004 jälkeen, tunnettiin myös nimellä Coca-Cola.
  • Disco Round – Laite korvattiin Music-bob-laitteella.
  • Music-bob – Musik Expressin suurikokoisempi versio, jonka rata oli pidempi ja nopeus suurempi.
  • Hurveli – Vuokralla, poistui teknisen vian vuoksi kesällä 2001.
  • Superbowl – Korvattiin Frisbeellä vuonna 1999.
  • UFO – Särkänniemen jälkeen oli käytössä jonkin aikaa Tero Myllyniemen Huvimylly-tivolissa Teletappi-nimisenä.
  • Frisbee – Frisbee starttasi kauden 2000 komeasti. Se teki samanlaista 180 asteen liikettä, kuin viikinkilaiva. Varren päässä oleva frisbee teki jopa 360 asteen pyörähdyksiä todella nopeasti. Vuokrasopimus päättyi kesän 2004 jälkeen.
  • Korkkiruuvi – MotoGee korvasi huonokuntoisen laitteen, johon oli hankala saada varaosia. Purettiin ja myytiin syksyllä 2009.
  • Cinema 180 – Muutettiin Pelikan-pelihalliksi kesän 2004 jälkeen, kunnes purettiin kokonaan kesäksi 2010.
  • Apinakaruselli – Myytiin Visulahteen.
  • Peilisali – Purettiin Tornadon ja muiden muutoksen tieltä vuonna 2000.
  • Tagada – 1980-luvun laite.
  • Zik Zak 1987 – 1991 Ilmaveivin korotettu versio jäykillä kannatinvarsilla.
  • Orlochlessin torni – Vanhan kummitusjunan avattu 1978 uudistettu muoto, korvasi edeltäneen kummitusjunan vuonna 2000. Laitteen taustamusiikin oli säveltänyt Chisu. Purettiin syksyllä 2011 Angry Birds Landin tieltä.
  • Jet Star – Hankittiin Saksasta kesällä 1980. Se oli Särkänniemen ensimmäinen vuoristorata, ja sen rata nousi 13,5 metrin korkeuteen.[1] Laite kiihdytti heti lähdössä 60 kilometrin tuntinopeuteen. Aiemmin laitteessa ei ollut turvavöitä, sillä keskipakoisvoima piti matkustajat penkissä kiinni. Turvakaaret lisättiin vuonna 2008 turvallisuussyistä. Jet Starin toiminnassa oli ongelmia kesällä 2012, kunnes se hajosi heinäkuun lopulla 2012 ja oli pois käytöstä koko loppukauden. Lopulta huonokuntoinen laite purettiin huhtikuussa 2013 ja romutettiin.
  • Pikku Leppis – Poistui kesäkauden 2013 jälkeen.
  • Metkula – Hupitalorakennus, jossa oli muun muassa vino huone ja vääristäviä peilejä. Purettiin kauden 2014 loputtua.
  • Aikamatto – Vuonna 1983 käyttöön otettu laite, joka purettiin kesän 2014 jälkeen huonokuntoisena.
  • SpeedBoat – Vuonna 2013 käyttöön otettu Näsijärvellä kulkeva erikoisvalmisteinen pikavene. Laitteen käyttöoikeus ei sisältynyt rannekkeeseen, vaan sitä varten tuli ostaa oma, 15 euron hintainen pääsylippu.
  • 5D-Kauhuteatteri – Oli vuokralla vain kauden 2015 ajan.
  • Taikajoki (1979–2016) – Vesirata, joka muistuttaa perinteistä amerikkalaista "love tunnel" -veneretkeä. Laite ei ole käytössä kaudella 2017, mutta on palaamassa myöhemmin takaisin uudistuneena ja paikkaansa vaihtaneena Särkänniemeen.
  • Merirosvolaiva – Siirrettiin kauden 2017 alussa Koiramäkeen, nykyään jo poistunut puistosta.
  • Ilmaveivi – Karuselli, jossa on ketjujen varassa riippuvat keinut. Romutettiin kauden 2017 jälkeen, uusi keinukaruselli korvasi vanhan laitteen. [3]
  • Hurricane (1991–2018) – Lauttakeinu, joka keinuttaa matkustajiaan sivusuunnassa samalla, kun eri tahtiin pyörivät varret liikuttavat matkustajia ylös ja alas. Poistui kesän 2018 jälkeen ikänsä vuoksi.

Katso myösMuokkaa

LähteetMuokkaa

Aiheesta muuallaMuokkaa