Avaa päävalikko

Luettelo Pariisin metron asemista

Wikimedia-luetteloartikkeli
Pariisin metrokartta, jossa asemat on merkitty maantieteellisesti oikeille paikoilleen.

Pariisin metro on maailman neljänneksi vanhin metrojärjestelmä. Se koostuu 16 linjasta (14 päälinjaa ja kaksi pienempää linjaa), joilla on yhteensä 303 asemaa.[1]

HuomiotavaaMuokkaa

  • Asemat on usein nimetty sen aukion, kadun tai muun paikan mukaan, jonka lähellä se sijaitsee. Nämä paikat taas on usein nimetty jonkin muun paikan tai henkilön mukaan.
  • Jotkut asemat, esimerkiksi Bercy ja Vaugirard, on nimetty Pariisin kaupunginosien mukaan, vaikka ne eivät välttämättä sijaitse kyseisissä kaupunginosissa. Muutamat näistä ovat aikaisemmin olleet Pariisiin vuonna 1860 liitettyjen kuntien nimiä.
  • Kaksoisnimien, kuten Reuilly – Diderot ja Strasbourg – Saint-Denis, käyttö johtuu monissa tapauksissa kahden alun perin erillisen aseman yhdistämisestä vaihtoasemaksi. Kaksoisnimiä on käytetty myös muissa tapauksissa: esimerkkeinä Alma – Marceau ja Faidherbe – Chaligny, jotka sijaitsevat katujen risteyksessä. Nämä asemat on nimetty risteävien katujen mukaan.
  • Useita asemia on nimetty uudelleen 1900-luvulla. Tiettyinä aikakausina nimenmuutoksia on tehty runsaammin. Esimerkiksi vuonna 1914, kun Saksa julisti sodan Ranskalle, Berlinin asema nimettiin uudelleen Liègeksi ja Allemagne (joka tarkoittaa "Saksa" ranskaksi) Jaurèsiksi. Eniten asemien nimiä vaihdettiin toisen maailmansodan jälkeen. Esimerkiksi vuonna 1946 Marboeuf nimettiin uudelleen Franklin D. Rooseveltiksi ja Aubervilliers-Villette Stalingradiksi.
  • Metron ja RER:n solmukohta Châtelet – Les Halles on maailman suurin maanalainen metroasema.

AsematMuokkaa

Asema Kuva Koodi Linjat Vyöhyke Kaupunginosa/
kunta
Avattu
Abbesses 31-05   1 18 31.10.1912
Alésia 15-05   1 14 30.10.1909
Alexandre Dumas 05-13   1 11 31.1.1903
Alma – Marceau 18-03   1 16 27.5.1923
Anatole France 29-14   2 Levallois-Perret 24.9.1937
Anvers 31-04   1 9 & 18 7.10.1902
Argentine 18-11   1 16 & 17 1.9.1900
Arts et Métiers 08-03     1 3 19.10.1904
Asnières – Gennevilliers –
Les Courtilles
19-04   3 Asnières-sur-Seine
Gennevilliers
14.6.2008
Assemblée Nationale 10-13   1 7 5.11.1910
Aubervilliers – Pantin –
Quatre Chemins
03-05   1 Aubervilliers 4.10.1979
Avenue Émile Zola 17-06   1 15 13.7.1913
Avron 05-12   1 11 2.4.1903
Bagneux -   - Bagneux 2019
Balard 16-09   1 15 27.7.1937
Barbes – Rochechouart 21-07     1 9 & 10 & 18 26.3.1903
Basilique de Saint-Denis 19-15   1 Saint-Denis 20.6.1976
Bastille 12-12       1 4 & 11 & 12 19.7.1900
Bel-Air 13-12   1 12 1.3.1909
Belleville 24-12     1 10 & 11 & 19 & 20 1.1.1903
Bérault 25-10   2 Saint-Mandé
Vincennes
24.3.1934
Bercy 13-07     2 12 1.3.1909
Bibliothèque François Mitterrand 15-03   1 13 15.10.1998
Billancourt 28-09   1 Boulogne-Billancourt 3.2.1934
Bir-Hakeim 10-04   1 15 24.4.1906
Blanche 31-07   1 9 & 18 21.10.1902
Bobigny – Pablo Picasso 03-12   1 Bobigny 25.4.1985
Bobigny – Pantin – Raymond Queneau   1 Bobigny 25.4.1985
Boissière 17-14   1 16 2.10.1900
Bolivar 22-14   1 19 18.7.1911
Bonne Nouvelle 11-08     1 2 & 9 & 10 5.5.1931
Botzaris 23-09   1 19 18.1.1911
Boucicaut 16-11   1 15 27.7.1937
Boulogne – Jean Jaurès 29-04   2 Boulogne-Billancourt 3.10.1980
Boulogne – Pont de Saint-Cloud 29-05   2 Boulogne-Billancourt 2.10.1981
Bourse 11-04   1 2 19.10.1904
Bréguet – Sabin 12-14   1 11 31.12.1906
Brochant 30-08   1 17 20.1.1912
Buttes Chaumont 23-13   1 19 13.2.1912
Buzenval 05-05   1 20 10.12.1933
Cadet 21-03   1 9 5.11.1910
Cambronne 02-02   1 15 24.4.1906
Campo-Formio 14-12   1 13 2.6.1906
Cardinal Lemoine 12-06   1 5 26.4.1931
Carrefour Pleyel 19-13   1 Saint-Denis 30.6.1952
Censier – Daubenton 12-04   1 5 15.2.1930
Champs-Élysées – Clemenceau 10-01     1 8 19.7.1900
Chardon Lagache 07-11   1 16 30.9.1913
Charenton – Écoles 25-13   1 Charenton-le-Pont 5.10.1942
Charles de Gaulle – Étoile 18-12       1 8 & 16 & 17 1.9.1900
Charles Michels 16-13   1 15 13.7.1913
Charonne 24-02   1 11 10.12.1933
Château d’Eau 11-11   1 10 21.4.1908
Château de Vincennes 25-11   2 12 & Vincennes 24.3.1934
Château-Landon 21-11   1 19 5.11.1910
Château Rouge 21-04   1 18 21.4.1908
Châtelet 01-08      
   
1 1 & 4 6.8.1900
Châtillon – Montrouge 27-09   1 Châtillon
Montrouge
9.11.1976
Chaussée d’Antin – La Fayette 21-01     1 9 5.11.1910
Chemin Vert 12-13   1 9 & 11 5.5.1931
Chevaleret 09-02   1 13 1.3.1909
Cité 01-14   1 4 9.1.1910
Cluny – La Sorbonne 01-05   1 5 15.2.1930
Colonel Fabien 22-15   1 10 & 19 31.1.1903
Commerce 17-05   1 15 27.7.1937
Concorde 10-02       1 1 & 8 13.8.1900
Convention 16-05   1 15 5.11.1910
Corentin Cariou 22-04   1 19 5.11.1910
Corentin Celton 28-02   2 Issy-les-Moulineaux 24.3.1934
Corvisart 14-15   1 13 24.4.1906
Cour Saint-Émilion 15-01   1 12 15.10.1998
Courcelles 18-15   1 8 & 17 7.10.1902
Couronnes 24-13   1 11 & 20 31.1.1903
Créteil – L’Échat 25-05   1 Créteil 24.9.1973
Créteil – Préfecture 25-07   1 Créteil 9.9.1974
Créteil – Université 25-06   1 Créteil 9.9.1974
Crimée 22-06   1 19 5.11.1910
Croix de Chavaux 25-02   1 Montreuil 14.10.1937
Danube 23-10   1 19 18.1.1911
Daumesnil 13-11     1 12 1.3.1909
Denfert-Rochereau 15-14     1 14 24.4.1906
Dugommier 13-08   1 12 1.3.1909
Dupleix 17-07   1 15 24.4.1906
Duroc 02-07     1 6 & 7 & 15 30.12.1923
École Militaire 10-07   1 7 13.7.1913
École Vétérinaire de Maisons-Alfort 25-14   1 Maisons-Alfort 19.9.1970
Edgar Quinet 04-06   1 14 24.4.1906
Église d’Auteuil 07-08   1 16 30.9.1913
Église de Pantin 03-10   1 Pantin 12.10.1942
Esplanade de la Défense 29-10   2-3 Courbevoie
Puteaux
1.4.1992
Étienne Marcel 11-15   1 1 & 2 21.4.1908
Europe 06-12   1 8 19.10.1904
Exelmans 07-14   1 16 8.11.1922
Faidherbe – Chaligny 12-01   1 11 & 12 5.5.1931
Falguière 16-01   1 15 5.11.1910
Félix Faure 16-12   1 15 27.7.1937
Filles du Calvaire 08-12   1 3 & 15 5.5.1931
Fort d’Aubervilliers 03-06   2 Aubervilliers 4.10.1979
Franklin D. Roosevelt 18-07     1 8 19.7.1900
Front Populaire   FPO   2 Aubervilliers
Saint-Denis
18.12.2012
Gabriel Péri 19-02   3 Asnières-sur-Seine
Gennevilliers
3.5.1980
Gaîté 04-04   1 14 21.1.1937
Gallieni 23-05   1 Bagnolet 2.4.1971
Gambetta 24-10     1 20 27.3.1905
Gare d’Austerlitz 09-07     1 5 & 13 2.6.1906
Gare de l’Est 21-09       1 10 15.11.1907
Gare de Lyon 09-08     1 12 19.7.1900
Gare du Nord 21-08     1 10 21.4.1908
Garibaldi   19-10   2 Saint-Ouen 30.6.1952
George V 18-08   1 8 13.8.1900
Glacière 15-08   1 13 24.4.1906
Goncourt 08-05   1 10 & 11 28.4.1935
Grands Boulevards 11-06     1 2 & 9 5.5.1931
Guy Môquet 30-12   1 17 & 18 26.2.1911
Havre – Caumartin 06-07     1 9 19.10.1904
Hoche 03-09   2 Pantin 12.10.1942
Hôtel de Ville 01-15       1 4 19.7.1900
Iéna   18-01   1 16 27.5.1923
Invalides 10-09     1 7 13.7.1913
Jacques Bonsergent 08-04   1 10 17.12.1906
Jasmin 07-15   1 16 8.11.1922
Jaurès 22-12       1 10 & 19 23.2.1903
Javel – André Citroën 16-14   1 15 30.9.1913
Jourdain 23-14   1 19 & 20 28.4.1935
Jules Joffrin 20-11   1 18 31.10.1912
Jussieu 12-07     1 5 26.4.1931
Kléber 18-09   1 16 2.10.1900
La Chapelle 22-09   1 10 & 18 31.1.1903
La Courneuve – 8 Mai 1945 03-07   2 Saint-Denis 6.5.1987
La Défense – Grande Arche 29-00   3 Puteaux 1.4.1992
La Fourche 31-14   1 17 & 18 26.2.1911
La Motte-Picquet – Grenelle 17-04       1 15 24.4.1906
La Muette 17-11   1 16 8.11.1922
La Tour-Maubourg 10-08   1 7 13.7.1913
Lamarck – Caulaincourt 20-12   1 18 31.10.1912
Laumière 22-13   1 19 12.10.1942
Le Kremlin-Bicêtre 26-06   2 Le Kremlin-Bicêtre 10.10.1982
Le Peletier 21-02   1 9 6.6.1911
Ledru-Rollin 12-15   1 11 & 12 5.5.1931
Les Agnettes 19-03   3 Asnières-sur-Seine
Gennevilliers
14.7.2000
Les Gobelins 14-13   1 5 & 13 15.2.1930
Les Halles 01-09   1 1 21.4.1908
Les Sablons 29-08   2 Neuilly-sur-Seine 29.4.1937
Liberté 25-12   1 Charenton-le-Pont 5.10.1942
Liège 06-13   1 8 & 9 26.2.1911
Louis Blanc 22-10     1 10 23.11.1910
Louise Michel 29-13   2 Levallois-Perret 24.9.1937
Lourmel 16-10   1 15 27.7.1937
Louvre – Rivoli 01-12   1 1 13.8.1900
Mabillon 02-14   1 6 10.3.1925
Madeleine 10-03       1 8 5.11.1910
Mairie d’Issy 28-03   2 Issy-les-Moulineaux 24.3.1934
Mairie d’Ivry 26-05   1 Ivry-sur-Seine 1.5.1946
Mairie de Clichy 19-01   2 Clichy 3.5.1980
Mairie de Montreuil 25-03   1 Montreuil 14.10.1937
Mairie de Montrouge   1 Montrouge 23.3.2013
Mairie de Saint-Ouen 19-11   1 Saint-Ouen 30.6.1952
Mairie des Lilas 23-03   1 Les Lilas 17.2.1937
Maison Blanche 14-09   1 13 7.3.1930
Maisons-Alfort – Les Juilliottes 25-04   1 Maisons-Alfort 24.4.1972
Maisons-Alfort – Stade 25-15   1 Maisons-Alfort 19.9.1970
Malakoff – Plateau de Vanves 27-07   1 Malakoff 9.11.1976
Malakoff – Rue Étienne Dolet 27-08   1 Malakoff 9.11.1976
Malesherbes 06-01   1 17 23.5.1910
Maraîchers 05-04   1 20 10.12.1933
Marcadet – Poissonniers 20-09     1 18 21.4.1908
Marcel Sembat 28-08   1 Boulogne-Billancourts 3.2.1934
Marx Dormoy 20-07   1 18 23.8.1916
Maubert-Mutualité 01-06   1 5 15.2.1930
Ménilmontant 24-05   1 11 & 20 31.1.1903
Michel Bizot 13-10   1 12 5.5.1931
Michel-Ange – Auteuil 07-09     1 16 30.9.1913
Michel-Ange – Molitor 07-10     1 16 30.9.1913
Mirabeau 07-12   1 16 30.9.1913
Miromesnil 18-04     1 8 27.5.1923
Monceau 06-02   1 8 & 17 7.10.1902
Montgallet 12-03   1 12 5.5.1931
Montparnasse – Bienvenüe 04-08      
 
1 6 & 14 & 15 24.4.1906
Mouton-Duvernet 15-04   1 14 30.10.1909
Nation 05-10      
 
1 11 & 12 2.4.1903
Nationale 14-11   1 13 1.3.1909
Notre-Dame-de-Lorette 31-09   1 9 5.11.1910
Notre-Dame-des-Champs 04-14   1 6 5.11.1910
Oberkampf 08-10     1 11 15.1.1907
Odéon 01-04     1 6 9.1.1910
Olympiades 15-06   1 13 26.6.2007
Opéra 06-05     1 2 & 9 5.11.1910
Ourcq 22-02   1 19 21.3.1947
Palais Royal – Musée du Louvre 11-02     1 1 19.7.1900
Parmentier 08-11   1 11 19.10.1904
Passy 17-08   1 16 6.11.1903
Pasteur 16-02     1 15 24.4.1906
Pelleport 24-09   1 20 27.11.1921
Père Lachaise 24-04     1 11 & 20 25.2.1903
Pereire 30-05   1 17 23.5.1910
Pernety 04-02   1 14 21.1.1937
Philippe Auguste 24-07   1 11 & 20 31.1.1903
Picpus 05-09   1 12 1.3.1909
Pierre et Marie Curie 26-04   1 Ivry-sur-Seine 1.5.1946
Pigalle 31-06     1 9 & 18 7.10.1902
Place d’Italie 14-14       1 13 24.4.1906
Place de Clichy 31-13     1 8 & 9 & 17 & 18 7.10.1902
Place des Fêtes 23-08     1 19 18.7.1911
Place Monge 12-05   1 5 15.2.1930
Plaisance 04-03   1 14 21.1.1937
Pointe du Lac   1 Créteil 8.10.2011
Poissonnière 21-10   1 9 & 10 5.11.1910
Pont de Levallois – Bécon 29-15   2 Levallois-Perret 24.9.1937
Pont de Neuilly 29-09   2 Neuilly-sur-Seine 29.4.1937
Pont de Sèvres 28-10   1 Boulogne-Billancourt 3.2.1934
Pont Marie 12-09   1 4 16.4.1926
Pont Neuf 01-13   1 1 16.4.1926
Porte d’Auteuil 07-07   1 16 30.9.1913
Porte d’Italie 14-03   1 13 7.3.1930
Porte d’Ivry 26-03   1 13 26.4.1931
Porte d’Orléans 15-02   1 14 30.10.1909
Porte Dauphine 17-02   1 16 13.12.1900
Porte de Bagnolet 23-04   1 20 2.4.1971
Porte de Champerret 29-12   1 17 15.2.1911
Porte de Charenton 13-03   1 12 5.5.1931
Porte de Choisy 14-02   1 13 7.3.1930
Porte de Clichy 30-09   1 17 20.1.1912
Porte de Clignancourt 20-01   1 18 21.4.1908
Porte de la Chapelle 20-06   1 18 23.8.1916
Porte de la Villette 03-04   1 19 5.11.1910
Porte de Montreuil 05-03   1 20 10.12.1933
Porte de Pantin 22-01   1 19 12.10.1942
Porte de Saint-Cloud 07-03   1 16 29.9.1923
Porte de Saint-Ouen 30-13   1 17 & 18 26.2.1911
Porte de Vanves 27-02   1 14 21.1.1937
Porte de Versailles 16-06   1 15 5.11.1910
Porte de Vincennes 05-07   1 12 & 20 19.7.1900
Porte des Lilas 23-02     1 19 & 20 27.11.1921
Porte Dorée 13-01   1 12 5.5.1931
Porte Maillot 30-01   1 16 & 17 19.7.1900
Pré Saint-Gervais 23-11   1 19 18.1.1911
Pyramides 11-03     1 1 1.7.1916
Pyrénées 24-14   1 19 & 20 28.4.1935
Quai de la Gare 09-01   1 13 1.3.1909
Quai de la Rapée 09-10   1 12 13.7.1906
Quatre-Septembre 06-04   1 2 3.11.1904
Rambuteau 08-01   1 3 & 4 28.4.1935
Ranelagh 17-09   1 16 8.11.1922
Raspail 15-10     1 14 24.4.1906
Réaumur – Sébastopol 11-14     1 2 & 3 19.10.1904
Rennes 02-11   1 6 5.11.1910
République 08-07      
   
1 3 & 10 & 11 19.10.1904
Reuilly – Diderot 12-02     1 12 20.8.1900
Richard-Lenoir 08-14   1 11 17.12.1906
Richelieu – Drouot 11-07     1 2 & 9 30.6.1928
Riquet 22-08   1 19 5.11.1910
Robespierre 05-02   1 Montreuil 14.10.1937
Rome 31-12   1 8 & 17 6.11.1902
Rue de la Pompe 07-13   1 16 8.11.1922
Rue des Boulets 05-06   1 11 10.12.1933
Rue du Bac 02-10   1 7 5.11.1910
Rue Saint-Maur 24-06   1 11 19.10.1904
Saint-Ambroise 08-15   1 11 10.12.1933
Saint-Augustin 06-10   1 8 27.5.1923
Saint-Denis – Porte de Paris 19-14   1 Saint-Denis 26.5.1976
Saint-Denis – Université 10-11   1 Saint-Denis 25.5.1998
Saint-Fargeau 24-08   1 20 27.11.1921
Saint-François-Xavier 02-06   1 7 30.12.1923
Saint-Germain-des-Prés 02-15   1 6 9.1.1910
Saint-Georges 31-10   1 9 8.4.1911
Saint-Jacques 15-09   1 14 24.4.1906
Saint-Lazare 06-09      
 
1 8 & 9 19.10.1904
Saint-Mandé 25-08   2 Saint-Mandé 24.3.1934
Saint-Marcel 09-04   1 13 2.6.1906
Saint-Michel 01-01   1 5 & 6 9.9.1910
Saint-Paul 12-10   1 4 9.8.1900
Saint-Philippe du Roule 18-05   1 8 27.5.1923
Saint-Placide 04-12   1 6 9.1.1910
Saint-Sébastien – Froissart 08-13   1 3 & 11 5.5.1931
Saint-Sulpice 02-12   1 6 9.1.1910
Ségur 02-04   1 7 & 15 29.7.1937
Sentier 11-13   1 2 20.11.1904
Sèvres – Babylone 02-09     1 6 & 7 5.11.1910
Sèvres – Lecourbe 02-03   1 15 24.4.1906
Simplon 20-10   1 18 14.5.1908
Solférino 10-14   1 7 5.11.1910
Stalingrad 22-11       1 10 & 19 31.1.1903
Strasbourg – Saint-Denis 11-10       1 2 & 3 & 10 5.5.1908
Sully – Morland 12-08   1 4 3.6.1930
Télégraphe 23-15   1 19 & 20 28.4.1935
Temple 08-06   1 3 19.10.1904
Ternes 18-14   1 8 & 17 7.10.1902
Tolbiac 14-10   1 13 7.3.1930
Trinité – d’Estienne d’Orves 31-08   1 9 5.11.1910
Trocadéro 17-15     1 16 2.10.1900
Tuileries 11-01   1 1 19.7.1900
Vaneau 02-08   1 6 & 7 30.12.1923
Varenne 10-12   1 7 30.12.1923
Vaugirard 16-04   1 15 5.11.1910
Vavin 04-07   1 6 & 14 9.1.1910
Verdun-Sud   Bagneux (Hauts-de-Seine)
Montrouge
2019
Victor Hugo 18-10   1 16 13.12.1900
Villejuif – Léo Lagrange 26-07   2 Villejuif 28.2.1985
Villejuif – Louis Aragon 26-09   2 Villejuif 28.2.1985
Villejuif – Paul Vaillant-Couturier 26-08   2 Villejuif 28.2.1985
Villiers 06-03     1 8 & 17 13.12.1900
Volontaires 16-03   1 15 5.11.1910
Voltaire 24-01   1 11 10.12.1933
Wagram 30-04   1 17 23.5.1910

LähteetMuokkaa

  1. The Metro: a Parisian institution RATP. Viitattu 8.2.2014. (englanniksi)
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of stations of the Paris Métro