Avaa päävalikko

Luettelo Liettuan kaupungeista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Tämä on luettelo Liettuan kaupungeista.

Liettuassa on 103 kaupunkia.[1][2] Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan 66,7 prosenttia (eli 2,031 miljoonaa) maan väestöstä oli kaupunkilaisia.[2] Suurin osa kaupungeista on väkiluvultaan pieniä. Tämä johtuu osittain historiasta: aikoinaan saavutettua kaupunkistatusta ei ole haluttu poistaa. Vuoden 2012 alussa Liettuassa oli ainoastaan 15 yli 20 000:n asukkaan kaupunkia.[1]

Liettuan parlamentin 19. heinäkuuta 1994 annetulla päätöksellä termiä kaupunki (liett. miestas) käytetään asutuskeskuksesta, jossa asuu yli 3 000 asukasta, joista vähintään kaksi kolmasosaa työskentelee teollisuuden, kaupan, tuotannon tai palvelun alalla. Ennen lain voimaanastumista kaupungin asema saavuttaneet tätä pienemmät asutuskeskukset voidaan myös luokitella kaupungeiksi. Pieniä asutuskeskuksia kutsutaan nimellä miestelis.[1]

Suurin osa Liettuan kaupungeista perustettiin Liettuan suuriruhtinaskunnan aikana, ja ne mainitaan kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran 1200–1700-luvuilla. Ensimmäisenä varsinaiset kaupunginoikeudet sai Klaipėda (vuonna 1257–1258).[1]

Jotkut uudemmat kaupungit, esimerkiksi Kaišiadorys, Vievis, Radviliškis, Ignalina ja Mažeikiai, syntyivät myöhemmin Liettuan rautateiden rakentamisen yhteydessä. 1900-luvulla perustettuja kaupunkeja ovat esimerkiksi Visaginas, Elektrėnai ja Naujoji Akmenė.[1]

Sisällysluettelo

Luettelo kaupungeistaMuokkaa

Allaoleva luettelo on Liettuan tilastokeskuksen tekemä yhteenveto Liettuan kaupungeista sisältäen laskelman niiden asukasluvuksi 1.1.2012.[1] Tilastossa on otettu huomioon maan vuoden 2011 väestönlaskennan alustavat tulokset. Vastaavia osin laskennallisia tilastoja tehdään vuosittain. Kohdasta aiheesta muualla löytyy linkki.

Sija
(2012)
Vaakuna Kaupunki Väkiluku
(1/2012)[1]
Kaupungin-
oikeudet[1]
Lääni[1]
1   Vilna &&&&&&&&&0523050.&&&&00523 050 1387 Vilnan lääni
2   Kaunas &&&&&&&&&0311148.&&&&00311 148 1408 Kaunasin lääni
3   Klaipėda &&&&&&&&&0160361.&&&&00160 361 1257–1258 Klaipėdan lääni
4   Šiauliai &&&&&&&&&0107875.&&&&00107 875 1589 Šiauliain lääni
5   Panevėžys &&&&&&&&&&098612.&&&&0098 612 1837 Panevėžysin lääni
6   Alytus &&&&&&&&&&058616.&&&&0058 616 1581 Alytusin lääni
7   Marijampolė &&&&&&&&&&040388.&&&&0040 388 1792 Marijampolėn lääni
8   Mažeikiai &&&&&&&&&&036700.&&&&0036 700 1924 Telšiain lääni
9   Jonava &&&&&&&&&&030224.&&&&0030 224 1864 Kaunasin lääni
10   Utena &&&&&&&&&&028622.&&&&0028 622 1599 Utenan lääni
11   Kėdainiai &&&&&&&&&&026357.&&&&0026 357 1590 Kaunasin lääni
12   Telšiai &&&&&&&&&&025271.&&&&0025 271 1791 Telšiain lääni
13   Tauragė &&&&&&&&&&024042.&&&&0024 042 1924 Tauragėn lääni
14   Ukmergė &&&&&&&&&&023450.&&&&0023 450 1486 Vilnan lääni
15   Visaginas &&&&&&&&&&021751.&&&&0021 751 1977 Utenan lääni
16   Plungė &&&&&&&&&&019829.&&&&0019 829 1792 Telšiain lääni
17   Kretinga &&&&&&&&&&018990.&&&&0018 990 1609 Klaipėdan lääni
18   Šilutė &&&&&&&&&&017427.&&&&0017 427 1941 Klaipėdan lääni
19   Radviliškis &&&&&&&&&&017005.&&&&0017 005 1923 Šiauliain lääni
20   Palanga &&&&&&&&&&015538.&&&&0015 538 1791 Klaipėdan lääni
21   Gargždai &&&&&&&&&&015013.&&&&0015 013 1792 Klaipėdan lääni
22   Druskininkai &&&&&&&&&&014461.&&&&0014 461 1893 Alytusin lääni
23   Rokiškis &&&&&&&&&&014090.&&&&0014 090 1920 Panevėžysin lääni
24   Biržai &&&&&&&&&&012255.&&&&0012 255 1589 Panevėžysin lääni
25   Elektrėnai &&&&&&&&&&011876.&&&&0011 876 1589 Vilnan lääni
26   Kuršėnai &&&&&&&&&&011722.&&&&0011 722 1589 Šiauliain lääni
27   Vilkaviškis &&&&&&&&&&011390.&&&&0011 390 1660 Marijampolėn lääni
28   Raseiniai &&&&&&&&&&011131.&&&&0011 131 1492–1506 Kaunasin lääni
29   Garliava &&&&&&&&&&011106.&&&&0011 106 1958 Kaunasin lääni
30   Jurbarkas &&&&&&&&&&011093.&&&&0011 093 1611 Tauragėn lääni
31   Lentvaris &&&&&&&&&&011026.&&&&0011 026 1946 Vilnan lääni
32   Grigiškės &&&&&&&&&&010663.&&&&0010 663 1958 Vilnan lääni
33   Anykščiai &&&&&&&&&&010407.&&&&0010 407 1516 Utenan lääni
34   Prienai &&&&&&&&&&&09737.&&&&009 737 1609 Kaunasin lääni
35   Joniškis &&&&&&&&&&&09692.&&&&009 692 1616 Šiauliain lääni
36   Varėna &&&&&&&&&&&09167.&&&&009 167 1946 Alytusin lääni
37   Naujoji Akmenė &&&&&&&&&&&09119.&&&&009 119 1792 Šiauliain lääni
38   Kelmė &&&&&&&&&&&09091.&&&&009 091 1947 Šiauliain lääni
39   Kaišiadorys &&&&&&&&&&&08499.&&&&008 499 1946 Kaunasin lääni
40   Pasvalys &&&&&&&&&&&07395.&&&&007 395 1946 Panevėžysin lääni
41   Kupiškis &&&&&&&&&&&07131.&&&&007 131 1791 Panevėžysin lääni
42   Zarasai &&&&&&&&&&&07073.&&&&007 073 1791 Utenan lääni
43   Kazlų Rūda &&&&&&&&&&&06529.&&&&006 529 1950 Marijampolėn lääni
44   Skuodas &&&&&&&&&&&06405.&&&&006 405 1572 Klaipėdan lääni
45   Šalčininkai &&&&&&&&&&&06394.&&&&006 394 1956 Vilnan lääni
46   Molėtai &&&&&&&&&&&06390.&&&&006 390 1956 Utenan lääni
47   Širvintos &&&&&&&&&&&06267.&&&&006 267 1950 Vilnan lääni
48   Šakiai &&&&&&&&&&&05987.&&&&005 987 1776 Marijampolėn lääni
49   Pabradė &&&&&&&&&&&05940.&&&&005 940 1946 Vilnan lääni
50   Ignalina &&&&&&&&&&&05870.&&&&005 870 1950 Utenan lääni
51   Švenčionėliai &&&&&&&&&&&05636.&&&&005 636 1920 Vilnan lääni
52   Kybartai &&&&&&&&&&&05501.&&&&005 501 1947 Marijampolėn lääni
53   Šilalė &&&&&&&&&&&05453.&&&&005 453 1950 Tauragėn lääni
54   Pakruojis &&&&&&&&&&&05045.&&&&005 045 1950 Šiauliain lääni
55   Nemenčinė &&&&&&&&&&&05001.&&&&005 001 1955 Vilnan lääni
56   Švenčionys &&&&&&&&&&&04949.&&&&004 949 1800 Vilnan lääni
57   Trakai &&&&&&&&&&&04934.&&&&004 934 1409 Vilnan lääni
58   Vievis &&&&&&&&&&&04845.&&&&004 845 1950 Vilnan lääni
59   Lazdijai &&&&&&&&&&&04426.&&&&004 426 1957 Alytusin lääni
60   Kalvarija &&&&&&&&&&&04402.&&&&004 402 1791 Marijampolėn lääni
61   Žiežmariai &&&&&&&&&&&03552.&&&&003 552 1957 Kaunasin lääni
62   Eišiškės &&&&&&&&&&&03383.&&&&003 383 1950 Vilnan lääni
63   Rietavas &&&&&&&&&&&03198.&&&&003 198 1792 Telšiain lääni
64   Ariogala &&&&&&&&&&&03132.&&&&003 132 1792 Kaunasin lääni
65   Šeduva &&&&&&&&&&&02823.&&&&002 823 1654 Šiauliain lääni
66   Neringa &&&&&&&&&&&02644.&&&&002 644 1961 Klaipėdan lääni
67   Birštonas &&&&&&&&&&&02586.&&&&002 586 1529 Kaunasin lääni
68   Akmenė &&&&&&&&&&&02568.&&&&002 568 1792 Šiauliain lääni
69   Venta &&&&&&&&&&&02348.&&&&002 348 1978 Šiauliain lääni
70   Rūdiškės &&&&&&&&&&&02283.&&&&002 283 1958 Vilnan lääni
71   Tytuvėnai &&&&&&&&&&&02258.&&&&002 258 1956 Šiauliain lääni
72   Vilkija &&&&&&&&&&&02117.&&&&002 117 1792 Kaunasin lääni
73   Pagėgiai &&&&&&&&&&&01932.&&&&001 932 1923 Tauragėn lääni
74   Viekšniai &&&&&&&&&&&01898.&&&&001 898 1791 Telšiain lääni
75   Ežerėlis &&&&&&&&&&&01741.&&&&001 741 1956 Kaunasin lääni
76   Gelgaudiškis &&&&&&&&&&&01714.&&&&001 714 1958 Marijampolėn lääni
77   Skaudvilė &&&&&&&&&&&01711.&&&&001 711 1950 Tauragėn lääni
78   Kudirkos Naumiestis &&&&&&&&&&&01709.&&&&001 709 1643 Marijampolėn lääni
79   Žagarė &&&&&&&&&&&01680.&&&&001 680 1924 Šiauliain lääni
80   Salantai &&&&&&&&&&&01567.&&&&001 567 1746 Klaipėdan lääni
81   Ramygala &&&&&&&&&&&01566.&&&&001 566 1957 Panevėžysin lääni
82   Linkuva &&&&&&&&&&&01525.&&&&001 525 1950 Šiauliain lääni
83   Simnas &&&&&&&&&&&01497.&&&&001 497 1626 Alytusin lääni
84   Veisiejai &&&&&&&&&&&01414.&&&&001 414 1756 Alytusin lääni
85   Priekulė &&&&&&&&&&&01396.&&&&001 396 1948 Klaipėdan lääni
86   Jieznas &&&&&&&&&&&01203.&&&&001 203 1756 Kaunasin lääni
87   Joniškėlis &&&&&&&&&&&01178.&&&&001 178 1736 Panevėžysin lääni
88   Daugai &&&&&&&&&&&01145.&&&&001 145 1792 Alytusin lääni
89   Varniai &&&&&&&&&&&01127.&&&&001 127 1950 Telšiain lääni
90   Seda &&&&&&&&&&&01118.&&&&001 118 1950 Telšiain lääni
91   Baltoji Vokė &&&&&&&&&&&01086.&&&&001 086 1958 Vilnan lääni
92   Virbalis &&&&&&&&&&&01066.&&&&001 066 1593 Marijampolėn lääni
93   Vabalninkas &&&&&&&&&&&01062.&&&&001 062 1775 Panevėžysin lääni
94 Subačius &&&&&&&&&&&01038.&&&&001 038 1958 Panevėžysin lääni
95   Obeliai &&&&&&&&&&&01017.&&&&001 017 1956 Panevėžysin lääni
96   Dūkštas &&&&&&&&&&&&0873.&&&&00873 1956 Utenan lääni
97   Užventis &&&&&&&&&&&&0810.&&&&00810 1746 Šiauliain lääni
98   Pandėlys &&&&&&&&&&&&0799.&&&&00799 1956 Panevėžysin lääni
99   Dusetos &&&&&&&&&&&&0707.&&&&00707 1950 Utenan lääni
100   Kavarskas &&&&&&&&&&&&0653.&&&&00653 1956 Utenan lääni
101 Smalininkai &&&&&&&&&&&&0522.&&&&00522 1945 Tauragėn lääni
102   Troškūnai &&&&&&&&&&&&0447.&&&&00447 1956 Utenan lääni
103 Panemunė &&&&&&&&&&&&0267.&&&&00267 1837 Tauragėn lääni

KarttaMuokkaa

Oheisessa kartassa on esitetty Liettuan suurimpien kaupunkien sijainti. Kaikki Liettuan tilastokeskuksen ilmoittaman asukasluvun 1.1.2012 mukaiset, vähintään 5 000 asukkaan kaupungit ovat mukana. Lisäksi kartalla on kuusi tätä pienempää kaupunkia, jotka toimivat kuntakeskuksina: Trakai, Lazdijai, Kalvarija, Rietavas, Neringa ja Pagėgiai. Näistä Neringan kaupunkikunnan paikka on esitetty sen hallintokeskuksen, Nidan kylän mukaan. Kaupungin karttasymbolin koko määräytyy asukasluvun mukaan.[1]

 
Kaupungin asukasluku
 > 300 000 as.
  100 000–300 000 as. 
  30 000–100 000 as.
  10 000–30 000 as.
 < 10 000 as.
Liettuan suurimmat kaupungit

LähteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h i j Lietuvos statistikos metraštis - Statistical Yearbook of Lituania 2012 (pdf, noin 19 MB) (Luku 2: Administative territorial division and population, sivut 33- 72, sisältäen kaupunkien väestötiedot Taulukko 2.2. Cities and towns) ISSN 2029-3631. 2012. Vilna: Lietuvos statistikos departamentas. Viitattu 2013-01-11, päivitetty 2013-05-25. (liettuaksi) ja (englanniksi)
  2. a b Lietuvos gyventojai 2011 metais: 2011 m. gyventojų surašymo rezultatai - Lithuanian 2011 Population Census in Brief (pdf) 2012. Lietuvos statistikos departamentas, stat.gov.lt. Viitattu 2013-01-13, päivitetty 2013-05-25. (englanniksi) ja (liettuaksi)

Aiheesta muuallaMuokkaa