Jarkko Toivonen (kitaristi)

suomalainen kitaristi

Jarkko Toivonen (s. 9. huhtikuuta 1969 Hämeenlinna) on suomalainen brasilialaiseen musiikkiin erikoistunut bossa nova -kitaristi.[1][2]

Jarkko Toivonen Jumo Jazzclubilla 1992.

Toivonen syntyi Hämeenlinnassa 1969 ja muutti perheensä mukana Helsinkiin 1978. Hän aloitti kitaransoiton opinnot 9-vuotiaana kuultuaan ensimmäisen esikuvansa José Felicianon soittoa. Hänellä on takanaan noin 12 vuoden klassisen kitaransoiton opinnot muun muassa Itä-Helsingin musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tehtaanpuiston lukiosta 1990.[2]

Toivonen aloitti ammattiuransa 18-vuotiaana vuonna 1987, kun hän julkaisi ensimmäisen levynsä Sambolero. Jo tuolloin hän perusti oman levy-yhtiönsä Jacaranda Music Oy. Myös hänen vuosien varrella kokoamansa yhtyeet ovat käyttäneet Jacaranda-nimeä.[2]

Toivonen on konsertoinut kotimaansa lisäksi muun muassa Brasiliassa. Hän on esiintynyt yhdessä huilisti-laulaja Danilo Caymmin, kitaristi Sebastião Tapajósin, perkussionisti Marcelo Salazarin sekä laulajatar Ithamara Kooraxin kanssa. Toivosen kitaratyyliin ovat eniten vaikuttaneet brasilialaiset Luiz Bonfá, Paulinho Nogueira, João Gilberto, Bola Sete, argentiinalaissyntyinen Jorge Morel sekä José Feliciano.[3]

DiskografiaMuokkaa

  • Sambolero (1987)
  • Lights of Rio (1989)
  • A Different Beat (1991)
  • Tuning to Mellow Tone (1994)
  • Here,There and Everywhere (1996)
  • Growth (1997)
  • Morning in Copacabana (2006)
  • Tropical Trip (2009)
  • Guitar Colorings (2012)
  • Southern Wave (2014)
  • Carioca (2016)
  • Satin Beat of Bossa Nova (2019)

LähteetMuokkaa

  1. Hauru, Jukka: Muoto hallussa, sisältö toisaalla. Jarkko Toivosessa kiteytyvät kulttuuristen erojen rajat. Helsingin Sanomat, 18.10.1993, s. 24. Näköislehti (maksullinen) Viitattu 25.9.2020.
  2. a b c Uusitorppa, Harri: Kitaristi Jarkko Toivosen, 50, elämäntehtävä on keveän viileä bossa nova, jota hän on soittanut työkseen jo kolmekymmentä vuotta. (Syntymäpäivähaastattelu.) Helsingin Sanomat, 9.4.2019. Artikkelin verkkoversio Viitattu 25.9.2020.
  3. Extraordinary Bossa Nova expert from unexpected source Jarkko Toivosen verkkosivusto. Viitattu 25.9.2020.

Aiheesta muuallaMuokkaa