Avaa päävalikko

Jacques Tourneur (12. marraskuuta 1904 Pariisi, Ranska19. joulukuuta 1977 Bergerac, Dordogne, Ranska) oli ranskalais-yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja.

Jacques Tourneur
Henkilötiedot
Syntynyt 12. marraskuuta 1904
Pariisi, Ranska
Kuollut 19. joulukuuta 1977 (73 vuotta)
Bergerac, Dordogne, Ranska
Ammatti elokuvaohjaaja
Ohjaaja
Aktiivisena 1931–1965
Tunnetuimmat ohjaukset Kissaihmiset, Varjot menneisyydestä, Paholaisen palvelija
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Jacque Tourneur muistetaan ennen muuta kauhuelokuvan klassikoista Kissaihmiset (1943), Yö voodoo-saarella (1943) ja Paholaisen palvelija (1957) sekä film noir -klassikosta Varjot menneisyydestä (1947).

YksityiselämäMuokkaa

Jacques Tourneur syntyi Ranskassa 12. marraskuuta 1904 ja hänen isänsä oli ohjaaja Maurice Tourneur. Perhe muutti Yhdysvaltoihin 1914 ja Tourneurista tuli Yhdysvaltojen kansalainen 1919. [1]

Hän oli naimisissa Christianne Tourneurin kanssa. [1]

Tourneur lopetti elokuvien tekemisen 1965 ja palasi Ranskaan, jossa hän kuoli 19. joulukuuta 1977.[1]

UraMuokkaa

Jacques Tourneur aloitti elokuva-alalla 1924 ensin toimistoapulaisena ja sittemmin näyttelijänä. Hän avusti myös isänsä elokuvissa ennen kuin he kummatkin palasivat Ranskaan 1928. Siellä hän työskenteli apulaisohjaajana ja leikkaajana isänsä elokuvissa.[1][2]

Tournerin ensimmäinen ohjaustyö oli Tout ça ne vaut pas l'amour 1931. Hän ohjasi vielä muutaman elokuvan ennen kuin palasi takaisin Hollywoodiin 1935. Hän ei kuitenkaan löytänyt töitä ohjaajana vaan työskenteli avustavana ohjaajana MGM:llä ja David O. Selznickille. Hän tutustui Val Lewtoniin, kun yhdessä ohjasivat Giljotiinin varjossa -elokuvan taistelukohtaukset 1934. Sen jälkeen hän ohjasi parikymmentä lyhytelokuvaa MGM:lle.[1][2]

Kun Lewton sai oman B-elokuvien tuotantoyksikön RKO:lta, hän valitsi Tourneurin ohjaajaksi. Hän ohjasi Lewtonille kolme kauhuelokuvaa 1943: Kissaihmiset, Yö voodoo-saarella ja Leopardimies. Ne menestyivät niin hyvin, että Tourneur siirrettiin ohjaamaan A-luokan elokuvia.[1][2]

Tourneurin ensimmäinen ison budjetin elokuva Kunnian päivätGregory Peckin ensimmäinen elokuva. Se ei menestynyt, mutta Tourneur sai silti jatkaa A-luokan elokuvien ohjaamista. 1947 hän ohjasi film noirin klassikon Varjot menneisyydestä. 1950-luvulla hän teki lännenelokuvia, muun muassa Sanan voimalla, Liekki ja nuoli sekä Lännen laki. Tourneur teki Britanniassa M.R. Jamesin kertomuksesta kauhuelokuvan Paholaisen palvelija (1957), josta on tullut kauhuelokuvan klassikko samaan tapaan kuten Kissaihmisistä ja Yöstä voodoo-saarella.[1][2]

1950-luvun lopulta vuoteen 1965 asti (jolloin hän jäi eläkkeelle) Tourneur ohjasi myös paljon televisiosarjojen jaksoja. Hänen viimeisiksi elokuviksi jäivät Hautaustoimisto hädässä (1964) ja Merenalainen kaupunki (1965), joissa kummassakin pääosaa esitti Vincent Price.[1]

FilmografiaMuokkaa

Vuosi Alkuperäinen nimi Suomenkielinen nimi
1931 Tout ça ne vaut pas l'amour
1933 Toto
1933 Pour être aimé
1934 Les Filles de la concierge
1938 They All Come Out
1939 Nick Carter, Master Detective
1940 Phantom Raiders
1941 Doctors Don't Tell
1942 Cat People Kissaihmiset
1943 I Walked with a Zombie Yö voodoo-saarella
1943 The Leopard Man Leopardimies
1944 Days of Glory Kunnian päivät
1944 Experiment Perilous Vaarallinen koe
1946 Canyon Passage Liekehtivä erämaa
1947 Out of the Past Varjot menneisyydestä
1948 Berlin Express Maanalainen salaliitto
1949 Easy Living
1950 Stars In My Crown Sanan voimalla
1950 The Flame and the Arrow Liekki ja nuoli
1951 Circle of Danger Vaellus pimeässä
1951 Anne of the Indies Merirosvojen kuningatar
1952 Way of a Gaucho Gauchojen kuningas
1953 Appointment in Honduras Appointment in Honduras
1955 Stranger on Horseback Yksinäinen ratsastaja
1956 Wichita Lännen laki
1956 Great Day in the Morning Armottomia miehiä
1957 Nightfall Jäljet lumessa
1957 Night of the Demon Paholaisen palvelija
1958 The Fearmakers Korkeata peliä
1959 Timbuktu Timbuktu - kuoleman kaupunki
1959 Frontier Rangers Rajaseudun seikkailijat
1959 Giant of Marathon Marathonin sankari
1964 The Comedy of Terrors Hautaustoimisto hädässä
1965 City under the Sea Merenalainen kaupunki

LähteetMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. a b c d e f g h Bodeen
  2. a b c d AllMovie

Aiheesta muuallaMuokkaa