Avaa päävalikko

Luettelo Cape Canaveralin ja Merritt Islandin laukaisualustoista

Wikimedia-luetteloartikkeli

Kennedyn avaruuskeskusMuokkaa

NASAn siviilikäytössä olevalla Kennedyn avaruuskeskuksella on yksi laukaisukompleksi Merritt Islandilla. Kompleksia käytettiin vuosina 1968–1975 kolmeentoista Saturn V-laukaisuun, kolmeen miehitetyn Skylab-laukaisuun, sekä Apollo-Sojuz -ohjelmaan. Vuosina 1981–2011 kompleksista laukaistiin kaikkiaan 135 avaruussukkulalentoa, sekä yksi Constellation-ohjelmaan kuuluneen Ares I-X:n koelaukaisu vuonna 2009.

Alusta Tila Käyttö
Launch Complex 39A Alusta on liisattu SpaceX:lle, joka muunteli sitä omille kantoraketeilleen sopivaksi toukokuussa 2015.[1] Aikaisempia: Saturn V, Space Shuttle
Tulevia: miehitetty Falcon 9, Falcon Heavy
Launch Complex 39B Alustan muuntelutyöt Space Launch System:ille soveltuvaksi olivat käynnissä toukokuussa 2015.[1] Aikaisempia: Saturn V, Saturn IB (Skylab ja Apollo-Sojuz), Space Shuttle
Tulevia: Space Launch System

Cape Canaveral Air Force StationMuokkaa

Yhdysvaltain ilmavoimien 45th Space Wingin sotilaskäytössä olevalla Cape Canaveral Air Force Station (CCAFS) on useita laukaisukomplekseja Cape Canaveralissa. Sen alustoja on käytetty kaikkiin Apollo-ohjelmaa edeltäviin yhdysvaltalaisiin miehitettyihin laukaisuihin, sekä useisiin varhaisiin Yhdysvaltain puolustusministeriön ja NASAn laukaisuihin. CCAFS on nykyisin toinen puolustusministeriön pääasiallisessa käytössä olevista laukaisukeskuksista, toisen ollessa Vandenbergin lentotukikohta Kaliforniassa. Luettelon aktiiviset alustat ja kantoraketit on lihavoitu.

Käytössä olevat alustatMuokkaa

Alusta Tila Käyttö
Space Launch Complex 13 Odottaa Nykyinen: SpaceX:n Falcon 9- ja Falcon Heavy-rakettien ensimmäisten vaiheiden laskeutumispaikka[2]
Aiemmin: Atlas, Atlas-Agena
Space Launch Complex 37B Käytössä Nykyinen: Delta IV
Aiemmin: Saturn I, Saturn IB
Space Launch Complex 40 Käytössä Nykyinen: Falcon 9 kuorma- ja satelliitti-lennot
Aiemmin: Titan III, Titan IV
Space Launch Complex 41 Käytössä Nykyinen: Atlas V
Aiemmin: Titan III, Titan IV

Käyttämättömät alustatMuokkaa

Alusta Tila Käyttö
Launch Complex 1 Ei käytössä Snark, Matador, Aerostat
Launch Complex 2 Ei käytössä Snark, Matador, Aerostat
Launch Complex 3 Ei käytössä Bumper-WAC, BOMARC, Polaris, X-17
Launch Complex 4 Ei käytössä RV-A-10, BOMARC, Redstone, Snark, Matador[3]
Launch Complex 4A Ei käytössä BOMARC
Launch Complex 5 Ei käytössä Jupiter, Redstone, Mercury/Redstone.
Alustalta laukaistiin kaikki kuusi miehitettyä ja miehittämätöntä Mercury/Redstone-laukaisua.
Launch Complex 6 Ei käytössä Redstone, Jupiter
Launch Complex 9 Ei käytössä Navaho
Launch Complex 10 Ei käytössä Jason, Draco, Nike Tomahawk
Launch Complex 11 Ei käytössä Atlas[4]
Launch Complex 12 Ei käytössä Atlas, Atlas-Agena[5]
Launch Complex 14 Ei käytössä Atlas, Mercury/Atlas D, Atlas Agena
Alustalta laukaistiin kaikki neljä Mercury/Atlas-laukaisua.
Launch Complex 15 Ei käytössä Titan I, Titan II[6]
Launch Complex 16 Ei käytössä Titan I, Titan II, Pershing[7]
Launch Complex 17A Ei käytössä Thor, Delta[8]
Launch Complex 17B Ei käytössä Thor, Delta[8]
Launch Complex 18 Ei käytössä Viking, Vanguard, Thor, Blue Scout Junior, Blue Scout
Launch Complex 19 Ei käytössä Titan I, Gemini/Titan II.
Alustalta laukaistiin kaikki kymmenen miehitettyä Gemini/Titan II-laukaisua.
Launch Complex 20 Ei käytössä Titan I, Titan III, Starbird, Prospector, Aries, LCLV, Super Loki
Launch Complex 21 Ei käytössä Goose, Mace
Launch Complex 22 Ei käytössä Goose, Mace
Launch Complex 25 Ei käytössä Polaris, X-17, Poseidon, Trident I
Launch Complex 26 Ei käytössä Jupiter, Redstone
Explorer 1-laukaisupaikka (ensimmäinen onnistunut yhdysvaltalainen satelliitti)
Launch Complex 29 Ei käytössä Polaris[9]
Launch Complex 30 Ei käytössä Pershing
Launch Complex 31 Ei käytössä Minuteman, Pershing.
Käytetty Challenger-sukkulan hautapaikkana
Launch Complex 32 Ei käytössä Minuteman
Launch Complex 34 Ei käytössä Saturn I, Saturn IB.
Alustalla sattui Apollo 1:n palo ja siltä laukaistiin Apollo 7
Launch Complex 37A Ei käytössä Saturn I, Saturn IB (ei käytetty)
Launch Complex 43 Purettu Super Loki
Launch Complex 45 Ei käytössä Roland (ei käytetty)

Spaceport FloridaMuokkaa

Alusta Tila Käyttö
Space Launch Complex 36A Ei käytössä Atlas/Centaur, Atlas II
Space Launch Complex 36B Ei käytössä Atlas, Atlas II, Atlas III
Space Launch Complex 46 Odottaa uudelleenaktivointia[10] Athena (aikaisempi ja tuleva[10]), Trident II

MuutMuokkaa

LähteetMuokkaa

  1. a b Bergin, Chris: Space Coast Pads transitioning for the new era nasaspaceflight.com. 23.5.2015. NASASpaceflight. Viitattu 24.5.2015. (englanniksi)
  2. SpaceX Leases Florida Launch Pad for Falcon Landings spacenews.com. Viitattu 13 February 2015.
  3. Fun Facts (JPG) afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 13.5.2015. (englanniksi)
  4. Launch Complex 11 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  5. Launch Complex 12 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  6. Launch Complex 15 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  7. Launch Complex 16 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  8. a b Launch Complex 17 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  9. Launch Complex 29 afspacemuseum.org. Air Force Space and Missile Museum. Viitattu 6.3.2016. (englanniksi)
  10. a b Messier, Doug. "ATK to Upgrade Space Florida's Launch Complex 46", Parabolic Arc, 11 February 2014. Luettu 24 December 2014. 

Aiheesta muuallaMuokkaa

Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:List of Cape Canaveral and Merritt Island launch sites